Většina z nás, SCDčkařů, řeší jídlo, zvlášť na cesty – do práce, na výlety, do školy, na dovolenou nebo jen tak, abychom si trošku odpočinuli. Někdo tento servis potřebuje jednou za čas, někdo se venku stravuje denně, a naším cílem je vyživovat se v souladu i mimo naše domovy.
Jednu dobu, vlastně to bylo na úplném začátku našeho vzniku, jsme dostávali dotazy na krabičkovou dietu. Někteří nám navrhovali, abychom vařili a rozváželi jídlo, tvořili jídelníčky, ale to jsme rezolutně zamítli.
Proč? Každý si SCD volí z jiného zdravotního důvodu, každý máme jiné projevy, jsme individuality, naše těla reagují různě s určitými potravinami, najít univerzální recept je složité, někdy nemožné. Někdo fázuje, druhý jede rovnou podle seznamu, někdo nesnáší rajčata, někdo nejí maso, další se osype po jahodách.
Naším cílem od samotného začátku bylo, abychom se naučili své uzdravování a zdraví samotné držet ve svých rukou. Abychom se sami uměli o sebe postarat, abychom si uměli uvařit, upéct chléb, koláč, umixovat nápoj. Abychom začali přemýšlet sami za sebe, začali sebe ctít (odtud slovo sobectví), začali se prosazovat jako úžasné láskyplné bytosti, zkrátka, abychom se stali, jak říká Pjér la Šéz, “samostatnými specialisty”. Žádné oběti, žádní roboti. Je třeba být odpovědnými za to co děláme, jak to děláme, stát se tvořivými, přemýšlivými i kritickými. Nechci ze sebe v žádném případě dělat chytrolína, sama jsem v procesu stejně jako vy, často jste mojí inspirací, ale převzít život do svých rukou, rozhodovat se sama za sebe, to bylo mým nejlepším rozhodnutím, které jsem pro sebe mohla udělat.
Na samotném začátku na SCD, obzvlášť při řešení zdravotních potíží je třeba jídlo řešit zejména v domácím prostředí. Vařit si, vybírat suroviny, vědět co jím, z čeho svůj pokrm připravuji, naučit se základy, to je velmi důležité. Chápu ale, že nastanou různé situace a že je třeba jídlo si koupit, uvolnit ruce a hlavu. Naštěstí se doba od našich začátků hodně změnila. Existují a vznikají nové firmy, spolky, kteří reagují na potřeby zákazníků, nás, kterým není jedno čím se vyživujeme. A můžeme si za to sami, je to odměna, protože jsme se po kvalitním jídle, surovinách začali aktivně ptát. Vytvořili jsme poptávku a díky ní přichází v poslední době čím dál více nabídek, máme snadnější a větší výběr 🙂
Mnozí z vás znají našeho partnera Expres menu a já vám musím napsat o jejich novince. No, takhle, ona už nějakou chvíli existuje, takže novinka to bude nejspíš pro mě 🙂 Já ji objevila někdy v prosinci loňského roku, kdy jsem si dělala menší vánoční zásobičku záchranných jídel, “kdyby něco”. Pořídila jsem si také 2 velké dárkové krabice s jídlem a hrou pro celou rodinu, a na zkoušku jsem do košíku přidala “Krůtí a Hovězí roast beef”. Dá se zde kouzlit a připravit si super svačinu či oběd. Recept nebudu sepisovat, je již dávno vytvořen, dám sem jen přímý odkaz a můžete začít 🙂
Originál receptu najdete ZDE Krůtí sendvič s Roast Turkey.
I já se nechala inspirovat, jen místo žitného chleba jsem upekla chléb z banánové mouky. Můžete si upéct i můj úsporný chléb z mandlí nebo kešu, ten najdete v Přílohové kuchařce č. 6. Jinak je vše podle SCD – zelenina, majonéza. Nádherně to vypadá, jen se zakousnout. Já jsem si do sendviče dala ledový salát a místo rajčat jsem přidala sladkou kapii, ještě teď se mi sbíhají sliny, když koukám na fotku. Doporučuji udělat si hodně majonézy, budete ji potřebovat! 🙂
PS, na dotaz milé paní Katky dopisuji, že roast beef obsahuje minimální stopové množství cukru, který není přidám k masu jak se to dělává, ale je součástí hořčice. A protože doporučujeme každému kdo se uzdravuje, aby SCD dodržoval striktně, tak musím dopsat, že tyto jídlo patří mezi jídlo pokročilé, tedy do té doby než firma nezačne používat hořčici bez cukru. Ti z vás, co jste zdraví si sendvič s SCD pečivem a roast beefem můžete v klidu dopřát. Takže, dobrou chuť, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Odkaz na Chléb z banánové mouky
Odkaz na Domácí majonézu
Přílohová kuchařka č. 6 ZDE
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, žito uvedeno jako nevhodné, u sendvičů máte žitný chléb. Snažila jsem se vyhledat v dotazech, zda se již někdo neptal…dekuji
Paní Naďo, ano, máte pravdu, obilí je opravdu nevhodné. Na fotografii je chléb z obilí neboť je to fotografie Expres menu. Pokud si přečtete můj popis pod fotkou, vše se v něm dozvíte. Je to návod jak si trošku vypomoci bez vaření. EM k masu také neposkytuje chléb z žitné mouky, jedná se pouze o maso v sáčku, roastbeef. My jsme tímto článkem našim SCDčkařům poskytli pouze informaci o produktu EM a k němu přidali odkazy na naše pečivo. Předpokládala jsem, že v tomto případě není nutné recept fotit znovu, v našem článku je to vysvětleno. Stačí si koupit roastbeef, upéct chléb podle SCD a připravit si sendvič na cestu 🙂
Marky
Děkuji za dotaz, Marky
Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť prosím Vás, kde kúpim horčicu bez cukru?
Ďakujem
Zuzana
Zdravím! Dijon (Amora) například 🙂
všimol som v e-shope ponuku králika so slaninou.. vy píšete slaninu nie ..
mlieko nie , kefír nie . Vyrábam si kefír z kozieho mlieka pomocou tibetskej huby ..ako to teda je? A s múky je na výber len myslím banánová , veľmi slabý výber.
Ďakujem za rýchlu odpoveď.
Pokud víte odkud a v jaké kvalitě slanina je, není problém. Jde o to, zamezit nakupování slaniny s dextrózou.
Kefír není vhodný, protože fermentuje i kvasinkou.
No a pokud Vám při pohledu na recepty připadá výběr jídel pro SCD slabý, zřejmě to není nic pro Vás a musíte do jiné restaurace 🙂
Dostala jsem koupit mouku banánovou . Není zde uvedeno, zda se jedná o univerzální směs na pečivo, která by měla obsahovat i sodu. Tak nevím zda přidat do chleba jedlou sodu a kolik. Mohla bych případně smíchat pro upečení chleba mouku banánovou a mouku ze lnu zlatého. Děkuji.
Milá paní Jiřino, pokud není uvedeno “směs” tak tam soda nebude zcela jistě, tedy, pokud jste koupila mouku u naší spřátelené firmy Expres menu.
Nemám zkušenost s mletým lnem, nevím jak se chová, jak se s ním pracuje, takže je to na vás. Ale, budu moc ráda, když mi napíšete jak se vám dařilo, kolik jste přidávala mouky ze lněného semínka a jak se vám těstem pracovalo. Předpokládám, že jste zdravá a nemáte žádné onemocnění, protože semínka se na SCD používají různě.
Marky
Marky, taky jsem si roastbeefy na “vanocni” mlsani pořídila, spíš pro muže. Nechci bejt rejpavá, ale ve složení je cukr.
Noooo, takový mám nejraději! 😀 V pohodě, víme to, samozřejmě jsme si toho všimli. Řešili jsme to s výrobcem. Toho cukru je minimální stopové množství, a to díky hořčici v ní obsažené. A jde o pokročilé jídlo. Dopíšu to k receptu.