
- Čas přípravy: 60 min.
Zázvorový likér – domácí ozdravná třaskavina
Receptů na zázvorový likér se na internetu válí obrovská spousta, stačí si jen vybrat. Ovšem, má to háček. Tak velké rozdíly gramáží jednotlivých surovin pro jeden recept jsem ještě neviděla. Například, jedni píšou přidat 150 ml vodky na 500 g zázvoru, zatímco další dávají zázvoru 200 g za to ale do 1/2 litru vodky. Receptura má zcela jistě rozdílné důvody použití. Buď se zhulákám (opiji) s pocitem přidaných zdravých ingrediencí a nebo využiji recept k uzdravení a alkohol poslouží jako konzervant. Pro mě je tedy varianta druhá milejší. Při samotné přípravě jsem se řídila svými chuťových buňkami, ostatně jak jinak, které mi pomohly recept dochutit a doladit.
V receptech se také uvádí, že se likér nemusí skladovat v lednici, že vydrží i 6 měsíců. No já nevím, pokud si ho uděláte na ozdobu do vitríny, tak možná vydrží, ale pokud si ho budete připravovat jako prevenčního ranního panáčka v období nachlazení tak jako jsem to udělala já, bude za pár dnů pryč. Ale opravdu. Mizí neskutečně rychle, i když má díky zázvoru pořádný říz. Sami se přesvědčíte při svém prvním doušku 😉
Já jsem si likér nechala na kuchyňské lince, kde na mě během dne pomrkával a vybízel k častějšímu ochutnávání 😉 Vydržel mi 5 dnů, ale pozor, nabídla jsem k ochutnání mamince a návštěvě. Neměla jsem to dělat! 🙂
Likér jsem začala užívat ve chvíli, kdy v mém okolí onemocnělo celkem dost lidí (moje maminka, kamarádka, tatínek, sousedka, pak mi zrušili hodinu baletu). Tak trochu na mě padl strach, znáte to. I když vím, že se mě ne-moci druhých netýkají, tak ve chvíli, když se začnu bát si samozřejmě sama oslabuji imunitní systém. A tak jsem měla důvod si tento lahodný nápoj okamžitě naordinovat, pro všechny případy 😉 A i když jsem se několikrát denně ocitla v rizikové oblasti, jsem stále zdravá jako řípa. Že by to fungovalo? Nebo je to díky SCD? 😀
Ještě bych chtěla zmínit, že likér si můžete připravit i nealko. Bude se jednat spíše o šťávu, ale účinky budou podle mne stejné. Uchovávejte raději v lednici.
Ingredience
- citrony - 5 větších
- čerstvý zázvor - 500 g
- vodka - 200 ml
- med - 400 - 500 g
Postup
0./ Kdo má odšťavňovač, odšťavní citrony a zázvor v odšťavňovači. Kdo jej nemá, postupuje jako já.
1./ Citrony řádně opláchnu, rozkrojím a rukama nebo pomocí lisu řádně vymačkanou šťávu vliji do větší nádoby.
2./ Oloupu zázvor, v mixeru na jemno nastrouhám, rukama vyždímám a šťávu přiliji do nádoby.
3./ Nakonec přidám vodku, med a řádně rozmíchám.
Na dně vzniká usazenina, která však není na závadu, před užitím stačí likér protřepat.
Likér můžete přelít do ozdobné lahve, ať to má nějakou tu estetičnost.
Jooo, a pamatujete si na recept Zázvor-citron-med-svatá trojice? Recept najdete zde.
Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Veď samozrejme že sa to nepije stále. Spravila som bez alkoholu, syn je prechladnuty,ale bála som sa mu dať viac ako jedno stamprdlo aby som mu nepodraždila črevenú flóru a nedostal nejakú hnačku keďže má crohna.
No, tak tuhle informaci jsem potřebovala znát už v prvním vašem komentáři 🙂 Čím více informací od vás dostanu, tím lépe vám mohu poradit, jinak se musím pohybovat v dost obecné rovině. Zkoušejte. Dejte panáčka ráno, pak v poledne, pak večer a synka pozorujte. Každý jsme jiný, tudíž každá reakce těla je jiná. Je-li synek nachlazený, klidně přidejte víc než jednoho panáčka, a uvidíte. Když bude v pohodě, můžete pokračovat. Ale prosím vás, v klidu, žádné obavy a strachy při tom sledování, ano? 🙂 Víra a důvěra je hlavní pohon v uzdravování.
PS, a taky jsem mohla vědět, že ten likér chcete pro synka, to bych vám rovnou napsala, abyste likér připravila 100% bez vodky, ok? 😉
Prosím vás a koľko ho môže vypiť za deň?Ďakujem
No, to je otázka, je to hodně silný, 3 štamprdle denně při nachlazení, v období chřipky 1 štamprdle, například. To se nepije pořád aby bylo jasno, je to posilující likér.
Je v remisii
V tom případě by to neměl být problém. Možná bych zapřemýšlela nad tím alkoholem, dala ho méně nebo ho vynechala.
Likér mal obrovský úspech 🙂
Ďakujem za recept!
místo vodky bych použil jednoznačně slivovici(domácí)a přidal bych křen,pak to má jiné grády.Jinak múžete zkusit zázvor,med.skořici a křen a užívejte 3x denně kávovou lžičku.
Jaromíre, zdravím. Slivovice je skvělá, ovšem vodka je v receptu z důvodu konzervace a taky proto, aby v likéru nebyla cítit. A do likéru křen? 😉 Noooo, proti gustu, možná bych byla překvapená jak to šmakuje 🙂 Děkujeme za podnět. Já si kdysi nakládala cibuli, česnek a med, a pak v době nachlazení pila šťávu, která vznikla macerováním, sice jsem šíleně smrděla, ale bylo to fajn 😀
Ahoj Marky,na likér 500 gr.medu a nebo 50 gr.medu ? Na uvedené množství…, které uvádíš
Ahoj, je možné udělat chybu, ale 50 gramů by bylo fakt málo. Já si taky nedokázala představit jak je ten zázvor silnej. V jiných receptech uvádí med na doslazení a neuvádí množství, ať si chuť každý doladí podle sebe. Já jsem med při přípravě vážila, 200 g bylo málo, pak jsem dala dala dalších 200 g a i tak to mělo grády, ale už se to dalo polknout. Chtěla jsem taky původně napsat doslaďte dle chutí, ale zase jsem chtěla, aby byla představa jak to má chutnat. Navíc konečně je zde med, který slouží zdraví, tepelně se nezpracovává, takže….Já jsem dala 50O g, klidně dej méně, však uvidíš jak ti to sedne, možná ti bude stačit 50 g, ale jak říkám, já jsem ten zázvor vyždímala do poslední kapky a bylo ho dost. Navíc jsou tam citrony, a moje citrony byly plný šťávy, ne takový jak zmáčkneš a nikde žádná tekutina, takže i je bylo třeba osladit.
Môže sa užívať zazvorovy sirup aj pri crohnovej chorobe. Ak áno v akej dávke.Dakujem
To je velmi obecná otázka? Nevíme v jakém stavu se dotyčný(á) nachází. Můžete více specifikovat?