
- Množství: 7 sklenic
- Čas přípravy: 45 min.
- Čas vaření: 35 min.
Salát na zimu
Recept na zimní zeleninový salát na mě vyskočil na YouTube.
Líbil se mi, přišel mi rychlý a velmi aktuální, a tak jsem se do něj pustila. Ponechala jsem ho tak jak je, jen cukr jsem nahradila medem a nať petržele jsem sama pro sebe vynechala, v receptu ji pro vás ale ponechám.
Jdete do něj se mnou? 🙂
Ingredience
- žluté či bílé papriky - 1 kg
- velké okurky (hadovky) - 3 ks
- bílá (červená) cibule - 1 kg
- zralá sladká rajčata - 2 kg
- česnek - 1 velká palice (10 stroužků)
- (menší feferonka) - (1 ks)
- (nať nasekané petržele) - (4 velké hrsti)
- olej - 200 ml
- sůl - 3 zarovnané PL
- jablečný či vinný ocet, 6% - 1 PL do každé sklenice
- med - 1 PL do každé sklenice
Postup
Vybranou zeleninu opláchnu a nechám koupat po dobu asi 15 minut ve dřezu se sodou. Pokud mám zeleninu z vlastní zahrádky, sodu vynechám. V originálním videu je zelenina po nakrájení postupně vhazována do 1 hodně velké mísy, kde je následně promíchávána. Já jsem zeleninu rozdělila do 3 velkých mís, lépe se mi se zeleninou pracovalo. Příště použiji vaničku, která je mi „kámoškou” v době zavařování okurek. Momentálně ji nemám, odnesly ji kroupy 😉
1./ Papriky zbavím semínek, rozkrojím na čtvrtky a ty pak na plátky.
2./ Okurkám odkrojím konce a nakrájím na kolečka.
3./ Cibuli zbavím slupky, rozčtvrtím, a nakrájím na plátky, stejně jako papriky.
4./ Rajčatům po rozkrojení odstraním bílý střed a nakrájím na plátky o trošku širší než cibuli.
5./ Kdo má rád feferonku, v tuto chvíli ji nakrájí na tenčí kolečka, jako já.
6./ Česnek zbavím slupky a nakrájím na plátky, jak jinak.
7./ Nať petržele, kdo chce, na jemno naseká.
8./ Nyní zeleninu zaliji olivovým olejem, přidám sůl a promíchám.
(Protože pracuji ve 3 mísách, sůl s olejem samozřejmě rozdělím na 3 díly)
Nechám ji po dobu asi 1/2 hodiny odvodnit. Zelenina krásně pustí svou vlastní šťávu. Díky tomu nebudu potřebovat ani kapku vody.
Umyji sklo a osuším. Nová víčka či kvalitní starší po umytí propláchnu pro jistotu ve vodě s octem či sodou, a osuším.
9./ Zeleninu znovu promíchám a plním do sedmičkových sklenic. Použila jsem jich celkem 7. Při plnění zeleninu pěkně zatlačuji. Vejde se jí větší množství a pustí více šťávy. Ale pozor, nic se nemá přehánět, víme 😉
10./ Zeleninu plním asi 2 - 3 cm pod okraj, protože do každé z nich musím přidat ještě 1 lžíci medu a 1 lžíci octa. V konečném výsledku chci mít sklenice naplněné asi 1 cm pod okrajem, využiji tedy zbylé šťávy a doliji tam kde je třeba. Sklo uzavřu řádně šroubovacími víčky a dám zavařovat po dobu 35 minut. Jakmile sklenice vyndám, nechám je zchladnout zabalené v dece. Trvá to více jak jeden den.
P.S. tu mám dnes pro někoho, kdo nezavařuje a nemá zavařovací hrnec, takový ten digitální, co zavařuje a počítá za nás.
V klidu se dá zavařovat ve velkém hrnci. Jen dobu 35 minut začněte počítat od chvíle, kdy se teplota vody v hrnci dostane na 80 °C. Také se dá zavařovat v troubě, ta moje to umí, ale ještě jsem to nezkoušela.
Napište mi jak se vám dařilo, jestli vás to celé bavilo a jak vám salát chutnal 🙂 A také mě uděláte velkou radost svým podnětným komentářem. Vaše zkušenosti a rady uvítám nejen já, ale i ostatní SCDčkaři.
Ať se vám daří, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý deň chcel by som poprosiť o recept na bezglutenovy chlieb Ďakujem
A který to je?