
- Množství: 20 kousků
- Čas přípravy: 30 min.
- Čas vaření: 45 min.
Zimní makový koláč
Zimní období je čas, kdy si tělo potřebuje udržet nebo doplnit energii víc, než kdy jindy. Náš organismus funguje podle zimního programu.
Co to znamená?
Tak jako je energie přírody stažena zvenku dovnitř, tedy do Země, tak i naše energie je nasměrována dovnitř, do tkání a k orgánům. Je tudíž důležité vybírat si v zimě patřičnou výživu bohatou na energii a minerální látky. Hned dalším krokem je nechat tělo řádně odpočinout, aby mohlo tuto energii v klidu využít a zabudovat kam je třeba. Samozřejmě i pohyb je nutný. Já volím lehčí aktivitu, procházku, která mi dělá moc hezky, je velmi prospěšná a pro tělo přirozená. Hodně často ji zařazuji před jídlem neboť odměna ve formě horké husté polévky, třeba borčše nebo zelňačky, je v chladných dnech nenahraditelnou součástí umění jak se dostat do stavu zdraví a jeho zachování.
Taky kolem sebe slyšíte „Už aby přišlo jaro, už aby bylo teplo!?" 🙂
Nenenee, moji milí, nespěchejte, udržte se v zimním módu. Odpočívat je třeba a příroda to naštěstí zařídila tak, aby nás doma udržela. Krátké dny a dlouhé noci nás svým způsobem nutí k zevlování, čtení knih, k péči nejen o tělesnou schránku, ale i o ducha. Proto je takové zimní rozjímání u kamen, či pod dekou v obýváku k nezaplacení. No, a k tomu bych vám nabídla můj nový recept, koláč nabitý energií. Je v něm mák, tvaroh a povidlí, podle mne krásně ladí s tímto časem. Foto: "Mrkvový krém pro imunitu"
Ingredience
- Ingredience na těsto:
- vejce - 6 (364 g)
- olej - 90 g
- soda - 1/4 čajové lžičky
- himalájská sůl - špetka
- med - 170 g
- banánová mouka sladká - 30 g
- banánová mouka neutrální - 30 g
- kešu ořechy - 240 g
- Ingredience na náplně:
- mák - 60 g
- SCD povidla - 300 g
- tvaroh - 240 g
- med - 85 g
Postup
1./ Nejdříve si připravím 2 náplně, makovou a tvarohovou.
V elektrickém mlýnku pomelu mák a smíchám s povidly. Řádně odkapaný tvaroh, připravený podle receptu na 24h SCD jogurt, smíchám s medem.
2./ Vypsané ingredience rozmixuji ponorným mixérem v těsto, které vyliji s pomocí stěrky na hlubší plech (35x43 cm), opatřený pečícím papírem. Pokud je těsto hustší, srovnám ho a lehce plechem bouchnu o stůl, těsto si sedne.
Troubu rozehřeji na 150 °C.
3./ Náplně, které jsem si nachystala začnu přidávat na těsto, v pásech (3 cm) pod sebe, na střídačku, bílá, černá. Vznikne zebra, přechod pro chodce (viz. foto). Pomocí konce lžičky udělám v těstu hada. Jednolitou brázdu shora dolů, přes celý plech, bez přerušení, čímž vznikne krásná kresba. A dám ihned péct, kolem 45 minut.
Kdo ještě mák nemůže, vystačí si se samotnými povidly, ale musí být hustá.
"A co takhle lahodný bylinkový nebo ovocný čaj? " "Hmmmm..."
"A k němu kousek koláče?" "Prosííííím" 🙂
"Raději 2 kousky! ;)"..."A šup pod deku!" :))
Ale co já vám budu napovídat, sami moc dobře víte co dělá tělu hezky.
To máme ale parádní život, viďte! 🙂
Přátelé naši, mlsejte a buďte zdrávi,
vaše Marky 🙂
P.S. Tady je Radek – Malá technická 🙂
Mák jsme před časem vzali v našem seznamu co ANO/co NE “na milost”, protože procento jedinců, kterým může způsobovat problém je velmi nízké. Avšak… Tento koláč zrovna mě připomněl, že zrovna já na mák lehce reaguji odjakživa. Nejedná se vyloženě o průjmový stav, ale působí podobně jako třeba větší dávka hořčíku.
Proto vy, kteří jste na začátku uzdravování, zkoušejte opatrně 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Pozdravujem, vajíčko ma nafukuje, na laktozu mám intoleranciu vysokú, tiež nafukovanie a hnačky. Robili mi test na potraviny a to mi tam tiež vyšlo. Dokonca aj lepok, laktóza a iné:). Ale cukry mi robia zle. Lenže, keď som maka vysadiť všetky cukry koli kandidoze, vrátane bielej muky a ryže, piekla som si celozrnný chlieb a jedla celozrnne cestoviny a celozrnnu ryžu, kvasinky boli preč, aj nafukovanie zmizlo. Ale nič som nesladila ničím. Akurát ovocie som si dala občas. Tak som povolila a zase problém. Ale kvasinky už nemám a aj tak je po jedle problém:).Ale teraz by som chcela vyskúšať na moje nafukovanie vašu stravu. Len neviem, kde nájdem zoznam vhodných a nevhodných potravín:). Dakujem krásne 😉
Paní Evko, seznam potravin najdete na našich stránkách. Když ale čtu Vaše řádky, tak tady to nevyřešíme. Myslím, že Vaše problémy by si zasloužily probrat s Radkem. Radek Vám poradí jak začít s SCD s ohledem na vaše neduhy – intolerance. Napište mu na e-mail a domluvíte si konzultaci. Alespoň neuděláte chybu hned na startu a udělá se Vám zase dobře 🙂
Ďakujem za radu:). Chystám sa upiecť si niečo,hlavne pečivo, ale keďže nemôžem vajíčka, tak miesto vajec použijem ako spevňovac zrelý banán:). Vyskúšam a uvidím:). A ak budem chcieť skúsiť maslo, tak bezlaktozove obyčajne je otázne? Alebo radšej nie. Neviem, ako to spravím s jogurtami, ale grécky biely jogurt bezkaktozovy mi nerobil zle. Je tam kultúra bifidobakterium BB. A ešte ohľadom šunky, u nás majú šunku, ktorá konzervovania len bylinkami, rozmarín, cesnak a iné bylinky. Po otvoreni sa musí spotrebovať hneď, ma úplne inú chuť ako bežne šunky. Ale mäso ani šunky mi nerobia problém. Len samotný cukor:). Aj tak maso obmedzuhem:).Ďakujem krásne a prajem krásny deň a všetko dobre, nech sa Vám darí:). Evka
Banány se dají, já bych s nimi spíš sladila, no ale uvidíte, osobně nemám zkušenost. Je to metoda pokusu, tak jak třeba já vymýšlím recepty, to je to stejné. Vše co řešíte dále je otázkou konzultace. Mléčné věci se na začátku vůbec nekonzumují, to jen ve zkratce. Zavolejte, otázek máte mnoho a mohla bych si teď sednout a napsat knížku 🙂 Podívejte se do sekce BLOG – 24h SCD jogurt a další info, které je třeba znát, aby Vám to fungovalo a nebylo zle. Radek Vám to na konzultaci vysvětlí.
A ano, cukr je problém, hodně individuální.
Pozdravujem Marky, chcela by som sa opýtať, či môžem použiť miesto mliečnych produktov sójové. Napr. miesto tvarohu tofu, alebo miesto jogurtov kyslé vegán jogurty- kokosový, sójový.
A čo môžem použiť miesto vajíčka ako spevňocac cesta? (nemôžem vajíčko, ani nič mliečne).
A čo čisto hraskove, cícerové-cizrnove alebo sosovicove cestoviny? Su vhodne?
Ďakujem krásne za odpoved , pekný dnik prajem:). Evka
Milá Evko, zdravím!
Sója není vhodná pro uzdravování pomocí SCD, takže pokud chcete být na SCD, nemůžete.
Proč nemůžete vajíčko či fermenovaný jogurt??
Hráškové či čočkové těstoviny jsou jako pokročilé jídlo v pořádku…cizrna ne..chtělo by to z vaší strany kouknout se na seznam potravin, co ANO/coNE 😉
Pročítám recepty u Snídaňového koláče není žádná mouka.Kešu oříšky ji nahradí?
POčkat, Vy mě trošku pletete…dotaz na snídaňový koláč pod Zimním makovým?…pojďme řešit dotazy pod receptem, o který nám jde, ať v tom nemáme chaos, ani já, ani Ti, kteří budou naše společné řádky číst, děkuji 🙂
Zdravím tě Marky a moc dekuji za recept. Asi zkusim jeste dnes, ale nemam povidla, takze zkusim nejak improvizovat 😀 vypada to fakt uzasne, jsi skvela. Zdravim vsechny
Ali, tak zkus nějakou jinou hutnou marmeládu, přemýšlím co by se hodilo k máku…hrušková povidla, marmeláda?
Taky zdravíme!
Jste oba super
Jani, ahoj, tak to jsme rádi, že nás tak vidíš, ze srdce děkujeme! 🙂