Řepkový olej na SCD???
Expres menu ho používá, ale podívejte se jaký a kde ho získává 🙂

PŘEPIS VIDEA ZDE
Zdravím vás přátelé, tady je Radek. Dnešní příspěvek vznikl na podkladě hovoru, který jsme měli v tomto týdnu s panem Petrem Sogelem, což je majitel firmy Expres Menu. Je to informace některým z vás dobře známá, ho znáte z našich webinářů a bavili jsme se o řepkovém oleji. Jedna z našich příznivkyň se ho dotazovala, jak je to s řepkový olejem v pokrmech, které expres menu vyrábí. A kdo ještě nevíte, o co jde, tak Expres menu vyrábí jídla, která jsou bez konzervantů, která jsou bez zbytečných přísad a která vydrží velmi dlouho v jejich speciálním obalu nebo v jejich speciálním balení, které mají patentováno a které nám SCDčkářům často zachrání život. Anebo pomáhají, když jedem třeba na dovolenou nebo někam na výlet. Můžete se kouknout. Expres menu je náš partner najdete na našich stránkách odkaz v pravém sloupci, nebo pokud se díváte na mobilu, tak musíte sjet hodně dolů a tam najdete tlačítko, kde je napsáno, kde nakupujeme. A tam najdete naše partnery. A abych se vrátil k tématu. Bavili jsme se o řepkovém oleji, protože jedna z našich příznivkyň dáma se ho dotazovala, jak je to s tím řepkový olejem, že vlastně pro SCDčko vhodný není a expres menu ho používá. No a to samozřejmě taky zajímalo, ale Petr volal sám, protože si myslel, že by ta informace pro Vás mohla být užitečná. A jde o to, že oni skutečně používají řepkový olej, ale jen tak ledajaký, který můžete koupit v supermarketu, ale speciální olej od rodinné firmy. A vám chci o nich říct právě abyste věděli konkrétně, o co se jedná. Je to firma Fabio produkt, od rodiny Janečkovi. A oni vlastně hospodaří velice dlouho. Samozřejmě, že v historii se jejich hospodaření přerušilo, ale po roce 89 se vlastně čtvrté generaci podařilo tu zemědělskou činnost obnovit. No a specializují se právě na výrobu olejů, ale lisovaných za studena a převážně z řepky a ze slunečnice.

Můžete se podívat samozřejmě na jejich stránky, mají tam těch produktů víc. A co je důležité a vám to i ukážu, ukážu vám i hodnocení, které obdrželi na jejich speciální za studena lisovaný řepkový olej. A co je důležité, vlastně ten řepkový olej od nich lepší poměr mastných kyselin, na který se můžete podívat taky. Taky vám to ukážu. A to je právě ta rozhodující informace, protože kdo znáte Petra, pana Petra Sogela, tak víte, že je to opravdu pořádný Čech a že potraviny a z kterých vaří jeho firma a ingredience, takže si vybírá velice pečlivě. A že pro ten výběr úplně jiná kritéria než mnozí ostatní. Takže i ten olej není jen tak ledajaký, jak se koupit v supermarketu, jak jsem říkal, ale je to právě speciální olej od rodiny Janečkovi z firmy Fabio Produkt. Množství oleje, které je použito při výrobě jídel, tak je opravdu velmi nízké. Nechci se do toho moc zaplétat, protože tady jsem na tenkém ledě. Nechci říct nějakou úplnou hloupost, ale skutečně, jak říkal Petr, na to množství toho oleje, které je použito při přípravě těch jejich jídel, je jen velice malé a právě takového speciálního, kde ten poměr těch mastných kyselin je jinak. se na to podívám, samozřejmě, chci vám to i ukázat tady v tom videu. Omega 3 mastné kyseliny, sedm a půl gramu, omega 6 16 a omega 9 55. Myslím si, že by se dal tento olej příležitostně v SCDčku tento jejich konkrétní olej příležitostně použít i třeba pro výrobu majonézy. Navíc je zajímavé, že tento olej i zvýšený obsah vitamínu D, což je samozřejmě v této době zajímavá informace taky. Že firma Expres menu používá řepkový olej při přípravě jídel, která považujeme za vhodná pro SCD není žádný problém, protože ten olej je poněkud jiné kvality než ten, co koupíte běžně a je ho přidáváno do toho jídla skutečně jen velmi malé množství.

Zkuste kouknout i na stránky firmy. Myslím si, že je zajímavé mít v zásobě firmy nebo výrobce, kteří to dělají dneska jinak. Takže firma Fabio produkt koukněte na stránky. Nemusíte tím pádem mít obavy, že by v jídlech expres menu bylo něco, co pro nás z SCDčkaře není vhodné. Co není v pořádku. No a to je pro dnešek všechno. Jen jsem vám chtěl tuto informaci sdělit, protože si myslím, že je důležitá zvlášť pro nováčky, protože zorientovat se v tom, co je vhodné a co není vhodné pro SCD, je zvlášť na začátku trošku oříšek. No a to je pro dnešek všechno. Mlsejte a buďte zdrávi. Tady Radek.


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty