
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 2h 00 min
Tomatillo chutney
Miluju zahradničení. Miluju hrabat se v hlíně, miluju sázet kytky a stromy, vozit kompost a štěpku, mít špinavé ruce a nohy, prostě miluju všechno co k tomu patří. Životem na vesnici se zahrada stala mojí součástí, jako bychom spolu srostly. Snažím se najít ta správná slova, ale není to snadné. Kdo někdy měl nebo má kousek půdy, třeba i na balkoně, ví o čem píšu. Prostě, pokud vidíme rostlinu růst, od semínka v prach, stáváme se součástí "kouzla" a já mám štěstí, že to kouzlo mohu zažívat a být vděčným pozorovatelem. Přátelé, tato magie se neděje pouze v zahradách, můžeme ji zažívat všichni, stačí jít tam ven, do přírody...
Ještě nedávno jsem byla zamilovaná pouze do okrasných zahrad. Jednu maličkou jsme ve městě měli. Dnes máme s Radkem okrasnou zahradu o trošku větší a k ní jsme si založili zahradu užitkovou a ovocný sad. Je to ještě děťátko, letos na podzim (2023) mu bude 1 rok. Zatím v něm máme 15 druhů ovoce a jsme nadšení a hrdí, neboť jsme si stromy sami vybrali a hlavně, vlastníma rukama zasadili. A na skále! 🙂
Je to celkem fuška zjistit si všechny informace okolo "farmaření". Přirovnala bych to, jako když k nám na stránky přijde SCD nováček a musí všechno přečíst, pochopit a uvést v praxi. Aby to fungovalo, aby se člověk uzdravil. Musela jsem se naučit například jak vytvořit stromům korunky, jak je stříhat a jak o ně pečovat, aby časem plodily. Jak sázet hrách, fazoli, řepu, jak vytvořit permakulturu 3 sestry, jak pěstovat rajčata, papriky a feferonky, abych měla úrodu.
A s tím vším mi tady hodně pomáhá Radek a někdy i maminka. A někdy se hodně snaží mi pomoci drobní živočichové jako jsou slimáci, myši, krtci, lasičky a zajíci, díky kterým se kolikrát pěkně zapotím 🙂 Pro mě se stala péče o půdu a rostliny v ní světem, ve kterém poznávám sama sebe a jsem za to nesmírně vděčná.
A co jsem pro vás připravila ke konci léta? Zavařování, jak jinak. Vypěstovala a nafotila jsem pro vás rostlinku, mochyni dužnoplodou, která je spíše takové rajčátko. A protože je původem z Mexika, tak je to rajčátko mexické. Neroste a neprodává se u nás tak běžně, ale pěstuje se. Možná ji zrovna vy máte na zahradě 🙂 Tato u nás méně známá jednoletka má plody, které mají v průměru pět centimetrů a mohou se sklízet, a také hodně často se sklízí, nezralé, tedy zelené. Nejsou jedovaté, jsou plné živin a můžeme jimi krásně obohatit svůj jídelníček. Zeleno-fialové kuličky jménem Tomatillos (čte se tomatyjos) se dají všestranně využít. Připravuje se z nich nejznámější mexická pochoutka "salsa verde", "guacamole", dají se smažit, restovat či péct. Využít se dají i při přípravě marmelád. Existuje opravdu velká spoustu receptů, jen je třeba hledat v angličtině. Já jsem pro vás připravila recept na chutney (čatní), tak jestli vás stejně jako mě tato rajčátka zaujala, pojďte se se mnou podívat na recept.
Ingredience
- tomatillo (mochyně dužnoplodá, fialová) - 1300 g
- cukety - 850 g
- olivový olej - 200 ml
- barevný pepř, celý - 1 PL zarovnaná
- keltská sůl - 1 velká PL
- med - 6 PL
- víno Furmint či Tokaj - 200 ml
- vinný ocet - 200 ml
- červená cibule středně velká - 8 kusů
- koření dle výběru - tymián, majoránka
Postup
Připravím si větší hrnec, alespoň 10l, se silným dnem. A také si připravím skleničky pro zavařování. Sterilizovat se dá umytím v saponu a oplachem horkou vodou, druhou možností je sterillizování v troubě, kdy se čisté skleničky a víčka (zvlášť) umístí na plech do trouby na 100 °C po dobu 15 minut. Nejlepší a nejjistější je spojit obě varianty v jednu 🙂
1./ V hrnci na olivovém oleji, (stupeň 7 z 9) osmažím cibuli. Ke konci přidám med a nechám chvilku zkaramelizovat.
2./ Přidám na čtvrtky nakrájené mochyně, na menší kostky nakrájené cukety, pepř, sůl, koření a promíchám. Koření jsem vybrala tymián, přišlo mi to jako dobrý nápad a udělala jsem dobře, výsledná chuť je úžasná. Vybrat můžete také bazalku nebo majoránku. I když jsou rajčátka tomatilla z Mexika, kde se používá hojně koriandr, preferujte své chutě.
3./ Přidám víno, ocet a vše povařím do odpaření tekutin, pěkně do měkka na stupni č. 6, tedy mírnějším ohni.
4./ Na závěr rozmixuji ponorným mixérem, dochutím solí či medem je-li potřeba. Naplním ihned ještě horké do předem připravených skleniček, pevně uzavřu, obrátím dnem vzhůru a dám do teplé deky.
A máme hotovo! Tak co na to říkáte? Recept není nijak složitý na přípravu, spíše je to o pořízení rajčátek, která jsou sice vzácnější, ale věřím, že časem by mohla být, díky nám všem, dostupnější, protože tomatillos jsou skutečně vynikající. Pro mě jsou krásným zpestřením nejen letního zavařování, protože těch receptů jak si je připravit je spousta. Uvědomuju si, že letos se většina z vás do přípravy tohoto receptu asi nepustí, ale osvětu dělám této rostlince záměrně a moc ráda, stojí za to. Přesto by se dal recept vyzkoušet pouze s cuketami, jen je třeba navýšit množství. Dala by se použít i ačokča nebo kapie. Rajčata bych nepoužila neboť pustí hodně vody.
A napište mi, budu moc ráda za každý podnět či doplnění. To víte, komentáře pod recepty jsou velkou odměnou pro každého tvůrce. Jsou motorem a hnací silou pro vznik nových receptů, které se pak dělají s daleko větší chutí a radostí 🙂
Užívejte si léto, ještě chvilku tu s námi bude,
mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
No zase úžasný recept, Marky! Nevím, kde bereš tu energii běhat po zahrádce, zavařovat, vymýšlet recepty a ještě všechno sdílet na stránky. Jsi úžasná super-žena 🙂 Smekám 🙂
Jani!! To je krásný, díky moc za uznání, je vidět, že máš něco praxe za sebou a víš kolik to všechno dá práce. Na stránky dát stihnu prozatím minimum, neboť jsem to se sázením letos,jako klasický nováček, přehnala. A teď to musím všechno sklidit a zavařit. Takže ano, běhám po zahrádce, to mi jde snadno, mám tu dokonce jako vzor čerstvé mládě zajíčka, a i když je ještě miminko, běhá neskutečně rychle. No ale u toho ostatního lehounce pokulhávám, nevzdávám to, a tvářím se jako super žena 🙂 Mimochodem, dnes mi volala kamarádka Maruška, že má pro mě feferonky, takže dnes bude u nás doma hóóódně pálivý večírek 🙂
Dobrý den, prosím o vysvětlení co míníte výrazem sladké víno. V seznamu „Co Ano, co Ne“ je doporučeno pouze suché víno.
Děkuji! Roman
Zdravím Romane, díky za dotaz, myslela jsem na to, leč nakonec jsem zapomněla. Sladkým vínem mám namysli kvalitní víno nejlépe maďarské, moldavské či rumunské, např. furmint, tokaj či něco polosladkého jako třeba muškát, zkrátka víno, jehož hrozny zrají dlouho na slunci, tudíž není doslazeno zbytečně cukrem. Pokud není jistota, raději vyberte polosladké a nebo nakonec to sušší. Ale pozor, i suché víno může být sladší neboť zase, pokud zraje na sluníčku, je to ve víně projeveno.
Mějte se pěkně, ještě jednou díky, dopíšu to do textu.
Marky
Děkuji Marky jste moc šikovná je vidět že
Vas to baví recept určitě vyzkouším ,taky teď vymýšlím a kombinují co vařit aby to bylo chutné a abych já neschudla a manžel zase zhodit potřebuje líbí se mi moc co děláte. Nora 😃
Paní Eleonóra, moc děkuju za Váš čas a za Vaše milá slova 🙂 Máme to doma podobně, Radkovi teď vyhovuje víc živá strava, mě zase tepelně upravená, tak se to snažíme ladit nějak dohromady.
Mějte se moc hezky, pozdravujte doma,
Marky