Ráda bych vás seznámila se základními, a přesto pro nás velmi důležitými informacemi o tom, jak se dělí SACHARIDY.
Většina z nás si tento pojem spojuje se slovem „cukry”, což je velmi nepřesný a matoucí název. “Cukry, a?”
A pak dostávám v e-mailech či zprávách ofocené etikety, kde se ptáte: „a mohu to jíst, když jsou tam ty sacharidy!!!!!????”
I na konzultacích je téma sacharidů často probíráno.

Abychom se vyznali a nechybovali, potřebujeme znát JAKÉ sacharidy jsou v jídle obsaženy, protože sacharidy se vyskytují téměř ve všem. Pokusím se udělat vám v tom jasno a věřím, že si pak pro sebe budete umět vybrat ty správné.
Speciálně pro uzdravování pomocí SCD je třeba umět rozlišovat o jaký druh sacharidu jde, zda je vhodný či nikoli.
Nebojte se, budu stručná, výstižná, nebudu vás trápit chemií a vzorci, ale pojmenuji a popíšu je tak, aby jste si svoje uzdravování zbytečně nekazili. Radek často říká, pokud se pro SCD rozhodnete, je třeba dodržovat ho “fanaticky”, jinak nebude fungovat.

Jak dělíme sacharidy.
Sacharidy bývají nazývány též glycidy, zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty.
Jsou děleny na monosacharidy, oligosacharidy (disacharidy), a polysacharidy.
Velmi důležitá informace, pro SCD uzdravování jsou vhodné pouze MONOSACHARIDY,
a těmi začnu.

=MONOSACHARIDY
– jsou tvořeny jednou cukernou jednotkou, někdy jim říkáme rychlé cukry, dělíme je na:
a/ aldózu, sem patří například glukóza, allóza, deoxyribóza, galaktóza, glukóza, glyceraldehyd, manóza, ribóza, xylóza
b/ ketózu, sem patří například fruktóza, ribulóza

=OLIGOSACHARIDY
– jsou tvořeny dvěmi až deseti cukernými jednotkami, dělíme je na:
a/ disacharidy jsou tvořeny 2 cukernými jednotkami, např. sacharóza (řepný cukr), maltóza (sladový cukr), a laktóza (mléčný cukr)
b/ trisacharidy jsou tvořeny 3 cukernými jednotkami, sem patří např. rafinóza.
c/ tetrasacharidyjsou tvořeny čtyřmi cukernými jednotkami, atd.

=POLYSACHARIDY
– jsou tvořeny více než 10 cukernými jednotkami, říkáme jim komplexní, složené sacharidy
– patří sem škrob, glykogen, celulóza, chitin, heparin, inulin.

Koho by toto téma zajímalo jaksi z širší perspektivy, dá se samozřejmě vyhledávat. Můžete se podívat na wikipedii a přidané odkazy, můžete jít ještě dál. Zajišťujte si však kvalitní zdroje, protože na stránkách zabývajících se zdravím přímo od expertů se můžete dočíst, že např. disacharidy jsou jednoduché cukry!!! :)

A jak je to s etiketami na výrobcích? To jsou hádanky samy o sobě. Na etiketě se píše: sacharidy, z toho cukry. “Co znamená z toho cukry?” Už výrobce vnáší do informace dost nejasností. My se ptáme, “Jaké cukry?” “Jaký druh sacharidu to je?” Pokud nenajdeme potravinu v seznamu co ANO/NE – najdete zde, je třeba pohledat v tabulce výživových hodnot.
Buďte při svém hledání bdělí nebo se nás ptejte, rádi odpovíme :)

Marky

 

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty