
- Množství: 1 sklenice (700 ml)
- Čas přípravy: 10 min.
Zázvor - Citron - Med - svatá trojice
Kombinace dokonale přírodních produktů jako je zázvor, med a citron je bombastická.
Koktejl z těchto ingrediencí je nejen dokonalou přírodní prevencí, ale bude vám i náramně chutnat.
"Nejen že vzniklá šťáva nebesky chutná, ale jako prevence je vyloženě nutná"
(pozn. autorky: já se snad stanu básnířkou)
Ingredience
Postup
Dopředu si připravím zázvor a citrony. Škrabkou odstraním slupku ze zázvoru a nakrájím ho na tenké plátky (2 mm), a citronovou kůru odkrojím nožem (někdy si ji schovávám a pak ji používám na výrobu domácího osvěžovače vzduchu). Pak ji nakrájím buď na kolečka (4mm) nebo na ještě menší kousky. Podle libosti.
V zavařovací sklenici vrstvím plátky zázvoru s citronem, hodně na těsno, a na závěr řádně stlačím (asi na 2 cm od okraje) a doplním kvalitním medem od včelaře. Nechám chvíli med propojit se štávou z citronů, pak sklenici protřepu, čímž dojde k propojení a uložím do lednice.
Občas do sklenice přihodím asi 5 kusů hřebíčku. Jen tak, mám ho ráda.
Hřebíček je výborným přírodním vyháněčem parazitů z těla (recept vám určitě časem přidám).
Doma popíjíme dle libosti, nejčastěji však ráno, jednu lžíci v čisté vodě.
P.S.: obrázky v galerii jsou ilustrativní, jen aby jste si nemysleli, že nevím jak vypadá "sedmička zavařovačka" 😉
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím, Marky a spol. , hned po přečtení mě napadla reakce jako kdysi Martina…koment z 2016. Citron opravdu svírá, a tím tlumí účinky zázvoru. Ale chuťově se skvěle doplňují. Jen tahle vlastnost mě vždycky trochu zrazovala …Ale po zveřejnění receptu na Dřínkovici, a po slušné úrodě kterou se předvedl můj živý plot, jsem měla jasno. Zkombinovala jsem zázvor se dřínem,ten dodá skvělou ovocnou chuť, a je to veliká dobrota, nic proti ničemu, už mi to zraje ve špajzu. Tak díky Marky za tvé tipy, každý si najde svoje.
Teda to zní fantasticky, Jani! Díky za tip, zkusím příští rok. Máte dřínky na zahradě?
Skončila som s mojim receptom so zázvorom,sadnem k PC a na moje prekvapenie recept na imunitu od Marky- srdečne Vás zdravím..Pretože ani kvapku alkoholu nesmiem ,ja si robím recept na imunitu už tretiu zimu a síce tak,že rovnakým dielom na jemno nastrúhaného zázvoru zmiešam s rovnakým dielom medu, pridám pol kávovej lyžičky kurkumy vdy ráno,keď si naberiem na lyžičku základ, pijem s teplou vodou asi 2 deci.Darí sa mi odolávať infekcii.Citron si pridávam ,a keď nemám,tak sa spokojím aj s C vit.Som rada,že zas viem niečo nové,a možno to pripravím podľa Vás ako darček niekomu z rodiny.
Posielam srdečný pozdrav.
Nelinko, to jste mi připomněla můj zimní čaj!!! Tak já se tu o něj podělím taky 🙂 Je to jako hoooodně velká bombááá. Dělám ho tak, že do velké litrové skleněné nádoby dám plátky zázvoru (2 mm asi 10 kusů), pak několik plátků skořice ze Srí Lanky (je kvalitní a je taková plátková, ne tak tvrdá jednokusová jako se prodává tady u nás), pak přidám kurkumu, vždycky ji tam tak přisypu od oka (asi půl čaj. l.) a zaliji vodou. Nechám luhovat, trošku zchladnout, ne moc, a nakonec přidám medíček. Je to fantastické pitivo, přijde mi takové husté, polívkové 🙂 Je třeba dávat pozor, kurkuma celkem velmi kvalitně umí barvit cokoliv je v jejím dosahu. Vyzkoušejte 🙂 I my vás moc zdravíme :*
Já tenhle „elixir“ vyrábím takto: zázvor a citron odšťavním na kvalitním odšťavovači, přimichám med a uložím do lednice. Vydrží mi tam i měsíc a víc.
… tuhle kombinaci mám moc ráda, jen mě nikdy nenapadlo, vyrobit si ji do zásoby :-). Píšete že, citronovou kůru schováte a pak ji používáte na výrobu domácího osvěžovače vzduchu. Prosím o návod. Děkuji a přeji spousty úžasných nápadů na recepty. Martina.
Díky Martino, taky ji máme rádi, dokonce jsem tuto dobrůtku vyráběla docela nedávno, teď v dubnu…pouze na chuť 🙂
No, s tím osvěžovačem to je tak, že stačí dát slupečky na radiátor, samo že přes zimu 😉
Jinak takhle z internetu: Uvařte citronovou kůru spolu s hřebíčkem, tyčinkami skořice a pomerančovou kůrou. Vznikne vám úžasná voňavka, která provoní celý váš dům. Pokud během zimy používáte zvlhčovače na topení, může do nich směs nalít.
Marky
Čaute, poslednú dobu sa všade u alternatívnych zdrojov stretávam s tým že kombinácia zázvor a citrón ide proti sebe. Podľa tradičnej čínskej medicíny zázvor uvoľňuje póry a citrón ich naopak upcháva – a teda konzumovať ich spolu je v podstate potláčanie toho dobrého čo majú zvlášť. Aký je na to váš názor? Matej
Matěji, čauky, díky za dotaz…přemýšlím co ti napsat…co je podle čeho a koho dobré?…na netu tisíce rad a stylů…možná bych mohla začít pozorovat, co mě ucpává a co mě naopak uvolňuje, ale já raději pozoruju, co mě říká srdce, moje instinkty, moje signály…takže, pokud smím odpovědět takto, řídíme se srdcem…už to tak máme nastavené…srdcem a SCD…
…určitě vyzkouším, děkuji 🙂
rádo :))
FANDIM VAM ALCA
Alčoooo, děkujeme! jsi fajnová a skvělá! 🙂
Inšpirovali ste ma! Určite skúsim. ja už dávno hovorím, že cukor je jed a pečivo nekonzumujem resp. obmedzujem.
zázvor – citron – med
vždy, tady a teď! 🙂
…a vy jste nás pobavila! Děkujeme! :)))
Dobry den, chcel by som sa opytat: 1.ako dlho tato medicina vydrzi v ladnicke? 2.oddelujete pevnu cast od tekutiny alebo nechavate ako celok v ladnicke? 3.Nie je vhodne nechat pohar na 2-3 hod. pri izbovej teplote pripadne trosku vyssej? Vraj to prospieva pri vylucovani dobrych latok do tekutiny.
Zdravím Janko, ako dlho? Záleží jak rychle ji budete spotřebovávat 🙂 My ji popíjíme jen pro tu úžasnou chuť místo sirupu. Vzhledem k tomu, že med je konzervant, tak vydrží dost dlouho, uzavřená nádoba určitě měsíc, déle jsem to nezkoušela, ale věřím tomu, že i déle…předpokládám, že si chcete udělat tuto dobrotu do foroty, tedy do zásoby :))
My to ještě děláme tak, že až se šťávička spotřebuje, doléváme ke hmotě další medík, čímž dojde, řekla bych k „recyklaci“ – možnosti ještě použít, přijde mi škoda vše vyhodit jen tak…takže neodděluji…
Určitě nechte sklenici nějakou chvíli venku, vlastně to tak i dělám, protože, když zaliji zázvor a citron medem, se zavařovací sklenicí máchám do všech stran – tedy protřepávám, otáčím jí dnem vzhůru a naopak, a pak nechám ve vodorovné poloze pustit kýženou šťávu…pak umístím do ledničky 🙂
Na Slovensku všade predávajú čínský zázvor,ten je vraj ožiarený. Kde vy kupujete zázvor, alebo sa dá dopestovať doma? Ďakujem!
No, Evi, „vraj ožiarený“, v televizi se řekne spousta nesmyslů…nevím nic o ozařování zázvoru…zázvor kupujeme normálně v obchodě, z jaké země pochází nevím, ale myslím že je v pořádku 🙂 dá-li se pěstovat doma, v bytových podmínkách nevím, já jsem minulý rok strčila uschlý zázvor na zahradě do hlíny a začal mi za chvíli růst..ale byl podzim, nevím co by z něj vyrostlo…jen jsem chtěla vědět, co se stane…co se týká pěstování u nás nemám informace, zkuste zagooglit, třeba vypadne nějaká rada pěstitelská právě pro vás :))))
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda jde do Vašich receptů použít pasterizovaný med. Máte bezva recepty, některé mám vyzkoušené, určitě budu pokračovat.
Aleno, zdravím vás, pokud chápu pasterizaci jako proces za účelem oddálení krystalizace, tak pokud netrváte na tom aby med byl raw, tak si myslím, že by neměl být žádný problém. Pokud vám půjde o to co v medu je a chtěla by jste si to náležitě „užít“, tak je dobré použít med pastový, ale toho je zase škoda pro pečení, to je logické. Marky