
- Množství: 12 porcí
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 40 min.
Snídaňový koláč po Italsku
Za posledních pár týdnů se mi do rukou dostalo několik e-mailů s otázkou: co snídáme a jak si vybírat, aby jídlo bylo pestré. A také jestli bych neposlala pár typů k snídani. O snídaních a jak je pro sebe vybírat jsem se lehce rozepsala v posledním příspěvku na Instagramu, přijďte se tam za mnou podívat a zjistit jak to dělat.
Díky dotazům v e-mailech jsem se rozhodla udělat nový recept, který by vám mohl posloužit jako inspirace na snídani. A nejen na ni, protože snídaňový koláč je vhodný k jakékoli příležitosti. Můžete ho jednak posnídat, ale můžete si ho vzít na svačinu do krabičky, na oběd, na večeři a nebo využít jako předkrm na oslavě či grilování.
Na přípravu těsta jsem vybrala ořechy, protože situaci s banánovou moukou je taková, jaká je. My doma sice nějakou zásobu máme, ale spousta z vás nám píše, že mouku nemůžete sehnat, a tak jsem recept vytvořila z dostupných surovin. Věřím, že se vše brzy srovná a banánovka bude opět naskladněna. Jinak výběr ingrediencí byl inspirován Itálií, ingrediencemi typickými pro tuto zem a u nás doma velice oblíbenými. Fantazii se meze nekladou, to už sami znáte, protože vaříme a to znamená možnost experimentování. Můžete na těsto vybrat co máte sami nejraději, co dům dá, podle fází a možností. Takže hurá, pojďme do kuchyně 🙂
Ingredience
- Ingredience na těsto:
- vejce - 3 (190 g)
- olivový olej - 3 polévkové lžíce
- 24h SCD jogurt - 2 velké polévkové lžíce
- sůl - dle chutě
- soda - na špičku nože
- kešu ořechy - 200 g
- voda - je- li třeba
- Ingredience na náplň:
- rajčatová šťáva (Petti, 700 g) - 400 g
- bazalka nasekaná - 30 lístků
- česnek - 4 menší stroužky, na plátky krájené
- pórek - asi 35 g, na jemno nasekaný
- prosciuto crudo - 120 g
- parmezánová mouka na posyp - 250 g
- chilli - dle chutě
Postup
1./ Rozehřeji troubu na 180 °C
2./ Připravím těsto rozmixováním všech vypsaných ingrediencí ve vyšší nádobě a vyliji na plech (37 x 26 cm) opatřený pečícím papírem. Dám péct pouze na malou chvilku, aby se těsto na povrchu pouze zatáhlo. Mě to trvalo necelých 8 minut.
Kdyby bylo těsto hustší a hůře se vám mixovalo, přidejte trošičku vody. To také pomůže snadnějšmu vylití těsta na plech.
Zatímco se těsto peče, připravím ingredience, které přijdou na koláč. Vybírejte, jak jsem psala v úvodu, každý sám za sebe. Vybírejte z vhodných surovin, koláč se dá připravit i když právě fázujete. Pokud budete vybírat zeleninu, například cuketu, nezapomeňte, že ji musíte nechat před pečením vypotit.
3./ Jako první dám na zapečené těsto rajčatovou šťávu (na jemno rozmixovaná rajčata), tentokráte jsem použila pravou italskou, kterou jsem koupila v Gran Moravia. Jsou to jemně mixovaná rajčata z Toskánska, od firmy Petti. Šťávu jsem chtěla vyzkoušet už dávno, protože je čistá, 100%, s trochou soli. Pro mě jí bylo málo a tak jsem rajčata malinko přisolila. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli, buď jako koření nebo já moc ráda přidávám raw feferonkovou salsu, recept najdete ZDE.
4./ Přidám čerstvou bazalku, česnek, pórek a vše rovnoměrně rozházím po povrchu.
5./ Nakonec položím plátky šunky a poctivě, místečko po místečku všechno zasypu parmezánovou moukou (nastrouhaným parmezánem na jemno). Kvalitním sýrem nikdy nešetřím 🙂
6./ Dám péct dozlatova horkým vzduchem, kolem 30 minut.
Tak co na to říkáte, máte chuť posnídat? Já tedy určitě! 🙂
Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Máte také recepty bez masa a vajíček pro vegetariány?
Bez masa hafo, bez vajíček skoro nic, nebylo by čím lepit…
Jste opravdu skvělí,moc vám děkujeme. Svozilová Jiřina
Rádo se děje 🙂
Oslovilo ma
Chválím Vás za všechno, přeji pevné zdraví do dalšího roku Bobi.
Bobi, děkujeme moc! 🙂
Koláč je vynikající, musela jsem být na sebe přísná, abych se nepřejedla. Výborný recept. Díky. Jana
Děkujuuuuu. Teď mi tady Radek pojídá citronový chlebíček, dělala jsem dvojitou dávku ve velké formě. Snědl 3 kusy, a říká „budu muset jít do postele, jinak si půjdu ukrojit další kus“ :)))))) takže jo,chápu :))))))))
Zdravím a mám dotaz k šunce.: kde se dá sehnat ta bez dextrozy a ostatních „blivajzů“?
( Už jsem si v Tescomě koupila Šunkovač, ale nějak to pořád nemůžu dochutit a vychytat. Docela bych měla chuť na tu sušenou :-)) Děkuji za odpověď. Majka
Maruško, zdravím, jednu dobu jsme ji kupovali v Bille, teď v Gran Moravia. Je třeba být neodbytní, poprosit prodavače, ať vám ukáže etiketu, tu musí mít, tu si načtěte a pokud bude obsahovat cukr, chtějte jinou nebo jděte jinam, ale existují takové šunky, dají se koupit. V Brně je v OD Tesco v Kr. Poli krámek pod jménem Pandrhola, uzeniny téměř všechny podle SCD. Bez dextrózy, rychlosoli a umělotin, je fakt, ež jíst se musí rychle. Když jedeme do Brna, občas se tam zastavíme a vybavíme se a dáme do mrazáku. Taky je ještě obchod s vínem v Brně – Řečkovicích, vinotéka Moravský hrozen, kde pan majitel prodává kromě úžasnýho vína také klobásy ze Španělska a ty jsou taky v souladu s SCD – La Gloria Riojana. Najít se dá, už se na trzích objevují prodejci kvalitních surovin, jen člověk musí trošku pátrat, nedá se nic dělat. Ale čím více se budeme dožadovat, tím více nás následná nabídka uspokojí 🙂
Ahoj Marky , vyzera to super. No co mi nejde do hlavy je, ako si vyrobim SCD jogurt alebo v inom recepte SCD lucinu. Dakujem
Dani, recept jak na to najdete tady u nás, na stránkách – 24h SCD jogurt, SCD lučinu a další odkazy také 🙂
Zajímalo by mě, pokud mám banánovou mouku, zda můžu kešu ořechy vyměnit za mouku a kolik té mouky ? děkuji.
Věrko, můžete vyměnit, můžete použít banánovku, jen gramáž bude určitě jiná. Kolik bude mouky nevím, nezkoušela jsem, budete muset sama. Nejdříve by ale bylo dobré to zkusit z ořechů, pro představu, aby jste věděla jak to chutná, jak se chová mouka, a pak teprve jít do banánovky. Mimochodem, v kuchařce z banánové mouky mám podobný koláč, pizzu, můžete zkusit ten.
Marky,taky trochu válčím s pestrostí snídaní…v zimě jsem střídala banánový koktejl a pomeranče s medem a pekany, ale teď už jsou pomeranče nic moc, takže jedu různá „smůtýčka“ ? – co dům a zahrada dá (banány,borůvky,nektarinky,jahody,maliny,teď čekám na broskve) na střídačku s bananovým chlebíkem s džemem.
Ale tenhle koláč jsem tedy udělala k večeři, páč ráno bych hlady umřela než bych to uklohnila ?
Udělala jsem si „boloňskou“-na cibulku jsem hodila mletý hovězí,zbytek cukety,zalila pasirovanyma rajcatama a tri stroužky česneku. To jsem po zatáhnuti v troubě nalila na těsto, zasypala parmezánem a pak…uz jsem jenom mlaskala a nejen já i manzel ?..to těsto je teda super!Dá se s nim skvělé pracovat a když by se přidaly do něj bylinky věřím, že by se dalo jist i bez „obložení“ ?
Ahoj Katy! 🙂
Těsto je záměrně jen tak, aby to co se dalo na něj nebylo v kontrastu a zbytečně si nekonkurovalo. Ale určitě se dá těsto využít jako i v ostatních receptech s něčím, ale to už by zas byla slaná buchta, já to původně měla jako pizzu, ale nechtěla jsem to tím směrem tlačit, jak jsem psala 🙂
Díky moc za tvoje postřehy, určitě se budou hodit ostatním, i mě 😉 Já jedu momentálně taky na ovoci, (dnes ráno snídám meloun vodní, s peckami!!! – jezte všichni ovoce s peckami), neb je na ráno na snídani nebo na svačinu úplně nej, stačí se energeticky zpracovat, nehrozí přemnožení kvasinkou a hlavně, nyní v létě máme na tyhle věci ty správné brouky ve střevech, kteří to hravě zvládnou.
PS, vidíš, a už máš 3 varianty na snídani. Já jsem koláč dělala dopoledne, a protože jsem ho musela vymyslet, musela jsem upéct 2, vyšlo mi to hned na oběd a na další den na snídani a ještě na oběd 😀 Taky dělám variantu, kdy náplň dávám přímo na těsto bez zapečení a taky velmi dobré, zvlášť, když se to dostane víc dovnitř 🙂 Ale to už by zas nebylo pizzoidní :)))) Ahooooooj 🙂
Mňám! To musím vyzkoušet! Díky Marky ??❤️
Rádo Janinko <3
Dobrý den můžu používat máslo propuštěne? Děkuji Jolana
Propuštěné neznám, ale přepuštěné, tedy kdy máslo teplem rozpuštěné, tak takové je pro uzdravování pomocí SCD nejlepší 🙂