
- Množství: 2 - 3 porce
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 20 min.
SCD chřestové „aglio olio“
O existenci chřestu už nějakou dobu vím, ale přiznám se, že chuť vyzkoušet ho jsem dostala teprve nedávno.
Nechala jsem se inspirovat od zkušenějších, a na stránkách Prima FRESH jsem našla recept na "chřestové špagety". Úplně jsem se do této varianty úpravy zamilovala. Na konci receptu jsem vám vypsala pár informací o chřestu a jeho vlivu na zdraví 🙂
A teď tu mám pár rad pro zelenáče jako jsem já, ať už nemusíte chodit hledat někam jinam 😉
Určitě všichni víte, že právě teď je sezóna chřestu. Ta začíná zhruba v polovině dubna a končí asi v polovině června, konkrétně na Sv. Jana. Nacházíme se tedy v té nejlepší době, kdy si chřest můžeme dopřát krásně čerstvý.
Krátké video o tom, jak se pěstuje chřest najdete ZDE.
Můžeme vybírat mezi bílým, zeleným nebo dokonce fialovým chřestem. Nejlepší chřest je samozřejmě ten čerstvý, koupený v den sklizně. Ovšem pro takový bychom si museli zajet někam na zelný rynk nebo si to zamířit rovnou k pěstiteli. A nebo se musíme spolehnout na správný výběr v nějakém obchůdku třeba se zdravou výživou nebo v supermarketu.
Jak poznám ten správný, čerstvý chřest?
Chřest by měl být pevný, neměl by se dát ohnout, a když to zkusíte, zlomí se. Hlavičky chřestu musí být pevné, lesklé a nerozvinuté. Čerstvost se dá poznat také podle vůně, a dále pak podle zvuku. Když vzájemně ťuknete oddenky o sebe, tak zazvoní. A když je o sebe otřete, tak vržou 🙂
Bílý chřest má jemnější chuť a je s ním více práce, než se zeleným, ten je měkčí a nemusí se loupat. Stačí ho pouze oprat a odlomit malou část dřevnatého konce, ten se odlomí právě na místě, kde končí dřevnatá část a začíná ta měkká, dokonalá ke zpracování.
Zelený chřest stačí povařit svázaný v horké lázni po dobu asi 4 minut a pak ho dát ihned zchladit šokem do lázně studené, i ledové, aby došlo k zastavení dalšího varu a hlavně pro zachování té krásné zelené barvy.
Bílý chřest se naopak oloupat musí, řádně a celý, slupka je velmi tvrdá a vláknitá. Spodní konec se v tomto případě 2 - 3 cm odřízne. Při vaření se do horké lázně přidává pár kapek citronu, másla a kapka medu na potlačení hořkosti chřestu. Délka varu je daleko delší než u jeho zelené varianty.
To nejdůležitější bychom měli, pusťme se do vaření! 🙂
Ingredience
- bílý chřest - 1 kg
- citron - 1/2
- česnek - 3 stroužky
- chilli papričky čerstvé - 2 - 3
- olivový olej na vaření
- sůl
- čerstvá petrželka - hrst nakrájené
- strouhaný parmezán
Postup
1./ Nejdříve si zpracuji chřest. Řádně ho oloupu škrabkou a nakrájím podélně na tenké špagety. Škrabka na chřest je super, obyčejnou to jde taky. Chřestové špagety vhodím do vroucí slané lázně se šťávou z citronu a povařím zhruba 12 minut. Můžete přidat i kousek másla a kapičku medu.
Pokud máte chřest úplně čerstvý, bude vám stačit minut 8. Chřest nesmíte úplně uvařit, protože se bude dále zpracovávat v pánvi, v každém případě se pojistěte technikou zchlazení, ta je uvedená výše. Nakonec zceďte a nechte bokem.
2./ Na rozehřátém oleji po krátkou dobu, asi 1/2 minuty, orestuji česnek a chilli nakrájené na plátky. Pak přidám špagety z chřestu a ještě chvíli restuji, asi 4 - 5 minut. V případě potřeby dosolím a přidám na jemno nakrájenou petrželku. Na talíři zasypu hoblinkami parmezánu.
Mnajm, zase se mi sbíhají sliny!
To je vše, přeji vám dobrou chuť a za pár dnů přidám ještě jeden velmi jednoduchý recept na chřest, tentokráte na ten zelený.
P.S. Berte chřest jako pokročilejší jídlo a raději ho vyzkoušejte v menším množství, může působit nadýmavě.
Mlsejte a buďte zdrávi 🙂
Proč je chřest tak dobrý pro zdraví?
Chřest je plný vitamínů, minerálů a stopových prvků, jsou jimi například - vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód, beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselina listová, asparagová, esenciální oleje nebo riboflavin. Všechny tyto vitamíny mají blahodárný vliv na omlazení, píše se o nich jako o elixíru mládí.
Chřest snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu. Pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu. Upravuje hladinu cukru v krvi. Má velmi příznivý vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest. Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk. Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Léčí následky zánětů močových cest. Velmi příznivě působí na problémy s prostatou. Již v antice se používal jako oblíbené afrodisiakum, zlepšuje plodnost mužů i žen. Harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti. Brání zadržování vody v těle a omezuje tvorbu křečových žil. Upravuje trávení a vyměšování. To je frajer, co? 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, nějak nerozumím tomu, proč je chřest vlastně povolený. Obsahuje spoustu inulinu – což je polysacharid a je v zakázaných potravinách. Takových potravin jsem ve Vašem seznam našel více – obsahují polysacharidy a přitom jsou povolené. Jak to tedy je? Proč tomu tak je?
Lukáši zdravím Vás. Nikde jsem dodnes nenašla, že by byl chřest v zakázaných potravinách. Elaine ho měla povolený, označený jako legal. Ve všech seznamech legal je, čerstvý nebo mražený, jedině konzervovaný vhodný není.
Jde o to, co obsahuje kromě inulinu a kolik, často jsou to látky, které pomáhají trávit polysacharidy.
V kterých dalších potravinách nemáte jasno?
Kupříkladu i v medu. Obsahuje kolem 10% pro SCD zakázaných cukrů. Těch potravin je vlastně celá řada. Takže vlastně možná nejde o úplné vysazení ale o „co nejvyšší možné“ vysazení. Každopádně mi SCD první týden trochu dělala problémy, pak jsem na pár dní přerušil (nějak mě to vzalo 🙂 ). Teď už držím přes měsíc a výživa mi sedí více než klasická. Už nemám důvod vrátit se zpět. Každopádně mám většinu germánského DNA. Takže pro mě je maso+zelenina jako základ přirozená. Tak jsem zvědav za jak dlouho bude znatelný výsledek. Prozatím to vypadá slibně. Díky
Máte pravdu, ale řeč je o komplexních potravinách, do kterých „Taťka“ nezapomněl přidat další látky, třeba enzymy, abychom je mohli zpracovat a využít jak je třeba.
Znatelný výsledek přichází individuálně, ale většinou po 3 – 5 týdnech 🙂
moooooooooc dakujem ,teším sa
Marky.
ďakujem za skvelé tipy. Vyskúšala som plnení hermelín na viacero sposobov. mal velký úspech,
lilek ala tatarák a špagety zo špargli-chřestu sú vynikajúce.
Veľmi pekne ďakujem za všetko a všetkých čo robíte pre kvalitu nášho života.
Želám všetko najlepšie a krásne dni.
Magda
Magdi, tak ráda čtu tak pěkné komentáře, děkujeme moc! Rádi to děláme, rádi pomáháme, dělá nám radost mluvit s lidmi nebo číst řádky, kde se dozvídáme, jak se lidičky uzdravují a jak moc jim chutná.
I vám přejeme vše dobré, Marky
Hezké ráno,
děkuji za další,nový recept.Znám jenom polévku a zelený chřest jako přílohu k masu.
Očistit 4-5 min.vařit ve slané vodě, posypat parmazánem a pokapat rozpuštěným máslem.
Polévka je ta nejlepší jakou znám.
Receptu na másle omlahnout řapíkatý oloupaný celer,mrkvička a uříznuté stonky chřestu
vše vaříme,osolíme, opetříme,1 kuličku nového koření a pak vše jemně rozmixujeme.
Na ozdobu dáme dvě hlavičky chřestu a pažitku.
Dobrou chuť
Skvělý recept, určitě vyzkouším. Já chřest většinou napařuji. V lednici ho skladuji, že odříznu trochu konce a postavím ho do sklenice vody, vydrží mi pak čerstvý déle, protože syn mi celou dávku hned nespotřebuje 🙂 Děkuji za super tip na škrabku 🙂
🙂 také děkujem! zkusím ještě dodat do receptu fotku škrabek, hezký den! 🙂
Ahojte Marky a Radek.
Už mam sparglu uvarenu podla receptu, je vynikajuca. Sice som mala zelenu, nabuduce varim z bielej. Tesime sa na dalsie recepty.
Ste skveli, zelame vam zdravie a kopu dobrej nalady.
Jarka a Marian /zilinska mydlaren/
Ahoj přátelé, moc vás oba zdravíme! 🙂
Děkujeme moc, je milé, že jste se ozvali, i vám přejeme vše dobré, dokonalé zdraví a spoustu usměvavých lidí kolem 🙂
A víte co? Vy! jste skvělí víc 😀
Marky a Radek
Zdravím Marky. 3parglu mám veľmi rada,len som ju jedla ako obyčajnú , trochu osolenú tyčjnku po uvarení.Teraz ju budem robiť podľa vášho receptu- zajtra kupujem a už aj bude na obed. Vždy sa teším na to,čo pripravujete.Držím sa ,prehupla som sa už do osemdesiatky,dúfam,že aj s Vašou pomocou sa jej dočkám.
Marky a Radek buďte zdraví.
Pozdravujem Nela.
Ahoj, taky zdravím, ale špargla s česnekem a kořením na másle je taky moc dobrá 🙂
Nelinko, myslím, že to jak jste na tom, a jak krásně funguje vaše tělíčko, je hlavně vaše velká práce a láska sama k sobě. Já věřím, že 80-ky se hravě dočkáte a já budu moc potěšena popřát vám, mějte se moc hezky! Marky