
- Množství: až pro 8 osob
- Čas přípravy: 5 - 10 min.
- Čas vaření: 1 hodina a 30 min.
Sicilská caponata
Také už cítíte jak k nám pomalu přichází jaro? Sluníčko se objevuje častěji než dřív.
Musím se vám přiznat, že já už se táááák těším na léto, nemohu se ho dočkat a už v myšlenkách si ho přitahuji.
Už se vidím někde na jihu, na nějaké krásné bílé pláži, kde krásně fouká větřík a moře, moře je tak krásně osvěžující.
Užívám si ten čas, poznávám místo, místní obyvatele, vybírám si a ochutnávám exotické pokrmy, ovoce...
Co tak třeba něco zeleninového, třeba Sicilskou caponatu?
Caponata se jí teplá nebo za studena, jako hlavní jídlo, jako příloha nebo jako předkrm na bagetce 😉
Ingredience
- cuketa - 1 (500 g)
- kapie - 3 kusy
- lilek - 3 kusy střední velké
- rajčata větší na vaření - 12 kusů (800 g) na pyré
- cherry rajčata střední - 500 g
- stonky celeru - 3 kusy
- červená cibule - 3 kusy
- česnek - 5 stroužků
- olivy bez pecek - 150 g (v oleji)
- kapary - 3 lžičky
- olivový olej na vaření
- balzamikový ocet - 3 lžíce (Alnatura)
- med - 2 lžíce a nebo 6 lžic
- bazalka - čerstvá, hrst
- koření Harisa - 2 lžičky
- himalájská sůl, pepř barevný - k dochucení
Postup
1./ Lilky, cukety a kapie si připravím jako první. Nakrájím je na kostečky a orestuji na olivovém oleji ve větším hrnci s těžkým dnem, osolím, opepřím a dám na talíř nebo do mísy bokem.
2./ Nakrájím na plátky cibuli, stonky celeru na tenké měsíčky (asi 2 mm), a ve velkém hrnci na oleji společně orestuji na mírném ohni. Po 10 - 15 minutách přidám česnek nakrájený na plátky a ještě asi 5 minutek restuji.
3./ Během procesu restování si připravím rajčatovou šťávu - pyré. Nic složitého, jen rajčata rozkrájím na půlky, dám do vyšší nádoby a ponorným mixérem rozmixuji. Lehce dosolím a pak přidám ke směsi z cibule, celeru a česneku. Na mírném ohni nechám krátce, zhruba 3 minuty provařit.
4./ Pak přidám orestovanou zeleninu - lilky, kapie a cukety, dále přidám olivy (většinou se dávají zelené, ale já kvůli SCD vybrala černé, naložené v oleji) a kapary (kapary naložené v soli předem namočím do vody a sliji), dosladím medem podle potřeby. Já mám napsáno v ingrediencích 2 - 6 lžic. Ihned vysvětlím, 2 lžíce medu dávám když je léto, rajčata jsou chuťově dokonalá a nic jim nechybí, ale v zimě přidávám i 6 lžic medu. Není třeba vysvětlování, zimní rajčata sluníčko moc neviděla a tudíž ani sladkosti moc nepobrala.
5./ Caponatu promíchám, nechám pěkně spojit s medem, přidám balzamikový ocet. Nakrájím na čtvrtky cherry rajčátka, ta jsem vybírala a koupila pěkně sladká a přidám je ke caponatě spolu s čerstvou bazalkou na které nikdy nešetřím.
Ještě 5 minut provařím, pokud je třeba, dosolím.
6./ Takhle bychom caponatu měli připravenou tak jak má být, ale já si ji stejně trošku poupravila. Na závěr jsem do ní spolu s cherry rajčátky přidala mé oblíbené koření "harisa". Já vím, zarytý gurmet by možná protočil panenky, ale mě, požitkáři chutí a vůní, věčnému experimentátorovi ve všech oblastech mého života toto koření udělalo lahodu na mém gurmetském jazýčku, prostě jiná dimenze, jiný level, uvidíte sami 😉
P.S.: doma si caponatu dáváme za tepla na opečené bagetce nebo na chlebu z kešu oříšků.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
tak toto je bomba.. mňaaaaam
jak vybrat balzamikovy ocet. diky
Pajin, koukněte na stránky do sekce BLOG, máme tam video přímo o octech…i a v komentářích pod se dozvíte spoustu dalších doplňujících informací…
pripravuji, kapary jsem nikdy nechutnal
Bude to chutnat zajímavěji…i když kapary mám raději v carpaciu z lososa například…uvidíte ?
Skvělý nápad. Lehoučké jídlo ze samé zeleniny. Krásně se prolnou chutě – tyto jídla připravované v jednom hrnci jsou nejlepší. Caponatu neznám, ale připomíná francouzské ratatouille, což je také velká laskomina. Nechám se inspirovat a caponatu brzy připravím. Už nyní se moc těším!
Olinko, je to senzace! a musím se přiznat, že koření je nejvíc! :))))