
- Množství: 6 - 8 plechů
- Čas přípravy: 30 min.
Sýrové čtverečky podle Dany
A je tu slibovaný recept paní Dany na "sýrové čtverečky".
Hned v úvodu se jí musím omluvit, protože jsme s Radkem popletli jméno této naší milé SCDéčkařky. Já řekla ve videu na téma "Jak si vybírat koření", že máme recept od paní Hanky, moc se omlouváme Danuško! 🙂
Dana nám na SCD seminář přinesla na ochutnání slané čtverečky, které si doma velmi často připravuje k vínečku. To mě okamžitě zaujalo a ochutnala jsem. No, přiznám se, že jsem Dance o přestávce skoro všechno snědla. Opravdu! A když jsem se jimi ládovala, ona se jen pobaveně usmívala nad tím jak mi chutná 🙂 To víte, u nás doma se řeší, co za dobrůtky si dáme k vínu a "sýrové čtverečky" jsou prostě fantastické. Já si recept poupravila dle svých chutí a do galerie mezi ostatní fotografie vložila ofocený originál, tak se můžete podívat 🙂
Ingredience
- tvrdý sýr dlouhozrající (ementál) - 400 g
- kokosový olej nebo přepuštěné máslo - 3/4 š ( 80 - 90g)
- slunečnicová semínka - 2 š (280 g)
- ořechy (pekany,kešu nebo mandle) - 4 š (580 g)
- vejce - 4 ks
- sůl
- stroužky česneku - 8
- na ochucení (posyp) tyčinek:
- bylinky sušené či koření dle výběru
- vejce na potření - 3 ks
Postup
1./ Jako první pomelu v mixéru na jemno slunečnicová semínka a ořechy. Z ořechů nejraději používám pekany, jsou pro tělo nejvhodnější. Také sýr nastrouhám na jemno.
2./ Do velké mísy dám všechny ingredience - sýr, kokosový olej (přepuštěné máslo), semínka slunečnice, ořechy, vejce, prolisovaný česnek a sůl podle chuti. Pokud osolíte méně, vůbec to nevadí. Tyčinky můžete dosolit i před nebo na konci pečení. Ingredience řádně promíchám. Vzniklé těsto je lehce lepkavé, což je v pořádku, mějte bokem připravenou potravinovou fólii, přes kterou ho budete rozvalovat, půjde to pěkně.
Těsto pak umístěte do lednice, lépe se s ním pracuje.
3./ Vyměřím si pečící papír podle velikosti plechu, na kterém budu péct a pak na něm mimo plech vyválím pod fólií část těsta. Těsto, které se mi dostane přes papír a fólii přidám k ostatnímu těstu do lednice. Ani kousíček nesmí přijít nazmar 🙂
4./ Vyválené těsto potřu rozšlehanými vejci a posypu kořením. Já si vybrala koření Štěstí, to miluju. Obsahuje takové koření a bylinky, které dohromady vytvoří úžasnou chuť.
5./ Nakonec těsto kolečkem na pizzu rozkrájím na menší čtverečky či obdélníčky. Ale tvar neřešme, na chuť to nemá vliv 😀
6./ Dám péct do předem vyhřáté trouby. Protože jsem je pekla snad už 5 krát, mám vyzkoušeno pečení jak v plynové, tak v horkovzdušné troubě. V obou troubách mi to vyšlo přibližně stejně, 180°C a kolem 45 minut. Opět přidávám instrukci na závěr, pečte dle vašich zkušeností, můj čas pečení je orientační.
7./ Mezitím si připravím další těsto a využiji čas. Celková doba pečení je kolem 3 hodin, tak se připravte.
A nejezte ty čtverečky během pečení, jinak vám nic nezbude!!! 😀
P.S.: Doporučuji zařazovat tento recept s ohledem na vaše uzdravování pomocí SCD. Je to pokročilé jídlo - ořechy, semínka, sýr. Buďte bdělí!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Chci se zeptat, proč zařazovat až v pokročilém dietě. Je to jen pro ty co mají problémy se zažíváním či vyprazdňováním? Ostatní to mohou hned? Děkuji Marta
Je to pro to, že na začátku je nutné, aby se střevo mohlo regenerovat, uzdravit…semena, mléčné výrobky to neumožňují…pokud máte zdravotní problémy, je vhodné to dodržet…můžete mi napsat do mailu co vám je, abych o vás věděla více..
ahoj, v zozname čo ano čo nie, som nenašla slnečnicové semiačka, sú použité v recepte, tak predpokladám, že použiť sa môžu, ak som už na scd dlhšie 🙂 jediné semiačka čo som našla a sú zakázané sú ľanové a chia.. mirka
Ahoj Miriam, nenašla, nejsou tam, ale my je tam díky vám přidáme, děkujeme 🙂
Přidat se dají, pokud jste již nějakou dobu bez příznaků a nebo jste na SCD preventivně.
Krásný den! 🙂
Ps.Ahoj! Prosim ,kde koupim koreni na Vase recepty.Marie
Ahoj Maruško, koření nejraději nakupuju ve zdravé výživě nebo na netu v e-shopech…více informací najdeš na našich stránkách v sekci BLOG ve videu nebo na YT, kde mluvím konkrétně o koření, odkaz je zde https://www.youtube.com/watch?v=UnDk1TxYCAI – Jak si pro SCD vybrat správné koření 🙂 hezký den!