
- Čas přípravy: 30 min.
- Čas vaření: 3 h 30 min.
Rajčatové SCD chutney
Období zavařování je v plném proudu a tak vám chci přispět něčím moc dobrým.
Vybrala jsem rajčatové chutney, připravila jsem ho podle svých chutí a s velkou láskou k jídlu a SCD.
Ingredience
- sladká rajčata - 4 kg
- cibule žlutá/červená - 1 kg
- olivový olej jemný na vaření - 1 plný šálek
- česnek - 8 velkých stroužků
- bílý/červený vinný ocet - 300 ml
- víno bílé/červené - 400 ml
- čerstvý tymián - 2 husté trsy
- čerstvý smil - 3 větvičky (20 cm)
- koření tandori masala - 2 pol. žíce
- himalájská sůl - 2 pol. lžíce
- barevný pepř - 1/2 lžičky
- med - zavařovací sedmička
Postup
1./ Rajčata rozkrojím na čtvrtky, zbavím je dužiny a semínek, a pak ještě překrojím každou čtvrtku na 3 díly.
2./ Cibuli očistím, nakrájím na drobno a nechám ve velkém hrnci s hlubokým dnem na středním plameni 30 minut restovat, často promíchávám. Způsob vaření probíhá stejně jako u cibulového chutney, musíte hrnec hlídat a míchat.
3./ Mezitím očistím česnek, nakrájím na tenké plátky a vhodím ke konci restování k cibuli, asi na 5 minut.
4./ Pak do hrnce přidám zpracovaná rajčata a vařím za stálého míchání dalších 30 minut. Může se stát, že se vám dno hrnce začne lehce připalovat, to vůbec nevadí, hlavně míchejte, podle potřeby snižte teplotu.
5./ Přichází řada na víno a ocet, přilijte je do hrnce.
6./ Ihned poté přidám čerstvé, na jemno nakrájené bylinky - smil a tymián. Se sušenými nemám zkušenosti, proto vám nemohu napsat množství. Osolím a opepřím. Vařím dalších 60 minut a míchám! 🙂
7./ Pak vmíchám koření tandori masala a med, a opět pod kontrolou míchám na mírném ohni a vařím dalších 90 minut dokud chutney nezhoustne. Pokud nezhoustne, pokračujte ve vaření.
Nakonec můžete přidat chilli papričku nebo feferonku, ale já je tentokrát nepoužila, měla bych doma vše pálivé 😉
Nadělala jsem si totiž letos do "foroty" hodně velkou zásobu pikantní feferonkové omáčky "fuocco" a "raw chilli pasty", takže v případě nedostatku pálivého v krvi mohu doplnit jejich pomocí.
S medem postupujte podle svého uvážení. Můžete ho dát i méně, začněte třeba na půlce a postupně přidávejte.
Nám chutná rajčatové chutney přesně takhle slaďoučké.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Je možné použít místo bylinek 100% přírodní esenciální olej z nich? Znám skvělou firmu, která je vyrábí, a nemá konkurenci v kvalitě.
Esenciální oleje bych já sama za sebe použila jinak 😉 Tam stačí kapička a k přímému použití. Proč bych olej použila do jídla, které se vaří několik hodin? Olej bych použila napřímo, nebo do lampy, do difuzéru, nebo pak do salátu pro raw výživu. Pokud máte kvalitu, využijte kapky jinak, Marti, hodnotněji, aby z nich tělo mělo co největší užitek.
Hezký večer Marky 🙂
Chtěla jsem poprosit jen pro jistotu ta gramáž rajčat je před očištěním,že ano?4kg rajčat,než to začnu čistit?Děkuji za odpověď a jinak moc děkuji za všechny úžasné recepty,zatím všechno chutná*👌👌Zkoušela jsem teď i v rámci SCD můj osobní recept~Sirup z mirabelek*mooc dobrý-jen se opláchnou rozvaří se špetku soli a skořicí a přitom rozmačkají (mačkačem na brambory) i s peckama(nejlépe hodně zralé) přepasirujou, znovu zahřejí přidá se medu kolik je libo a po rozpuštění(dávám pastový med)naliju do skleniček vypláchnutých slivovicí i s víčkem a otočím dnem vzhůru.Mirabelka má svoji opravdu dokonalou chuť a spoustu draslíku a vitamínu*tak zkuste😉Dělám z toho mojí vnučce pitíčko a muže se nalít i na vaše skvělé kokosové lívance😍Děkuji,že JSTE💛🍀
Ano Gábi, před očištěním.
Mirabelky, ááááh, ty miluju, děkuju za recept <3
I my děkujeme, že máme mezi sebou tak hodné a úžasné bytosti jako jste VY 🙂
Marky
Děkuji za odpověď.
Zdravím Vás Marky. Dovolím si Vám poslať recept z rajčín a cesnaku,bez zavárania.Potrebujeme 1kg rajčín, 30 dkg cesnaku, jednu lyžicu soli.
Postup-umyté rajčiny zbavená zbytku okvetia ,očistený cesnak- spolu pomelieme /zmixujeme /,pridáme j lžicu soli.Premiešame v mise .Sol musí byť dobre rozpustená, preto aspon pol hodinu niekoľko krát premiešame. Potom plníme do suchých,vysterilizovaných pohárov ,najlepšie z detských presnidávok. Uzavrieme vyvarenými a suchými víčkami. bez sterilizácie uchováme v komore.
Hodí sa pod mäso, gulášu,na pácovanie pred pečením,skrátka čo gazdinu napadne,i na chlebík,ba aj do jogurtu ,,,Kedysi to vymyslel môj brat a ja som to speňažila poslaním do časopisu, bez toho,žeby som pomyslela na honorár. Tak sme sa z bratom zasmiali.
To je dobré teda, ale asi to tak mělo být 🙂 Tak tady u nás dostane zpět spoustu lásky a vděčnosti, protože si myslím, dle sebe, že takhle připravené a bez vaření, že se bude hodit každému na SCD. I těm co na SCD nejsou 😉 Já to zkusím a udělám recept a dám na naše stránky a zveřejním pod vaším jménem, uděláme z vás slavnou osobnost Nelinka 🙂 <3
Děkujemééééé 🙂
Chci se zeptat, dávám sušený tymián do jídla, je velmi hořký . Vy dáváte několik větviček čerstvého, ta mám obavu aby to nebylo hrozně hořké. Nebo ten čerstvý nemá tu hořkost? Ráda bych aby se to povedlo. díky. Jana
Dani, zdravím vás, nikdy jsem nezažila, že by byl tymián hořký 🙂 Nebude to něco jiného? Je dobré taky znát množství a pokud zavařujete, tak je třeba dát větší množství. Sušený nebo čerstvý, je to jedno 🙂
tou slávnou osobnoaťou ste ma dostala….Radšej to dajte ako anonymú osôbku.
Práve som si dorobila druhú dávku,lebo včera som obrala rajčiny.Teraz to trochu odpočíva včetne mňa Občas to premiešam, aby sa soľ premiešala.Poháriky mám nachystané,keď si nohy trochu oddýchnu, tak naplním a dám do špajze.
Som zvedavá,aká bude reakcia.nechajte sa chváliť,lebo si to zaslúžite. Ja som Vám veľmi povďačná. Nech sa Vám aj naďalej darí.!
Nelinka, při každém zveřejnění receptu, pokud není od mne uvádím jméno, protože si myslím, že je to hezký a že to udělá radost. A že je to slušnost a možnost poděkování, protože to není samozřejmost. Tvořit recepty, vymýšlet anebo i jen tak nějaký předělat, uvařit, a nafotit a vydat je celkem časově náročný, a kdo to dělá ví o čem píšu 🙂 Takže, už tuto neděli (snad to stihnu!) bude recept od vás na našich stránkách 🙂 Tak mi ho pak musíte zkontrolovat jestli ho mám dobře! 🙂
Můžu uvést celé vaše jméno? Nebo?
Mňam,je to strašně dobrý!Přesně podle receptu.?
A z toho zbytku jsem udělala majdu k mletému masu.Rozmixovala,dala bylinky sušené-moje vlastní.Rozmarýn,oregano,tymian,majoránka,trošku medu,sůl a do toho jsem namačkala udělanou sekanou.
Děkují-musím pořád něco zkoušet-mánie-však to znáte?.
Jooooo, tady je vidět, že to tu někoho baví!!! Veru, miluju zapálené a nadšené komentáře! 🙂 Nesmím pracovat v noci a číst písmenka plná chutí a vůní 🙂
Dobrý večer Marky.
Ďakujem za odpoveď.Pretože mám pocit,že Vy si rozhodujete ako a čo uverejníte na Vašej stránke o SCD, nechávam na Vašom rozhodnutí .Však za svoje meno sa nehanbím a recept znesie aj kritiku, aj pochvalu- proste ako sa bude komu páčiť. Možno bude aj pochvala,čo ma poteší.
Ďakujem Nech sa Vám darí.
DOBRÁ,ať se daří i vám 🙂
Zdravím Marky,
chápu správně, že tuto dobrotu po uvaření dám do skleniček (případně otočím dnem vzhůru do vychladnutí – stejně jako u jablečného pyré) a pak šup s nimi do lednice (nebo do chladnější spíže)?
Žádné zavařování..? 🙂
Ano ano, přesně tak. Pokud ale máte obavy, tak je můžete pro jistotu zavařit. Já mám tímto způsobem (horké naplnit, řádně uzavřít, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout) všechna chutney celoročně pod linkou, některá 2 roky a jsou v naprostém pořádku 🙂 Ale chladné místo je nejlepší!
Dobrý deň Marky veľmi dobré boli tie placičky z mrkvy. Ďakujem veľmi kucharku start som si kúpila ako prvú.
Ahoj Marky,
děkuji za recept, už se těším až si chutney vyrobím 😉 Mám ještě otázku, kdy mohu konzumovat OCET ?
Jsem momentálně na začátku 4. fáze. Děkuji za odpověď a také děkuji za vaši skvělou práci, kterou s Radkem odvádíte!
Ahoj Vláďo! Ocet můžete. A když ho použijete při vaření, tak je jedno kdy, ocet se při vaření odpařuje.
Děkujeme za pochvalu, moc nás těší! 🙂
Dobrý den,
Chtěl bych se prosím zeptat, co všechno konkrétně využijete z té bylinky Smil? Případně i z Tymiánu. Nemám s tím žádné zkušenosti. Otrhají se pouze listy nebo tam nasekáte i stonky? (případně květ?)
Předem moc děkuji a čest Vaší práci!
Zdravím Michale, použití je různé, podle bylinky, podle chutě a někdy i podle nálady 🙂
Když bylinky usuším, stáhnu lístky a stonky vyhodím. Pokud používám bylinky čerstvé, přímo ze zahrádky, tak je celé nakrájím na jemno, mají měkký stonek, a šup s nimi do hrnce. Nebo když se mi nechce krájet, hodím do hrnce celou větvičku, kterou na konci vaření vytáhnu. Jinak do čaje používám nasušené listy.
U smilu je to trošku jiné než u tymiánu, má celkem tuhý stonek, podobně jako šalvěj, ze smilu používám jen lístky…tady v tomto receptu jsem ho chtěla využít konkrétně pro jeho velmi zvláštní vůni a chuť.
Někdo tvrdí, že má kari chuť, dá se s ním neomezeně pracovat při přípravě orientálních pokrmů. Využívá se klasicky například při kořenění rýže, ale na SCD by se dal využít do jídel z drůbeže, k rybám, do grilovacích marinád, polévek, omáček nebo zeleninových pokrmů. Stačí úplně jen několik lístků nebo malá snítka, protože je velmi aromatický.
Mějte se krásně! Marky
Dobrý den vaše cibulové i rajčatové chutney jsou dokonalé i když si je dělám trošku podle sebe. Chtěl bych vás moc poprosit o zaslání vašeho receptu na RAW chilli pastu a fuoco. Děkuji
Zdravím Jane, díky za pochvalu, já si taky recepty předělám podle sebe, ani moc nedokážu vařit a držet se receptů, jen si je přečtu a jedu si intuitivně podle sebe, a vařit chutney, to je alchymie a zábavná, viďte? 😉
Recepty na omáčky a pasty jsou připravené ke zpracování, ale právě teď jsem v procesu dokončování 2. e-kuchařky, takže vydržte prosím, mám toho moc 🙂
Určitě je ale budu vydávat, hezký den! Marky
Chcem sa spytat Marky, co potom s hotovou chutney? do coho dat a ako ju skladovat. Popripade, kolko takata omacka vydrzi na svete?
Dakujem moc
Petro, chutney se používá například k dlouhozrajícím sýrům, nebo na chlebík, nebo k masu…já si ji dávám dohromady s chilli omáčkou třeba k vajíčkům nebo do omelety z nich 🙂
Jak dlouho vydrží na světě? No, včera si Radek vytahoval další skleničku, tak jsem se začala bát, abychom v lednu ještě nějaké chutney měli :)))) Dělám si legraci, vydrží tak dlouho, jak rychle ji budete konzumovat 😉
Dakujem Marky.
OK, Marky.
Co robis s duzinou a semiackami? Vyuzijes ich po vybrati z paradajok?
Nikdy nevyhazuju něco, co je součástí něčeho dobrého 😉 Vše se dá krásně zpracovat, tak jako když si budeš dělat třeba mandlové mléko, taky přeci nevyhodíš oříšky, dají se použít na další pečení, do koláče třeba. Pecičky a dužinu použiji třeba do španělské polévky Gazpacho nebo přidám do rajčatového pyré, které si dělám do zásoby místo takzvaných protlaků – rozkrájím rajčátka a osolím. V lednici vydrží dobře uzavřené několik týdnů. Dokonce polévka Gazpacho mi teď naposledy, když jsem ji zapomněla hluboko v lednici, vydržela něco přes měsíc. Nevím jak je to možné, ale je to tak :)))) Prostě ke konzervaci stačí sůl a med, jak jednoduché a jak dokonalé, že? 😀
Marky,
bude zle ak paradajky nezbavím dužiny a semínek? Ved su predsa sucastou paradajok.
Soni, budeš vařit o několik hodin déle. A pak se změní i množství ingrediencí, ale záleží na tobě jak si to uděláš 😉 já sama za sebe doporučuju připravit si recept nejdřív tak jak je, abych věděla jak má recept vypadat a chutnat, pak si ho opravuju podle sebe, zvlášť pokud se to těchto chutney týká.
Srdecna vdaka, Marky.
Marky,
prosim Ta mozem pouzit miesto vinneho octu viac vina? Vinny ocot v ponuke obsahuje konzervanty. Vdaka za skvele recepty.
Sona
Soni, určitě! Jinak ocet je dobrý vinný kvasný, z bílého či červeného vína, rádo se děje :))))
…dobrý den Marky, od jaké firmy kupujete koření tandori masala? Děkuji jste skvělý tým 🙂
Ahoj Magdi, koření od Samuela, taky děkujeme! 🙂