Ahoj tady je Marky.
Mám pro vás kratinkou reportáž z přírody. Tentokrát proto, že je tu čas bezinek.
Bezinky jsou považovány za magickou bylinu se spoustou velmi pozitivních účinků na náš organismus. Způsobů jak ji využít je slušné množství, ani jsem netušila co vše se s ní dá dělat.
S mojí mamkou vyrábíme hlavně bezinkovou limonádu, recept na ni najdete u nás na stránkách, přímý odkaz máte hned pod tímto videem. Tak nečekejte, ať na vás ještě něco zbude. Krásné jaro-letní ráno, a my dvě se vydáváme na náš každoroční rituál – sběr bezinkového květu pro výrobu lahodné šťávy. Máme to celkem nedaleko, chodíme do Zamilovaného hájku, o kterém nedávno mluvil i Radek. Je to taková oáza klidu hned vedle rušné frekventované výpadovky. Po pár krocích je ale klid a člověk si může pěkně relaxovat. Jenže my tu dnes nejsme kvůli lenošení, pilně sklízíme co příroda nadělila a užíváme si ranního sluníčka.
Bez je vhodný při nachlazení, je potopudný, močopudný, čistí krev, je dobrý jako prevence proti chřipce, rýmě a kašli, dokonce umí snížit teplotu. Bez černý má vysoký obsah vitamínu B, podporuje tvorbu krve a mírní neuralgie. Samozřejmě když jste na SCD tak se vás většina z výše jmenovaného netýká, ale i tak vaše tělo sílu bezinek určitě využije. Navíc, když si bylinu nasbíráte a připravíte sami, pěkně se protáhnete, a navíc nehrozí, že byste konzumovali něco o čem nevíte jak vzniklo – jedno ze základních pravidel SCD. Celá květenství se odstřihují za slunných dní nejlépe dopoledne, a ukládají do košíku aby se nezapařila. Chceme-li bezinky uskladnit, sušíme je volně rozložené či zavěšené na stinném vzdušném místě. Dbáme na to, aby byliny nezhnědly neboť tím ztrácí svoji hodnotu. Po usušení květy skladujeme buď v tmavé nádobě s uzávěrem nebo ve skle bílém, ale na tmavším místě. Čerstvé plody se dle některých pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky, což je samozřejmě pro většinu SCDéčkařů nežádoucí. Listy a kůra jsou prý dokonce mírně jedovaté. Vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky jako glykosid sambucingrin a alkaloid sambucin, nelze je doporučit k jejich vnitřnímu užívání. Na bezinkovou limonádu se ale každý rok hodně těšíme. Příjemně chutná a její příprava nás vždycky vytáhne na malý relaxační výlet do rozkvetlé přírody. Vřele doporučuji 🙂
Připomínám že odkaz na recept s bezinkovou limonádu najdete pod tímto videem. A jestli tohle video sledujete někde jinde než na našich stránkách skončíte na ně. Adresa je www.uzdravtesejidlem.cz
Napište nám komentář, dejte palec nahoru nebo třeba i dolů, to je jedno, rádi se dozvídáme co si myslíte. No a mějte krásné léto!
Mlsejte a buďte zdrávi 🙂
Marky
Dobrý den všem …
.. vílám …i skřítkům…
.. kouzelné přírodě…
… která dává nám ze sebe..
..vše čisté a zdravé jen…
…z květů plodů listů i kořenů…
…. za svítání v poledne. …
i při měsíčním svitu…
… je tu pro nás.. stále ještě..
… ač působí tak křehce..
… je silná … a dokonalá….
..kdo se na ni s láskou dívá..
.. ten může její laskavosti..
ku prospěchu pro sebe využít..
… a s jejím darem i zdravě žít..
.. Jen přizpůsobit se…..
… a příjmout její pravidla..
… je toho hodně….
… co nám nabídla…
Dobrý den, Marky, to je nádhera. Také chodím na květy bezinek, ale takovou nábídku zde v okolí nemám. Už mám nějaké usušené a ještě tvořím sirup. Máte tam krásnou přírodu. Já bydlím na okraji menšího města. Zde příroda ustupuje novým stavbám obchodních center, bytových domů a z části i dálnici. Mějte se s Radkem fajn a užívejte si přírodu. Věra.
Super udělám a jsem zvědavá jak to bude chutnat. Díky
A to si představte, že teď už bydlíme na vesnici, která má 105 obyvatel a bez je všude kam se podíváte 🙂 Šla jsem brzy, květy byly nádherný, čistý, už mám v lednici limonádku a i nasušeno. Mějte se taky fajn, mějte krásné léto! 🙂
Dobrý deň prajem, som veľmi rád, že som našiel cez Vás SCD, určite ju vyskúšam.
Moja otázka: prosím Vás , kde sa dá kúpiť tzv. prístroj, pomocou ktorého napr. z tekvice, z cukiny sa dá vyrobiť cestovina. ďakujem za odpoveď s úctou– Stefi
Štefi, přístroj, kterým by se dala z cukety vyrobit „těstovina“ podle mne neexistuje, ale napadá mě, že pravděpodobně myslíte tzv. spiralizér na výrobu cuketový špaget, že? 🙂 To jediné mě napadlo!
Mějte krásný den! 🙂
moc pěkně zpracované video, navodilo ppohodu!
Video – kurz zdarma mi nejde otevřít! mám asi jiný progarm…Přeji pěkné dny.
Děkujeme 🙂
Aby se Vám video-kurz otevřel, je třeba si vymazat historii
ve Vašem prohlížeči, hlavně takzvané cookies.
Další možností je chybějící Flash Player…
V případě potřeby, volejte na naši podporu +420 774 422 585,
která Vám pomůže vše vyřešit 🙂