
- Množství: 5 - 6 porcí
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 1h 30 min
Segedínský guláš
Segedínský guláš - szegedi (székely) gulyás, patří u nás k těm nejznámějším gulášům vůbec. Je velmi oblíbeným pokrmem, o kterém si možná myslíme, že jej nelze vyrobit bez zahuštění moukou a přidáním smetany. Já mám pocit, že pořád chceme všechno zahušťovat. Špenát, zelí, omáčky, polévky, guláše, sídliště...No, ano, ta se taky zahušťují, ale to už jsem se dostala od receptu na guláš nějak daleko, omlouvám se.
Takže tu mám pro vás recept na "segeďáček", naprosto standardní, bez zahuštění a přesto vynikající.
Ingredience
- maso - vepřové plecko 1 kg
- kysané bílé zelí - 500 g
- cibule - 1 velká
- česnek - 4 stroužky
- sádlo - 3 lžíce
- paprika - 2 lžíce
- bobkový list - 4
- drcený kmín - 1 lžička
- sůl, pepř
Postup
Na sádle orestuji nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidám maso nakrájené na kostky o velikosti 3 x 3 cm, a nechám zatáhnout. Přidám prolisovaný česnek a mletou sladkou červenou papriku, kterou nešetřím - ani kvalitou, ani kvantitou, a zhruba minutku restuji. Pokud má někdo rád pálivější chutě, nechť si přidá i trošku pálivé papriky.
Zaliji vývarem nebo horkou vodou, přidám koření - bobkový list, pepř, kmín, sůl a na mírném ohni dusím pod pokličkou do poloměkka, zhruba 45 minut. Poté přidám kysané zelí, které předtím scedím a v případě nutnosti pokrájím. Za občasného míchání dusím pod pokličkou zhruba další půl hodinu, dokud maso není měkké.
Segedínský guláš podávám se slaným koláčem nebo kouskem mandlového chleba.
Pekanový chléb je také perfektní 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Děkuji za výborný recept. V ingrediencích jsem se však nedočetl, kolik má být cibule a při postupu vypadlo přidání lžičky drceného kmínu (pravděpodobně ve směsi koření?).
Á, vidíte, jak mi to vypadlo, cibule se zakutálela pod stůl, a kmín se taky vypařil 🙂 Hned to opravím, děkuju mnohokráte pane Součku, moc si toho vážím, hezkou neděli! 🙂
Milá Marky – lze, prosím, použít na tento recept, aby byl v souladu s SCD, běžně koupené kysané zelí v pytlíku anebo ve skle? Nejsem si jistá, zda-li ty pytlíky / sklenice v supermarketech neobsahují nějakou zapovězenou chemii? díky moc a zdravím, Helena
Ahoj Helenko, vždy se musíte kouknout na složení. Já jsem kdysi objevila pytlík kys. zelí v Globusu, které bylo to čisté, v ostatních výrobcích byl cukr.
Ve skle jsme narazila vždy na cukr. Musíte to prošmejdit 🙂
Já kupuji německé bio kysané zelí v pytlíku, buď v Bille nebo v DM drogérii, půlkilovka tam stojí do 30 Kč . Dá se koupit i ve zdravých výživách, cena tam ale bývá přes 40 Kč. Bude asi i v tom Globusu.
ahoj. je fajn, že se konečně lidé začínají zamýšlet nad tím, jak působí strava na jejich zdraví a za Vaše rady patří dík. Jen jedna věc mi není jasná. Tuky jako sádlo ucpávají cévy. Osobně po zánětu slinivky ani tuky jako sádlo, bůček nemohu, a vše dělám na kvalitním oleji. Také mi přijde, že konzument těchto tuků nemůže zhubnout. Můžete mi tedy napsat svůj názor na věc? Jinak jsou vaše stránky bezva. Zdraví Martina
Ahoj Martino, NE sádlo, ale cholesterol ucpává cévy. Ucpává je proto, že se snaží opravit poškození vzniklá “nadměrnou” konzumací tučných a špatně stravitelných potravin. Vše tedy záleží na množství a účelu použití. Nevím jaký olej považujete za kvalitní, to je taky téma k diskuzi. Pro SCD je nejvhodnější olivový, dají se vybrat i takové, které nemají tak silné aroma, a je z čeho vybírat 🙂 Pokud chcete zhubnout, SCD vám to umožní, zvlášť když projdete poctivě úvodní fáze, které jsou důležité aby vše zafungovalo, Marky
Jinak, já osobně nepoužívám sádlo od doby, co nejím zvířátka. Dřív jsem ho použila jednou za čas, třeba na chlebík a s cibulkou 😉
Děkujeme za pochvalu, moc nás to těší!
Ahoj,
tak takhle to dělám naprosto přirozeně již několik let, bez jakékoliv znalosti SCD, prostě nějak se mi zhnusilo jakékoliv zahušťování jídel moukou, solamylem a pod… přijde mi když tak chutnější to “redukovat” v průběhu přípravy, než měnit chuť zahušťováním… nebo.. např. čočku zahušťuji čočkou po úpravě tyčovým mix. … 🙂
S pozdravem.
P.
Ahoj Peter, tak to máte kliku, následujete svůj instinkt, což mnozí z nás nedělají…ani já nezahušťuji a ani dřív jsem to nedělala 🙂 Jste skvělý! Mějte se krásně! Marky
Děkuji za výborný recept Marky! 🙂
Včera jsem uvařil tento guláš podle Vašeho receptu a velice chutnalo mně i mým přátelům!
S pozdravem Standa
Oh, děkuji, recept podle babičky! ne mé, ale nějaké odvedle 😉 taky vás moc zdravím, i přátele! 🙂