Nejčastější zprávy za posledních 14 dnů jsem od vás dostala s otázkou “jak zavařovat v souladu s SCD?”
Je pravda, že nějaké recepty na stránkách máme, ale stále jich není mnoho 😉 Píšete, že zahrádky se vám plní ovocem a nevíte co s ním, jak ho co nejlépe pro sebe zužitkovat.
Já jsem se do zavařování pustila teprve před 2 roky, když už receptů na stránkách a v kuchařkách bylo požehnaně a já měla konečně volné ruce a čas k experimentování. Téma “zavařování” bylo celkem jasná volba, ale nechtěla jsem se létem úplně prozavařovat, když venku svítí slunce, voda je na koupání a les je voňavý a plný hub.
Ale protože od jara do podzimu každou chvíli něco dozrává, postupně jsme vybírala takové recepty, které by uspokojily mé a Radkovy chuťové buňky. Jako první na řadu přišly italské marmelády podle naší kamarádky Fiorely. Jsou to marmelády naslano, některé hodně pikantní i pálivé, k sýrům nebo k masu. Pak jsem se pustila také do okurků, kozích rohů nebo pickles.
Sladké marmelády jsem začala zkoušet až loni a to výhradně kvůli lívancům a palačinkám nebo k mazání na dortový korpus. Recepty na sladké marmelády na stránkách zatím chybí, ale je fakt, že veškerá má tvorba byla doposud pouze experimentální, zkušební, i když velmi povedená. Zavařila jsem dohromady švestky a hrušky, které jsem konzervovala pouze medem, jak je mým zvykem, ze kterých máme marmeládu pod kuchyňskou linkou ještě teď. Nejčastěji ji používáme na kokosové lívanečky, které ráno snídáme. Vyzkoušeli jsme také experiment “zavařování se solí”, což je doménou Radka, sám uvařil švestková povidla a dopadlo to úžasně. Přesné gramáže uvést nemohu, zavařování probíhalo intuitivně, jako experiment bez zapisování, takže recepty vám sem přidám časem.
Dnešní příspěvek tedy, jak možná tušíte, nebude o mých receptech, ale ráda bych ho postupně vytvořila společně s vámi, s vaší pomocí, s vašimi nápady a recepty, které nám můžete posílat buď e-mailem nebo do komentáře. Nemusíte nutně posílat i s fotografiemi, postačí ingredience, množství a postup. Všechny je uvedeme v tomto příspěvku Vaším jménem.
Aktuální recepty týkající se zavařování najdete zde: http://www.uzdravtesejidlem.cz/category/recepty/zavarovani/
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Chcem sa spýtať či sa dá miesto agaru použit nejaká želatína ,trebars hovädzia?
Agar není vhodný pro uzdravování pomocí SCD. A ano, určitě se dá použít želatina, sama ji v některých receptech používám. Pročtěte etiketu na zadní straně obalu, ve většině z želatin se nachází nevhodné škroby. Hovězí, vepřová, ale musí být čistá.
Ahojky, leta zavařuji švestky bez cukru – půlky řeznou stranou dolů, podleji asi 1 cm vody, zavíčkuji. sterilizuji při 80° asi 20 mint.
Jsou dobré , i bez soli, ta mě nikdy nenapadla.
Loni jsem zkusila i meruňky, jsou výborné.
Ještě větší spokojenosrt je s přesnídávkami – přebytky zralého ovoce nakrájím na kousky, lehce podleju vodou, přidám pro oslazení banán, ( dle ovoce i trochu medu a šťávu z citronu ), provařím , promixuji a plním do pečlivě vymytých sklenic, zavíčkuji.
Skleničky před plněním prohřeju v troubě nebo nalitím vařící vody, víčka vysterilizuju alkoholem. Přesnídávky krátce sterilizuju 🙂
Přesnídávky jsou výborné.
Ja uz roky zavaram ovocie so stipkou soli, zatial sa mi nepokazilo nic (ak dobre chytilo viecko), dokonca ani jahody, ktore rady plesneju, pri soli nesplesneli ani raz… Deti si trochu museli zvykat na kyslejsie ovocie, hlavne bobulove, ale ak to niekomu velmi vadi, moze si pri konzumacii pridat med (a nestrati dobre vlastnosti medu varenim), niektore ovocie vobec nepoznat, ze je zavarene bez cukru (ceresne, slivky,…)
A postup? Umyte, odkvapkane, bezchybne ovocie naukladam do flias, zalejem vlaznou prevarenou vodou, a na vrch dam stipku soli (asi tak na spicku noza), zatvorim vrchnakom (tie vopred tiez prevaram) a normalne sterilizujem.
Ahojky,scd držím čtvrtý týden,miluju marmelády,takže jsem se do ní pustila.
Vše dělám od oka.
Jahody rozmixuji,sůl,citrón,med podle chutě a táhnout ,až je to průhledné jako,když děláte normalní marmeládu.
Meruňková-oloupat slupku rozmixovat,chvili povařit,sůl,cirton mend.
Prostě luxusní.
A děkuji moc, strašně mě to baví.
Tak to má být, to má bavit, všechno! 🙂 Taky jsem před pár dny dělala rajčatové čatníčko, ale jen abych neměla pocit, že jsem nic nezavařila, protože toto léto zase chystám kuchařku a bude to trvat ještě celý podzim. Vaření probíhalo stejně, prostě jak se mi chtělo to tam padlo, rajčata jsem neloupala, přidala hodně indického koření, vyvařila, a na závěr rozmixovala ponorákem do jemna. Vznikla hustá voňavá omáčka, a bylo vystaráno! Kdybych ta rajčata měla sloupávat, tak jak se to správně má dělat, ani bych si je z rynku nepřivezla, nechtělo by se mi, tento způsob je daleko jednodušší 🙂
Je možné něčím nahradit med, když mi vadí?
Stáňo, zkuste datlový sirup. Záleží na tom kde chcete med nahradit, dá se sladit i ovocem, ale to už se musí pak jinak pracovat s receptem.
Ahojky, zajímalo by mě jestli mohu k zavařování ovoce použít citronový pektin?
Ne, je to škrob 🙂
Zdravím.Zavařila jsem pár skleniček meruněk – se solí…Soli jsem dávala “přiměřeně, přiměřeně”a jsem zvědavá na výsledek. Ještě jsem neotevřela, ale věřím, že to vyjde /sůl by měla z ovoce vytáhnout sladkost, že?/ Budu zkoušet dál…
Díky za krásné recepty a dobrou náladu ! Martina
Ahoj, přesně tak, taky se chystám na meruňkovou marmošku. “Přiměřeně-přiměřeně”, to znamená, že nevíte kolik asi? přesně? 😀
Škoda, ale jsem na výsledek zvědavá. Napište!
Čím sladší ovoce se použije, tím lepší, ať má sůl z čeho tahat a co přeměňovat.
http://www.jimejinak.cz/zavarovani-bez-cukru/
Nezkoušela jsem, ale je to dost podrobně popsané.
Heli, super, akorát je tam ten agar na zahuštění, ten je nevhodný…ale myslím, že pokud budou děvčata zavařovat do zhoustnutí, nebude zahušťovadla třeba, jako s jinými recepty na SCD.
Zdravím Vas Marky , tak už mam niekolko poharikov jahodoveho džemu v špajzi (ako som sa dočitala , tak džem obsahuje kusky ovocia a to ja mam velmi rada , hlavne pri jahodkach ) . Som celkom spokojna a buduci rok určite pribudne vo väčšom množstve . Kedže som skušala a nevedela som presne ako na to tak ani gramaže nie su uplne presne . Ja som na cca asi 4 litre rozvareneho ovocia použila 7dcl pohár medu a trošku soli . Z celkoveho množstva jahod som asi 1kg vopred odobrala a tie som iba rozvarila a popučila a potom som spolu zmiešala s ostatnymi rozvarenymi a rozmixovanymi jahodami . Kedže to všetko bolo riedke odlievala som postupne na panvicu a postupovala ako naše babičky varit kym za vareškou nezostava cestička . Naplnila som pohariky a pre istou aby ,,nestrielali som ich na chvilu zasterilizovala. Takže toto je asi moja skusenost . Videla som , že už na stránke pribudaju aj ďalšie recepty a rady , čo je super . Velmi sa teším že som Vas tu spoznala a držím palce vo Vašej užasnej práci
Dani, tak to jsem ráda, že se daří, mějte se krásně a díky 🙂
Ahoj, chcem sa tiež podeliť s vami o moju skúsenosť nie so zaváraním, ale so sušením (sušenou kožou). Nesuším ovocie v sušíčke, ale vonku na slniečku. Je to rýchle, ušetríte energiu a je to výborné. Ovocie rozmixujem roztiahnem v tenkej vrstve na pečiaci papier, ktorý dám na plech a nechám sušiť na slniečku, a kedže nám už to slniečko riadne pripaluje ovocie je rýchlo usušené. Stačí ho už len pokrájať na pásiky zrolovať a odložiť na zimu.
Blaženko, to je paráda!!!! já jásám 🙂 To si udělám, díky moc za inspiraci, kterou určitě využijeme! to mě nadchlo, protože nemáme sušičku 😉
Ahoj,marmelády z jahod. Kilo jahod rozdělíme na čtyři díly, když máme větší tak přepulíme, jeden díl jahod dáme do hrnce a vaříme za stálého míchání pak přidáme jednu lžíci citronu a dvě lžíce tuhého medu tady je to o tom jak kdo to má rád sladké, jak začne houstnout dáme do přesnídávkových sklenic uzavřeme a dáme do horkovzdušného hrnce na 5minut na 150 stupňů a dalších 10 minut na 80 stupňů pak vyděláme a na 5 minut obrátíme na víčka. Když děláme marmeládu z meruněk děláme to stejně jen tam přidáme trochu vody cca dvě lžíce nemají tolik vody jako jahody. Dýňi zavařujeme tak že si ji nastrouháme nahrubo nic nepřidáváme dáme do sklenic zavíčkujeme a dáme do horkovzdušného hrnce 5 minut 150 stupňů pak 10 minut na 100 stupňů 10 minut na 80 stupňů pak vyděláme a obrátíme na 5 minut na víčka. Rybíz na dno přesnídávkové skleničky dáme špetičku soli nasypeme kuličky rybízu sterilujeme 150 stupňů 5 minut pak 80 stupňů 15 minut vyděláme a zase obrátíme 5 minut na víčka. Tak jestli to bude někdo zkoušet ať se dílo zdaří Jana.
Dobrý den, přidávám recept na jahodovu dřeň. Rozmixovat jahody, přidat med, podle toho jak máte rádi sladké a špetku pepře. Vše rozmixovat a dát do kalíšků z umělé hmoty do mrazáku. V horkých dnech jako je ten dnešní přijde k chuti.
Ludmila
Dobrý den, Radku a Marky, všechny ovocné přebytky, které mám, nadrobno pokrájím, přidám koření, které mám k danému ovoci ráda (skořice, hřebíček, zázvor, kardamom, nové koření k jablkům…), pokapu medem a za občasného promíchání upeču v troubě. Pak horké plním do lahviček a obrátím na chvíli dnem vzhůru. Ovoce takto zpracované získá pečením další rozměr chuti a není ho nutné tolik sladit. Jinak moc ráda vymýšlím recepty hlavně na SCD sladkosti a má rodina už jiné nechce. Těším se na vymýšlení vánočního cukroví :-). Bohužel vše dávám od oka, ale až zase budu něco péct, slibuji, že vše zvážím a pošlu recept i s fotkou. Přeji vám krásné léto. Petra
Neleníme, též experimentujeme 🙂 zatím jsme zavařovali hrušky a jahody a třešně v medovém láku – na sladší ovoce: 1l vody + 200g medu svařit lák, na kyselejší ovoce 1l vody + 250g medu.
A na marmeládu : do mísy rozmačkané ovoce + med, smíchat a přes noc do lednice , druhý den vařím marmeládu. Na 1 kg ovoce dávám 300g medu může se přidat i šťáva z citronu já dávám na 1kg ovoce 1citron záleží jak kyselé ovoce máte.
Ještě chceme vyzkoušt ty marmelády nebo povidla na slano 🙂
Dobrý večer,tak jednu zkušenost ohledně zavařování.Už léta zavařuji švestky tak, že je zralé, umyté,rozpůlené, bez pecek napěchuji do čistých zavařovacích sklenic, bez vody a bez cukru, zavíčkuji a steriluji v troubě na plechu s trochou vody asi na 90°C , až jsou víčka horká.Úplně časem zrosolovatí a můžete je použít na cokoliv.:-)
Dobrý deň, až budete nabudúce zavárať hrušky a jablká, skúste dať do každej fľaše 1/5 , najlepšie v dvoch vrstvách , brusníce.
Jablká aj hrušky budú mať ružovú farbu a natrpklú chuť. Delikatesa. 🙂
Zdravím Vás Marky a Radek..Vlani som zavárala slivky len so štipkou soli a boli výborné,Tohto roku nebudú slivky,lebo zamrzlo kvetenstvo. Ale ak sa vydaria jabĺčka,tak to skúsim s nimi. Recert bol len tak od oka- štipka soli na povrch naukladaných sliviek.Boli vynikajúce.