
- Množství: 24 delších tyček (15 - 17 cm)
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 25 min.
Slané tyčky podle Katky
Na instagramu jsem objevila jednu šikovnou dámu, jmenuje se Kateřina a ta vymyslela recept na slané tyčky. Místo váhy používá polévkovou lžíci, nepřišla jsem nijak na to, jak velká ta lžíce je. Tak jsem její recept lehce přepracovala, množství jsem samozřejmě navýšila, pro větší přesnost převážila a věřím, že si je zamilujete. Jsou mnjamózní a dokonce krásně křupou 🙂
Tímto receptem vás s Radkem zveme k nám na instagram, jste všichni srdečně vítáni 🙂 Jsou tam úplně jiné informace, jiné fotografie, někdy i recepty než tady na našich SCD stránkách (nebo na Facebooku), tak neváhejte a přijďte za námi. Jo! A v úmyslu mám ještě jeden recept na tyčky, pro změnu z banánové mouky, takže pokud se mi povedou, recept na stránky okamžitě přidám.
Ještě musím dopsat poznámku, že tyčky jsou pokročilé jídlo, kdo fázuje, kdo má problémy se střevy si ještě musí počkat, jinými slovy, dotyčný se zatím nechá inspirovat pouze obrázky 😉 Kdo může oříšky (řádně namleté) může si udělat tyčky ze samotných oříšků, bez semínek. Semínka jak jsem psala v komentáři dole, se mohou 3 měsíce po odeznění příznaků, ale o tom jsme několikrát s Radkem mluvili, v diskuzích probírali, na stránkách psali. Nevadí, s Radkem ještě vytvoříme info blog, aby jste měli jistotu. Semínka jsou hodně individuální záležitost, když bude někdo na pochybách, ozvěte se 🙂
Jdeme na to!
Ingredience
- kešu - 165 g
- semínka - slunečnice, sezam - 80 g
- soda - 1/4 čajové lžičky
- tymián - 3 čajové lžičky
- sůl dle chuti - 2 - 3 čajové lžičky
- vejce - 3 (173 g)
- žloutek na pomazání - 2
- dlouhozrající sýr (ementál bezlaktózový, parmezán, grana padano) - 110 g
- plátková hrubá mořská sůl - na ozdobu, na posyp
Postup
1./ Ořechy a semínka pomelu v mixéru na jemnou mouku a dám do mísy.
2./ Přidám tymián, sůl, sodu, vejce, jemně strouhaný sýr a vytvořím těsto.
Nechám na hodinku v lednici ztuhnout.
3./ Mokrýma rukama (namáčím lehce konečky prstů v misce s vodou) pak válením vytvářím tyčky, které ihned pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Jo, tady si budete muset trošku pohrát ne s prstíky, ale s trpělivostí 😉
4./ Rozehřeji troubu na 175 °C.
5./ Pomocí mašlovačky potřu každou tyčku žloutkem, posypu plátkovou solí a peču po dobu asi 25 minut do zlatova.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tyčinky jsou vynikající posypané sušenou šalvějí nebo tymiánem, vřele doporučuji Katka
Ahoj Marky,prosím,jak je to s moukou ze semínek? V seznamu Co AN0 co NE není vhodná. Katka z pomletých semínek peče tyčinky….můžete mi to prosím objasnit? Děkuji předem, s pozdravem Jana.
Semínka povolená ze seznamu co ANO/coNE jsou vhodná až 3 měsíce po odeznění příznaků. Taky zdravím 🙂
A co maso?
Specifikujte otázku.
Cim by sa tu dal nahradit syr? Mam intoleranciu na kravske mliecne vyrobky a ovcie syry podla SCD nemozem.
Není pravda že podle SCD nemůžete sýry. SCD má svoje pravidla, omezení ohledně mléčných výrobků, ale sýry tak jak to píšete zakázané nejsou. Napište mi do mailu, probereme to.
Zdravím Marky a Radku, miesto tej platkovej soli sa môže použiť himalajska soľ, ešte som sa nestretla a pkatkovou soľou, ale skôr používam tu himalajsku a preto ci do tých tyčiek by mohla aj ta soľ ísť,. Ďakujem a prajem veľa pohody obom.
Ahoj Matildo! 🙂 Tu himalájskou použijte do tyček. Plátková sůl patří hodně do španělské, řecké kuchyně například, dá se použít i hrubá sůl. Ale nemusí tam vůbec být, to není podmínka. Klidně můžete použít kmín nebo nějaké jiné koření. Já bych tyčky posypala kořením „štěstí“, jenže to už jsem využila v podobném receptu, tak jsem se nechtěla opakovat. Dá se přidat třeba teď mě napadla uzená paprika. Joooo? 🙂
I vám vše dobré 🙂
Dobrý deň Marky, Radek .Dávno som sa neozvala. Tyčinky ma oslovili a isto si ich urobím. Mám takú súkromnú
poznámku z mojej skúsenosti,týka sa to sezamových a ľanových semienok,ktoré mi raz vyvolali zápal v hrubom čreve,keď sa usadili do záhybov v dolnej časti hrub, čreva priebeh vyzeral ak zápal slepého čreva. Odvtedy mám rešpekt pred drobnými semenami a napr.slnečnicové semená dávam do polievky a ešte ich aj také zmäknuté dobre rozmelním zubami.Mne by sa možno hodili jesť len dobre pomleté ako napr. mak/ lenže sa mi už neoplatí kúpiť nový mlynček,nakolko starý mi zničila čas / chchchi/
Vaše SCD mi robí dobrú náladu a tak som si povedala : či je zima a či prší, ja mám stále slnko v duši. – SCD mi pomáha,každý deň až do rána.
Zdravím Vás
Máte naprostou pravdu, vaše zkušenost to jen potvrzuje paní Nelo. S těmi semínky je to sporné a hodně individuální. Kdo má problémy se střevy tak by semínka používat neměl. Recept je pokročilejší jídlo, ještě to tam dopíšu, pro lidi co fázují, co se dávají do pořádku je nevhodný, ale to je toho více na co si fázující musí chvilku počkat, tedy než se dá střevo do pořádku. Ti co nefázují, co se řídí seznamem co ANO co NE si je dopřát mohou, ale zase s ohledem na zdravotní stav, proto jsem psala, že je to hodně individuální. Děkujeme za zprávu, vždy nás potěší 🙂
Dobrý den Marky, chtěla jsem se zeptat, když sezamove semínka projdou tepelnou úpravou, tak mohou být? Vím, že olej ok, ale u sezamovych seminek je napsano „ne“ Tyčinky určitě zkusím, vypadají labužo 🙂 Děkuji.
Odpověď pro všechny dotazy k semínkům. Semínka jsou vhodná 3 měsíce po odeznění příznaků. Mohou se začít zařazovat, velmi opatrně po uplynutí této doby, ale je to velmi individuální. Ale pozor, např. Chia semínka nejsou vhodná ani po uplynutí této doby, obsahují komplexní polysacharidy, stejně jako lněná semínka krmí špatné bakterie. Ještě s Radkem upřesníme info, aby jste měli jistotu 🙂
Kdo semínka nemůže nebo nechce, namixuje si podle možností, zdr. stavu oříšky.
Sezamová semínka jsou povoleny?
Dobry den,prepacte,ale nie su sezamove a konopne semienka nevhodne pre SCD?