
- Množství: 16 porcí
- Čas přípravy: do 15 min.
- Čas vaření: 45 min.
Rybízový koláč
Léto je čas, kdy je čerstvé ovoce všude kam se jen podíváme. Toto období je moje nejoblíbenější, je krásně teplo, slunce svítí do všech stran a hlavně, na stromech a keřích se rodí nové a nové dobroty. Pečení koláčů podle SCD jsem si oblíbila minulý rok, kdy jsem experimentovala a vytahovala z trouby jeden koláč za druhým a zkoušela různé varianty. Jediné co mě mrzí je, že jsem je nenafotila. Tenkrát se mi totiž recepty a příprava našeho SCD webu rodily pouze v hlavě, pouze v představách. Takže odteď budu fotit jako šílená, abych vás pěkně na SCDéčko navnadila. Nic složitého vás nečeká, když peču koláče, vycházím většinou z medového piškotu, někdy přidávám tvaroh, jogurt, kokosové mléko, to záleží. Dnešní změnou chuťovou i optickou bude samozřejmě ovoce, koláč s rybízem, který jsem dostala od paní sousedky Marušky, takže voilá! 🙂
Ingredience
- vejce - 4 L
- med - 1/2 šálku
- máslo nebo kokosový olej - 1/2 šálku
- mouka z lískových ořechů - 2 šálky
- mouka z mandlí - 2 šálky
- soda - 1/4 čajové lžičky
- skořice na chuť
- rybíz
- sůl - špetka
Postup
Vejce, med, skořici a rozpuštěné máslo nebo kokosový olej mixuji ponorným mixérem, asi půl minuty. Postupně, tak jako u všech receptů, přidávám mouku z oříšků a dohladka rozmixuji. Nakonec vmíchám sodu. Těsto dám do crisp talíře vyloženého pečícím papírem, na něj pěkně nahusto vyskládám rybíz oddělený na samostatné kuličky a malinko do těsta přitlačím.
Rozehřeji troubu a dám péct.
Doba pečení : 45 min/150°C
Zdroj obrázků v textu: pixabay.com
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobry den, Dekuji Vam za skvele recepty na techto strankach. Mam však potíž- tento “koláč” pecu jiz po 2., poprve jsem jej jedla syrový, ale i tak byl dost dobry :-)) vubec nevim kde delam chybu, poprve jsem davala hrnky a ne salky, tak jsem jich dala mene, ted jsem dala salky a i tak mam kolac v troubě uz docela dlouho a doufam ze se dopece. (Testo rozhodne nebylo tekuté, spis pasta) Prosim Vas, jakou myslite tu velikost salku?? Jsem bezradna..: trouba mi pece totiz celkem dobre a nemivam s timto problem. Dekuji za pomoc.
Děkujeme mnohokrát. Možná, že jste si Karolíno nevšimla, že je koláč pečený v kombinované troubě, tudíž nepotřebuje péct tak dlouho jako v plynové nebo elektrické. Je třeba vydržet a péct koláč tak dlouho, dokud nebude hotov. Typla bych to při 150 °C tak 40 a více minut, ale jistotu nemám. Já jsem ho už dlouho nepekla, máme už horkovzdušnou troubu, která peče jinak. Určitě bych koláč pokud není ještě hotov z trouby nevytahovala 🙂 Když jsem pekla podle receptů z internetu, vždy byla doba pečení spíše orientační a já to celkem všude píšu. No takhle, skoro všude, protože psát tuhle informaci ke každému receptu, aby si každý hlídal pečení dle svých tech. možností, tak by si zase někteří mysleli, že je podceňuju. A to bych taky nerada, tak nějak vangluju ze strany na stranu. Jukněte se prosím ještě do Blogu na našich stránkách na článek „Informace k receptům“, vše se v něm dozvíte. A další pokus bude, pevně věřím, perfektní a pošlete mi doufám i jeho fotografii :)))) Kdyby něco, napište mi na e-mail, Marky
Se švestkami , také výborný
Dobrý den, tak jsem upekla váš rybízový koláč trochu jinak. Velmi velmi velká dobrota. Dala jsem dva šálky mandlové mouky, jeden šálek mouky z vlašských ořechů a jeden šálek banánové mouky. Dále jsem na závěr přidala šálek nastrouhané cukety. Rozprostřela na plech 35x30cm, pokladla jsem vypeckovanými višněmi. Pekla jsem na 180 v horkovzdušné troubě asi 30min. Výborná mňamka 🙂
Sbíhají se mi chutě!!! 😀
Ahoj Marky, zrovna si pochutnávám na koláči a na internetu se teď dost často objevuje, jak je kokosový olej nezdravý, co vy na to??
No, jak na to odpovědět co nejrychleji. Lidé se nás na to často ptají, zrovna včera jsem dostala do zprávy tuhle otázku. Kauza kokosový olej tu už byla před nějakým časem, takže nic nového pod sluncem. Já na to nic, stále si myslím, že kokosák je v pořádku a to ho nepotřebuji prodat, na co narážím? Na to že je kokosák nezdravý přišla určitá média v době, kdy se špatně prodávalo „rostlinné“ máslo, značku neuvádím. A když nepomohlo pomluvit kokosák (naštěstí lidé už nevěří všemu co se napíše), začalo se zdražovat kravské máslo. Asi tak nějak. Chcete něco prodat? Zaplaťte si reklamu. Že je lživá? To tady nikdo neřeší, bohužel. Takže já to beru jako zkoušku. Těch co podvádí druhé, a těch co se podvádět nechávají a nezjišťují si informace. To je můj názor na věc 😉 ahooooj Ali, a nech si chutnat! 🙂 PS, To je zvláštní, že o řepkovým a slunečnicovým oleji se nikde nepíše, že by ho lidé neměli jíst, no jo no. Informace je dobré nejen přijmout a uvěřit, ale prověřit, použít skepsi, nenechat se jen tak uvařit na nudli, krásné léto!
Dobrý den,
je možné použít kombinaci lískových a vlašských ořechu? Obsah hrnku je už mouky? Děkuji
Určitě, ořechy můžete kombinovat. Ano je to hrníček mouky.
Taj jestli to dobre chapu tak dieta a jidla SCD by me mohli pomoci od cukrovky mam snizit sacharidy ,,Zatim se mi recepty libi hlavne ahrazka sladkeho co jim prasky na diabetes mam na sladke hroznou chut diky
Tak já jsem včera pekla rybízový koláč v horkovzdušné troubě na 140 stupňů (nemám možnost nastavit W) a pekla jsem víc než 1,5h v crisp talíři o průměru 26 cm , takže jsme si pěkně počkali, pořád totiž nebyl ve středu upečený, ale nakonec jsme se dočkali – koláč se upekl a je moc dobrý. Byl hodně vysoký a proto možná pečení tak dlouho trvalo než se upekl uvnitř. Mouky jsem dala asi 3,5 hrnky mandlové s trochou kešu a vlašáků a s rybízem jsem fakt nešetřila. Příště možná zkusím péct na větším plechu, aby se upekl víc rovnoměrně a dřív. Jinak doporučuji 🙂
Na koláč jsem dala místo rybízu jahody a také byl výborný.
Oříškové mouky jsem dala jen jeden hrnek a stačilo. Tato mouka zahušťuje více než mandlová.