
SCD Lučina podle Jiřiny
Návod jak si připravit SCD tvaroh (lučinu) nám poslala paní Jiřina, které moc děkujeme 🙂 Výtah naší korespondence...
Kvůli "lučině" jsem oslovila ředitelku mlékáren, odkud objednávám živé bakterie. A také jsem doma experimentovala. A výsledkem je, že čím je mléko používané na jogurt tučnější, tím je jogurt hustější. Důležité je, že čím je jogurt kyselejší, tím méně má laktózy. Úplně všechna laktóza se ale nikdy neztratí, jen se její množství přeměnou mléka na jogurt rapidně sníží na minimum.
Lučinu jsem nejdříve dělávala tak, že jsem do jogurtu přimíchala kysanou nebo sladkou 30 % smetanu (smetana je pro SCD samozřejmě illegal, nevhodná, pozn. Marky) a nechala jsem v lednici do druhého dne v plátýnku a sítku vykapat. Pak jsem zjistila, že vůbec není třeba smetanu přidávat, stačí jogurt trochu osolit, podle chuti přidat bylinky a nechat v lednici v plátýnku a sítku do druhého dne vykapat, výsledek je úplně stejný a množství laktózy shodný s jogurtem. Vznikne výborný krásně roztíratelný krém - vhodný do pomazánek na chleba, dá se s ním dokonce nastavit ořechové těsto 🙂 Na laktózu jsou moje střeva dost citlivá a ani po 24 SCD hodinovém jogurtu - který už jím ke snídani třetí den, ani po lučině se můj stav nezhoršil...mějte se, Jiřina Krtičková
Paní Jiřino, velké díky, já jsem lučinu okamžitě zkusila a tady je recept 🙂
Ingredience
Postup
Na výrobu SCD tvarohu jsem použila samozřejmě 24h SCD jogurt, celou dávku. Dala jsem ho na plátýnko (kapesník je taky skvělý) do cedníku v misce a nechala odkapat přes noc v ledničce.
Výsledkem je vynikající jemný tvaroh a mě už zbývá jen rozhodnout se kam s ním. Stane se tvaroh součástí nějakého sladkého koláče nebo do něj přidám bylinky, vejce a připravím pomazánku?
Tvaroh jsem nakonec jemně dosolila, přidala trošku medu (jogurt byl celkem kyselý), prolisovaný stroužek česneku a šalotku. Dokonalé! A další tvaroh "lučina" poputuje do dortu. Recept na něj vám představím za týden, protože bude důvod k oslavě, těšte se! 🙂
Odkaz na recept Narozeninový dort - úplně PRVNÍ!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím Vás milí,
Vaše stránky čtu také též pro radost.
Děkuji Vážení 🍀Radku Marky🌹.
Též moc ď.za uvedení do SCD. (Též do super “jogurtování” 😋)
Dovolte mi laskavě, podělit se s Vámi – o snad užitečnou stručnou informací k mé ,velmi ok, koupi jogurtovače – k Vašemu laskavému posouzení .
Na VásVáš oblíbený a krásný skleněný (👍 – Nový Zéland) jsem se moc těšil. Sklo je sklo! Mezi tím (z důvodů blížícího se přestěhování) zvolil jsem níže zmiňovaný “BIOWIN” , svou odolností a lehkostí snad též vhodný třeba pro těl.postižené (např. “RS”…), či “…sátníky”🙂.
– názvem: BIOWIN, 1,3l ,či 1,5l (asi 706 Kč, či 828 Kč). Pro jogurt, Řec. jog., přírod. sýr….Nastavování tlačítky pro svítící displej – čas..interval hodinově: 1 až 48 hod.(zvučné i vizuál. ukončení procesu )
A Telota po stupni “Cels.”: 20 až 55 stupňů (držená termostatem, el.výkonem 20 W a standby 0,3 W), v třídě el. ochrany II.).
K rovnoměrnějšímu sdílení tepla, dle návodu), lze použít asi 1,5 dcl vody, což lehce praktikuji.
Zakoupil skrze shop HEURÉKA.cz – na doporučený, ověřený shop: VSENAVARENI.cz. Výrobek BIOWIN, od firmy BROWIN založ. r. 1997 (tuším polská, s garancí záruky a servisu).
” + ” návod snadný, obrázky, svítící displej, výrobek pro mne docela elegance
” – ” ne v češtině,
umělá hmota, i když speciál, nezávadná ( 😁 vnitrní nádoby snad lze nahradit sklenicemi….)
Zravím, Váš Jirka (63r.)
PS 🙏 Děkuji za obsažné, “mezi řádky” přesahující, milé 🥰
Přidal bych i foto, moc to však neovládám….
Zdravím Vás pane Jiří 🙂
Jogurtovač by byl asi celkem v pohodě, ale nenašel jsem ho nikde skladem.
Jinak bych doporučoval co i Vy, nahradit umělotinu sklem, aby byla záruka, že nedochází k uvolňování xeno-estrogenů a dalších látek. Přece jen za 24 hodin při teplotě 40 – 43 stupňů…
Český návod jsem objevil, ale popis umělé hmoty ne.
Píšete celá dávka SCD jogurtu. Čoje to celá dávka?
Ďakujem.
No to je jednoduché. Až budete mít jogurtovač, tak z celé dávky budete dělat tvaroh (lučinu).
Dobrý deň. Na prípravu jogurtu potrebujem si kúpiť Lučina jogurt a dám ho odkvapkať, alebo to je jedno aký jogurt kúpim. Práve začínam a ešte som neistá.
Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobré.
Paní Evo, zdravím Vás 🙂
Na přípravu jogurtu, který je nutný nechat fermentovat v jogurtovači, potřebujete správný jogurt a mléko. Recept a tipy, na vše, najdete tady na stránkách pod názvem 24h SCD jogurt. Lučina už je hotová, je to odkvapkaný tvaroh, který je připravený právě z 24h SCD jogurt, ano? Rozumíme si?
Takže nejdříve připravit jogurt podle receptu, a pak teprve nechat odkapat a je z toho tvaroh, zvaný Lučina 🙂
Rádo se děje a i Vám vše dobré. Napište, když si nebudete jistá, je to lepší než když by jste dělala zbytečné chyby, ať to funguje,
Marky
TVAROH – tvaroh musí
být jedině dlouhozrající,
tvrdý, Píšete že ste ho kupovali – uvedené v prvej knihe. Ale odkedy máte jogurtovač ta si ho vyrábete sami. Ten ale asi nebude tak tvrdý, že ? Teda ak je v recepte tvrdý tvaroh treba kupovať, či stačí pridať lučinu. Tvaroh a lučina je to isté? Mimochodom jogurtovač mám na ceste a veľmi sa teším.😁
Tvrdý tvaroh, ten kupovaný, do jídla už vůbec nepřidávám. Jak píšete, od té doby co máme jogurtovač, tak jedině Lučinu (tvaroh), tedy odkapaný jogurt ( a ano, je měkčí). Vzpomínám si jedině na chléb z mandlové mouky, kde byl ten kupovaný přidán, pak už ani netuším jestli ještě někde ten je, myslím, že už snad ne 🙂 Jogurtovač je super, užijete si jeho fermentaci 🙂
Dobrý deň, Marky,
Františkovi odpovedáte ohľadom chleba na fotke (pekanový), jeho prípravu a recept som v rubrike Pečivo/Slané nenašla. Kde sa prosím Vás, tento recept dá nájsť?
Recept na chléb je v kedné z našich kuchařek. V jedničce či dvojce, sama už nevím, ale jukněte k nám na stránky do e-shopu, je tam u každé kuchařky seznam, pěkný den 🙂
No,tak jsem vyzkoušela přidat syrovátku do palačinek (2 vejce, lžíce medu, 2 lžíce kokosáku, špetka sody, trocha banánové mouky a cca 200ml syrovatky)…. bleeee, pěkně kyselej ocásek. A hlavně mi to nedrželo vůbec při sobě ? Ale jídlo je mi líto vyhazovat, tak jsem přidala trochu kokosové mouky, sušené višně (na těch prostě ujíždim), nalila jsem to do pekáčku a upekla. A výsledek? Oproti bananovýmu chlebiku nebo bábovce krapet chuťově tužší, ale trochu si pohrát s poměrama a určitě by se to dalo vytunit. Jen já na to asi nemám kapacitu ?
Katy, to je úplně v pohodě, děkuju za zkušenost. To víte že ne všechno jde napoprvé, některé z mých receptů prošla taky porodními cestami 😀 O to je mnohonásobnější radost, když se povede. Jen mě napadla jedna věc. Jestli by nebylo lepší dát tu syrovátku do něčeho co se pozře živě, spíš v nějakém koktejlu, protože, když se to upeče, tak se obsah, prospěšnost látek v ní zneškodní vysokou teplotou. No, jen přemýšlím. Ale je mi jasný, že nechcete vyhazovat. Dobrá tedy, tak jen tak dál 🙂
Tak to nakonec dělám tak, že si ráno syrovátku naleji do skleničky, doleju převařenou vodou a piju namísto teplé citronové vody ? a musim říct, že to není vůbec zlé ?
No, a je to! 🙂
Dobrý den, čistě náhodou využití pro vykapanou syrovátku není? Nevím, jak po 24h fermentace, ale našla jsem na internetu výrobu ricoty, tak jestli se náhodou nedá využít?
Díky za zkušenosti.
Já ani Radek s tím nemáme žádnou zkušenost. Je pravda, že já spíš řeším to, když ji vylévám, že mi unikne spousta kulturních dobrot.
Marky, na internetu jsem koukala, že se dá pít anebo používat na koupele a péči o pleť. A ještě mě napadlo zkusit z ní udělat palačinky? Nebo ji trochu přidat do lívanečku misto jednoho vajick?
Vyzkoušet se dá všechno, a využít ji by bylo dobré, ať zbytečně neuniká do odpadu 🙂 Ráda se dozvím nějakou novinku 🙂
Dobrý den, kde koupím ten správný jogurtovač?
I vám dobrý den, podívejte se SEM https://www.uzdravtesejidlem.cz/24h-scd-jogurt/ nebo SEM https://www.uzdravtesejidlem.cz/uz-se-nam-broucci-neuvari/
a nebo SEM https://www.uzdravtesejidlem.cz/lactobacillus-bulgaricus-a-jeho-kamaradi/
Dobry den. Kde sezenu SCD jogurt?
Dekuji za odpoved
Krásný den Eleno, 24h SCD jogurt si musíte vyrobit sama pomocí jogurtovače, recept a vše potřebné také najdete na našich stránkách 🙂
Dobrý večer, lučinu z jogurtu už si vyrábím asi 2 roky, a moje kolegyně v práci mi poradila skvělou vychytávku – místo plátýnka používám papírový filtr na kávu uložený ve velkém trychtýři – mám ho z IKEA. Trychtýř posadím na velkou zavařovačku. Do filtru se pohodlně vejde 500 ml jogurtu – a nemusím prát plátýnko…. Jinak úplně skvělá “pomazánka ” je tato lučina smíchaná s medvědím česnekem. Pokud je jogurt více kyselý, ani ho nesolím a pomazánka je skvělá.
Zdravím všechny 🙂
Jak dlouho vydrží lučina v lednici a jogurt jinak mnam
Jani, tak to vám povím naprosto přesně, nevím :))…když ji udělám, hned ji používám…ale protože v ní nejsou žádné chemické ztužovače či udržovače, myslím, že moc dlouho bych to s ní v ledničce nezkoušela 😉
dobry den, zajima me ten chleb na fotce, jaky je to “chleba”? mate zde jeho pripravu, dekuji, franta.
Františku, chléb na fotce je z pekanových ořechů a je jeden z nejlepších chlebů co za svou SCD “historii” znám… přípravu jak na něj, recept na podobný najdete zde na stránkách v rubrice Pečivo/Slané