Ne každý banán je pro uzdravování prostřednictvím SCD vhodný a stejně tak není jedno, ze které banánové mouky budeme my SCDčkaři vařit.
Jaká je tedy ta správná mouka a podle čeho se při nakupování řídit?
Pojďte, prozradím vám to a ještě vám ukážu něco pěkného 🙂
_____________________________________________________________
POZOR – AKTUALIZACE 23. 7. 2023
1. Banánovka z E-shopu „Máme chuť“ je lehce nasládlá, při pečení se tedy o něco více připaluje a nehodí se zcela na slané pečivo.
2. Naskladnění u dovozce Čokoládovny Troubelice je naplánováno na polovinu srpna.
_____________________________________________________________
Ahoj děcka. Tady je Radek, dneska mě jeden sen probudil celkem hodně brzo a tak jsem si řekl, že vám ukážu východ sluníčka. Třeba se k tomu všichni nedostanete, abyste se podívali. Máme začátek července. První týden už je za náma a já mám pro vás informaci o banánové mouce. Chci vám říct, která je ta skutečně správná. Proč? Protože jsme se zase dostali do situace nebo dostáváme se do situace, kdy ta banánovka asi bude nějakou dobu úzký profil, protože přes všechny snahy se nedaří ji dostat k nám do republiky ani z Ekvádoru, odkud se převážně vozí, to jsme zjišťovali. Takže může se stát, že zase nějakou dobu nebude k mání. Budeme si muset pomoct nějakým jiným způsobem.
Ale hlavně proč chci tu informaci dneska podat? Je ten důvod, že budete pravděpodobně shánět poslední zbytky, poslední kousky, co jsou na skladech v různých e-shopech? Myslím, že náš poslední partner máme chuť ještě nějakou bude mít, i když ji má za docela vysokou cenu, protože na ní nakoupili za vysokou cenu, takže to nemůžou mít pod cenu, což je celkem jasná věc. Ale hlavně jde o to, abyste nakoupili tu správnou. A vzhledem k tomu, že jsem nedávno měl konzultaci s jedním naším příznivcem majitelem SCD průvodcem, takže má všechny informace a přesto se mu podařilo koupit mouku nevhodnou, protože někde narazil v nějakém e-shopu na mouku, která měla takový zajímavý popis. Bylo tam napsáno mouka ze sladkých banánů a v závorce plantajnů, on si to hned neuvědomil, skočil na ty sladké banány, takže si to trošku pokazil na chvilku. A aby k tomu nedocházelo, tak je potřeba, abych vám řekl, jak má ten popis vypadat. Ty banány nebo ta mouka je popsaná ze žlutých zralých banánů, žlutých, zralých. Někdy je tam ještě přídomek ovocných, neutrální chuti, sladká, banánovka nebo banánovka sladké chuti se dá taky použít, ale hůř se s ní dělá a je to pouze na sladké pokrmy, takže to není úplně to ono. Takže ještě jednou banánovka musí mít označení ze zralých žlutých, případně ovocných banánů neutrální chuti, pokud je tam napsáno cokoli jiného ze zelených nebrat, Plantajny nebrat. Ze zralých žlutých ovocných banánů to je jediná banánovka, kterou můžeme používat, pokud není, což jak říkám, se teď může stát a může to zase nějakou dobu trvat. Už to tady bylo, tak to musím nějak přečkat. Zkusíme s Marky vylosovat něco jiného. Ale samozřejmě ořechy, to je to, co nás vždycky podrží, zachrání, takže můžeme být v klidu. Vždycky si pomůžeme i bez té banánovky.
Myslím si, že nám moc nepomůže, ani když se podíváte na popis nebo nutriční hodnoty, protože si myslím, že to spousta lidí od sebe opisuje a nepředpokládám, že každý e-shop nebo každý prodejce nebo dovozce tak si nechává dělat znovu rozbor, aby věděl jaké jsou ty hodnoty. A což mě přivádí na jednu myšlenku, že naše civilizace má vůbec problém s tím, ověřovat si informace, které už někdo někdy zkoumal, zvlášť když ten někdo byl považován za autoritu. Ale myslím si, že tady ten problém se objevuje hodně. Objevuje se i. V různých skutečně vědních oborech ve fyzice, v astrologii, geologii, ve virologii a v medicíně obecně, že jo? Dokonce to máme tak, že prostě považujeme ty informace, zvlášť když máme pocit, že je vytvořili nějaké autority, a tak je považujeme za neměnné. Což je docela chyba, protože pořád se přichází na něco nového a dokonce existuje pro tady ty informace takový nový název nebo nové označení. Možná ne nové, ale které jsem dřív neznal a říká se tomu notorieta. Takže když je něco notorieta, tak se to musí znovu ověřovat. Ale jako že všem je to jasné. Takže prostě nakonec se dozvíme spoustu blbostí, které už nejsou pravda, ale vytvořily to autority a je to notorieta. Tak kdo by se namáhal s tímto ověřovat, že jo? Což je třeba zrovna v medicíně docela problém.
Může se stát, že prostě jedeme podle nějakých nesmyslů, které už dávno takhle nejsou nebo ani nikdy nebyly. A kolik vědeckých objevů vydrželo? Jenom třeba pár let nebo pár měsíců? Nebo třeba i pár týdnů? Prostě je to zajímavé. Zvlášť třeba ve vztahu k tomu, že byliny, které se ověřovali po tisíciletí, tak dneska mají zakázán popis, na co účinkují a na co fungují jako jakože vědecky neověřená tvrzení. Ale zdá se, že věda sama o sobě je v mnoha směrech úplně vedle. Takže to jen tak na okraj, abychom skutečně nevěřili úplně všemu, co nám předloží nějaké autority a o čem si myslí, že nebo o čem si myslíme, že by to byla pravda. Ono při takovém studiu medicíny, které je vytvořeno dosti náročně na pět let, tak asi opravdu nikdo nemá z těch studentů čas zkoumat, jestli to, co mu předkládají, aby se nabifloval, jestli to třeba nejsou už úplné nesmysly. Takže takhle to funguje. Proto říkám, že ty hodnoty, které najdete na banánovce nebo v e-shopech většinou tak berte s rezervou už z toho důvodu, že máme potvrzeno od vlastně profesora Šárky, který se zabývá těmito věcmi, že při tepelné úpravě banánovky asi banánovku nebude nebude jíst jenom tak, že jo tu mouku.
Takže při tepelné úpravě dochází k další degradaci a značná část polysacharidů se mění na rezistentní škroby, čímž vlastně je to pro nás použitelné, protože rezistentní neboli nestravitelné škroby nám nedělají problém. SCDčku a tím pádem ta banánovka při tepelné úpravě se pro nás mění v náš prospěch. Takže přátelé, za chvilku už to bude tady. Za chvilku na obzoru vyskočí sluníčko, tak vám to ukážu ještě. Nicméně než se to stane, tak ještě zopakuju:
Banánovka musí být ze zralých žlutých, případně v popisu se ještě objevuje ovocných banánů a Chuťově neutrální. To je banánovka, kterou používáme. Takže ať budete kdekoliv v jakémkoliv e-shopu hledat, jestli ještě jsou nějaké zbytky, nebo až se zase objeví, tak vždycky kupujte pouze tento druh banánovky pro použití se specifickou sacharidovou výživou. Žádné plantajny, žádné zelené banány, nic takového.
A to je asi všechno. Teď se podíváme na to sluníčko. Samozřejmě, kdo sledujete tenhle příspěvek na youtubu, tak skočte na naše stránky nebo kdekoliv ho vidíte. Pokud ho někdo sdílel, skočte na naše stránky, Podívejte se, o čem je to SCD, ta specifická sacharidová výživa, Skočte do video kurzu, prostě načerpejte informace a začněte se uzdravovat tím, že budete skvěle mlsat. Protože náš slogan zní Mlsejte a buďte zdrávi.
Ahoj.

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj,Radku. Píše Ti jedno 72ročné decko a má otázku. Môže SCD ovplyvniť Cataractu senilis? Nestíham čítať všetko,možno som prehliadla takúto otázku. Ale po dnešnom vyšetrení som zaskočená touto diagnózou a hľadám možnosti,hoci mi povedali,že existuje len operačný zákrok. Ďakujem za odpoveď a srdečne pozdravujem,Vlasta
Záleží hodně na stupni poškození.
Myslím, že vždy je prospěšné začít se vyživovat v souladu se svým tělem, namísto proti němu.
V zásadě ale není nejdůležitější co si na co vezmete, ale s čím je potřeba nadobro skončit.
Dobrý večer, koupila jsem banánovou mouku zde: https://ragefitness.cz/produkt/bananova-mouka-ze-zralych-bananu/
Je dobrá a za 1kg chtějí 244 Kč. To jde…
Děkujeme za tip. Podle nutričních hodnot to asi bude ze žlutých, ale bude sladká.
Zdravím vás Marky a Radku,
stravuji se podle vás od února tohoto roku, tak že jsem ještě pořád nováček a taky vím, že ještě pořád dělám chyby, jen nevím jaké, ale to by chtělo asi osobní konzultaci. Vrátím se k banánové mouce, jak už tady zmínil pan Petr, taky jsem nakoupila banánovou mouku Adveni 250 g za 90,-Kč u Grizly (jinde nebyla) a v popisu bylo: Mouka je vyrobena ze žlutých banánů. Výrobce není schopen garantovat STUPEŇ ZRALOSTI.Složení: 100%mleté sušené loupané plody banánovníku..
Nejsem úplně závislá na této mouce, víc peču z kešu oříšků, oblíbila jsem si palačinky z červené čočky, u palačinek mě potvůrka ČAS donutil experimentovat….. rozmixované ,, těsto “ jsem nalila na plech (s pečícím papírem ) troubu cca na 200 st C, přibližně 20 minut, po vychladnutí nakrájím na čtverce, nebo obdélníky a naskládám do krabičky a konzumuji místo chleba.
Moc vám oběma děkuji za to ,jak nás umíte inspirovat.Mějte se moc krásně, zdraví vás Darina
Rádo se děje 🙂
Dobrý den
Právě si prohlížím vaše SCD stravování:) Zaujalo mě to a tak jsem odkaz poslala i mámě, která trpí celiakií.Na vánoce jsem jí i sobě koupila kokosovou mouku,ale moc neměla úspěch.Drolila se z ní všechna těsta a palačinky se trhaly.Ale i tak určitě zkusím koupit tu banánovou i mandlovou mouku.Mám zájem o vaši knihu,kuchařku SCD stravování:)
Ano, všechny mouky vhodné pro SCD neobsahují lepek, drolí se, nedrží pohromadě a proto je nutné je kombinovat a používat jinak než je zvykem 🙂 Banánová mouka, i přes to, že také neobsahuje lepek, tak jako jediná pomáhá dávat těsto dohromady. Proto je úžasná na pečení, sladké, slané, a proto ji na SCD používáme.
Kuchařky máme na našich stránkách, je jich celkem dost, stačí si vybrat, jsou v PDF.
Mějte hezké dny!
Moc Vás zdravím Radku a Marky,
řešíme teď hodně banány jako takové, já je miluji, ale dostal se mi pod ruku zajímavý článek proč je nejíst, tak by mě zajímal Váš názor. Případně jaké banány kupovat, na co se dívat? Článek již nemohu najít, ale šlo asi o tohle:
– není již původní plodinou, kdysi byl prý hnědý a připomínal spíše chuť brambor
– jsou zaplynovávané proti plísním a škůdcům než se vydají nezralé na cestu
– lidé v Equadoru co banány sklízejí jsou v podstatě otroky a jejich kupováním tomuto přispíváme
– obsahují příkiš hořčíku a naše tělo ho neumí takto rychle zpracovat či spotřebovat a zahlcujeme jím příliš ledviny
Omlouvám se, píši jen, co jsem si zapamatovala, doufám, že správně 🙂 Kdybych našla článek v meilech, ráda vám ho pošlu když budete chtít. Jím pouze naše ovoce a nejlépe jen v jejich sezóně či domácí, ale banány a meloun prostě miluju 🙂
Moc děkuji za odpověď a mějte se moc krásně zdravě a mlsně
Považuji to za nesmysly, abyste dostala větší chuť na brouky. Stejně jako pomlouvačné články na kokosový olej, aby se prodala řepka 🙂
Příliš mnoho hořčíku??? Tuším 100g banán naplní celodenní spotřebu vápníku a hořčíku a v ideální bio podobě. Rád bych našel člověka, co má nadbytek hořčíku???
Dobrý den, právě zmiňujete, že banánovku nebude nikdo používat za syrova… Nedávno mě napadlo, zda by se bánánovka dala používat na zahušťování studených – nevařených pokrmů nebo přidat do koktejlu na zvýšení “ energetického“ příjmu.
Taky bych ráda věděla, jak je to s SCD a dětmi. Je vhodné, aby roční dítě přešlo na SCD? Jsou zkušenosti?
Syrová banánovka by mohla dělat potíže, nevidím to jako úplně dobrý nápad.
Děti s SCD nemají žádný problém.
Banánovou mouku, vhodnou pro stravování SCD, k nám dováží také firma Adveni, já jsem ji koupil na Rohlíku.cz za cenu 87,90/250g. Bohužel na stránkách dovozce cena není uvedena, důvod neznám, jen je tam napsáno, že „připravují“.
OK, děkujeme.
Ovšem, to je 352,- Kč za kilo, což je dost. Ale, to necháme na každém.