
- Množství: 7 sklenic
- Čas přípravy: 45 min.
- Čas vaření: 35 min.
Salát na zimu
Recept na zimní zeleninový salát na mě vyskočil na YouTube.
Líbil se mi, přišel mi rychlý a velmi aktuální, a tak jsem se do něj pustila. Ponechala jsem ho tak jak je, jen cukr jsem nahradila medem a nať petržele jsem sama pro sebe vynechala, v receptu ji pro vás ale ponechám.
Jdete do něj se mnou? 🙂
Ingredience
- žluté či bílé papriky - 1 kg
- velké okurky (hadovky) - 3 ks
- bílá (červená) cibule - 1 kg
- zralá sladká rajčata - 2 kg
- česnek - 1 velká palice (10 stroužků)
- (menší feferonka) - (1 ks)
- (nať nasekané petržele) - (4 velké hrsti)
- olej - 200 ml
- sůl - 3 zarovnané PL
- jablečný či vinný ocet, 6% - 1 PL do každé sklenice
- med - 1 PL do každé sklenice
Postup
Vybranou zeleninu opláchnu a nechám koupat po dobu asi 15 minut ve dřezu se sodou. Pokud mám zeleninu z vlastní zahrádky, sodu vynechám. V originálním videu je zelenina po nakrájení postupně vhazována do 1 hodně velké mísy, kde je následně promíchávána. Já jsem zeleninu rozdělila do 3 velkých mís, lépe se mi se zeleninou pracovalo. Příště použiji vaničku, která je mi „kámoškou” v době zavařování okurek. Momentálně ji nemám, odnesly ji kroupy 😉
1./ Papriky zbavím semínek, rozkrojím na čtvrtky a ty pak na plátky.
2./ Okurkám odkrojím konce a nakrájím na kolečka.
3./ Cibuli zbavím slupky, rozčtvrtím, a nakrájím na plátky, stejně jako papriky.
4./ Rajčatům po rozkrojení odstraním bílý střed a nakrájím na plátky o trošku širší než cibuli.
5./ Kdo má rád feferonku, v tuto chvíli ji nakrájí na tenčí kolečka, jako já.
6./ Česnek zbavím slupky a nakrájím na plátky, jak jinak.
7./ Nať petržele, kdo chce, na jemno naseká.
8./ Nyní zeleninu zaliji olivovým olejem, přidám sůl a promíchám.
(Protože pracuji ve 3 mísách, sůl s olejem samozřejmě rozdělím na 3 díly)
Nechám ji po dobu asi 1/2 hodiny odvodnit. Zelenina krásně pustí svou vlastní šťávu. Díky tomu nebudu potřebovat ani kapku vody.
Umyji sklo a osuším. Nová víčka či kvalitní starší po umytí propláchnu pro jistotu ve vodě s octem či sodou, a osuším.
9./ Zeleninu znovu promíchám a plním do sedmičkových sklenic. Použila jsem jich celkem 7. Při plnění zeleninu pěkně zatlačuji. Vejde se jí větší množství a pustí více šťávy. Ale pozor, nic se nemá přehánět, víme 😉
10./ Zeleninu plním asi 2 - 3 cm pod okraj, protože do každé z nich musím přidat ještě 1 lžíci medu a 1 lžíci octa. V konečném výsledku chci mít sklenice naplněné asi 1 cm pod okrajem, využiji tedy zbylé šťávy a doliji tam kde je třeba. Sklo uzavřu řádně šroubovacími víčky a dám zavařovat po dobu 35 minut. Jakmile sklenice vyndám, nechám je zchladnout zabalené v dece. Trvá to více jak jeden den.
P.S. tu mám dnes pro někoho, kdo nezavařuje a nemá zavařovací hrnec, takový ten digitální, co zavařuje a počítá za nás.
V klidu se dá zavařovat ve velkém hrnci. Jen dobu 35 minut začněte počítat od chvíle, kdy se teplota vody v hrnci dostane na 80 °C. Také se dá zavařovat v troubě, ta moje to umí, ale ještě jsem to nezkoušela.
Napište mi jak se vám dařilo, jestli vás to celé bavilo a jak vám salát chutnal 🙂 A také mě uděláte velkou radost svým podnětným komentářem. Vaše zkušenosti a rady uvítám nejen já, ale i ostatní SCDčkaři.
Ať se vám daří, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty