
- Množství: 2 - 4 porce
- Čas vaření: 35 min.
Špenát masálá
Pojďme si připravit špenát úplně jinak. Pojďme si připravit špenát ze "špenátu" 🙂 Vylepšíme si ho kořením masálá, u nás známého jako kari, tedy kari kořením. Tento recept jsem takhle pojmenovala úmyslně, aby nedošlo k omylu, protože "kari" je indické jídlo - konkrétně jsou to kousky masa nebo zeleniny ve speciální omáčce. Navrhuji zrušit jeden zastaralý předsudek, zapomenout na školní kuchyni a přidat si špenát do svých oblíbených jídel 😉
V létě chodíme nakupovat čerstvý špenát na rynk přímo k farmářům, v zimě se dá pořídit čerstvý také, třeba ve velkých supermarketech. Pokud ale náhodou čerstvý špenát neseženete, kupte prostě mražený. Vyplatí se přidat nějakou tu kačku navíc a předejít tak velkému zklamaní, které se dostaví ihned po rozmražení toho zeleniska. Proto jsem psala špenát ze "špenátu". V těch levných sáčcích se opravdu vyskytuje cosi nasekaného, nevíme pořádně co a věřte mi, ze zelené vody se vyrobit mňjamka nedá. Je to jednoduché, co ušetřím na pytlíku špenátu, pak musím investovat do případného zahušťování a dochucování, protože nic jiného nezbude.
Mám velmi dobré zkušenosti se špenátem Bonduelle L´Epinard. Jsou to špenátové listy, jednotlivě zmražené, kde v sáčku najdete asi 15 bločků ve tvaru obdélníku nebo briketky.
Ingredience
- mražený špenát - 750 g
- masálá nebo kari - 1-2 čajové lžičky
- česnek - 2 menší stroužky
- pepř, sůl - na chuť
- olivový olej na vaření (máslo) - asi 5 lžic
Postup
1./ Mražené špenátové listy rozmrazím přímo v pánvi až do úplného odpaření vody.
2./ Přidám olej nebo přepuštěné máslo (někdy dávám oboje půl na půl), na chuť sůl a pepř, koření kari a za stálého míchání asi 8 minut restuji. Koření kari dodá špenátu velmi příjemnou, lehounce pikantní chuť. Určitě jej nevynechejte.
3./ Minutku před koncem přidám prolisovaný česnek a je hotovo. Fázujete-li, můžete přidat česnekový olej.
Pokud si budete špenát připravovat jako samostatné jídlo, uvedené množství vyjde pro 2 osoby, stačí přidat ztracené vejce a je vystaráno. Kdo nefázuje, může využít nějaký druh pečiva podle SCD, například chléb z mandlové mouky, chléb z banánové mouky, chléb z pekanových ořechů, nějaký druh slaného koláče, bagetky, placky, noky nebo knedlíky. Všechny jmenované recepty najdete na našich stránkách nebo v mých kuchařkách. Pokud využijete špenát jako přílohu, dá se počítat i se 4 porcemi. Tento recept, tak jak je, je vhodný do 1. fáze uzdravování podle SCD. Cokoliv přidáte, už musí být zohledněno fázemi a výběrem surovin.
A ještě vám sem přidávám jeden dost důležitý odkaz Dejte si pozor na KARI .
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Marky tak zase dalsi skvelyyy recept dakujeme????my sa s mojim muzom iba oblizujeme ????mame to jednoduchsie lebo my papame vacsinou vegetarianske a len raz za mesiac maso…takze si naozaj pochutnavame….este raz dakujemeee???
Tak to je paráda, i u nás doma je tento receptík oblíben :)))))
Dobrý deň!
V špenáte som tvaroh nahradila tekvicou (dýně), aby som zjemnila chuť špenátu. Pokrájané kocky tekvice som dusila skoro do mäkka, pridala som mrazený špenát, máme domáci, tak je to dosť husté, keď sa špenát rozmrazil, už som len dosolila, okorenila a pridala lyžicu prepusteného masla.
Pre zmenu chute sa môže tekvica dusiť aj s orestovanou cibuľou alebo pórom.
Mnjam mnajm mnjam! Děkujeme Zuzanko! :)))) já to vyzkouším!
P.S.pro ostatní: Tento recept na špenát je pokročilejší jídlo, ale předpokládám, že ti co fázují, dělají si špenát podle surovin v daných fázích 🙂 Ostatní můžou podle libosti 🙂
Zeleninové jedlá milujem a dnes som sa rozhodla pre tento recept. Keďže som väčšinu času doma sama, pripravujem si porcie pre jednu osobu. Tentoraz som zvolila jedno vrecúško čerstvých špenátových listov zo supermarketu, ako prílohu som si dala jeden kúsok mandľového chleba. Pozerala som na tú porciu s úsmevom, lenže skutočnosť je taká, že som to nevládala dojesť. Jedlo je skvelé, ďakujem za recept.
:)))))) no jasně, většinou máme pocit, ze zvyku, že budeme „strádat“ 🙂 opak je pravdou, díky Jaroslavo! 🙂
Dobry den Marky. Chtela jsem se zeptat kdyz se nema jist kedlubna jestli je topinambur vporadku? To nevadi. Dekuji vam moc za odpoved .
Zkusil jsem recept i s lehce povařenou brokolicí místo špenátu a také dobré. Mohu doporučit.
Radku, tak to zní zajímavě 🙂 vyzkoušíme! Marky
Dobrý den,
díky za recept. Chtěl bych se zeptat. Co pak to je za „pečivo“ na fotkách. Dá se někde koupit nebo je to domácí výroba?
Ahoj Radku, vše je domácí výroba 😉 Je to chléb pečený z mandlové mouky. Podařilo se mi vytvořit i bagetky, muffiny, a nedávno jsem vymyslela chlebové placky, které sklízí velký úspěch 🙂 Recepty na ně najdete v kuchařkách, které budou brzy k dispozici. Recept na bagetky je na našich stránkách, heslo k nim je v e-booku 🙂 Marky