
- Množství: 8 osob
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 50 min.
Špenátovo-dýňová polévka
Někdy v polovině ledna jsem vám vyprávěla o naší náklonnosti k hustým polévkám. Rozhodla jsem se tedy přidat ještě jeden polévkový recept. Je úplně nový, takový můj momentální nápad, zrozen při pohledu do lednice. Máte to podobně? 🙂 Vše jsem si při vaření pečlivě zapisovala, protože kdyby se mi náhodou povedla, tak ať se s vámi můžu o recept podělit 🙂 Víte, já vařím intuitivně a jakmile ze mě spadne zástěra a vyfotím jídlo, zapomínám vše co se dělo u plotny. Jako vím co a jak, tak špatně na tom nejsem ;), jen si nepamatuji přesné množství ingrediencí a surovin. Ale to už jste od mne někdy slyšeli nebo četli, zkrátka, když vařím podle receptu, tak si ho na začátku přečtu a pak už vařím podle sebe. Vede mě intuice a také jistá zkušenost.
Nepřála bych vám vidět můj počítač ležící na kuchyňské desce, do kterého si během vaření zapisuji. Hele, možná si teď říkáte všelicos, ale já za to nemůžu, vždycky jsem si recept a postup psala do sešitku. Ale bylo mi řečeno, že to dělat nemusím, že počítač má "poznámkáč", a že je to s ním jednodušší. Stejně nejvíc miluji obyčejnou tužku s kouskem papíru. A protože mě za malou chvíli čeká nová, vysněná a ooobrovská kuchyň, vymysleli jsme s Radkem, jak přípravu jídla nezapisovat vůbec. Nad kuchyňskou desku umístím malou akční kameru a celý průběh si natočím a namluvím, a pěkně v klidu a bez obav pak recept zapíšu do té mé chytré mašinky. S novou kuchyní přichází i další možnosti, a tím udělám radost hlavně vám. Video recepty! 🙂
Ingredience
- dýně hokaidó (2 menší) - 1500 g (čistá váha 1260 g)
- špenát čerstvý - 250 g (2 krabičky po 125 g)
- velká žlutá cibule - 1
- česnek - 3 velké stroužky
- čerstvá bazalka - 20 větších lístků
- tandori masala (pikantní, lehce pálivé koření) - 2 polévkové lžíce
- hovězí (zeleninový, kuřecí) vývar - 1 a 1/2 litru
- máslo k cibulce - 60 g
- olej olivový - 6 - 8 polévkových lžic
- sůl - dle chutě
Postup
1./ Dýně opláchnu, rozpůlím, vydlabu semínka i s vlásky, rozkrájím na větší kostky a v široké a hluboké pánvi je na nejvyšším stupni na olivovém oleji opeču. Ke konci osolím. Každé 3 minuty dýni promíchávám, jakmile začne být taková „rozpadající se”, proces ukončím a odložím bokem, zabere to zhruba 25 minut.
2./ Cibuli nakrájím nadrobno, česnek na plátky, bazalku a špenát nechám tak jak je. Ohřeji vývar.
3./ Ve velkém hrnci se širokým dnem nechám spolu s máslem zesklovatět cibulku.
Kdo chce, může si přikrájet na jemno nakrájený kousek špeku.
4./ Přidám plátky česneku, po minutě koření tandori a promíchám.
Koření je lehounce pikantní, pálivé. Kdo se bojí, může použít kari. Já jsem to pálivé téměř necítila. Ale je fakt, že mám pálivé ráda, jen tak mě něco nerozhodí.
5./ Hned na to přijdou na řadu čerstvé lísky bazalky a špenátu. Bude to hora, která ale za chvilku povolí. Kdo má moji poslední kuchařku, tak už tento proces zná. Ztlumím o stupeň oheň a jakmile je špenátu půlka, přiliji horký hovězí (zeleninový) vývar. Můžete dát vývaru půl na půl s vodou, nemáte-li ho dost.
Poznámka pro prvňáčky, pro ty co se s SCDéčkem teprve seznamují. Na SCDéčku vaříme bez chemie, s čistými a čerstvými surovinami, takže na takové ty kostečky, kapsličky, ze kterých se každému časem na zádech udělá hrb, navždy zapomeňte.
6./ Na závěr přihodím opečenou dýni a vše dohromady asi 10 minut povařím a odstavím z plotny.
7./ Polévku místy krátce mixnu pro zhoustnutí, ochutnám a dochutím, je-li třeba. Podávám s krutonky z SCD pečiva nebo s plackou. Však už to dobře znáte. V misce zakápnu malou lžičkou dýňového oleje. Můžete ozdobit opraženými dýňovými semínky, ale ne dřív, než budete alespoň půl roku bez příznaků, nezapomeňte.
PS. Nevěděla jsem jak tuhle polévku nazvat. Špenátová s dýní nebo Dýňová se špenátem. Tak jsem udělala kompromis, ale nic lepšího mě nenapadlo 🙂 Ať vám polévka vykouzlí radost nejen na tváři, ale ať vám udělá dobře po těle. Mlsejte a buďte zdrávi, Marky
Informace pod čarou.
Některé nejmenované firmy píší na své výrobky, že jejich bujóny jsou bez přidaných barviv a glutamanu. To je sice pěkné, ale škoda, že nevyjmenují některé další složky, které také zaručeně zdraví neprospívají. Udělala jsem náhodnou kopii jednoho z výrobců bujónů a dané složky jsem začernila. Pojďme na ně. Koncentrovaný hovězí bujón (voda, hovězí extrakt 1,7%), jedlá sůl, Hovězí tuk 5,4%, Kvasničný extrakt, Zelenina (mrkev 1,8%, pórek), Cukr, Aromata (obsahují mléko), Palmový tuk, Zahušťovadla (xanthan, karubin), Karamelový sirup, Petrželová nať 0,4%, Maltodextrin. Mnjamka, že? A všimněte si na závěr, kolik je tam zeleninky. Co dodat, že? Přátelé moji milí, vařte si, zdraví má opravdu velkou hodnotu 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Práve vyskúšané. Polievočka je fantastická.
Děkuju, asi si ji taky uvaříme 🙂
Dobrý deň Marky. Dnes idem Variť hokaidovú polievku,lebo len včera mi ju kúpila dobrá suseda.
Moje nohy už tak neposlúchajú- ale majú dôvod, takže do Marketu mi je ďaleko na nákup.Dúfam,že sa mi podarí. .Zdravím Vás ,prajem dobré zdravie , a ďakujem.
Jojo, vždycky se hodí dobrý soused 🙂 Máte štěstí 🙂 My přejeme zdraví a zdravé nožky! 🙂 Taky děkujeme!
Dneska mi byla obzvlášť zima, tak jsem konečně polévku vyzkoušela… a bodla! Sice špenát mražený, bazalka sušená ? ale i tak chutnala lahodně ? Děkuji za recept!
Rádo se děje, máme radost 🙂
ďakujem za tento receptje to pre mňa novinka. Vyskúšam .Srdečne Vás zdravím. Majerská.
I my vás srdečně zdravíme! 🙂 Recept je novinka, teprve nedávno byl stvořen a hozen na internetový tisk 🙂
Tak tato polívečka byla neobyčejně dobrá 🙂
No jo, ale to jsem vlastně nenapsal nic zvláštního, protože to je každý Tvůj recept… Neobyčejně dobrý 🙂
No co už? Ty už jiná nebudeš… ??
Teď to vypadá, že nemáme co dělat a ještě si sami vychvalujeme jídlo, když nikdo nepíše 🙂 Nenenene, tento komentář je jen zkouška, zda-li fungují odpovědi, konkrétně to, zda-li vám chodí do e-mailové schránky naše odpovědi, když se ptáte. A jak je vidět chodí. A pokud ne, tak se bude naše odpověď schovávat pravděpodobně ve SPAMu, za což ale nemůžeme my, nýbrž vaše plná schránka nebo poštovní klient ve kterým pracujete 🙂 Tak a je to vysvětleno 🙂
Mějte se krásně a pište mi jak vám polévka chutná, jinak budu smutná 🙂 Marky
Dobrý deň Marky. Chcem sa spýtať ohľadne dyne hokaido, vy ju nešúpete? Len ju vydlabete a nakrájate? Na tých fotkách sa mi zdá, že je aj so šupou….Pýtam sa preto lebo keď ju zbavujem šupky, strašne sa narobím 🙂 Ak by to nebolo nutné, budem veľmi rada. Tento víkend som robila k mäsku ako prílohu dyňovú kašu (mňam) z dvoch dýň a skoro mi ruky odpadli :):):)
Pekný deň, Ivana.
Ano Ivi, přesně tak. Hokaidó má tu výhodu, že se šúpat nemusí, proto ji tak často používám 🙂 Pokud by jste použila dýni máslovou například, tak tam už musí slupka dolů a přitom se taky dost nadřu! 🙂
PS, vy máte ale zrak! 🙂