Recept na třešňovou marmeládu je tentokrát “ukryt” ve videu :-) Je jednoduchý, ale raději si připravte tužku a papír… Užili jsme si to a doufáme, že i vy jste si nenechali třešně ujít. Využijte celou sezónu se vším, co nabízí a dělejte si také zásoby na dobu, až nebude :-) A teď už poslouchejte Marky…

Přepis videa ZDE +

Čerešničky, čerešničky, čerešně, vy jste se mě rozsypaly na cestě…
Udělali jsme si s našimi kamarády výlet na venkov. Jak vidíte, třešinky nám padaly na větvích přímo k našim nohám, měli jsme štěstí, protože bylo nutno třešeň ořezat, a tím pádem jsme se nemuseli tolik namáhat lezením po stromu. Seděli jsme pěkně pohromadě, vyprávěli si různé zážitky ze života, a také ochutnali domácí kořalenku. Domů jsme si za odměnu odnesli bedýnku plnou třešní a i když jsem neměla žádný plán jak s nimi naložím, nakonec jsem se pustila do marmelády. Stejně si o ni pořád píšete :)

Je to takový rychlorecept, vznikl v mé hlavě v okamžiku, kdy se třešně v hrnci už vařily, zkrátka, improvizace shůry. Uváděné množství je od oka, ale recept je jednoduchý, není třeba nějaké přesnosti. Původně jsem chtěla třešně odpeckovat, zalít medem a rumíčkem. Nakonec ale zvítězily naše mlsné huby jak se říká, vzpomněla jsem si totiž na nedostatek povidel a marmelád v zimě, které se krásně doplňují s lívanečky z kokosové mouky.
Tak tedy, množství odhaduji podle odpeckovaných třešní v hrnci, holky se dostaly k rysce zhruba 4 a 1/2 litru. To by jako odhad šlo, ne?! :)
Třešně jsem vařila do změknutí a lehkému rozvaření, po dobu asi hodiny a půl, chtěla jsem, aby marmeláda byla co nejhustší. Asi v polovině jsem přidala 1 a 1/2 lžičky soli a 6 polévkových lžic medu. Tyto ingredience jsem použila ke konzervaci. Sůl v tomto množství slouží mimo jiné i k tomu, aby ovoce, které zavařuji pustilo svůj vlastní „cukr” a dostalo možnost dosladit se samo, to je výhodička! Je tedy nutné na marmeládu nějakou chvíli počkat, nejlépe zapomenout na ni až do zimy, aby se proces v klidu dokončil. Přidala jsem asi 8 větviček čerstvé máty s čokoládovou příchutí , ááááh to je vůůůůůně, a skořici dovezenou ze Srí Lanky, té bylo 5 kusů, to znamená 2 a půl štýlka toho co vidíte na obrázku. Ještě horkou jsem marmeládu rozmixovala ponorným mixérem jen z půlky, aby v ní zůstaly nějaké kousky třešní, a ihned plnila do sterilních sklenic, obrátila dnem vzhůru a po zchladnutí uložila na chladné místo do lednice.
Za třešinky moc děkujeme rodičům našich kamarádů, a nám samotným za tvrrrrrrdou dřinu při jejich trhání :)))))

Mějte se krásně!
Marky

 


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty