
- Množství: 10 - 12
- Čas přípravy: 15 - 25 min.
- Čas vaření: 45 - 60 min.
Zeleninová polévka
Zeleninová polévka asi není nic nového či převratného. Pro některé to může být jen polévka, navíc jen zeleninová. Ale! způsob jak si ji připravíme a jaký bude výsledek našeho "úsilí", záleží na každém z na nás. Myslím, že je možné polévku posunout na vyšší úroveň, jednak způsobem postupu při vaření, ale hlavně vynecháním umělých náhražek (bujónů, ochucovadel). Vařit budeme pouze s pomocí přírody.
Tahle verze polévky je již pro pokročilé na SCD výživě. Zeleninová polévka pro startovací fázi se připravuje "trošku" jinak. Ale ti z vás, co byli ve webinářích mají jasnou představu, doufám 😉
Přiznám se, že tuhle polévku vařím ráda a že mě to baví. Je to hra se surovinami, při které jde o způsob zpracování a načasování jejich použití. Předem upozorňuji, že jí vždy vařím "kotel", tedy ve větším pětilitrovém hrnci a tomu odpovídá množství zeleniny a ostatních ingrediencí.
Ingredience
- mrkev - 2 svazky (10 kusů - 600g)
- petržel - 1 svazek (4 kusy - 250g)
- celer řapíkatý - asi 3 stonky
- cibule (pórek) - 1 velká
- česnek - 3 stroužky
- hrášek - 350 g mraženého
- koření - nové koření, pepř, sůl, bobkový list, tymián, chilli paprička, nať z petržele
- olej - 150ml nebo máslo - 10g
Postup
Základem polévky je samozřejmě kořenová zelenina, díky které získáme dokonalé spojení chutí a vůní, a podle množství také sílu polévky. Nejraději mám kombinaci - mrkev, petržel, řapíkatý celer, cibule nebo pórek.
1./ Nejprve si mrkev a petržel očistím, cibuli zbavím slupky (to dělám to vždy, protože slupka může obsahovat plíseň, která je nežádoucí), a celer omyji. Pak je na řadě krájení. Na velikosti záleží! Já osobně mám ráda menší kousky, urychlím tak dobu vaření polévky a také extrakci (uvolnění chutí). Když mám čas, pohraji si i s tvary krájené zeleniny, líbí se mi pestrost barev a tvarů v polévce.
2./ Když máme zeleninu nakrájenou, můžeme se rozhodnout, chceme-li zeleninu krátce podusit nebo propéct. Oba způsoby jsou fajn, můj oblíbený je ten druhý. Na dno rozpáleného hrnce dám máslo nebo slunečnicový olej (můžeme obojí). Někdy použiji olej z nakládaných sušených řeckých rajčátek, polévka tím získá zajímavou a nevšední chuť. Pak přidám nakrájenou cibuli, kterou nejprve restuji dozlatova, pak přidám trošku medu a nechám zkaramelizovat. Zhruba po 2 minutách přidám nakrájenou kořenovou zeleniny - mrkev, petržel a řapíkatý celer - tento způsob má velký vliv na celkovou chuť této polévky. Restuji ještě asi 10 minut, během kterých dám do polévky pár kuliček nového koření a pepře (v pytlíčku z gázy), petrželovou nať, bobkový list nebo tymián, a dosolím. Vzhledem k tomu, že my doma milujeme pálivější chutě, přidávám někdy podle nálady ještě malý kousek čerstvé chilli papričky. Ovšem pak téhle polévce říkám "zeleninová ohňovka".
3./ Po 10 minutách restování polévku zaliji 2 litry horké vody a přivedu do varu. Pak ji stáhnu, přikryji pokličkou, a nechám 30 minut na mírném plameni vařit. Těsně před koncem do polévky ještě přidávám hrášek. A když chci změnu, tak zhruba 10 minut před odstavením vhodím do polévky několik menších růžiček brokolice. Nezapomeňte na česnek! Ten dávám do polévky až když je uvařená.
Tahle polévka je natolik hustá, že není třeba zahušťovat, ale nedávno jsem udělala malou změnu. Použila jsem méně zeleniny, a místo ní jsem nakrájela na malé kostečky dýni, která velice snadno nahradila v polévce brambory. Dále můžeme do polévky nakrájet červenou kapii a nebo rajčátka.
Důležité upozornění, tahle verze polévky není vhodná do startovací fáze SCD, to znamená, máte-li potíže se střevy a potřebujete si dát do pořádku imunitu. Zeleninová polévka ve startovací fázi musí mít z hlediska uzdravování zcela jiný postup a to je důležité vědět, abychom střevní stěnu zbytečně nedráždili, a aby naopak došlo k jejímu zklidnění.
Každý článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.uzdravtesejidlem.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.
Zdravím Marky,
kde nájdem info o štartovacej fáze? Všimla som si v komentároch, že niektorí spomínajú napríklad 4.fázu a iné. Nechápem, kde je možné dočítať sa o tých fázach, o ktorých sa zmieňujú. A hlavne o štartovacej. Už sa mi zdá že som všetko prezrela na stránke, ale nenašla som.
Ďakujem pekne za odpoved.
Di.
Odpověď v e-mailu.
Marky
Dobrý den, kde bych prosím našla recept na zeleninovou polévku pro startovací fázi?
Zkuste mezi polévkami 🙂 http://www.uzdravtesejidlem.cz/category/recepty/polevky/
…a podívejte se do sekce “Jak začít”
Není 150 ml oleje příliš?
Dejte méně, zdá-li se vám 🙂
Dobrý den,recept na zeleninovou polévku pro startovací fázi jsem prostě nenašel.
I vám dobrý den. Recept jako takový na stránkách nemáme, ale jak si ho připravit najdete v blogu Jak začít.
Marky, už jsem byla natěšená na polévku a nyní se dočítám, že není startovací na SCD a jaká to pak tedy ta polévka je ?
Zdeni, no je zeleninová! 🙂
Ale na našich stránkách v sekci BLOG máme napsaný přesný postup jak si připravit polévku do startu. Takže, proč jste přestala být natěšená? :))) Život je jednoduchý, všude jsou informace 🙂
Hezký den Marky,
právě jsem dovařila a vyzkoušela tuto polévku. Zpočátku jsem byla nedůvěřivá…jestli to nebude voda 🙂
Opak je však pravdou! Polévka je naprosto dokonalá a výtečná!!! Všem vřele doporučuji vyzkoušet skvělý recept! S celestýnskými nudlemi nepřekonatelná 🙂
Moc děkuji za tyto stránky a bezva recepty, Sylva
Zdravím 🙂
Děkujeme mockrát za pochvalu, vždy udělá radost 🙂
Mějte se fajn!
P.S. Tato polévka je skvělá, jen musím dodat, že patří mezi pokročilejší jídlo při SCD. Pro startovní fázi na SCD vhodná není, je to způsobem přípravy 😉
Dobrý den Marky,
teprve začínám a bojím se ,abych měla dostatek minerálů. Zajímala jsem se o makrobiotiku a i mezi těmito lidmi jsem potkala nemoci střev. Naučila jsem se vařit vývary ze zeleniny, kde´přidávali i řasy, o kterých vím, že jsou ilegal. Ale když je vyvařím, tak ty složité cukry se vyvaří i do vývaru? Vím, že mají hodně minerálů, proto se ptám.Masu bych se ráda vyhnula, ale nemohu ani mléko a luštěniny se ze začátku nemohou. tak zbývají jen vajíčka. Mám zánět žaludku a teď i střev a k tomu celý život psychické problémy.
Ahoj Jani, jste v členské sekci, objednejte si konzultaci, bude to daleko lepší, vysvětlíme vám, jak se vaří polévka v počáteční fázi, a doporučíme další postupy, hezký den 🙂
Dobrý den,
ráda bych znala přípravu základní veg.polévky pro start.fáz., všude se píše pouze o vývarech z masa, to ale nejím a toto je jediná stránka, kde píšete že pro star.fáz. používáte zeleninové vývary…jinde jsem to nedohledala, je v tom velký rozdíl, zda použiji vývar z masa či zeleniny?? děkuji Vám moc za případnou radu, hezký den 🙂
Zdravím Lucko, taky nejíme maso, proto si děláme právě tuhle polévku. Zda použijete vývar z masa či zeleniny? Asi pro zvířežravce to bude celkem jedno, pravděpodobně budou preferovat vývar z masa, i když je to velmi individuální 🙂
Z hlediska uzdravování pomocí SCD je jedno pro jaký vývar se rozhodnete, ale vegan(ka) si velice pravděpodobně připraví zeleninový, to je jasná věc. Ovšem ve startovací fázi se vývar připravuje zcela jinak, střevo se musí dostat do absolutního klidu bez dráždění střevních stěn, to je jasné, tento recept na zeleninovou polévku je už pro pokročilce 🙂 Vám také hezký den!
Tak jsem polévku dnes uvařila a musím potvrdit, že je opravdu vynikající a má specifickou chuť, která uspokojí i labužníky 🙂 Má prostě šmrnc! Díky 🙂
Že joooooo!!!:D Renato, ani nevíte jakou radost jste mi svým komentářem udělala 🙂 díky, díky, díky! Marky
Máš to moc pěkně udělaný. Seš Šikulka. Budu se někdy muset k vám stavit na košt. Pozdrav Radkovi. Frélich
Moc rádi tě uvidíme! 😀 vždycky si vzpomenu na ty sušenky jak jsme se o nich bavili v autě, jak se těsto dává do mrazáku…taky zde budou, zatím čekají na schválení 😉 moc díky za slova chvály, tetelím se, škoda, že mě nevidíš 😀
Zdravím, doporučujete restovat cibulku a zeleninu na slunečnicovém oleji.
Nedávno jsem četl článek, ve kterém varovali před používáním právě tohoto oleje v teplé kuchyni, že se z něj uvolňují karcinogeny.
Je to tedy fáma, nebo raději nahradit řepkovým?
Děkuji, M. Š.
Zdravím, Michale. V tomto receptu zrovna ano. Slunečnicový olej ještě používám třeba na mojonézu, ale střídám s řepkovým. Nezvládnu chuťově majonézu připravenou z oliváče. Více se ale do slunečnice nepouštíme. Olivový olej bude vždy na 1. místě, střídáme ho s kokosovým, řepkovým (za studena lisovaným, Radek o něm natočil samostatné video v sekci Blog), dále s hroznovým například.
PS, Vzhledem k tomu jakým způsobem se olej ze slunečnice vyrábí, je dobré se mu vyhnout nebo používat minimálně.