
- Množství: 4 - 8 osob
- Čas přípravy: 10 min.
Je mezi námi snad někdo, kdo by neznal tvarůžky? Brněnsky "tvargle"? 🙂
První pojmenování "tvarůžky" se objevují jak v Kuxově zmínce už v roce 1452, pak také v soupisu pozůstalosti z Olomouce v roce 1583. Olomoucké trhy nebo olomoučtí obchodníci tento název přejmenovali na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako „selské tvarůžky“.
Na přelomu 17. a 18. století se postupně objevují v archivních pramenech zprávy, které potvrzují pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Například v roce 1601 se v Hradečné u Uničova kopala studna, kdy se studnařům platil 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a 2 kopy tvarůžků.
Patříte k těm, kdo tvarůžky milují nebo jste na druhé straně barikády a křičíte "fůůůůůj"? No my doma určitě patříme k těm, kteří by šli s nadšením kopat studny! 😀
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu. Pokud se pustíte do jejich zpracování či přímé konzumace, věnujte pozornost stavu zralosti. V SCD pro sýry, tedy dlouhozrající platí, že je zařazujeme teprve až když jsme 3 měsíce bez symptomů, a s mírou, tedy občas.
Jak poznám, že jsou tvarůžky perfektní?
Samozřejmě kromě "vůně" hlavně podle vzhledu - jejich tvar by měl být středně deformovaný, barva povrchu oranžovožlutá až hnědooranžová, zlatožlutá barva v celém průřezu. Co to znamená? Pokud rozříznete tvarůžek, nesmíte vidět ani kousíček bílého tvarohového jádra.
Takže, nechte tvarůžky řádně dozrát, nejlépe mimo lednici při pokojové teplotě, klidně je nechte roztéct. Budete mít jistotu, že jsou dostatečně zralé. Alespoň pak budete mít méně práce s jejich mačkáním při výrobě pomazánky 😉
Na výrobu pomazánky jsem si vybrala Loštické pusinky, které jsou extra třída a jsou naložené v koření. Etiketa je zkontrolovaná, neshledala jsem nic, co by bylo v nesouladu s SCD. Jen opět připomínám, dejte si je jednou za čas.
Výborné tvarůžky jsou naložené v oleji, ale to milovníci tvarůžků jistě znají.
Ingredience
- Loštické pusinky - 2 (400 g)
- SCD Lučina - 1/2 z jedné dávky 24h SCD jogurtu
- česnek - 1 stroužek
- přepuštěné máslo - 70 gramů
- čerstvá pažitka
Postup
Je to hračka, a za chvíli máme hotovo 🙂
1./ V mělkém talíři rozmačkám vidličkou pusinky. Dám je do mísy a přidám k nim rozpuštěné máslo (jen ho rozpusťte, to stačí). Když ho přidáte ještě teplé, bude se lépe pojit s tvarůžky.
2./ Přidám polovinu SCD Lučiny, což je jemný tvaroh vyrobený z 24h SCD jogurtu (jogurt dám překapat na několik hodin nebo přes noc do lednice, přes jemné plátýnko). Klidně můžete dát tvarohu i víc.
3./ Nakonec přidám rozmačkaný česnek a na drobno nakrájenou pažitku.
Pomazánku si můžete dát s mrkvovým nebo pekanovým chlebem, nebo ji můžete jíst jako já, se sladkou červenou kapií.
Milovníci pálivých chutí si mohou přidat kousek chilli (proto je pomazánka na fotkách lehce do oranžova ;)).
Některé informace o tvarůžcích jsem čerpala na www.tvaruzky.cz
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobry den, chcem sa spytat na bryndzu, nikde ju nevidim, u nas je velmi popularna. Dakujem. Ela
I vám hezký den, bryndza je sýr krátkozrající, takže není vhodný pro uzdravování pomocí SCD,
rádo se děje 🙂
Luxusní pomazánka !
Že jo! 🙂
Jak se dělá lučina? Ve všech receptech se pridava bud zakysana smetana nebo slehacka, ale ani jedno není povoleno. Děkuji za odpoved.
Ahoj Karolíno, Lučina se dělá levou zadní. Připravíte si SCD 24 jogurt a pak ho necháte přes plátýnko překapat. Vznikne tak jemňoučký tvaroh, nebo také „Lučina“, v našem případě „SCD Lučina“.
Děkuji. To je jednodušší než jsem čekala ?
🙂
tvaružky zbožňujem odjakživa a jedla som ich len tak.Teraz som vyskúšala recept podľa vás, natrela som si pomazánku na červenú papriku a veľmi som si pochutila.
pokračujem s SCD.Často myslím na Vás i Radka.Výborne sa doplňate. Pozdravujem !
Neli, děkujem, vyřizuju každý pozdrav, dnes jsem vám poslala odpověď na mail.
Jinak já taky můžu tvarůžky jen tak, napíchnu na vidličku a šup do pusy :))))
Zacala som s SCD, mam UC, zatial jej absolutne verim. Prosim poslete mi nejaky recept na chlebik? Mam rychle travenie, stale citim hlad, chlebik by ma dosytil. Dakujem za moznost zdielat moje problemy s Vami Tana
Třeba tenhle? Je na našich stránkách 🙂
http://www.uzdravtesejidlem.cz/chleb-2/
Tatianko, recepty máme jednak na stránkách, další jsou v naší 1. kuchařce, pak taky v našem video průvodci a teď chystám kuchařku č. 2, Vánočně Nevánoční a tam bude k mání recept na minichlebíky, vhodné i na silvestrovské pohoštění…2. kuchařka bude k dispozici příští týden, asi ve středu. Tvořím seč mi síly stačí, moc zdravím 🙂
Prepáčte, som nováčik čo sa snaží študovať Vaše úžasné veci. ale v tej tvarúžkovej pomazánke mi v recepte chýbajú práve tie tvarúžky , alebo to má vytvoriť tá SCD Lučina? S prominutím – veľmi srdečne zdraví a fandí s láskou a radosťou dušička zbierajúca odvahu aj informácie na začatie SCD diety. Silvia 🙂
PS.: Možno s Vami konzultovať takto písomne pri niektorých nejasnostiach? Ešte raz úprimná vďaka !!!
Silvia, nebojte se, „Loštické pusinky“ jsou tvarůžky naložené v koření, jen mají jiný tvar, ale stále jsou to tvarůžky 🙂 V galerii najdete obrázek. Nebojte se zeptat, omlouvat se nemusíte, co budu vědět, zodpovím 🙂 Konzultujte cokoliv, nebo mi napište na mail (najdete ho na stránkách).
MnAM MNAM MNAM TO NEJLEPSI CO MUZE BYT
:)))))) právě si na ni pochutnávám se salátem polníčkem, který má vysoký obsah hořčíku a železa, obsahuje vitamíny C,E,B, provitamín A, kyselinu listovou, fosfor, vápník, prostě bombička!
Zdravíme tě Alenko! 🙂