Nejčastější zprávy za posledních 14 dnů jsem od vás dostala s otázkou „jak zavařovat v souladu s SCD?“
Je pravda, že nějaké recepty na stránkách máme, ale stále jich není mnoho 😉 Píšete, že zahrádky se vám plní ovocem a nevíte co s ním, jak ho co nejlépe pro sebe zužitkovat.
Já jsem se do zavařování pustila teprve před 2 roky, když už receptů na stránkách a v kuchařkách bylo požehnaně a já měla konečně volné ruce a čas k experimentování.  Téma „zavařování“ bylo celkem jasná volba, ale nechtěla jsem se létem úplně prozavařovat, když venku svítí slunce, voda je na koupání a les je voňavý a plný hub.
Ale protože od jara do podzimu každou chvíli něco dozrává, postupně jsme vybírala takové recepty, které by uspokojily mé a Radkovy chuťové buňky. Jako první na řadu přišly italské marmelády podle naší kamarádky Fiorely. Jsou to marmelády naslano, některé hodně pikantní i pálivé, k sýrům nebo k masu. Pak jsem se pustila také do okurků, kozích rohů nebo pickles.
Sladké marmelády jsem začala zkoušet až loni a to výhradně kvůli lívancům a palačinkám nebo k mazání na dortový korpus. Recepty na sladké marmelády na stránkách zatím chybí, ale je fakt, že veškerá má tvorba byla doposud pouze experimentální, zkušební, i když velmi povedená. Zavařila jsem dohromady švestky a hrušky, které jsem konzervovala pouze medem, jak je mým zvykem, ze kterých máme marmeládu pod kuchyňskou linkou ještě teď. Nejčastěji ji používáme na kokosové lívanečky, které ráno snídáme. Vyzkoušeli jsme také experiment „zavařování se solí“, což je doménou Radka, sám uvařil švestková povidla a dopadlo to úžasně. Přesné gramáže uvést nemohu, zavařování probíhalo intuitivně, jako experiment bez zapisování, takže recepty vám sem přidám časem.

Dnešní příspěvek tedy, jak možná tušíte, nebude o mých receptech, ale ráda bych ho postupně vytvořila společně s vámi, s vaší pomocí, s vašimi nápady a recepty, které nám můžete posílat buď e-mailem nebo do komentáře. Nemusíte nutně posílat i s fotografiemi, postačí ingredience, množství a postup. Všechny je uvedeme v tomto příspěvku Vaším jménem.

Aktuální recepty týkající se zavařování najdete zde: http://www.uzdravtesejidlem.cz/category/recepty/zavarovani/

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty