Na webinářích nebo v našem SCD video Průvodci mluvíme o tom, jak se najíst v restauracích, jak to udělat, abychom mohli zůstat plně na SCD a přitom si užít dobroty, jak se nebát říct si o změnu přípravy menu.

Navštívili jsme proto naši oblíbenou italskou restauraci Castellana Trattoria v Brně, jejímž majitelem je náš dlouholetý kamarád Sergio Bellini, úžasný to člověk a hlavně kuchař, pro kterého je vaření srdeční záležitost. Mimochodem, kdo by chtěl o Sergiově restauraci, jeho italské kuchyni a jeho životě vědět více, stačí si zadat jeho jméno do vyhledávání a vyskočí na vás spousta článků.

Zpět k tématu. Náš záměr byl jasný, ukázat, že nemusíte odjíždět za gurmánskými  zážitky až do Itálie, a že vám stačí vydat se například v Brně do centra. Ale hlavním důvodem bylo to, že se lze v takové restauraci podle SCD v klidu najíst, a že jsou možnosti jak si dobře vybrat, protože Itálie na stole není jenom „pasta“.

S přáteli Petrou a Pavlem jsme se sešli večer v restauraci, která působí velmi příjemným domáckým dojmem. Díky personálu, který se o vás stará jako ovlastní, se cítíte moc dobře. Celou dobu je s vámi nebo k ruce, pomáhá vám vybrat si to nejlepší jídlo a pití tak, abyste byli spokojeni. Po domluvě se dá menu poupravit, například pokud jsou u ryby jako příloha pečené brambůrky, okamžitě pomohou vymyslet způsob, jak je nahradit k vaší plné spokojenosti. Jak jsme říkali, jestliže se nacházíte v kvalitní restauraci, kde se opravdu vaří (ne tam, kde se podávají pouze „hotovky“), dá se domluvit cokoli.

My jsem si s Radkem vybírali z menu s ohledem na SCD, a ačkoliv naši přátelé jedí „normálně“, jejich výběr večeře byl takový, jako by na SCD byli také :)))) Sergio s námi nějaký čas pobyl a po čas jeho výkladu ohledně přípravy jídel která nás zaujala, někteří z nás ochutnávali speciality z oblasti ve které se Sergio narodil – v italském městečku Castelnovo ne‘ Monti. K vyzkoušení je celá řada dobrůtek, např. salám s pepřem Castelnovo Monti , sušená vepřová krkovička, lardo či sušená šunka (bez dextrózy) a nebo Parmigiano-reggiano. Ovšem podávané s bagetkou nebo domácím chlebem, což pro nás „escédéčkaře“ není, takže pokud budete chtít kousek pečiva, vezměte si z domu, není problém ;)

Jako aperitiv jsme ochutnali výborné suché šumivé víno od oblíbené firmy LINI 910, která je také výrobcem kvalitních balzamikových octů. Po čas večeře a po ní jsme kromě čisté vody, která je důležitá, popíjeli ještě nějaká italská vína, která jsou převážně suchá, ale velmi dobrá.

No, byl to vskutku gastronomický zážitek. Přátelé, jednou za čas je dobré vyhodit si takhle z kopýtka, ale nejdůležitější na celém večeru bylo to, že jsme ho strávili společně s bezva kamarády a toho si velice cením.

Co jsme jedli, najdete v galerii :) Radka neuvidíte, fotí…
Krásný den, mlsejte a buďte zdrávi, Marky

Menu: Tagliata – filovaná hovězí veverka na salátku z rukoly, parmazánu a rajčátek
Orata all´acqa pazza – filet z pražmy královské s olivami, rajčaty a salátkem
Grigliata mista di pesce – grilované filátko z mořského vlka, lososa, mečouna s kalamáry a krevetami, míchaný listový salát

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty