
- Čas přípravy: do 10 min.
- Čas vaření: 25 min.
Základní slaný koláč
Tento recept, popsala bych ho jako takovou odlehčenou verzi "mandlového chleba" podle Elaine Gottschall, vznikl na našem začátku na SCD. Chléb z mandlí je sice fajn, pekli jsme ho celkem často, ale na můj vkus je hodně hutný, navíc je pracnější a časově náročnější.
A tak tu mám pro vás slaný koláč podobný jemnému pečivu, tím myslím rohlíku nebo bagetě. Můžete na něj s ohledem na fázování namazat domácí chutney, mrkvovou pomazánku, rajčatové máslo, přikusovat ho k sýru, dát si na něj prosciutto crudo, atd. Při samotné přípravě můžete do těsta vmíchat předem připravený špenát, nastrouhanou mrkev, odvodněnou cuketu, nasekanou šalotku, restovanou cibulku, sušená rajčátka a další a další. Slaný koláč si vystačí s bylinkami, například s nasekanou čerstvou bazalkou, můžete ho servírovat se segedínským gulášem.
Jedno velmi důležité P.S.
Náš úplný začátek, kdy jsme se poprvé objevili s SCDéčkem na internetu, byl v lednu roku 2014. Ten čas neuvěřitelně rychle letí, nezdá se vám? Mě tedy ano 🙂 Dnes je 24. října 2019 a uběhlo necelých 6 let. Spousta věcí se na SCD změnila, k dobrému samozřejmě. Během těch pár let jsem přišla na nové způsoby a postupy při vytváření receptů, objevila jsem spoustu nových ingrediencí a surovin, mezi nimi i banánovou mouku, moji velkou kamarádku a pomocnici. Díky ní si můžeme koláč připravit už v 1. fázi na SCD. Recept je součástí mé kuchařky č. 3, "Vaříme z banánové mouky".
Na závěr je nutno říct, že tento recept na slaný mandlový koláč je už upravený, starou verzi jsem nechala zmizet spolu s tvrdým tvarohem, který byl jeho součástí. Mléčné výrobky je vhodné při uzdravování pomocí SCD na nějakou dobu nechat plavat. Šálky jsem schovala, ingredience převážila, i vejce, a tak se vám bude s receptem lépe pracovat.
Marky
Ingredience
- vejce - 6 M (342 g)
- přepuštěné máslo (kokosový olej) - 90 g
- mandle (kešu, pekany) - 235 g
- sůl - 1 menší lžička
- kmín - 1 lžička
- soda - na špičku nože
- voda - 100 g
Postup
1./ V míse rozklepnu vejce, přidám přepuštěné máslo (olej), sůl, kmín, sodu a ponorným mixerem na střední otáčky promíchám.
2./ Přidám celé mandle, vodu a řádně, nejvyšší rychlostí, na turbootáčky rozmixuji ponorným mixerem dohladka. Tady ale pozor, na začátku mixuji přerušovaně, ořechy jsou tvrdé, aby nedošlo ke zničení motoru nebo nožů. Jsou to takové 2 sekundové pulzy.
3./ Peču v předem vyhřáté horkovzdušné troubě, v pečící formě na koláče opatřené pečícím papírem, po dobu 25 minut při 180 °C.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj lidičky,
už asi půl roku se snažím stravovat podle těchto receptů. Nebudu psát mám ulcerozni kolitidu protože to by niky neodešla, raději napíšu měl jsem ulcerozní kolitidu a jsem zdravý.Protože když tomu dáme minulý čas naše chytřejší tělo začne”přemýšlet” jinak. Chci se s Vámi podělit o jeden recept, který jsem na internetu nenašel a který možná vyřeší stejný problém který má mnoho z Vás. Vždy jsem si pekl chleba večer nebo do zásoby, zamrazoval… Měl jsem permanentní stres že pokud si neupeču chleba na druhý den nebo koláč nebudu mít co snídat. Tuhle záležitost teď vyřešíte za !!!90VTEŘIN!!! Pojmenoval jsem si ho 90 vteřinový chleba. Ano používám k tomu tolik mikrovlnku. nejsem kdovýjaký její nadšenec a doma jsme ji používali max k ohřevu mléka do kafe. Taky Vás nenabádám, abyste si dělali jen tento chleba nebo koláč v mikrovlnce. Je to nouzovka, kterou po pravdě využívám tak 3×do týdne.
A tady už recept:
Do malé karamické misky ze které jedí děti a může do mikrovlnky (skleněné) klepnu celé jedno vajíčko,
přidám rozpuštěné máslo (ghíčko nebo olivový olej…) – cca 1 polévkovou lžíci
mandlovou mouku – 4 polévkové lžíce (nebo mix 3×mandlovka, 1 banánovka….zkoušejte:-))
na špičku nože sodu jen opravdu trochu
sůl, čtvrt kávové lžičky (každý má rád jinak slané)
italské bylinky nebo drcený česnek, osmaženou cibulku… ať máte víc příchutí
A ted nastavte na mikrovlnce max a zapněte na 90 vteřin. Dívám se pokaždé na to, jak se chlebík peče (poprvé jsem si říkal že to chutná jako knedlík- kromě toho máte i rychlou přílohu k masu a omáčce 🙂
Nezoufejte žádné ráno, že není chlebík nebo koláč, když jste večer líní.
A tady už recept na sladkou variaci:
Do malého hrnečku (používám Ikea na capucino) který může do mikrovlnky (skleněné) klepnu celé jedno vajíčko,
přidám rozpuštěné máslo (ghíčko) – cca 1 polévkovou lžíci
mandlovou mouku – 4 polévkové lžíce (nebo mix 2×mandlovka, 2×ořechovou mouku nebo i s bananovkou na co jste zvyklí, mě moc banánová nejede….zkoušejte:-))
na špičku nože sodu jen opravdu trochu
sůl špetička
med 1 polévková lžíce stačí
nakrájete si ctvrt jablíčka 5-6 kostiček a zamíchejte na konec do těsta (zkuste borůvky, maliny, rybíz…co je v mrazáku)
Dávám třeba skořici nebo perníkové koření….
A ted nastavte na mikrovlnce max a zapněte na 90 vteřin.
Nepište komentáře o škodlivosti mikrovlnky, vím to.
Pokud jsem pomohl jen jednomu z Vás, že je bez stresu co bude večer nebo ráno jíst jsem moc rád.
Tohle jsou dobrý stránky, tak ať pomáhají. 🙂
Jéééé, já to určitě vyzkouším Petře! 🙂 Většinou doma dělám placky (fritátové), protože se mi s chlebem taky moc nechce, vařím dost, a denně… a kdo na SCD nevaří, že? 🙂 všichni!! takže ok, díky, já myslím, že to všichni oceníme 🙂
Dá se upéct bez tvarohu?
Určitě, pokud jste ve fázi, kde nejsou povoleny mléčné výrobky jako takové, prostě tam tvaroh nedávejte, jen poupravte konzistenci těsta, podle hustoty.
Zdravím, mám otázku – vyšel by tento koláč dobře i ze žaludové mouky? Nebo mandlovou a žaludovou namíchat?
Hanko, žaludovou mouku moc nedoporučuju…nemáme přesné informace o obsahu cukru v žaludech…máme ji použitou v jediném receptu na žaludové sušenky, ale je jí tam pouze jedna lžíce na obarvení..více krát jsem ji do ničeho jiného nepoužila, pro jistotu…navíc je žaludovka celkem hořká…takže jedině jako pokročilejší jídlo…slaný koláč bych si z ní neudělala, doporučuju namíchat si raději mandle s kešu nebo pekany, a nebo z banánové mouky by byl skvělý..
Nevím v jaké fázi jste, co řešíte za problém, takže nemůžu být konkrétní co se výběru potravin týče 🙂
Dobrý deň prajem,
môžete prosím napísať, aký je to “tvrdý tvaroh”?
Na Slovensku máme hrudkovitý, nízkotučný, tučný, tvrdý som zatiaľ nenašla.
Ja som tvaroh nahradila postrúhaným zelerom, chuť je zaujímavá, kto má rád zeler, určite bude chutiť. Treba dať menej soli, ako s tvarohom.
Ďakujem!
Zdravím vás Zuzanka :)…určitě můžete tvrdý tvaroh nahradit podle libosti…stejně je lépe díky uzdravování mléčné výrobky vynechávat, doporučujeme je až 3 měsíce po odeznění příznaků…doporučila bych raději mrkvičku nebo cuketu, celer může podráždit střeva…ale nevím co vám je, takže nemohu být konkrétní..pokud budete upravovat, je třeba na to brát ohled..sůl si každý dává podle potřeby 🙂
Pekla jsem v elektrické troubě na 150 °C, cca 30 minut a měla jsem jen 3 vajíčka a koláč vyšel perfektně 🙂
Tak, a máme díky Romče další informace ohledně doby pečení, díky! :)))))
Dobrý den Marky,chci se zeptat na recept. Mám elektrickou troubu, takže mám koláč upéct jako když peču klasický piškot – na 150° C, 20 minut. Nerada bych to spálila nebo naopak nedopekla. A když bych neměla jíst mléčné výrobky, tak tvaroh nahradit půl šálkem mrkve nebo ho mohu úplně vynechat? Děkuji .
Ahoj Jani, zdravím!
Ano, přesně tak jak píšete, úplná klasika 🙂 Hlídejte si podle svých zkušeností..Napoprvé stejně musíte pohlídat co se vám děje v troubě…ze zkušenosti v plynové troubě vše trvá daleko déle, v elektrické trouba horkovzdušné je to zase rychlovka.. Předpokládám, že u vás ten čas bude možná o něco delší, kolem těch 30 minut, ale možná i déle! Pokud uvidíte, že koláč ještě není hotov, pečte prostě dál a napište nám pak, jak dlouho jste pekla, ať máme informaci i pro ostatní, budeme moc rádi 🙂
Pokud jste na začátku SCD, tak ano, vynechejte tvaroh, úplně v klidu. Když přidáte mrkev – klidně i šálek až 2, nebude alespoň koláč tak suchý 🙂 Uvidíte podle konzistence. Když bude těsto řidší, i koláč bude ve výsledku měkčí, uvidíte jak si to našolicháte 😉 Kdyby něco, pište, jsem na příjmu.
…napadlo mě, udělejte koláč jako kdyby jste dělala koláč špenátový, je to přesné, jen místo špenátu dáte mrkvičku, a je to! 🙂
http://www.uzdravtesejidlem.cz/spenatovy-kolac/
Ahoj, chcem sa opýtať, či je možné v SCD jesť kváskový chlieb, lebo on pri kvasení spracuje všetok lepok a je vhodný pre celiatikov a cukrovkárov. Ja mám problém s plesňou, keď som jedla sladkosti, bežné pečivo a chlieb, no už pol roka si pečiem kváskový chlieb z celozrnnej špaldovej múky a plesne nemám. Taktiež sa chcem opýtať, či je možné nahradiť pri pečení namiesto mandľovej múky pomleté slnečnicové semená. Ďakujem Júlia
Zdravím Júlia! 🙂
Není vhodný kváskový chléb, problém není lepek, ale disacharidy….chcete-li se zbavit plísně, je NUTNÉ přestat jíst dvojité a složené cukry…
Ahoj. Vše se mi líbí, ani čas s vařením mi nevadí, ale cena mandlí je teď vysoká. Jsem na domácnost sama a mandle máte ve všech receptech… Ptám se jako Júlia. Jde mandlovou mouku nahradit levnější variantou ? Děkuji Iris
Zdravím Iris, ve všech receptech snad nemáme mandle 🙂 teda pokud nesledujete pouze recepty na pečivo 😉 A to by vás rychle chytil žlučník!!!
A zřejmě asi přemýšlíte asi jako většina lidí kteří přijdou k SCD poprvé, a sice že ke svým současným měsíčním výdajům připočítávají náklady na SCD…ale tak to není, dojde totiž k výměně nákupního seznamu a celkové náklady se zvednou jen minimálně…
Mandlovou mouku nelze úplně nahradit, dopřejte si pestrost, sledujte další videa 😉
Ale, nedávno jsem dostala zprávu od našich přátel na SCD jako jednu možnou levnější variantu, ne že by se mandle daly nahradit celkově, ale dá se experimentovat s čočkou, částečně…ale domácí výrobou a podle SCD. Zrovna na receptu pracuji.
Prosím, rádo se stalo Iris 🙂
Ahoj. koláč je výborný,děkuji moc za recept, doporučuji potřít pestem z medvědího česneku 😉
Ano Martino, pesto je z něj super, já ho doporučuji též :)…a když v létě roste třeba lichořeřišnice, tak to je to stejné, naprostá uzdravující bomba!!!
Chce to více využít matičku přírodu tady u nás, využít přírodních uzdravujících účinků z našich rostlin, pěkně přírodní cestou…
Chce to udělat si z našich rostlin, z ovoce a zeleniny, naše oblastní superfoods! :)))))
Ahojky, recepty mi jsou velmi sympatické…již dlouho se chystám vyzkoušet pečivo z oříškového základu. Jen mě trochu odrazuje cena 🙁 Takovýto koláč se udělá z cca 0,5kg oříšků? Když píšete ze dvou šálku, tak jeden šálek může být tak 200g, že…jinak Vám fandím a moc se těším na nějakou kuchařku…
Ahojky, děkujeme, to nás těší 🙂
Co se týká oříšků – hmotnost a cena, vůbec nemám ponětí, kolik oříšků se vejde do jednoho receptu, nějak jsem to nikdy nepřepočítávala. Ale 2 šálky jistě nebude 0,5 kg mandlí, recepty jsou uvedeny pro ořechovou mouku 🙂
Kuchařka bude co nevidět 🙂
Prosím, Marky, kde bych sehnala nepředraženou mandlovou mouku v Praze? Jde o to, že ne vždy (zatím) mám k dispozici mixér. Díky!
Marky, pokud nemáte mixér, dělejte to jako já, já mixér sice mám, ale čím dál méně se mi chce mlít ořechy..prostě naberu hrnek ořechů a pomelu je ponorným mixérem přímo s vejci a máslem a medem….pokud nemáte ani ponorák, tak nevím..musel bych hledat stejně jako vy..uvidíme, zkusím popátrat..:)
Jdu do toho koukal jsem se na ingredience a to asi bude asi můj první dotaz na Vás kde nakupovat kde se registrovat protože to je a bude základ aby ekonomika nastartování pro SCD.
Musím změnit přístup zatím nevím jak to budu řešit v práci. Jídlo si nemám kde ohrát, kdybych ji jej připravil doma. Musím přijímat a jíst co mi v jídelně přichystají a to není dobrý. Jak řešit tohle? Rád se budu s vámi dělit o názory a přijímat i vaše cenné rady. předem děkuji Olda
Ahoj Oldo, předpokládám, že sledujete naši sérii videokurzů zdarma 🙂 Dnes v 18h dostanete do mailu poslední video a pak budou následovat webináře, kde se dozvíte konkrétně vše o SCD. Jak začít, jak se fázuje, která jídla zařadit tak, aby začalo vše perfektně fungovat na základě toho, co vám je. Dozvíte se jak si připravit jídla, jak se orientovat v tabulkách co ANO/co NE s vysvětlivkami PROČ, dozvíte se jak se vybavit na dovolenou nebo do práce, jaký vliv má SCD na mozek a vše s tím spojené, atd., krásný den! 🙂 Marky
Děkuji za odpověď,máte pravdu-je to z preventivních důvodů
Marie
Dobrý den,lze použít na místo mandlové mouky mouku z lískových oříšků,
Děkuji Marie
Ano Marie, určitě, ale nevím ve které fázi uzdravování jste…máte-li nějaký zdravotní problém, a jaký nebo řešíte SCD z preventivních důvodů?? Marky
Dobrý den, právě peču. jen se mi zdá,že v mé elektrické troubě to bude asi potřebovat více stupňů. Již se těším na výsledek.
Víc stupňů a delší dobu 🙂
Dobrý den, úžasný recept. Mouku jsem neměla k dispozici, tak jsem si rozmixovala blanšírované mandle a na tvaroh jsem při nákupu zapomněla, tak na koláč padl parmezán, no a byl z toho opravdu luxusní koláček:) Děkuji za úžasné recepty
Mouka z mandlí se vyrobí tak, že pomelete mandle, nic víc 🙂 Zajímavé pojetí koláče na slano, hned bych ochutnala váš koláč s parmezánem! 🙂 Marky