
- Množství: 12 kusů
- Čas vaření: 45 min.
Špenátový koláč
Koláč vznikl díky 2 přáním. Radek dostal chuť a hlad na špenát s kořením masálá a já jsem se chystala péct slaný koláč. Ale jak to provést? Rozkrájet se? Rozmnožit se? Delegovat? Ale na koho??!! 😀
Čekal mě totiž celkový úklid našeho domu a další věci k vyřízení, práce tak na 3 dny, jistě takovou situaci znáte.
Jak z toho ven? Jak to všechno zvládnout a nezbláznit se!?
Říkala jsem si, proč ten den nemůže být nafukovací? Zaplať pán Bůh, že není, protože se znám moc dobře. Kdyby ten den byl jen o hodinu delší, stejně bych neodpočívala a v té kuchyni bych byla o to déle. Připravila jsem tedy těsto na koláč a špenát, který jsem měla rozmrazený a jen s malými úpravami smíchala s těstem. A bylo. Žádné tvarování korpusu, žádná složitá příprava náplně, jen smíchat a šup do trouby. Takhle se to dělá 🙂 V takových chvílích, kdy člověk zachová klid, přicházejí prima nápady 🙂
A protože mám právě období, kdy probíhají předělávky některých mých starších receptů, tak i tento přišel na řadu. Důvodem bylo také zmizení špenátových briketek Bonduelle (750 g) z mrazících boxů obchodů. Byly nahrazeny novým výrobkem. Jsou to teď takové kostky o váze 400 g. A samozřejmě jsem vynechala tvaroh, recept je odlehčen. Pokud tvaroh můžete, klidně si ho do těsta ze 2 lžíce přidejte, ale SCD tvaroh. Verze s banánovou moukou zatím upravena není, ale taky na ni přijde řada 🙂
Ingredience
- Ingredience na těsto:
- vejce - 5 M (287 g)
- přepuštěné máslo (kokosový olej) - 60 g
- mandle celé loupané (neloupané) - 220 g
- sůl - dle chuti
- soda - 1/4 čajové lžičky
- Ingredience na špenát:
- špenát mražený Bonduelle - 400 g
- kari (masálá) - 1 lžička
- máslo - 25 - 30 g
- sůl - dle chuti
- prolisovaný česnek - 2 stroužky
- Verze na těsto pro 1. fázi
- vejce - 5
- kokosový olej na vaření - 1/2 šálku
- soda - 1/4 čajové lžičky
- sůl - dle chuti
- banánová mouka (z gastro balení) - 3/4 šálku
Postup
1./ Nejprve připravím špenát.
V pánvi na středním ohni nechám špenát odvodnit. Jakmile se voda úplně odpaří, přidám máslo (olej), sůl, koření kari a nechám chvíli restovat, asi 5 minut. Špenát by neměl být přesušený. Pánev odstavím a vmíchám česnek.
2./ Teď přijde na řadu příprava těsta, je velmi jednoduchá.
Do mísy dám vejce, přepuštěné máslo (kokosový olej), sůl, sodu, celé mandle (kešu, pekany) a řádně do hladka romixuji pomocí ponorného mixéru. Pokud máte tvrdé suché ořechy, rozmixujte je nejprve krátkými pulzy, nechte těsto chvilku stát a asi za 15 minut, kdy ořechy změknou znovu, mixujte.
3./ Kulatou formu opatřím pečícím papírem a horkovzdušnou troubu rozehřeji na 180°C.
4./ Nakonec do těsta vmíchám špenát, vyliji do formy a dám péct do předehřáté trouby po dobu 30 minut.
P.S. Chcete-li si užít v koláči osmaženou cibulku (pórek), postupujte tak, že špenát nejprve odvodníte a z pánve ho na chvíli vyndáte, uložíte bokem. V téže pánvi necháte rozpustit máslo, přidáte koření, na jemno nakrájenou cibulku a osmahnete ji. Pak teprve přidáte špenát, česnek a osolíte. K cibulce nebo místo ní můžete použít prosciutto crudo nebo domácí slaninu (bez dextrózy a rychlosoli).
Stejně jako jsem uváděla v receptu na Špenát masálá, věnujte prosím pozornost při výběru mraženého špenátu. Úmyslně jsem uvedla značku špenátu, který je sice trošku dražší, ale je velmi kvalitní, uvidíte sami ten rozdíl až ho vyzkoušíte 🙂
Postup pro verzi s banánovou moukou pro 1. fázi na SCD
Špenát uvařím stejně jako v bodě 1. Těsto připravím rozmixováním vajec, oleje, soli a sody ponorným mixérem a nakonec opatrným vmícháním banánové mouky. Nechám 15 minut odpočinout. Pak smíchám se špenátem stejně jako v původní verzi. Těsto vyliji na pečící talíř nebo menší kulatý plech opatřený pečícím papírem a dám péct do předem vyhřáté horkovzdušné trouby na 30 minut při 180°C.
Mějte se pěkně, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Můj první recept z banánové mouky. Mooooc dobrý 😋 i syn to nazval: to je to nejlepší. DĚKUJI
To mě moc těší, paní Jiřino! 🙂
Dobrý den Marky, jakou mouku použít v 1.fázi, když není banánová? Eva
Evi, nejlépe pomlít pekany, ale pozor, poměrově to nebude stejné. Nedá se jen tak vyměnit gramáž banánovky za ořechy. Ořechy s ořechy jsou v pohodě, i když, taky pracují jinak – po dlooouhé době jsem pekla chléb z mandlí, ještě se slupkou, a není to jako s kešu, chová se to jinak, ale když je praxe, není problém).
Tak upekla jsem už potřetí, dnes prvně s obměnou nebo spíš doplňkem, kousíček opečené domácí slaniny (kterou jsem dělala podle receptu na paleosnadno.cz) a půlka nakrájené cibulky. No co vám budu povídat- ještě lepší mňamka než jsme doufali ?
Dakujemeee Marky za zase uzasny recept sice som ho este neskusala lebo som v startovacke ale moj muz si pochutnal a to som len od oka dochucovala co je dost tazke a dala som mangold ktory som podusila ..moj muz velmi chvali takze dakujemeee dalsi skvely receptik?
Rádo se děje, taky používám mangold, dokonce s ním bude i recept v nové Letní kuchařce 🙂 Děkuju za pochvalu, moc mě těší 🙂
……..zase na něm ujiždím ? díky
Marky, bylo by možné nahradit banánovou mouku kokosovou? A už v 1. fázi, nebo raději počkat?
Děkuji, M.
Určitě šlo, i v jedničce, udělala jsem recept na kokosové lívanečky, aby byla další mnjamka už v první fázi 🙂 Jen dejte pozor na zpracování, kokosová mouka se chová naprosto odlišně od banánové 😉
http://www.uzdravtesejidlem.cz/kokosove-livanecky-nejen-do-1-faze/
Tak pekla jsem vždy verzi bez tvarohu, s banánovou moukou, a v horkovzdusne troubě na 180 stupňů 30 minut a povedl se výborně.
Vyzkoušeli jsme i obměnu namísto spenatu dat 750 g medvědiho česneku, anebo 750 g podušeného květáku a všechny varianty zatím sklidily úspěch 🙂
U nás by jste taky sklidila úspěch a bouřlivé ovace!!! 😀
výborný, povedl se napoprvé.
Zdravím Vás Marky:)
mám otázočku,keď ešte špatne tolerujem vajce a nachádzam sa v druhej fáze,môžem na koláč miesto vajce použiť želatinu a sodu bikarbonu? a bolo by možné mandlovou múku nahradiť banánovou? špenát mi vyhovuje len bych ho rada zapracovala do nečeho „hutnejšího“ako samotný na cibulce a kokosáku…Taky chci vyskoušet banánový chleba ako mi pán Radek poradil,len s tím vejcem je zatim u mne problem.
Diky za odpoveď,majte sa krásne:)
I já zdravím Andreo 🙂
Co se týká špenátového koláče, nemám zkušenosti se želatinou, vůbec nevím jak se chová kromě polevy na dortu, ale použít ji můžete víte-li jak, sodu také. Banánovou mouku také použijte, v době, kdy jsem recepty tvořila, neměla jsem páru o banánovce :)))) směle do toho. Tak mě dochází, že budu muset zase opravit nebo předělat recepty 😀
Pokud máte problém s vejci, tak chvíli počkete, časem si je zase budete moci v klidu zadovážit 🙂 Teď jsem si uvědomila, že jsme se o pečení bez vajec s Radkem bavili, vy jste měli spolu před pár dny konzultaci, že? No, něco vymyslíme. Spojím se ještě s panem Sogelem, třeba bude mít nějaký receptík v rukávu. Taky se mějte krásně, a pokud budete chtít ještě něco, napište mi do mailu marky@uzdravtesejidlem.cz
Dobrý deň, neviem ako ste problém nakoniec vyriešili a dúfam, že už ste za ten čas za vodou aj s mnohými inými chuťovkami, no namiesto vajec sa štandardne do pečenia používajú banány. Dávajú síce všetkému banánovú arómu, ktorá sa mne osobne spája so sladkou chuťou, ale dá sa použiť pokojne na slano. Je to len vec zvyku.
Dobrý den,včera jsem upekla jako roládu a naplnila SCD Lučinou s cibulkou. Je to vynikající mňamka.. i kolegyně se olizovaly. Děkuji za recept, asi se stane mým favoritem.
No podívejme! 🙂 zní to velice lákavě! vyzkoušíme! 🙂
Ať žije plněná špenátová rolka!!! :))))
Tak jsem ho zkusila, ale protože hledám způsoby, jak při pečení omezit množství ořechů, jednak je to levnější, ale především jsou tato jídla lehčí do žaludku, tak jsem na cca 750g kvalitního mraženého špenátu dala ještě asi 100g baby čerstvého, který jsem zamíchala do už obdělaného a okořeněného mraženého, do těsta jsem přidala jenom 150g mandlové mouky a dozahustila špenátovým pudrem, což je natural usušený a rozemletý špenát na pudr. A výsledek vynikající 🙂 Kamarád všežravec ochutnal a hned chtěl recept 🙂 Pekla jsem podle rad tady na 160st. 30 minut shora a zdola a na závěr 5 minut na horkovzduch.
jo a protože ještě nemáme všech 5 fází za sebou a nejíme tedy ani tvaroh ani máslo, tvaroh jsem vynechala a místo másla dala kokosový olej bez chuti a vůně kokosu.
Vendulko, skvělé, také si ho upravuji, ne že bych šetřila ořechy ale mám raději špenát 😉 vystačím s kořením, nějakou bylinkou a je to…a také ho už nedělám s tvarohem, i když bychom mohli…vymyslela jste to moc pěkně, šikulka! 🙂
Děkuju 🙂
😀 elektrickou i s horkovzduchem, ale ten se mi na tyhle mňaminky neosvědčil, zeshora jsem to měla vždycky spálené, takže bez horkovzduchu klasicky zeshora a zespoda a je to ok 🙂
Mňamka, v klasické troubě jsem pekla na 150 °C – 35 minut 🙂 a i bez masala koření (kvůli dcerce).
AHoj Romanko! 🙂
Dík za komentář a info ohledně času pečení 😉 troubu máš plynovou nebo elektrickou?
Krásný podvečer, měla bych dotaz a to na to jak si mám vyrobit mandlovou mouku?? Tedy spíše z mandlí loupaných nebo klasických?? A rozemlít v mixeru? Nebo je možné si jí někde koupit? Velmi děkuji a přeji báječný večer
krásný podvečer, jde to obojím způsobem 🙂 vezmete mandle (loupané, neloupané) a pomelete je v mixéru…nebo si koupíte namleté v obchodu, ale to bych vám nedoporučovala, je to velmi finančně náročné 🙂
Zajtra nasleduje tento úžasný koláč. Mám iba jednu otázku – môžem použiť namiesto mandĺovej múky gaštanovú? Ďakujem 🙂
Jaroslavo, s kaštany je to tak…kaštany, jako plody se mohou po odeznění příznaků one-mocnění. Kaštanová mouka je pro SCD nevhodná, protože většinou nebývá čistá, prostě do ní může být něco přimícháno a my potřebujeme mít jistotu, že je vše ok. Pokud si kaštanovou mouku připravíte sama, tak je to v pořádku. Nikdy jsem tuto mouku nezkoušela, tak vám ji nemůžu ani doporučit ani vyvrátit. Zkušenosti mám akorát s moukou žaludovou, kterou ale nepoužívám samostatně, ale vždy ji smíchám spolu s moukou z mandlí nebo kešu, ona je totiž hořká, ale zase umí změnit barvu na „kakaovou“ :)))
Tento koláč je u nás doma taky velmi oblíbený, tak ať se vám daří a dobrou chuť 😉
V prípade, že nemôžem mliečne výrobky ako je tvaroh čím by si to nahradila. Chcela by som to vyskúšať ale tvaroh nemôžem a ani mliečne výrobky.
Soni, nemůžete ani dlouhozrající? mám na mysli dlouhozrající sýry, tvaroh a tak?…s SCD se vám může lehce stát, že o alergii přijdete ;)…ale ok, já bych nic nenahrazovala, prostě bych ten tvaroh do koláče nedala, nic se asi nestane 🙂
Právě jsem vyzkoušela a je to výborné 🙂 už se těším na další SCD jídlo 🙂
Nám taky moc chutná! jsem rádi! Marky