
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 40 min.
Velikonoční králíček
Dnes budu neuvěřitelně krátká, slibuju 🙂
Recept mám pro vás dnes, ve středu, protože v neděli by bylo na pečení hodně pozdě. Já vím, taky jsem mohla recept poslat už minulou neděli. Nemohla, nešlo mi to! 🙂 Recept na králíčka jsem musela upéct celkem 3x než jsem začala být spokojená. Ne proto, že by se mi pokaždé spálil. Já jsem řešila množství těsta, přesně tolik, aby se mi vešlo do tak malé formy. Těsto mi neustále z keramiky při pečení utíkalo. Slyšíte správně, z keramické formy 😉 Tentokrát jsem pekla speciálně pro milovníky keramiky. Co říci v úvodu na závěr? Radek mi říkal, že to moc řeším. Že ne každý má formu na králíčka. Někdo má beránka někdo jiné zvířátko, každý si bude dávat těsto do nějaké své formy, protože, kdo si asi tak stihne v této době za pár dní koupit tu správnou formu? Ale Velikonoce budou i za rok, takže pohoda. A kdo nemá formu na králíčka, může nalít těsto do jakékoli jiné formy, ale je třeba si to propočítat. Recept je napsán a připraven přesně pro formu na králíčka o těchto rozměrech: délka 21 cm, šířka 14,5 cm, výška 10 cm. Na objem je to přesně 500 ml.
Ingredience
- vejce S - 3 kusy (175 g)
- olej olivový (kokosový, přepuštěné máslo) - 25 ml
- med - 65 g
- kešu ořechy - 140 g
- špetka soli
- soda na špičku nože
Postup
1./ Všechny ingredience rozmixuji pomocí ponorného mixéru dohladka a naliji do olejem vymazané, banánovou moukou vysypané keramické formy.
2./ Přikryji a nechám péct v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C po dobu 40 minut. Po upečení nechám formu vychladnout a teprve potom králíčka vyjmu. Jde to celkem snadno 🙂
Krásné Velikonoce přátelé! Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky a Radek
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Milá Marky,
dnes jsem pekla poprvé králíčka a jsem nadšená. Perfektně vypracovaný recept!
Děkuji.
Přeji vám oběma krásné velikonoce.
Květa
I my velice děkujeme 🙂
No tak ten je fantastickej! ???
:)))))))))))
Teď už je vidím… 🙂
Jupíííí 🙂
Zdravím, je mi líto, ale já tam ty komentáře nevidím…..
Tak to je vtipný, zrovna tuhle formu si letos koupila moje mamča a už třikrát pekla klasickej piškot a pořád jí lumpík vytejká. ? Takže díky za přesné množství Marky! Jen já tedy u všech sladkých receptů šleham zvlášť bílky, tak to radši tentokrát dělat nebudu ? Hezké Velikonoce všem.
Katy, u těch piškotů je vždycky lepší v případě oříšků si sníh vyšlehat, ale podmínka to není. Tento králíček není vyšlehanej ani omylem. A fakt to chce dodržet váhu vajec, když bude i kapku vajíčko lehčí, tak to vůbec nevadí, naopak. Jukněte s mamčou kam je těsto nalité na fotce, tak takhle. Raději udělejte dobře někomu a dejte mu zbyteček z nádoby vylíznout, aby byla jistota. Ještě jsem přemýšlela, že bych pekla zajdu bez přikrytí, ale po čtvrté se mi nechtělo 😀 Tak to třeba někdo riskne za mne a vyzkouší. Krásné Velikonoce všem! 🙂
Tak jsem se na něj vrhla až dnes, odměřovat teda 25ml ?docela šichta, ale výsledek grandiózní ? přidala jsem do těsta ještě čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru a je to opravdu ňamka. Kam se hrabe klasickej piškot. To by se dalo využít jako korpus na dort a na to ovoce a želé, ne? ?
NO jasně, citronová kůra, ale já už jí dával do beránka, a do chlebíčku a do sušenek, tentokrát jsem to chtěla nechat čistý, ať si každý doplní. Ale je fakt, že perníkové koření a citronová kůra je nejlepšííííí 😀
PS, určitě se to dá využít 😉
Dobrý den Marky, ty kešu ořechy předem namáčíte, nebo mixujete syrové?
Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné svátky jara.
Zdraví Jana.
Tak jak jsou Jani 🙂 Žádné namáčení není třeba, při pečení by se enzymy stejně zničily 🙂
No já když chci, aby mi to můj tyčák rozmixoval do hladka, tak to musím nechat chvíli stát(po prvním mixování), aby oříšky krapet změkly A pak to vzít znovu. Tak to chci taky zkusit předem namočit, abych nemusela tak dlouho mixovat.
Tohle přesně jsem teď psala k novému receptu na bagetky. Pekla jsem je po letech znovu, abych recept upravila a přizpůsobila, a to co píšeš Katy je nutné. Zvlášť u mandlí, které jsou blanšírované. S ohledem na pomletí a taky na mixér, aby se nezničil motor. Ale tady u kešu oříšků jsem neměla problém, pomlet šly krásně a hned.
Mila Marky, je to uzasna dobrota 🙂 jen jsem pekla ve forme snehulaka, ten jediny je mensi 🙂 bananovou mouku na vysypani nemam, pouzila jsem pecici papir a dopadlo to dobre. Priste mozna pouziju kokosovou, snad bude fungovat take. Krasne a pohodove Velikonoce plne mlsani 😉
Kokosovkou jsem to vysypávala poprvé, jde to taky a velmi dobře, akorát to udělá takovou slupečku, ale mě to teda nevadí. Je tenoučká, jsou to takové detaily, které nejsou důležité. Ale když to dělám do příspěvku a chci aby to bylo hezké i na oči, na fotografii, tak je to trošku komplikovanější. Krásné Velikonoce! 🙂 Sněhulák je super! 🙂 Takové zpestřeníčko 😉
Přeji krásný den, recept zcela jistě vyzkouším. Mám na Vás dotaz: od té doby, co na EXPRES MENU mají výpadek s banánovou moukou, mám problém sehnat banánovou mouku stejné kvality. Vždy, když přejdu na nějakou jinou ( protože ne vždy ji mají a musím neustále hledat jiného dodavatele ), tak mám opravdu velký problém dohonit konzistenci a jsem z toho opravdu již téměř zoufalá, protože se mi to neustále nedaří. Mohli byste mi, prosím, poradit, od jakého dodavatele berete banánovou mouku nyní? Mohli byste mi někoho doporučit ? Moc děkuji a přeji krásné velikonoce, plné pohody.
Evženie, zdravím vás. V současné chvíli nemám nikoho koho bych poradila. Doporučovala jsem dodavatele na zeptání, protože nejste první kdo se z SCDéčkařů ptá, obsahy sacharidů jsem s každým konzultovala, ale zásoby se vyčerpaly a momentálně všichni, kdo mouku prodávají čekají, až ji někdo z těch dalekých zemí přiveze. Zatím to nevypadá moc dobře vzhledem k situaci, kterou jistě znáte. Proto jsem připravila králíčka z ořechů, které k sehnání jsou a zatím nám pomohou nahradit banánový nedostatek i celkovou situaci. Však jsme na oříšcích před lety začínali, tak alespoň máme důvod oprášit starší recepty 🙂
I vám krásné Velikonoce! 🙂