
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 25 - 30 min.
Velikonoční SCD beránek
Velikonoce jsou tady!
Zajímalo by mne, kdo letos posunul termín oslav Zmrtvých vstání Ježíše Krista skoro o 3 týdny dřív oproti loňskému roku?
Pokaždé se slaví v jiném čase, i když Ježíš byl jen jeden, nebo se mýlím? 😀
Různé národy si oslavy, zvyky přebírají po svém a přizpůsobují si je podle sebe, dochází k propojení zvyků různých kultur, tak kdo se v tom má vyznat? :))
Neeee, dělám si jen legraci, trošku popichuji. Já si s tím hlavu nedělám, Velikonoce jsou pro mne spojeny s příchodem jara. Příroda procitá ze zimního spánku, stromy začínají nasazovat pupeny, vykukuje jarní květena, ptáci zpívají o 106 - někdy řvou jak šílení, zvlášť kolem 4. hodiny ranní. Ale oni mají také radost. Otepluje se a vše začíná nanovo, dostáváme novou šanci 😉
S prvním jarním dnem u nás doma začíná jaro, i kdyby sekyrky z nebe padaly. Tedy včera padal naštěstí jen sníh a dnes kroupy. Ale i takové mohou být Velikonoce 🙂 A proč ne?
Jak si tedy připravit beránka podle SCD??
Ingredience
- vejce - 7 (M)
- mandle celé - 2 šálky
- pekany celé - 1 šálek
- med - 3/4 šálku
- kokosový olej (tuk) - 3/4 šálku
- vanilka - 1 lusk
- soda - 1/4 č. lžč.
- citrónová kůra - 1 bio citron
- cuketa - 1ks
- hřebíčky - 2ks
- sůl - špetka
Postup
1./Do mísy dám vejce, kokosový olej, med, sodu, sůl, vanilkový lusk (tentokrát ho dám do mísy nastříhaný na malé kousky, žádné preparování lusku a vydlabávání semínek), citronovou kůru a řádně rozmixuji.
2./Pak postupně šálek po šálku přidávám ořechy - jeden šálek mandlí a rozmixuji, druhý šálek mandlí a zase rozmixuji, a s třetím, posledním posledním šálkem pekanových ořechů udělám to samé.
3./Nakonec vmíchám cuketu nastrouhanou na jemno a samozřejmě odvodněnou - v rukách ji vyždímám, jako kdybych chtěla udělat sněhovou kouli 😉
4./ Takto připravené těsto naliji do formy na beránka. Koupila jsem si novou, silikonovou formu, má obsah myslím 1250 ml, je celkem velká, ale do příštích Velikonoc si zkusím sehnat formu menší.
A důvod proč jsem dala opět přednost silikonové formě? Den před natáčením jsem šla k mamince na zkoušku upéct zajíčka - v keramické (hliněné) formě, v plynové troubě. Jak to dopadlo? Nešel vyndat z formy (i přes vysypání a vymazání) a byl takový celý odrbaný, chudáček malinkatý...
Ale abych skončila pozitivně, silikonka to zvládla bezvadně, beránek se povedl, je krásný a já spokojená.
Samozřejmě, v čem péct, co je dobré či není, přenechávám zcela na vašem rozhodnutí. Nic nevnucuji, nic nevyvracím.
Jen doporučuji 😉 - k beránkovi bych si dovedla představit pečená jablíčka nebo hrušky na másle s medem a skořicí 😉
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, Marky,
konečně moje první Velikonoce na vlně SCD 🙂 Držela jsem se přesně Vašeho receptu, jen jsem si mandle a pekany dala přes noc do osolené vody, abych v nich probudila důležité enzymy a ořechy byly lépe stravitelné. Pak jsem vodu slila, ořechy oplachla a každé zvlášť zalila 2x množstvím vody a rozmixovala. Následně přes plátýnko přecedila. Výsledkem je mandlové a pekanové mléko jako bonus 🙂 Drť byla použita do receptu. Směs na těsto byla i tak super, jen samozřejmě trochu vlhčí, protože nikdy nevymačkáte 100% mléka. No a jelikož mám jakousi střední formu beránka, tak mi trochu těsta zbylo. Takže že zbytku jsou famózní muffinky. Používala jsem keramickou formu, vymazávala jsem kokosovým olejem a vysypávala banánovou moukou. Mám starou elektrickou troubu, takže jsem pekla na 180 st. 90 min. Beránek se krásně vyklopil a díky pekanům je trochu snědý ? Ale je to neskutečná dobrota. Strašně moc děkuji za různé inspirace. Díky Vám můžu zdravě mlsat i s diagnózou Crohnova choroba. Krásné velikonoce!!!
Katka
Katko, to je naprosto dokonalé! Jak jste všechno krásně využila a ještě bylo něco navíc (mléko) 🙂 Paráda!
Přeju vám brzké uzdravení a úžasné SCD mlsání, je vidět, že víte co máte dělat 😉
Marky
Dobrý den,
Přispěji se svou zkušeností 🙂 včera jsem testovala novou keramickou formu a byla jsem připravena na baštění beránka lžící z formy 😀 a k mému milemu překvapení byl beránek naprosto famózní a povedl se i vyklopit 🙂 musím ale podotknout, že jsem beránka pekla v elektrické troubě na 120 stupňů a to dlouhých 90 minut! Udělala se mi zvrchu malá prasklinka, takže jsem v průběhu pečení viděla “dovnitř”, že je těsto ještě syrové. Formu jsem vymazala máslem a vysypyla bezlepkovou strouhankou (vím, není úplně vhodné pro 100% SCD), příště zkusím vysypat kokosem. Teprve se s SCD oťukáváme, tak zkouším různé chutě, suroviny, postupy 🙂 každopádně moc děkuji za recept a přeji krásné Velikonoce plné mlsání a zdraví 🙂
Paráda! Mám velikou radost a děkuji za sdílení zkušenosti Peťo! Děkuji 🙂
Dobrý deň pani Marky
Srdečne Vás pozdravujem a ďakujem za recept. určite vyskúšam.
Zároveň Vám aj p. manželovi želám príjemné sviatky jari.
Anka
Dobry den,cuketa 1 ks ale jak velka? Staci 300g?
Ano, chápu, Pavli, já tento recept připravovala před 2 lety, takže už netuším přesnou gramáž, ale, když se juknete do videa, uvidíte tam cuketu, dá se velikost porovnat s vejci. Ale myslím, že to těch 300 g asi bude, spíš 350 g, ono jak se ta cuketka odvodní, tak z ní pak moc nezbude.
Zdravím Radek Marky. Ja síce beránka nebudem robiť. Som sama na sviatky ,ale urobím si z toho cestíčkaMafinky a poskladám zajačka a s láskou budem na Vás spomínať,ako sa mi ulavilo na klby Vašou SCD. Prajem Vám pohodové ,veselé sviatky a posielam krásny jarný pozdrav s príjemným voňavýn vetríkom a slnečnými dňami !
Neli, moc vás oba zdravíme, děkujeme mnohokrát, přejeme vše krásné, ať se vám daří, ať fungují ťapky, ať to pěkně šlape! 🙂
Myslíme na vás a vzpomínáme 🙂
Pojde to aj ked dam iba vlasske orechy miesto vsetkych ostatnych orechov?
Ořechy můžete kombinovat podle potřeb, a vlastně kombinování ořechů je úplně nejlepší 🙂
arámooooooooooooooc dˇakujem za recept
Dobrý večer,chtěla bych přispět trochou do mlýna .Jsem moc ráda ,že zase můžu zase péct je k dispozici nový recept.Moc za něj děkuji.S recepty od Marky se mi rozšířily obzory ,které využívám plnou měrou.Ohledně silikonoých forem ,tak je dobré vyzkoušet něco nové a v případě osvedčení v tom pokračovat.Marky má pravdu ,že za tu chvilku ten efekt stojí za to ,přestože je tam silikon.Já používám silikonovou podložku místo dřevěné na rozvalení těsta a jsem spokojená.Jak Marky uvádí doba pečení je orientační ,protože každá trouba peče jinak.Jsem ráda ,že tam píše čas pečení já si upravím čas podle mé trouby,tak to patří k receptu uvádění času.Marie
Maruško, já vás prostě miluju!!!! posílám pusu a děkuju! s láskou Marky
Ja som to piekol v klasickej elektrickej rure na 110 a nic potom som to dal na 180 a dopieklo sa to, mikrovlnku som uz davno vyhodil 🙂 to je moc velka “machrovina” pre mna 🙂 . Dakujem za recept.
Marku, já bohužel musím zatím takto, ale těším se časem na pořádnou elektrickou s horkovzduchem jako máte vy 😉 tak hlavně že se beránek dopekl! :))
Tych 110 st na 30 min bol iba aprilovy zart alebo je tam chyba mne sa to po 30 min na 110 vobec neupieklo.. a drzal som sa receptu presne. Alebo som nesikovny :-).
S pečením v mikrovlnce se o žádný žert nejedná 🙂 jukněte na údaje “25 – 30 min/110°C/600W”…a to jsem ho pekla v úplně nové troubě, a poprvé, v úterý večer jsem ho dala péct na 30 minut při 140°C/600W a spálila jsem mu prdelku a kus hlavičky…vždy uvádím, že časy jsou orientační a že je dobré držet se každý(á) své(ho) trouby :))))
Moje maminka ho pekla v plynovce něco přes hodinu.
Neděle Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je vždy první neděle po prvním jarním úplňku, takže v rozmezí od 22.3. do 25.4. 🙂 Jinak za recept díky.
🙂
Ano, tak je tomu dnes. V době JK židé používali svůj lunárně solární kalendář, takže svátek měl pevné datum, a to 15. nisanu, tj. v době úplňku prvního měsíce po jarní rovnodennosti. Letos (2018) byl nov 17.3. v 14:12h, takže ještě před jarní rovnodenností, první nov bude až 16.4. v 3:57h, úplněk pak v pondělí 30.4. v 2:58h, takže následující neděle pro oslavu by byla až 6.5.
Díky Miroslave za doplnění, vážím si toho, miluju informace!!! 🙂
Dobrý den, také nepoužívám silikonové formy, mám rád ty hliněné či skleněné.
Ale proti gustu žádný dišputát.
Apropo. Jakou BIO kosmetiku požíváte ?
Díky. Jiří
p.s. S tím kadeřníkem jsem to asi nepochopil.
Já žádného BIO ani EKO kadeřníka neznám.
Už více jak 15 let mě stříhá má skvělá “zlatá” žena alias manželka.
Hezké VELIKONOCE.
Jiří, a pečete v těch hliněných a skleněných formách? třeba máte pro nás nějaký návod, fígl který opravdu funguje…u babičky mám asi dalších 10 takových forem, ležící ladem a čekajících na pečení, zatím jsou pouhou dekorací 🙂
A s tou kadeřnicí – myslím tím, že si zajdu ke kadeřnici na barvu na vlasy, která není zrovna nejzdravější 😉 to my ženy tak děláme, že si barvíme vlasy…jinak jsem stříhaná zcela ekologicky, tedy normálně, asi jako vy svou ženou :))
Víte, mě trošku baví to, že lidi řeší ty silikonové formy..já tomu rozumím, ale proč lidé neřeší třeba to jaké jídlo jí, to jídlo, které jim způsobuje onemocnění, proč neřeší co pijí, proč neřeší vzduch který dýchají, prostředky na praní a úklid, kosmetiku, to jak se dopravují, proč neřeší jak se mít více rádi, a další a další a další…takoví mi pak napíšou něco o škodlivosti silikonových forem…
Aby to s tou škodlivostí nebylo jako s teorií velkého třesku…zjistilo se, že vědci na základě měření a pozorování, podle kterých došlo k této teorii, tak na základě těchto stejných měření došli zase naopak k tomu, že za těchto okolností by k velkému třesku nikdy nedošlo :D…
Takže, navrhuji dělat si věci jak nám vyhovují, aby nám to bylo příjemné a pokud bude mít někdo nějaký super nápad, jak si zdravě usnadnit tvoření, budeme rádi!
S Radkem také nikoho nenutíme jíst podle SCD, jen ukazujeme vyzkoušený fungující způsob, který uzdravuje…jen ukazujeme cestu…a co si s tím kdo udělá je na jeho rozhodnutí 🙂
A s tou bio kosmetikou, přestala jsem používat klasickou kosmetiku, využívám přírodní oleje, používám kokosový, vlastnoručně vyrobený levandulový z mé vlastní zahrádky, a nebo používám Saloos, pleťový olej.. máte nějaký tip na super kosmetiku?
Spravne silikonove si zahresime ponevadz se toho perfekt pece ja zatim formu nemam to proste bude v necem jinem krasne pohodove laskave velikonoce a hodne lasecky
Moc děkuji za recept. Můj drahý si dopřává klasický mazanec, tak já tohodle beroša. A s keramickou formou mám stejně neblahé zkušenosti. Po upečení byl vydlabán lžící
No přesně..dělala jsem pokusy se sklem, několikrát, házela na formu mokré hadry a podobné doporučovací metody, ale dopadlo to jak píšete…a nechtělo se mi pak riskovat..dokonce jsem teď viděla formy od firmy “nordic ware”, které jsou určeny začátečníkům 😉 a jsou vyrobené z masivního hliníku se speciální teflonovou vrstvou…ten hliník mi ale vadí víc než silikon..píšou, že formy jsou zdravotně nezávadné, ale znáte to…tak třeba se tu najde nějaký odborník-ce na to, jak získat tu nejlepší formu :))))
Díky za pěkný recept. Jen bych byl osobně proti té silikonové formě, sice nehrozí problém po upečení, zato věřím, že během pečení se může něco moc nezdravého uvolňovat do těsta. Osobně již nepoužívám ani teflonové nádobí, věřím že pouze za studena budou tyto materiály bezpečné při styku s potravinami.
Klidné a veselé svátky všem. Pavel
Také děkujeme Pavle, je na vás jakou formu použijete…také řešíme doma, co je zdravé a co ne…používáme eko kosmetiku, přípravky na hygienu, na domácnost, na praní, a spooooustu jiných věcí, třídíme odpad, děláme si postupně vše co nejvíce přírodní…kromě formen na pečení, návštěvy kadeřníka 1x za 2 měsíce a gelových nehtů máme doma jinak všechno eko a bio, tak si prostě občas silikonově zahřešíme 😉
Krásné Velikonoce! Marky
díky za recept. Lze místo pekanových ořechů(které zatím nemám) použít kešu?
rádo se stalo! :)) určitě! klidně si ho udělejte z kešu 🙂
Je to vzdy jinak.Je to dle uplnku….sobota po ukrizovani je vzdy uplnek…a tim se taky ridi datum Velikonoc.