Většina z nás, SCDčkařů, řeší jídlo, zvlášť na cesty – do práce, na výlety, do školy, na dovolenou nebo jen tak, abychom si trošku odpočinuli. Někdo tento servis potřebuje jednou za čas, někdo se venku stravuje denně, a naším cílem je vyživovat se v souladu i mimo naše domovy.

Jednu dobu, vlastně to bylo na úplném začátku našeho vzniku, jsme dostávali dotazy na krabičkovou dietu. Někteří nám navrhovali, abychom vařili a rozváželi jídlo, tvořili jídelníčky, ale to jsme rezolutně zamítli.
Proč? Každý si SCD volí z jiného zdravotního důvodu, každý máme jiné projevy, jsme individuality, naše těla reagují různě s určitými potravinami, najít univerzální recept je složité, někdy nemožné. Někdo fázuje, druhý jede rovnou podle seznamu, někdo nesnáší rajčata, někdo nejí maso, další se osype po jahodách.

Naším cílem od samotného začátku bylo, abychom se naučili své uzdravování a zdraví samotné držet ve svých rukou. Abychom se sami uměli o sebe postarat, abychom si uměli uvařit, upéct chléb, koláč, umixovat nápoj. Abychom začali přemýšlet sami za sebe, začali sebe ctít (odtud slovo sobectví), začali se prosazovat jako úžasné láskyplné bytosti, zkrátka, abychom se stali, jak říká Pjér la Šéz, „samostatnými specialisty“. Žádné oběti, žádní roboti. Je třeba být odpovědnými za to co děláme, jak to děláme, stát se tvořivými, přemýšlivými i kritickými. Nechci ze sebe v žádném případě dělat chytrolína, sama jsem v procesu stejně jako vy, často jste mojí inspirací, ale převzít život do svých rukou, rozhodovat se sama za sebe, to bylo mým nejlepším rozhodnutím, které jsem pro sebe mohla udělat.

Na samotném začátku na SCD, obzvlášť při řešení zdravotních potíží je třeba jídlo řešit zejména v domácím prostředí. Vařit si, vybírat suroviny, vědět co jím, z čeho svůj pokrm připravuji, naučit se základy, to je velmi důležité. Chápu ale, že nastanou různé situace a že je třeba jídlo si koupit, uvolnit ruce a hlavu. Naštěstí se doba od našich začátků hodně změnila. Existují a vznikají nové firmy, spolky, kteří reagují na potřeby zákazníků, nás, kterým není jedno čím se vyživujeme. A můžeme si za to sami, je to odměna, protože jsme se po kvalitním jídle, surovinách začali aktivně ptát. Vytvořili jsme poptávku a díky ní přichází v poslední době čím dál více nabídek, máme snadnější a větší výběr 🙂

Mnozí z vás znají našeho partnera Expres menu a já vám musím napsat o jejich novince. No, takhle, ona už nějakou chvíli existuje, takže novinka to bude nejspíš pro mě 🙂 Já ji objevila někdy v prosinci loňského roku, kdy jsem si dělala menší vánoční zásobičku záchranných jídel, „kdyby něco“. Pořídila jsem si také 2 velké dárkové krabice s jídlem a hrou pro celou rodinu, a na zkoušku jsem do košíku přidala „Krůtí a Hovězí roast beef“. Dá se zde kouzlit a připravit si super svačinu či oběd. Recept nebudu sepisovat, je již dávno vytvořen, dám sem jen přímý odkaz a můžete začít 🙂
Originál receptu najdete ZDE Krůtí sendvič s Roast Turkey.

I já se nechala inspirovat, jen místo žitného chleba jsem upekla chléb z banánové mouky. Můžete si upéct i můj úsporný chléb z mandlí nebo kešu, ten najdete v Přílohové kuchařce č. 6. Jinak je vše podle SCD – zelenina, majonéza. Nádherně to vypadá, jen se zakousnout. Já jsem si do sendviče dala ledový salát a místo rajčat jsem přidala sladkou kapii, ještě teď se mi sbíhají sliny, když koukám na fotku. Doporučuji udělat si hodně majonézy, budete ji potřebovat! 🙂
PS, na dotaz milé paní Katky dopisuji, že roast beef obsahuje minimální stopové množství cukru, který není přidám k masu jak se to dělává, ale je součástí hořčice. A protože doporučujeme každému kdo se uzdravuje, aby SCD dodržoval striktně, tak musím dopsat, že tyto jídlo patří mezi jídlo pokročilé, tedy do té doby než firma nezačne používat hořčici bez cukru. Ti z vás, co jste zdraví si sendvič s SCD pečivem a roast beefem můžete v klidu dopřát. Takže, dobrou chuť, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky

Odkaz na Chléb z banánové mouky
Odkaz na Domácí majonézu
Přílohová kuchařka č. 6 ZDE


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty