
- Čas přípravy: 5 min.
- Čas vaření: 30 min.
Rajčatové máslo
Jeden jednoduchý recept do rubriky "pomazánky"
Rajčatové máslo dělám buď ze zralých cherry rajčátek (v zimě) nebo použiji velká zralá domácí rajčata od mé osobní dodavatelky, které říkám paní Rajčátková. Ta totiž prodává ta nejúžasnější rajčata na celém světě na Slovanském náměstí v Brně.
Velice chutné je, když do upečených rajčátek přidáte spolu s klasickým máslem navíc čerstvé bylinky.
Rajčatové máslo je výborné namazané na chlebu, chlebové placce nebo na slaném koláči, dá se přidat k pečeným rybám nebo grilovanému masu.
Ingredience
- cherry rajčátka - 500 g
- česnek - 2 stroužky
- máslo - 200 g
- sůl (himalájská) - dle chuti (asi 1/2 (lžč)
- bylinky dle výběru - bazalka, tymián, petrželka
Postup
1./ Přepustím máslo a nechám ztuhnout.
2./ Rajčata rozkrojím podle velikosti na menší díly a dám se solí na crisp talíř opatřený pečícím papírem péct do kombinované mikrovlnné trouby (funkce gril) zhruba na 30 minut. Nechám vypařit tekutinu, provádím kontrolu a zhruba po 15 minutách je společně s 50 gramy másla promíchám.
3./ Pak provádím kontrolu každých 5 minut do konce pečení (vždy promíchám), takže asi celkem 3 x.
4./ Vytáhnu rajčátka, dám do misky, přidám k nim máslo (předem přepuštěné), česnek, zvolenou bylinku a rozmixuji.
5./ Podle potřeby dosolím a někdy osladím kapkou medu.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
mám dotaz ohledně másla, které nyní nabírá takové cenové navýšení, že doopravdy nechci podporovat to co se kolem másla děje. Máte vymyšlenou variantu na zastoupení? Jak se díváte na rostlinná másla.
Děkuji Hanka
Ahoj Hanko, také nechceme a nebudeme podporovat a zaměřovat se na nechtěné věci u nás. Máslo jsem koupila ještě ve chvíli kdy stálo 45,- kaček, a asi ze 6 kusů jsem si připravila do foroty ghíčko. Je fakt, že jsem se dost divila nad vyšší cenou, i ta levnější másla byla v této cenové kategorii, vůbec jsem netušila, co se děje. A to máslo mám v lednici ještě teď a nějakou dobu mi vydrží.V každém případě se dá vyrobit po domácku máslo, recept se dá vyhledat na internetu, už jsem to s jedním pánem řešila na FB. Já se na vaření másla zatím nechystám, to už bych si jinak v kuchyni mohla postavit stan a přespávat v ní :D, ale kdo ví, třeba mě ještě vyšší cena přesvědčí. O rostlinný máslech jsme se bavili nesčetně krát – NIKDY!!! je to špatné, a doufám, že se lidem rozsvítí a nebudou to do sebe cpát. Varianta v zastoupení? Domácí výroba másla nebo oleje, ty správné oleje samozřejmě 😉
Zdravim,
V 3.fazi je mozne ponechat slupku i seminka nebo radeji bez nich?
Dekuji
..záleží na tom, co vám je, pokud máte problém se střevem, nechte si tento recept na později, jak by jste to chtěla vyrobit? Odstraňovat i semínka?
vydržte 🙂
Nevydržela jsem, mnažel ma UC tak aby jsme si mohli namazat ten pekanový chlebík konečně, semínka jsem srkla jako polívku já, sice to nevypadalo jako Vaše máslo na fotce spíš jak omáčka ale dala jsem ho v misce do lednice a už houstne, je moc dobré 🙂
Perfektní, tady je vidět, že když se chce, neexistuje žádné omezení! Jste bezva! 🙂
Niečo tak vynikajúceho som už dávno nejedla 🙂
Udusila som rybacie filé na masle a potom som ešte navrch dala roztopiť lyžičku tohto paradajkového masla. Dodalo to rybe neskutočnú chuť a vôňu. Mäso nejem, ale rybu si občas dám a k tomu ako prílohu hranolčeky z mrkvy a zeleru pečené v rúre.
No tak to je! myslím, že se naši SCD-čkáři nechají od vás inspirovat 😉 a ty hranolky taky děláme, výborná záležitost! :))
při kolika stupních se to peče?
v mé troubě na tento program bohužel není označení stupňů..musíte to vyzkoušet ve vaší troubě… ani jste mi nenapsala jakou troubu máte, takže se dá těžko poradit…