
- Množství: pro 8 - 10 osob
- Čas přípravy: asi 15 min.
- Čas vaření: asi 30 minut vaření + vytváření vrstev aspiku 30 - 120 min.
Velikonoční SCD aspik
Vzhledem k tomu, že jsem před 2 týdny poprvé želatinu vyzkoušela, konkrétně v SCD narozeninovém dortíku, a protože se mi práce s ní velmi mile osvědčila, využila jsem ji v kuchyni znovu, neboť Velikonoce přímo vybízí k dalšímu experimentování a vzniku dalšího receptu 🙂 Aspik jako takový bývá doménou především studené kuchyně, a tak jsem pro vás nachystala velmi chutnou úpravu tradičního velikonočního předkrmu pro SCD vyživování. Velmi chutnou? No jistěže! Já totiž aspik předtím nikdy nejedla. A když jsem ochutnala tento recept s troškou nedůvěry, ale zároveň s velkou zvědavostí, věděla jsem, že odteď se stává tahle třepetavá barevná dobrůtka součástí naší SCD kuchyně.
Ingredience
- na náplň a ozdobu:
- mrkev čerstvá - 200 g
- mražený hrášek (Bonduelle) - 130 g
- kapie větší - 180 g
- šalotka - 2 kusy
- vejce M - 5 - 6
- zavařené SCD okurky - 5 - 8 kusů dle velikosti
- sůl - na chuť
- čerstvá feferonka - kdo má rád pikantní
- lák na aspik:
- voda - 1 a 1/2 litru
- hřebíček - 10 kusů
- nové koření - 15 kusů
- bobkový list čerstvý - 1 - 2 kusy
- barevný pepř - 10 kusů
- česnek - 3 stroužky
- sůl dle chuti - 2 a 1/2 lžičky
- med - 150 g
- ocet - 8 - 10 polévkových lžic
- čistá želatina (Labeta) - 3 sáčky
Postup
1./ Mrkev a kapii nakrájím na maličké kousky, vhodím do vroucí osolené vody, stáhnu plamen a nechám asi 10 minut povařit do změknutí. Ke konci vaření asi na půl minuty přihodím hrášek, aby pouze rozmrzl, ale neseschl 😉 Sliji vodu přes síto a přidám šalotku nakrájenou na kolečka.
2./ Uvařím lák k aspiku. Do hrnce s vodou dám všechny ingredience kromě medu a octa. Uvedu do varu, stáhnu a ještě 5 minut povařím. Sundám hrnec z plotýnky a přidám octu a medu v takovém množství, abych vytvořila příjemnou sladkokyselou chuť. Doporučuji udělat si lák podle návodu a po ochutnání si ho ještě doladit dle vlastních chutí, buď do sladka či do kysela, případně dosolit. Lák nechám zchladnout a pak zcedím.
3./ Uvařím vejce na tvrdo tak, že do vařící vody s kapkou octa ponořím vejce a vařím po dobu 8 minut. Po skončení umístím ihned do studené lázně.
4./ Je čas na výběr nádobek, formiček či větších misek, ve kterých budu aspik připravovat. Vybrala jsem 3 varianty pro představu a inspiraci - a/ do skla, dá se z něj aspik rovnou konzumovat nebo velmi snadno vyklopit podebráním pomocí ostrého tenkého nože, - b/ do silikonových formiček, z těch se vyklápí úplně nejlépe, - c/ do umělohmotné misky, tady se kromě snadného vyklopení dají jednoduše tvořit želírovací vrstvy a navíc si můžete pěkně pohrát se surovinami. Aspik jsem zkoušela lít i do kovových formiček, ale z těch jsme ho prostě nedostala, tedy ano, dostala, ale poškozený. Pokud byste chtěli aspik připravovat v kovové nádobě, použijte potravinovou fólii a vyklopení by mělo být v pořádku.
5./ Je čas na želatinu, kterou připravím přesně podle návodu na sáčku. Místo vody ale použiji 600 ml již připraveného sladkokyselého nálevu, který dám vařit do bodu varu, odstavím a vsypu za stálého míchání želatinu (3 sáčky), až se krásně rozpustí. Pak vliji zbytek chladného nálevu. V této chvíli je želatina připravena.
6./ Ještě oloupu vejce, která nakrájím přes kráječ na plátky. Na kolečka nakrájím také okurky zavařené podle receptu pro SCD výživu.
7./ Na pracovní desku rozmístím všechny suroviny a formičky, které bude třeba k vytvoření mistrovského díla, tedy velikonočního aspiku. Kdo chce, může přidat na jemno nakrájenou nějakou bylinku, feferonku, domácí šunku (bez dextrózy a chemie) a nebo tvrdý, dlouhozrající, případně bezlaktózový sýr.
8./ Pokud budu plnit do malých muffinků nebo báboviček, dám na dno zeleninu, vejce (sýr nebo šunku nakrájené na jemno), zaliji aspikem a nechám v chladu lednice želírovat. To je vše, už nic víc nebude třeba, mise je splněna.
Pokud ale budu plnit do hlubších servírovacích skleniček, budou třeba vrstvy želatiny dvě. To znamená, že vybranou surovinu - vejce nebo zeleninu zaliji želatinou, dám želírovat do lednice a až po ztuhnutí budu přidávat vrstvu druhou. Ku příkladu nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr. Zaliji ho želatinou, dám zchladnout a mám hotovo.
V případě větší, vyšší misky budu pracovat se třemi vrstvami, želírovat budu tedy celkem třikrát. Probíhá to stejně jako v předešlých popisovaných případech, jen je o jednu vrstvu víc. Je vhodné si předem rozmyslet, do které vrstvy vybrané suroviny půjdou, ať to máme hezky barevné, vždyť jsou Velikonoce! 🙂 Dojde-li k tomu, že želatina ztuhne dříve než v lednici, i to se může stát když se přidávají vrstvy postupně, dejte ji na chvilku ohřát, zase zřídne.
Při vytváření vrstev myslete také na to, že pokud budete aspik vyklápět, třeba ze skleničky kuželovitého tvaru, budou vrstvy seřazeny opačně 😉 Jinými slovy, pokud budete chtít, aby vejce bylo nahoře, budete ho dávat do vrstvy jako první, tedy naspod, na dno 🙂 Máte zamotanou šišku? Nééé, nebojte, vůbec to není složité, jen to tak možná vypadá. Zkušeným hospodyňkám není třeba radit, ale těm, kteří budou dělat aspik poprvé, jako jsem ho dělala já, podrobnější informace přijdou jistě vhod 🙂
Přátelé, kamarádi, přejeme vám krásný čas o Velikonocích, mlsejte a buďte zdrávi, Marky a Radek
P.S. Pro ty, kteří aspik nemusí, přidávám odkaz na sladké pečení z loňského roku - VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Proč, prosím, dáváte do vody ve které se vaří vejce kapku octa? Dříve jsem to nedělala, teď ale budu, jen nevím proč..? Nepraskají pak tolik skořápky?
Děkuji Karolína
Ano, slyšela jsem to, možná je to pověra…když ocet přidávám, maličko, tak to má dobrý výsledek :)…ale když bude skořápka poškozená, myslím, že přidání octa prasknutí skořápky stejně nezachrání 🙂 Přidání octa není podmínka.
Ty jsi Marky fakt boží…Můj muž na něco pomyslí, jako že mu chybí aspik od maminky a ty ho sem prostě šoupneš 😉 Takže díky má kulinářská guru mažu nakoupit suroviny …
:))))) Včera jsem ho udělala jednou tolik! Mimochodem jsem si víc pohrála s vrstvami, když už člověk ví jak na to, dá se experimentovat. Prostřední vrstvu jsem vystlala uzeným lososem na přání Radka. Je to neodolatelná záležitost!!! :)))
Pozdravuj všechny!
Prajem krásne ,veselé sviatky a poďakovanie za recept. Recept som dala dcére, pretože …. dúfam,že to zvládne a i keby tam pridala trochu zo živočícha, mne to neublížiA už sa teším,že si pochutnám. Ten rok a pol s Vami – to je najlepšie ,čo ma mohlo postretnúť v mojom veku
Nelinka, děkujeme! vážíme si toho oba s Radkem 🙂
Marie
12.4.2017
Marky, máme stejné myšlenky, též přemýšlím co na velikonoce na sváteční stůl, abych uspokojila i návštěvy. O aspiku přemýšlím již dva dny, díky za podrobný popis, podle něj by to zvládl asi každý.
Přeji krásné svátky.
Tak to mě moc těší 🙂 I vám krásné Velikonoce! 🙂
zdravím vás Radku a Marky 🙂
je možné miesto želatíny použiť agar-agar?
ja som totiž vegetariánka a všetci dobre vieme, z čoho sa želatína vyrába 😀
a ak nie je agar-agar vhodný, môžte mi napísať prečo? čo obsahuje, čo sa nezlučuje s SCD?
ďakujem a prajem vám pekné sviatky 🙂
Ahoj Mária, není to možné, bohužel, také jsem to řešila. Agar je řasa, která dráždí střevní stěnu.
I vám přejeme hezké svátky 🙂