
- Množství: 5 - 8 porcí
- Čas přípravy: do 20 min.
Zelný salát klasik
V jednoduchosti je síla. Navíc v tomto případě je to síla spojená s velkým množstvím vitamínů - C, K, E, dále vitamíny skupiny B, kyselina listová a pantotenová, betakaroten, a stejně důležité jsou pak minerály - draslík, molybden, hořčík, železo, vápník a zinek. A třešnička na dortu je, že snadnost a rychlost přípravy tohoto salátu je k nezaplacení! 🙂
Ingredience
- zelí (červené, bílé) - 1 kg
- Ingredience na zálivku:
- pomeranč - 2 kusy
- citron nebo limeta - 1 kus
- olivový panenský olej - 1 - 2 lžíce
- med - 1 lžíce
- sůl, pepř
- petrželka nebo pórek na ozdobu
Postup
Tento recept vznikl zejména jako příklad jídla, které je velmi běžné, není na něm nic zvláštního. Nechť nám je inspirací a malým připomenutím, že vůbec existuje, protože já sama na něj dost zapomínám. Když ho pak někde vidím a ochutnám, pokaždé si říkám "proč si ho nepřipravím doma, vždyť je tak úžasný!" 🙂
Salát lze samozřejmě různě kombinovat, to je jasná věc. Já vám nabídnu pro příklad jeho nejjednodušší variantu a vy si přidejte to, v čem si vaše srdce a chuťové buňky libují 🙂 Vaření by měla být zábava a ti co vytváří a píší recepty nás tak velmi pěkně inspirují. Barvu zelí nechám na vás, bílé nebo červené, nebo oboje. Já téměř vždy přidávám mrkev. Ne proto, abychom měli doma všichni dobrý zrak, ale kvůli sladkosti. Pokaždé se také řídím tím, jak jídlo vypadá na pohled. Pro mě je to důležité. Prostě jíme i očima. Oči nás ovlivní, ochutnáme nebo necháme bez povšimnutí? Výjimku tvoří situace, kdy hladem nevidíme :)) Všimněte si, jak si malé děti vybírají očima.
Zažila jsem ale i takové situace, kdy pokrm nevypadal příliš vábně, ovšem chuťově překvapil.
Jo, a místo zálivky se dá použít Domácí majonéza - odkaz. A taky 24h SCD jogurt - odkaz .
Těch možností, jak vidíte, je opravdu dost 🙂 A jukněte do galerie, jíst se dá i očima 😉
Jak na to?
1./ Nejdříve připravím zelí ke krájení. Odstraním 2 vrchní listy, rozpůlím, vyříznu košťál a nakrájím ho na tenoučké nudličky. Kdo má kráječ, má i kliku a méně práce. Nakrájené zelí přemístím do větší mísy, kde se bude dát dobře smíchat se zálivkou. Osolím, opepřím.
2./ Nachystám zálivku, kterou připravuji v další misce zvlášť. Pomocí elektrické nebo ruční metle smíchám šťávu z pomerančů, citrónu, oleje a medu. Zálivku přiliji k zelí a promíchám.
Tímto postupem vytvoříme velmi jednoduchou a chuťově úžasnou delikatesu, která se dá konzumovat jako samostatný salát nebo se dá přidávat k různým pokrmům. Stačí ho 1 až 2 velké polévkové lžíce. Myslím teď na to, že syrové zelí může být pro někoho z nás velmi nadýmavé. Ne každé tělo si s ním umí poradit, zvlášť to, které zrovna řeší nějaký ten neduh. Obzvlášť v případě zánětu střev, je nutná opatrnost, protože zelí působí doslova jako kartáč. Na začátku SCD, kdy nám jde o nastartování regenerace střevní stěny, by mohlo zelí tento proces znemožňovat. Z těchto důvodů doporučuji konzumovat salát později, až budou střeva v pořádku. A dopřát si ho ze začátku opatrně, jak jsem psala, po lžících. Velmi podobně je na tom ještě jedna varianta přípravy zelí, velmi kvalitní záležitost, kterou je Pickles - odkaz. Řekla bych, že takhle připravené zelí má značně pozitivní vliv na zdraví, je velmi přínosné pro trávení a udržení zdravé střevní mikroflóry.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Mám skvělý recept na čočkový salát s jablíčkem a cibulkou. Bohužel nevím, zda si ho můžu vyrobit, protože na stránkách Elain Gottshall je u čočky, že se musí připravit dle receptu v knize.
Můžete mi poradit jak na čočku?
A také by mě zajímalo zda to, že mám na začátku svých dnů s SCD lehký průjem je v pořádku? Přikládám to tomu, že se čistím.
Velice děkuji
Zdravím Monko, během pár dní budeme otevírat členskou sekci, kde bude možné pořešit všechny věci ohledně SCD. Tady pod recepty bych raději probírala daná témata.
Nevím co máte za problém, nemůžu vám takhle bez informací poradit, navíc u SCD je důležité vědět jak začít, jaká jídla zařazovat na začátek, které potraviny můžete přidat hned a které musíte nechat na později, říká se tomu fázování, ten salát z čočky a spol. by byl na začátek opravdu zabiják, Marky