
- Množství: pro 2 osoby
Vařím s Expres Menu
Ještě teď mi zní v hlavě vzpomínka na reklamu "Vitana vaří za vás". Vy mlaďoši ji pravděpodobně nebudete znát, ale vy o trošičku starší třeba jako já, budete vědět o kterou jde. Pamatuji si, že tenhle slogan jsem jednu dobu slýchávala nejčastěji v létě na naší chatě, kdy si můj tatínek dobíral moji maminku. Polévky z pytlíků zachraňovaly rodinu! 😀 Takhle, spíš pomohly mé mamince, aby měla taky nějaké volno a mohla si užívat kouzlo prázdnin pod rozpáleným letním sluncem místo u rozpálené plotny, topilo se v kamnech.
Vypadá to tak, že my lidé umíme být úžasně vynalézaví. Většinou si dokážeme různými vymoženostmi a novinkami "vylepšit" život. Věřím tomu, že každý takový vynález začíná dobrým úmyslem, úmyslem pomoci. Ovšem dopad někdy bývá leckdy tvrdý, přinejlepším rovnou na kebuli. Když se vrátím zpět k polévkám z pytlíku, tak ty by mohly posloužit jako jednoduché vysvětlení toho o co mi jde. Stačí se juknout na etiketu a přečíst si obsah a složení instantní polévky 🙂 Ještě teď se z některých vylepšováků šetřících náš čas dostáváme. A to ta doba minulá měla v oblasti výživy "instadobrot" poskromnu. Za to dnešní stravování, instantní rychlo-stravování, to je jiná mnjamka. Vůbec nechci působit negativně, na to jsou jiní odborníci, jen se tak zamýšlím nad některým počínáním a kam až to může vést. A to se nemusíme bavit o jídle, těch vynálezů, které mají šetřit náš čas, naše tělo, náš mozek, naše city, naše já nevím co ještě, je strašně moc. A jak to s námi dopadne? Čert ví, pokud nebudeme dostatečně bdělí. Budete-li mít k tématu co říci, můžeme to rozebrat dole pod receptem v komentářích, ráda si poslechnu jak to cítíte právě vy 🙂
Jsem vděčná za všechny lidi, co vymýšlejí nové věci, které nám pomáhají, dělají radost. Kde bychom bez nich byli? Ale nejvíc vděčná jsem za takové, kteří u toho vynalézání nezapomínají jaksi přemýšlet a vidí své podnikání, svoji práci z širší perspektivy, z více úhlů pohledu. Jako že u toho myslí nejen na lidi, na sebe, na zdraví, ale že jim to pálí při samotném vzniku výrobku, při výrobě, že ti lidé přemýšlí nad dosahem svého počínání a myslí i na přírodu. Ještě stále vidím v regálech bio ovoce a zeleninu zabalené do tun igelitového sajrajtu a zbytečně přátelé, to si myslím já.
Už z pouhého nadpisu je vám jasné kam tím mým dnešním psaním mířím, taky už nějakou chvilku čtete mé myšlenky. Přesně tak, moje cílová destinace je Trutnov, sídlo našeho partnera Expres Menu. Za tu dobu co mě znáte víte, že já sama si vařím jídlo do foroty, že z každého vaření si ukládám krabičku do mrazáku, což je v domácích podmínkách vítaná pomoc když nevím co dřív. Ovšem těžko si vezmu zmrzlou krabičku sebou do kabelky a hurá na výlet. A od toho je tu Expres Menu. Firma, která vyrábí jídlo vhodné na cestování, do hor, k moři, pod stany, a také pro nás SCDéčkaře. Vše o firmě, o jídle, z jakých surovin je jídlo připravováno snadno dohledáte na stránkách firmy Expres Menu, tím se nemusíme zdržovat. Dnešní příspěvek je o tom, jak si udělat pohodu, jak si ušetřit čas a "uvařit z pytlíku". A taky o tom, že jídlo z toho pytlíku nemusí vypadat jako u táborového ohně, ale že se může podávat naprosto v klidu na královském dvoře a s minimem úsilí.
Ingredience
- marinované vepřové koleno (Expres menu) - 1 x (množství pro 2 osoby)
- dýně hokaidó - 1
- sůl dle chutě, bylinky dle výběru
- olivový olej nebo máslo
Postup
"Nezatěžuj ženu, uvař s Expres menu", tak zní motto firmy.
Já jsem si ho upravila pro sebe a majitel firmy pan Petr Sogel mi napsal, že moje motto je poetičtější, posuďte sami:
"Miluješ-li svoji ženu, uvař s láskou s Expres menu".
Coooo? 🙂
1./ Dýni opláchnu, vydlabu vnitřek, nakrájím na tenké (asi 1 cm) plátky, položím na plech pokrytý pečícím papírem, osolím mořskou solí, přidám bylinky (majoránka, oregáno nebo bazalka) a zakápnu kvalitním olivovým olejem. Dám péct do kombinované horkovzdušné trouby zhruba na 180 °C do zlatova.
2./ Ke konci pečení se dám do přípravy již připraveného hotového jídla od EM, konkrétně jsem vybrala marinované vepřové koleno. Stačí ho pouze ohřát a servírovat dle vlastních představ.
Návod jak si ho připravit (ohřát) najdete na sáčku nebo ZDE v odkazu.
Vše o jídle jako takovém, jak se připravuje, jak dlouho vydrží, o způsobu přípravy najdete ZDE v odkazu.
Konkrétně "Marinované vepřové koleno" se dá využít jako velmi známé v restauracích podávané masové prkénko, kde jsou žebýrka nebo sýry. Tady stačí koleno ohřát dle návodu, nakrájet na plátky a přidat kyselou okurku, nakládané kapie, cibulky, vše domácí výroby, nějaké to čatní (chutney), hořčice, SCD pečivo a máme se jak na zámku 🙂
Prosíííím, ať to trvá věčně! 🙂
Jak se vám toto vaření líbí? Jednou za čas, proč ne?
My jsme si několik sáčků vzali před 3 roky na Srí Lanku a jak se nám tam hodily 😉
Dobrá tedy přátelé moji, je to na vás, mlsejte, buďte zdrávi a nezapomeňte odpočívat,
Marky
Zajímavé odkazy k EM:
Ekologie firmy
Obal a skladování
Nejčastější dotazy
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Moc mi chutná jejich čočka a krůtí s bejby karotkou.? Jen škoda, že teď z jejich nabídky zmizela banánová mouka ?
Katy, firma všechno řeší, už brzy zase banánová mouka bude 🙂 PS, moje mamka si taky oblíbila krůtí s baby karotkou, zrovna včera nám balíček několika pytlíků dorazil 😉
Tak to se mi ulevilo…bez banánovky si vaření nedovedu představit! 🙂 Hlavně život bez banánového chlebíčku!!! 🙂 Ať sladkého či slaného 😉
Já taky ne, banánovka je pro SCDéčkaře velká věc, kéž by o tom věděla i Elaine Gottshall, ta by měla radost 🙂 Díky banánovce si člověk může daleko víc užít a vypomoct hlavně v začátcích, já ji beru jako dar 🙂
Tak právě tohle koleno od Expres menu jsme si dali minulý týden na horách a byla to lahůdka! Jen to na talíři nevypadalo tak hezky, jak to máte nafocené Vy, Marky 🙂
No joooo, já kdybych si ho dala na horách, tak by to vypadalo 100 % stejně jako u vás :)))) Tohle byl spíš nápad v okamžiku, kdy prostě člověk potřebuje chvilku oddech (a to vám všem říkáme pořád, jak máte odpočívat, ale může se stát, že není kdy, může se stát) a tento pytlíček pomůže, nebo právě na ty hory jak píšete vy Ali, a nebo pro někoho kdo vařit neumí a chce překvapit a udělat radost svému milému, své milé. A tak jsem to s Radkem i nafotili, aby bylo vidět, že i takové koleno může vypadat jako jídlo v nóbl restaurantu 🙂 EM mají i jídlo pro vegetariány, to bych mohla nafotit a dát sem příště 🙂 Díky za koment, udělal radost! 🙂