Další příspěvek inspirovaný informacemi Dr. Ekberga. Tentokrát o tom, co jíst a co naopak určitě nejíst a nepít, chceme-li regenerovat naše unavená a ztučnělá játra.
A víte co? SCDčko je na to jako dělané 🙂

PŘEPIS VIDEA ZDE

Zdravím vás přátelé. Tady je Radek a mám pro vás konečně něco o těch játrech, respektive o regeneraci jater. Teď jsem chtěl říct čištění. Ne, ne, ne. Dneska to bude o regeneraci a spíš o jídle. Neboli jak se dá ta regenerace jater ovlivnit tím, co jíme. Dopředu vám prozradím, že SCDčko je na to super prostě. Ale abych to trošku podložil, tak jsem se zase nechal inspirovat dr. Ekbergem. Dr. Sten Ekberg. Na youtubu najdete jeho kanál v příspěvcích, kde ho zmiňujeme, tak na jeho kanál odkazujeme samozřejmě.

A nebude to tentokrát jinak, protože se ten příspěvek nesnažím celý okopírovat vždycky od něho, ale spíš se snažím udělat takový výcuc, taková takové shrnutí, abyste měli představu, o čem to je a abyste hlavně si odnesli z toho tu základní informaci. A koho to zajímá, tak samozřejmě možnost se podívat i na jeho originální příspěvek. A jak jsem několikrát říkal, i když je to v angličtině, fungují tam automatické české titulky, ale pouze na tabletu anebo na počítači.

Nepodařilo se to zatím rozchodit na telefonu. Myslím si, že to asi zatím ani nejde. Takže tolik úvodem a pojďme se rovnou podívat. Teda na ta játra, pokud se o nestaráme a vedeme nezřízený životní styl, nebo spíš neinformovaný než nezřízený, tak samozřejmě můžeme mít problémy. Můžeme si vytvořit tučná játra, jak se jim říká, nebo se můžeme dopracovat dokonce i k cirhóze a k úplnému selhání.

No a? Co teda játra vlastně pro člověka znamenají? Velmi mnoho. Mají totiž na starost v těle okolo pěti set funkcí. A hlavně je to největší čistička v našem těle. Takže pokud tu čističku nějakým způsobem omezujeme, poškozuje nebo úplně zlikvidujeme, tak vlastně likvidujeme sebe kompletně, protože bez těch jater prostě fungovat nemůžeme. Co je ale zase dobrá zpráva, je to, že játra skutečně dokáží regenerovat na sto procent.

Samozřejmě jim s tím ale musíme pomoci. No a my se právě dneska chceme podívat na to, co jim rozhodně nepomáhá. To bude v tom začátku a potom později řeknu zase naopak co třeba těm játrům pro tu regeneraci, pro obnovu, co jim prospívá? Takže pojďme pomalu na to. Samozřejmě to nejhorší, co pro sebe můžeme udělat, tak je alkohol, že jo? Protože alkohol prostě funguje v našem těle takovým způsobem, že hlavně ta játra ho musí odbourávat.

Takže pokud zaměstnáváme svoje játra alkoholem, tak samozřejmě můžeme přivodit ten stav, to skučení nebo i cirhózy. Ale to se samozřejmě tradovalo a dodneška celou celou věčnost, že prostě játra jsou zničena alkoholem. míň se mluví o tom, že se dají játra zničit i jídlem, tedy nevhodným jídlem. A to nevhodné jídlo může být zdánlivě celkem neškodné. Nebo to můžou být dokonce jídla, která jsou zase jinými odborníky doporučována jako zdravá. Což je velice zajímavé proto, že na internetu a vůbec celkově mezi lidmi koluje velmi velké množství protichůdných informací a za informací zavádějících. Abych to řekl termínem bossů, tak je potřeba se na to podívat.

Takže o kterých potravinách se říká, že játrům škodí? Takže v první řadě tady máme sodík. Sůl. Tvrdí se, že sůl v organismu zadržuje vodu a že tím pádem vlastně když mnoho solíme, tak nám ztvrdnou játra, se říká. Což je ovšem pravda jenom z malé části, protože pokud jsme v pořádku, pokud netrpíme nějakým zásadním onemocněním, pokud nemáme problém třeba s hormony, s hormonální rovnováhou nebo pokud nemáme nádor, případně pokud nám neselhávají ledviny, tak je to tvrzení nesprávné.

No a pak sodík potřebujem. Potřebujem sůl i z toho důvodu, abychom získali stopové prvky. A samozřejmě v takové rafinované kuchyňské soli stopové prvky nezískáme. Mluvím tady teď spíš o třeba himalájské soli nebo o něčem, co ty stopové prvky ještě obsahuje, ale každopádně tvrzení zobecněné, že sodík neboli přílišné solení škodí, není správné. Tak tady máme přidaný cukr. Tak to je zásadně správně. To, co skutečně játra přetěžuje a dokonce zvyšuje vlastně. To nadměrné konzumování cukru a přidaného cukru zvyšuje množství jaterního tuku, protože fruktóza, o které se budeme ještě bavit, ale později, tak fruktóza vlastně zatěžuje játra velkým způsobem. Pak je tady další tvrzení červené maso, že je škodlivé pro obsah nasycených tuků. To je tvrzení taky nesprávné a taky se na podíváme později. Ještě ale v každém případě to není úplně pravda, protože nasycené mastné kyseliny nebo nasycené tuky nejsou pro nás problémem. Naopak, velkým problémem jsou právě ty rostlinné tuky, ty poly nenasycené, které vlastně jsou nejvíc nejvíc propagovány a na kterých se nejvíc smaží a peče dál.

Tvrzení Smažená jídla. A to je vlastně související s předchozím bodem, protože se tvrdí, že obsahují mnoho tuku a mnoho kalorií. Je to ale sporné, protože záleží na tom, jaký používáme tuk. Právě jak jsem před chvilkou říkal. Pokud používáme nasycené tuky, to znamená sádlo nebo kokosák, tak je to v pořádku. Není pravda, že by to škodilo. Že by jezení nasycených tuků jsme ukládaly tuk. Příkladem. Dobrým příkladem může být třeba kráva. Vemte si, že kráva se živí v podstatě jenom trávou a přesto vytvoří velké množství nasycených tuků. A je to vlastně tzv. bio transformace. A kde se tak u krávy nebo v tom organismu krávy, tak se vlastně ta tráva ukládá do tuku. A ani u člověka to není jinak. To znamená, že pokud se něco ukládá do tuku, tak to není tuk, který se ukládá do tuku.

Ale my taky dokážeme transformovat nejrůznější potraviny nebo nejrůznější živiny do toho tuku. A taky si o tom ještě za chvilku povíme. Takže tuk u člověka není z trávy jako u krávy, ale z přebytečného jídla. To znamená, jestliže my jím víc a sníme třeba víc cukrů, víc sladíme, sníme velké množství ovoce, tak ty játra, to potom nezpracují, nejsou schopný to přetvořit na energii, ale uloží to do tuku. No a tím vlastně vzniká další problém, protože tělo tvoří zásoby z toho přebytečného jídla. A k tomu, aby vytvořilo ty zásoby, tak používá tzv. zásobovací hormon inzulín. Inzulín je u nás v našem těle zásobovací hormon. A právě tvrzení, že inzulínová rezistence je příčinou ztučnění jater, je taky špatně. Není to příčinou, ale je to v podstatě důsledkem přejídání, protože čím víc se přejídáme, čím víc máme jídla navíc, které nestihneme proměnit právě pomocí jater na energii, tak tím víc musíme ukládat a tím víc je potřeba toho inzulínu. Jak jsme si řekli, je to zásobovací nebo nebo ukládací hormon. Proto ta inzulínová rezistence je spíš projevem toho přejídání a přispívá k tomu ztučnění jater sekundárně. Co je skutečná příčina přetížení jater? Tedy? Takže jsme si řekli, že je to alkohol. Ale u alkoholu alespoň dostáváme informace, že škodí. Prostě že by se nemělo pít. Je omezený věkem. Víme prostě, že to není dobře. I když samozřejmě se nám spoustě z nás se líbí, když si občas uděláme náladičku. Ale prostě víme to všichni, že alkohol je špatně. Co dál velice škodí je právě ta fruktóza. A tam není takové tažení proti fruktóze. A vlastně každý z nás víme o pověsti cukru. Co vlastně cukr způsobuje? A neuvědomujeme si, že 50 procent cukru je zase fruktóza, protože sacharóza cukr je z padesáti procent fruktóza a z padesáti procent glukóza. To znamená, že fruktóza potom způsobuje efekt přetížení jater a ukládání tuku.

Pak jsou to toxiny. Další věc. Samozřejmě zacpaná játra nezvládají odbourávat toxiny, nezvládají právě to čištění. Zjednodušeně řečeno, pokud zaměstnáme játra nějakou jinou činností, tak potom se nemůžou zabývat některou z těch 500 důležitých činností. A říká se o těch játrech. Nevím, jestli na to existuje nějaký průzkum, to bych kecal. Ale říká se, že i dvojka vína může ty játra zaměstnat. U některých lidí, kteří řekněme mají oslabenou funkci těch jater na 4 dny, představte si to 4 dny. S tím musí ty játra pracovat místo toho, aby čistili, aby prostě dělali některou z těch dalších 500 velmi důležitých funkcí. Dále je to inzulín, jsou-li přetížená ta játra, zhoršuje tu situaci, protože jak jsme se bavili, je to zásobovací hormon. Tudíž jakmile dnes nestíháme proměňovat ty sacharidy nebo cukry na energii, tak nastupuje inzulín a zhoršuje to situaci, protože prostě plní svou funkci, plní tu funkci toho zásobovače, ukládat všech zásob, skladníka. Vlastně je to skladník, ten inzulín. A to znamená, že zabraňuje tomu spalování tuků v játrech a zabraňuje čištění. Co tedy dělat a čemu se opravdu vyhnout a co naopak použít k tomu, abychom ta játra mohli zregenerovat? Samozřejmě je potřeba se vyhnout bezpodmínečně alkoholu, to je jasná věc. A potom veškerý cukr. To je další věc. A je úplně jedno, jestli jsou to cukry přidané, to znamená, jestli jsou to je to ten kostkový cukr anebo fruktóza, která je vyrobena. Je to kukuřičná fruktóza, která je. Dneska se cpe prakticky do všech procesovaných potravin. Anebo jestli je to přirozená fruktóza, příliš mnoho ovoce. Například forma smoothies je velice nebezpečná, protože pokud si uděláme smoothies, tak jsme schopni opravdu v tom jednom koktejlu mít toho ovoce tolik, kolik bychom ho v normální formě nebyli schopni nikdy spořádat naráz. Tak proto je to velmi nebezpečné z hlediska množství právě fruktózy. A játra ale nerozlišují, odkud ta fruktóza je. Jestli je to ta přidaná v těch proceseovaných potravinách a nebo jestli je to ta fruktóza v tom ovoci.

To znamená nic se nemá přehánět. Jestli s ním pár bobulí, nebo si dám banán, je to v pořádku. Ale pokud opravdu se zasypávám nějakým ovocem. V tom přesvědčení, že pro sebe dělám dobře, když jím samé přírodní potraviny, není to dobře. vím, že Marky sledovala jednu youtuberku a teď si nevzpomenu na její jméno a je to dobře, protože nerad někoho pomlouvám, ale byla to mladá dívka, která propagovala právě smoothies právě jako jakože frutariánství, to znamená výživu hlavně tím ovocem. No a sám si to pamatuju, protože mi občas ukazovala některá videa a měla to moc pěkně uděláno. A pamatuju si, že vlastně na začátku, když jsme ji sledovali, tak to byla takto skutečně mladé děvče. nevím, kolik bylo, jestli 18 20 štíhlá dívka a potom asi po dvou letech. Nesledovali jsme ji pořád a to jako určitě ne, ale po dvou letech najednou přišla Marky a říká Podívej se, jak vypadá. A ona vypadala docela jinak. Měla opravdu alespoň o 10 15 kilo víc. A tak nějak se to i řešilo v těch komentářích, protože zase lidi, kteří třeba mají víc informací, byli tam takový dva kluci, takoví chytráci, tak tam správně poznamenáváli právě, že prostě frutariánství není jako úplně nejlepší nápad právě z toho hlediska, že se přetěžují játra a že potom ten přebytečný cukr, ta přebytečná fruktóza se ukládá právě do tuku. Dneska to zase jinak. Trošku, protože jako zareagovala na ty informace a zareagovala i na tu svou vlastní zkušenost. Takže myslím si, že teďka zase je štíhlejší a že to zase trošku dělá jinak všechno. Takže to je jenom taková vzpomínka na to, že skutečně ta fruktóza těm játrům, jak jsem říkal, je jedno, jestli je to v procesovaný potravě nějaká ta kukuřičná přidaná kukuřičný sirup a podobné věci, anebo jestli je to skutečně fruktóza jenom z ovoce. Pokud to přeženete, přetížit a spustíte inzulínovou rezistenci, ta zablokuje schopnost. Přetváření fruktózy na energii a naopak začne ji ukládat do tuku a samozřejmě zhoršovat situaci s játry dál. Čemu bychom se měli vyhnout, tak jsou škroby, což u nás je samozřejmě super, že jo, protože my se jim vyhýbáme z principu SCD, protože zase je to glukóza, která opět stimuluje inzulín.

A zase se to týká těch procesovaných potravin. V podstatě všechny procesované potraviny i řekněme pečivo a všechny možné bagety, prostě všechny ty sušenky a všechno to, nač přijdete. Dokonce dětské výživy jsou dneska doplňovány kukuřičným škrobem a rýžovým škrobem, všude se cpe škrob. Prostě jako důvody nebudu rozebírat, tady to je zase na jinej, na jiný video. A v každém případě zase játra nerozlišují, jestli je to procesovaná potravina anebo jestli je to přirozená potravina. Takže zase přecpávat se i škrobem, byť přirozeným, je z brambor nebo z luštěnin nebo z čehokoliv. Zase je to ten samý problém. Prostě. Přivedete do organismu příliš mnoho, příliš mnoho sacharidů. A pokud prostě je to moc, tak ty játra přepnou. Inzulín to vlastně přepne a zase začne to ukládání a zase začne to ztučňování těch jater. No a pak samozřejmě čeho se opravdu je potřeba vyvarovat, tak je smažení v rostlinných olejích. To jako je skutečně nesmysl? Když byste si zahledali trošku na internetu nebo na youtubu, jakým způsobem se vyrábí třeba slunečnicový olej a další rostlinné oleje. Budete asi velmi překvapeni, co je všechno potřeba udělat s tím s tím olejem nebo s tím tukem, než je poživatelný, protože prostě to smrdí a přepaluje se to úplně i nějakým jiným způsobem, strašně brzy atd. Takže ta rafinace je opravdu věc, která z toho tuku udělá docela docela vražednou ingredienci. Ale samozřejmě je to propagováno jako nesmírně zdravá věc, že jo. Rama to zachrání vaše srdce a podobné nesmysly. Takže tohle? Na tohle je potřeba si dát pozor. Používání rostlinného tuku, například ale olivového je samozřejmě v pořádku, tam je to složení jinačí trošku a většinou na tom oliváči nesmažíme a i když už si ho pořídíme, nějaký ten méně aromatický právě na tu, na to, na tu přípravu těch pokrmů, tak tam se odehrává trošku jinačí proces než tady u těch velmi, velmi mnoho, mnoho procesovaných olejů rafinovaných. Takže je potřeba se vyhnout tady těm rostlinným olejům. Ještě si myslím, že taková jako trošku výjimka z toho je ta řepka, když je šetrně zpracovaná za studena lisovaná, tam se dá dá použít, ale nepřeháněl bych to.

Držel bych se těch našich osvědčených tuků, to znamená nasycených – sádlo, kokosák anebo toho olivového oleje. A samozřejmě teď by bylo potřeba říct všechno zase, čemu se naopak nevyhýbát, co naopak zase zařadit do toho jídelníčku. Ale tady to trošku zkrátím. Dr. Ekberg tam má takových 10 řekněme druhů potravin, od těch nejméně vhodných pro to uzdravování až po ty nejvhodnější. Možná vás překvapím takhle Řeknu vám třetí místo. Tím vás asi nepřekvapím, protože je to zelenina vesměs a je zelenina brukvovitá. Patří tam samozřejmě květák, patří tam brokolice, saláty a další. A druhé místo? Tím asi překvapím všechny. Vegetariány je podle něj maso, protože je obsahuje hodně živin. Obsahuje látky, ze kterých je naše tělo schopno si vytvořit glutation a úplně na prvním místě nebo úplně na první místo. Dr. Ekberg dává vejce, protože tam je těch věcí, které pomůžou s tou regenerací jater nejvíc. A navíc je tam a je tam. Jsou tam vitamíny B6, B9, B12, což jsou zrovna ty tři vitamíny, které pomáhají při procesu napravování vysokého homocysteinu a jsou schopny ty vejce dodat dokonce látku, ze kterých naše tělo si vytvoří glutation, což je zase vysoce protizánětlivá látka, která v tom těle velice dobře funguje. A nebudu to tady rozebírat všechno, aby to netrvalo příliš dlouho. To video. Zase vám dám odkaz přímo na dr. Ekberga.

Kdo chcete znát detaily tady těch věcí, tak samozřejmě koukněte na jeho video, pusťte si ten překlad a pořádně to nastudujte. vám to zjednoduším teď, protože v podstatě když jsem prošel těch 10 druhů potravin a řekněme, prošel jsem jakoby celkově ten pohled dr. Ekberga na tu věc, tak prostě SCDčko je ideální v podstatě pro tu pro tu regeneraci jater s očistou, s očistou samozřejmě, protože je potřeba nejdřív ty játra vyčistit, vyprázdnit, vysypat z nich ty kameny a ten písek, co tam jsme nasbírali. Ale kameny, písek v uvozovkách. Samozřejmě jsou to usazeniny, které jsou tvořeny cholesterolem, tuky a toxiny, takže to nejsou v pravém slova smyslu kameny. Ty vznikají spíše dalším působením ve žlučníku, kde ty kameny mohou kalcifikovat. Ale viděl jsem i fotografie z kalcifikovaných a barevných kamenů i z jater, takže umíme vytvořit i leccos. Teda my lidi, to je pravda. Takže jak říkám, SCDčko je super v tomto směru a je důležité ale si uvědomit, že pokud chceme zvrátit ten proces ztučňování a snižování funkce jater, tak je potřeba skutečně maximálně snížit tady ty věci, které škodí. To znamená v každém případě ten alkohol, ale hlavně tu fruktózu, protože o alkoholu jsme samozřejmě všichni v souladu, že škodí. U fruktózy nám to tak jasné není. Jo, tam jak jsem říkal, jsme schopni prostě si myslet, že když budeme konzumovat tuny ovoce, že nás to zachrání nebo že nám to udělá dobře. Není to pravda.

Všeho s mírou, samozřejmě. A pokud chceme opravdu regenerovat ta játra, tak je dobře se toho sladkého vzdát, opravdu to minimalizovat, sem tam si osladit něco medem, sem tam ochutnat nějaké to ovoce, ale jinak prostě se tomu vyhnout. A samozřejmě, je dobře si uvědomit, že nás nezachrání žádné superpotraviny. Příspěvek, o kterém tady dneska je řeč dr.  Ekberga, tak má v názvu superpotraviny. Ale tady je právě potřeba si uvědomit, že žádná látka, žádný lék, žádná super potravina nás nezachrání. V první řadě je potřeba přestat ničit. To znamená přestat se cpát těmi věcmi, které to všechno ničí. Nestačí jenom přidat nějaký vitamíny, je prostě nutno se přestat trávit.

Jestliže se neustále trávíme nevhodným procesovaným jídlem plným všeho možného, tak tím, že vlastně přestřihneme kontrolku, která bliká, tak nevyřešíme problém vyjetého oleje u auta. A to stejné u nás. Jestliže polopatická medicína vymyslela to, že prostě přijdete, něco vám je, oni vám dají prášek a vy to, co vám je přestanete pociťovat, ale trvá to dál, tak to prostě není k ničemu. Tak jste nic nevyřešili. Vám se sice uleví, ale problém zůstal a bude se zvětšovat. Sice o něm nebudete vědět, ale bude se zvětšovat. Za nějakou dobu způsobí další problém. Prostě, a to je cesta do pekla. Jakmile si uvědomíme, že je potřeba v první řadě přestat ničit, škodit, otravovat se a to nejen jídlem, tak potom dojde taky k úlevě, uvolnění. A navíc ten problém vyřešíte, protože se vyřeší příčina. Na rozdíl od přestříhávání kontrolek. Takže to je zhruba k tomu k regeneraci jater. Znovu opakuji, přidám pod video odkaz na originální video dr. Ekberga, abyste si třeba mohli nastudovat více detailů k této problematice. Ale v zásadě vám může stačit to, že pokud budete dodržovat SCDčko, pokud snížíte množství fruktózy, kterou budete v rámci toho SCD konzumovat. Pokud budete čistit játra některým z našich propagovaných způsobů, tak můžete velmi rychle a velmi snadno zregenerovat játra a můžete snížit, případně zlikvidovat inzulínovou rezistenci.

Což je mimochodem další téma, o kterém dr. Ekberg mluvil. Jak se celkem snadno zbavit inzulinové rezistence, na které se podíváme někdy příště, na to dojde, budu mít chvilku času to zase zpracovat, protože si myslím, že to bude zajímat hodně lidí. Dokud jsme se nezabývali tady tím naším projektem nebo jak tomu říkat, tak nikdy nenapadlo, kolik lidí diagnostikovanou cukrovku. Když budete mít k tomu nějaké dotazy, napište je samozřejmě do komentářů. Můžeme se na to podívat, můžeme se o tom bavit. Bude to dobře, protože třeba je tam něco, co jsem opomněl nebo co by vás zajímalo. Zase tu informaci dohledám, přidáme do komentářů anebo uděláme další video. Takže. Mlsejte. Regenerujte játra. Buďte zdrávi a uvidíme se příště tady je Radek. Ahoj.

Přidávám slíbený odkaz na originální video Dr. Ekberga
KLIKNĚTE ZDE: pro originální video Dr Ekberga

A ještě odkaz na návod, jak si zapnout automatické české titulky 🙂
KLIKNĚTE ZDE: pro příspěvek o cholesterolu a CZ titulcích


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty