
- Čas přípravy: do 30 min.
Rychlokvašky!
Kvašáky jsou specialita mé maminky. A když je před 14 dny vyráběla, řekla jsem si, že toho využiji a recept zařadím jako sezónní záležitost mezi SCD dobrůtky. Tyto nakládané okurky jsou velmi zdravé, podporují látkovou výměnu, přispívají k obměně střevní mikroflóry a jsou díky zpracování RAW, což mi dělá radost!
A když je večer, a já mám pocit, že bych snědla úplně všechno, tak taková jedna okurčička nic nezkazí 😉
Ingredience
- Na 5 litrovou sklenici:
- okurky na kvašáky - asi 2 a 1/2kg
- křen - asi 7 dkg
- kopr - 1 svazek
- sůl
- vinné listy - 7 listů
- hořčičné semínko - 1 lžička
Postup
1. Nejdříve si připravím nálev. Záleží na tom, kolik okurek si budete chtít naložit. Ale obecné pravidlo je, že na 1 litr vody je potřeba 4 dkg soli. Já to odhaduji, že na tu jednu sklenici je třeba zhruba 2 - 3 litry. Nálev uvedu do varu a nechám vychladnout.
2. Pak si připravím okurky - nejdříve je dám na chvíli namočit, třeba do vandlíku a pak je kartáčkem očistím. Omyji i křen a vinné listy.
3. Okurky propíchám, aby se do nich lák pěkně dostal, křen oloupu a nakrájím na menší špalíčky.
4. Pak začnu okurky pěkně skládat do velké sklenice až po okraj (můžete použít i kameninový hrnec). Mezi ně vkládám připravený křen, vinný list a kopr.
5. Na konec zaliji okurky slaným nálevem. Přidám lžičku hořčičných semínek.
Dávejte pozor, aby nálev byl tak centimetr nad okurkami, a aby bylinky neplavaly po povrchu.
6. Přikryji víčkem a nechám na teple kvasit. Trvá to asi 7 - 10 dnů, záleží na teplotě. Po té okurky uložím do chladu a temna, aby se proces zastavil. Rychlokvašky by měly být lehce křupavé!
PS, první fotografie okurků ve sklenici je z pixabay.com
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Možná hloupá otázka , ale zkoušeli jste někdy kvasit hadovky nebo salátnice okurky tímto způsobem? Jak to dopadlo a bylo to k chuti. Prostě mě k tomu vede fakt, že letos jich mám naráz neskutečně moc. Děkuji za odpověď.
Dobrý deň, chcem sa len spýtať, píšete, že sa majú uhorky prikryť viečkom, má sa na to viečko len zľahka položiť, alebo úplne zatvoriť? ďakujem, robím ich veľa rokov a málokedy sa mi podaria, chcem to skúsiť podľa vašej rady, tak nech zasa niečo nedopletiem, prajem pekný deň, a som rada, že sa vám podarilo vymyslieť spôsob, ako žiť zdravo a pritom sa normálne najesť. držím vám palce a moc vám fandím. Iveta zo Senice
Iveto, víčko položím jen zlehka, takže přiložím….ona z toho totiž vytéká šťávička přes hrdlo sklenice (sklenice stojí v hlubokém talíři)…musíte si pohlídat, aby se kvašená zeleninka nedostala napovrch, tedy aby šťáva překrývala zeleninu alespoň centimetr, aby se nechytila plíseň – nesmí prostě nahoře plavat …a každý den provádět kontrolu 🙂