
- Množství: pro 3 - 4 osoby
- Čas přípravy: 15 min.
Rajčatové pesto
Dalším pokrmem, který doma milujeme všichni bez výjimky je rajčatové pesto - tomato pesto. Je nenáročné na zpracování a svými chutěmi je hodno výšin. Proto si dovolím tvrdit, že bude návodem nejen pro obdivovatele italské kuchyně. Můžete si ho namazat na opečený chléb, chlebánek nebo si ho můžete dát jen tak k dlouhozrajícím sýrům.
Dole pod postupem mám pro vás ještě jednu variantu tohoto pesta 😉
Ingredience
- sušená rajčátka v oleji - sklenička (Royal, 330 g)
- čerstvá bazalka - velká hrst lístků
- česnek - 1 - 2 stroužky
- parmezán - 1/2 šálku
- piniové oříšky - 1/2 šálku (asi 5 - 8 g)
- Rajčatové pesto podle mého gusta
- sušená rajčátka v oleji - sklenička (Royal, Kreolis, 330 g)
- kapie - 2 velké
- česnek - 1 - 2 stroužky
- chilli - podle chuti
- čerstvá bazalka - velká hrst lístků
- strouhaný parmezán - na posyp
Postup
Postup na italskou klasiku:
Rajčátka spolu s olejem, bazalkou, česnekem a piniovými oříšky rozmixuji ve větší míse ponorným mixérem. Přidám nastrouhaný parmezán, zamíchám a servíruji na bagetky nebo slané muffiny.
Rajčatové pesto podle mého gusta!
Ráda bych se s vámi podělila o svou verzi tohoto pesta. Upřednostňuji, když je v jídle více čerstvého - "raw", to jsem pak štěstím bez sebe! 🙂 Tato varianta je bez piniových oříšků a hlavní roli zde hraje kapie.
Do mísy dám sušená rajčátka i s olejem, česnek, chilli, bazalku a rozmixuji. Pak nakrájím (nemixuji) na malilinkaté čtverečky kapii, přidám do mísy a zamíchám. Díky kapiím je pesto nádherně šťavnaté. Servíruji na bagetku nebo chlebík (mandlový, pekanový) a zdobím strouhaným parmezánem.
A něco pro milovníky raw?
Pesto si můžete dát s kouskem ledového salátu, na kolečka nakrájenou okurkou a nebo na cuketové špagety, které se připravují pomocí spiralizéru. S těmi je pesto naprosto dokonalé - recept (viz. poslední foto v galerii) je také součástí naší e-kuchařky 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý večer Marky , zaujal ma recept rajčinové pesto s kápiou , keďže ja neviem variť v malom ☺ a rajčiny si suším vlastné doma urobila som tejto mňamky viac , môžem ho v malých fľaštičkách sterilizovať bez toho aby sa zmenila chuť či zničili vitamíny ? Ďakujem za odpoveď . Mimochodom vďaka vašim maškrtám som schudla 12kg ??? Zuzana
Zuzanko, toto pesto je něco jako pomazánka, konzumuje se hned, v lednici nějaký den určitě vydrží. Se sterilizací tohoto pokrmu nemám žádné zkušenosti, jak uchovat raw jídlo jako zavařenou okurku nemám páru :)))) Jediné co mi vydrží v lednici bez sterilizace, raw, celou zimu, je feferonková salsa italská.
Dobrý večer Marky, ráda bych se zeptala – na pesto píšete rajčata Royal, Kreolis. Když přečtu složení např. sacharidy 8,1, z toho cukry 7,8,jak tomu mám rozumět, smí se či ne. Děkuji za odpověď.
Kdyby se nesměly, nedoporučovala bych je 😉
… bohužel se říká „cukry“ všemu…lidé povětšinou nemají přehled o cukrech, nevyznají se v nich…já na tom byla před pár lety podobně…sacharidy jsou všeobecně špatně označovány jako cukry, aniž by bylo přesně napsáno, o který druh cukru jde …je třeba rozlišovat tyto druhy, na tom je založeno SCD – cukry jsou jednoduché, dvojité, složené 🙂
Dnes som si dala toto pesto so špagetami z cukety. Je to paráda, Ďakujem za recept 🙂
Taky ho milujeme! 😀
Rádo se stalo 🙂
Tak tohle je skvele!! Vyborne ! Nepopsatelne to se musi proste zkusit! Moc dekuji za recept!!
Jednoduché,úžasně chutná a je silně návykové 😀
Pedro, mám to taky tak 😉 I love pesto! <3