Další tip od Marky, jak si udělat zásoby pomocí sušení a vakuování bez použití plastů a jednorázových obalů.

PŘEPIS VIDEA ZDE
Ahoj, tady je Marky. Vzhledem k současné situaci si myslím, že je dobré mít doma nějaké ty zásoby. sama zavařuju v letním období zamrazuju po celý rok, ale zajímají i jiné způsoby uchovávání potravin. Ve sladké kuchařce číslo 7 jsem psala o sušení ovoce. Nasušit se ovšem i zelenina, bylinky a dokonce i maso. No jo, ale kam dám Všechno to usušený jako tolik skla doma nemáme. A tak jsem se začala zajímat o vakuování, protože když si něco nasuším a za vakuuju, to nemusím chladit a zbude mi spousta místa v lednici a mrazáku.

Ovšem jedinou překážkou při klasickém vakuování se mi zdá velká spotřeba umělé hmoty. Také jednorázové použití a úplně nejvíc přímý styk potravin s plastem. Často totiž dochází ke kontaminaci potravin xeno estrogeny, což, jak víme, může negativně ovlivňovat naši hormonální rovnováhu. Popravdě, nějaký ten rok se s Radkem snažíme minimalizovat používání plastů jako takového. Potraviny uchováváme ve skle, jak jen můžeme. No a tak jsem začala pátrat po nějaké variantě bez použití igelitových sáčků. A představte si, náš partner Joe z firmy Luvele právě teď zavádí do své nabídky ruční vakuovče se skleněnými nádobami. Tak tomuhle říkám synchronicita. jsem říkala, že tohle když budu někomu vyprávět, tak mi neuvěří. Joe je prostě náš člověk. Taky si uvědomuje ty plasty všude kolem, kam se podíváš. No ale zpět k vakuovači.

Nádoby k vakuování jsou různých velikostí. Víka na uzavření jsou z nerezu se silikonovým těsněním. A jsou nejen k uchovávání potravin v lednici, ale právě k uskladňování potravin ve spíži. A jak to funguje? Ukážu vám sušení i vakuování najednou a je to velmi jednoduché. Jo a ve videu používám sušičku také od firmy Luvele, ale je to starší typ, který v nabídce nenajdete, neboť Joe své přístroje neustále inovuje a nabízí nějaký čas daleko lepší a vychytanější model. Tady pod videem najdete i několik souvisejících odkazů k sušení masa, k nabídce firmy Luvele a video s podrobnějším představením vakuovací sady. Tak pojďme na to.

Aby se maso dalo dobře nasušit a co nejdéle uchovat, je potřeba ho správně naložit. Může to být s použitím soli nebo si s ním můžete více pohrát a naložit ho ve směsi koření. Taková směs se koupit nebo si ji můžete namíchat sami jako . Základní složkou by měl být čerstvě a jemně namletý pepř v kombinaci s nějakou sušenou bylinkou. K pepři lze také přidat nové koření bobkový list, fenykl, hořčičné semínko nebo papriku, klidně uzenou. Vše tedy v mlepodobě. Další variantou může být paprika, cibule, pepř, hořčice, petržel, koriandr a tymián. Základní surovinou k naložení před sušením je tedy sůl, koření, ale především ocet, který je důležitý pro další konzervaci a snadnější stravitelnost. Deset kilo masa je potřeba půl litru pěti procentního octa. jsem potřebovala na jedno kilo masa 50 mililitrů octa, 25 gramů koření vlastního výběru, sůl, jednu polévkovou lžíci. Nakrájené maso nechám po dobu dvanácti šestnácti hodin odpočívat. V polovině času ho mohu otočit a promíchat. Po uplynutí doby maso usuším. Sušit se nejen v sušičce. Můžete použít i troubu, pokud to umí. Jo a ta moje sušička usušila naráz dvě a půl kila krůty a stačilo mi 12 hodin.


Podívejte se jakou novinku má pro nás náš partner Joe z firmy Luvele 🙂

KLIKNĚTE ZDE: a prozkoumejte nabídku firmy Luvele


Odkazy k sušení a skladování masa

 

KLIKNĚTE ZDE: pro video – Jak sušit maso 1. díl – krájení a marinování

KLIKNĚTE ZDE: pro video – Jak sušit maso 2. díl – sušení

KLIKNĚTE ZDE: pro video – Jak sušit maso – skladování


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty