
- Čas přípravy: sterilizace + 20 min.
Rajčatová šťáva od Nely
Dnes tu mám recept od paní Nely ze Slovenska, která je s námi téměř od našeho SCD začátku. Je to krásná a moudrá dáma, o které Radek mluvil už mnohokrát na našich webinářích, ve videích a kterou máme oba moc rádi. A proč je pro nás dva paní Nela takovou hvězdou? Je totiž důkazem toho, že nikdy není pozdě něco pro sebe začít dělat. Paní Nela totiž, jak sama říká, vstoupila už před pár lety do devátého decénia svého života.
A protože je tu opět sezóna rajčat, poslala nám svůj vlastní recept, o kterém jsem vám dávala vědět už před 2 dny na Instagramu. Je jednoduchý, opět, na SCD vaříme jednoduše, a nebudeme potřebovat zavařovací hrnec. Takže nám zbude co? Spousta času pro sebe! 🙂 Čeká na nás příjemná rajčatová pohodička, žádné složité vaření a pouze 3 ingredience. Výsledkem tohoto počinu bude rajčatová šťáva mnoha využití a v zimě se bude hodit, protože jak víme, rajčata v tomto období vypadají jako hrášek a nemají žádnou chuť.
Nemám tušení jak jste to měli letos se zavařováním vy moji milí, ale já jsem kvůli našemu stěhování zvládla zavařit až teď na poslední chvíli okurky. Ovšem ty pravé "znojemské", se kterými mi pomáhala moje mamka Eliška. Kdyby nebylo jí, stojím v kuchyni ještě teď 🙂 Mamko, jestli tohle čteš, tak ti posílám ještě jednou velké díky! A pusu! 🙂
"Lák na okurky podle SCD - recept ZDE.
No a co s časem, který získáme díky nezavařování? 🙂 No jasně že vám doporučím nějaký výlet či procházku v lese, projížďku na koni, na kole, prostě udělejte co vás baví a co vás učiní šťastnými. Ale hlavně vás pošlu na sluníčko, protože je třeba získat ještě nějaký ten vitamín D, podzim se blíží, sluníčko den za dnem slábne. Takže, jak to půjde a já věřím, že nás září obdaří ještě nějakými těmi vyššími teplotami, tak jakkoliv a kdekoliv to bude možné, nestyďte se vystavit svá milovaná těla! PROČ?
Abychom mohli vitamín D ze slunce přijmout přirozeně je třeba obnažit se o něco více než je zvykem neboť vitamín D jsme schopni přijmout pouze a jedině vlastní pokožkou, neoblečenou! 😉 Vykukující hlava z dlouhých letních šatů byť nádherných nebo ze super cyklistického overalu je málo, spíše takové vůbec nic. Nula vitamínu D! Stačí, když si dopřejete denně 15 - 20 minut odpočinku v lázni ze slunečních paprsků. Už teď jak to píšu se vidím, jak ležím na verandě a čtu a nebo dělám NIC 😉 A věřte mi, bude to víc jak 20 minut 😀
A teď už tu mám komentář paní Nely, který mi nechala pod mým receptem na Rajčatové SCD chutney - recept ZDE.
"Zdravím Vás Marky. Dovolím si Vám poslať recept z rajčín a cesnaku, bez zavárania.
Potrebujeme 1kg rajčín, 30 dkg cesnaku, jednu lyžicu soli. Postup: umyté rajčiny zbavené zbytku okvetia, očistený cesnak- spolu pomelieme / zmixujeme / pridáme lyžicu soli. Premiešame v mise. Sol musí byť dobre rozpustená, preto aspon pol hodinu niekoľko krát premiešame. Potom plníme do suchých, vysterilizovaných pohárov, najlepšie z detských presnidávok. Uzavrieme vyvarenými a suchými víčkami. Bez sterilizácie uchováme v komore. Hodí sa pod mäso, do guláša, na pácovanie pred pečením, skrátka čo gazdinu napadne, i na chlebík, ba aj do jogurtu. Kedysi to vymyslel môj brat a ja som to speňažila poslaním do časopisu, bez toho, že by som pomyslela na honorár. Tak sme sa z bratom zasmiali".
Cítím velkou vděčnost, že se paní Nela podělila o recept i s námi. Myslím si, že člověk by se měl dělit s ostatními o dobré věci a zkušenosti, o své vlastní poznání, o svoji moudrost, o umění, o přátelství, lásku, prostě o něco co by mohlo být prospěšné taky ostatním. Díky tomu získáme mnohonásobně větší množství energie, energie hojnosti, paradoxně více, než když si to budeme schovávat sami pro sebe. Hojnost není pouze o penězích, hojnost je obsažena všude, ve všem kole nás. Je v lásce, v přátelství, ve zdraví, v partnerství, v rodině, v tvořivosti jakéhokoliv druhu, v přírodě, zkrátka všude kam naše oko dohlédne a co dokáže naše srdce pojmout. A čím více dáváme a nebo jsme vděčni za to co získáváme, co dostáváme, tím více hojnosti k nám přichází, v jakékoliv formě. Neli, moc děkujeme 🙂
Ingredience
Postup
A tady mám pro vás vlastní postup, jak jsem recept podle paní Nely připravovala. Probíhalo to prakticky stejně, jen jsem si díky mixéru ulehčila práci s krájením rajčat.
1./ Z rajčat odstraním vše zelené a řádně je opláchnu v teplé vodě, česnek zbavím slupky.
2./ Oboje umístím do mixéru a se solí rozmixuji do hladka. Já jsem k přípravě použila cherry rajčátka, házela jsem je do mixéru celé. Pokud bych měla k dispozici velká rajčata, budu je krájet na půl nebo čtvrtky podle velikosti. Asi nebudu řešit vykrajování, mixér od Luvele, který právě nově zkouším, to hravě zvládne. Brzy přidáme recenzi tohoto mixéru.
3./ Vyberu sklenice s víčky, řádně je opláchnu v horké vodě a saponu a nechám osušit. Saponem myslím jakékoliv odmašťovadlo, které doma používáte. Já mám nejraději šetrné, ekologické přípravky, doma kromě Radka bydlím s Jelenem (tohle není reklama, jen tyto přípravky ráda používám), řekla bych že velmi hezky funguje, také velmi dobře pere. Sklenice můžete dát na závěr pro jistotu zahřát na 100 °C do trouby, po dobu asi 10 minut.
Při tomto způsobu "zavařování" je třeba velké pozornosti při sterilizaci skla a víček, vše by mělo být čisté. Sklo můžete dát také do myčky a pak ještě vydezinfikovat, nebo jak jsem psala, zahřát na 10 minut v troubě. Myslím, že tohle by mohlo dokonale stačit.
4./ Rozmixovanou rajčatovou šťávu uzavřu šroubovacími víčky v připravených sterilních sklenicích a umístím do chladnější části komory nebo sklepa, podle možnosti.
Rajčatová šťáva se hodí pod maso, do guláše, na marinování, zkrátka jak píše paní Nela, co hospodyňku napadne. Já ještě nemám žádnou zkušenost s využitím, ale určitě budu postupně zjišťovat co a jak a dám vám vědět. Rajčatovou šťávu, raw způsob jsem připravovala prozatím z jedné dávky, která se vešla do 4 menších zavařovacích skleniček. Česneku jsem dala raději 200 g místo původní dávky, neboť se nám povedlo koupit obzvlášť ostrý. Sklenice jsem umístila do chladu. Věřím, že budete spokojení, mějte se krásně, zavařujte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Omlouvám se Marky, ale až teď se dívám, že se moje odpověď někam ztratila. Jen stručně k otázce na množství česneku. Ano, dávám ho hodně, tak jako paní Nela. Je to echt česnekové. Používám na nakládání masa a třeba do trochu do guláše.
Jako, věřím Jani :), já jsem trochu ubrala, chutnala jsem, je fakt, že jsem letos natrefila na extra pálivý česnek, tak uvidím, protože i to množství co jsem dala k rajčatům mi zkřivilo ústa 😀
Zdravím Radka, Marky i paní Nelu. Určitě je to výborný recept a trvanlivý, díky česneku. Bohužel ho musím nechat až na příští rok. Letos jsem nasadil 80 keříků různých rajčat. No a už mám sklízeno.! Ze všeho mám jen asi 5 kg zelených rajčat, A z toho ještě denně vyhazuji 2-3 rajčata . PLISENˇ Všechny keře byly zasaženy. Z rajčat si vyrábím kečup,čatni, i zavařené rajčata na pomazánku. Rajčata zavařují tak, že je robotem nahranolkuji, šťavu ocedím a čerstvou vypijeme,a jen husté rajčata zavařuji. Letos bohužel nic. Zdravím všechny SCDčkaře.
Rajčátek je samozřejmě škoda, asi za to může to letošní kolísavé počasí, že? I my zdravíme Stando! 🙂 M+R
Ospravedlňujem sa ,že odpove na Váš krásny komentár som napísala tam kam asi nepatril,.Takže nebudem sa opakovať,len poďakujem za krásne uvedenie receptu,Ešte raz vďaka,nech sa gazdinám občas pri varení zíde.
Zdravím vás oba, díky za recept. Určitě vyzkouším, zavařují , nakládam,kečupuji?.No zkrátká to frčí, jsme přeci v zavařovací sezóně. Mám diky soustavnému dešti nadúrodu fazolek, tak se musím činit, ale na tento recept, na šťávu z rajčat, si čas určitě najdu.??Ivana
Dobrý den. Tenhle recept znám už léta a občas používám. Proč občas? Protože jsem si před mnoha lety udělala zásobu a věřte nevěřte ještě nedávno jsem ze sklepa přinesla poslední skleničku. Ta trvanlivost je neskutečná. Letos se urodilo, tak jdu do toho. Ale už nebudu dělat takové zásoby:-).
Jani, a kolik používáte česneku na 1 kilogram, stejně jako paní Nela?
Dobrý deň,
ďakujem veľmi pekne za naozaj zaujímavý a hlavne jednoduchý spôsob spracovania paradajok (rajčin)???
Vlasta
I vám dobrý den, Rádo se děje! 🙂
Radku,
děkuji za recept. Rajčata mám na zahrádce,
tak se do toho pustím. Neměla jsem dobré
období,vůbec jsem nikam nedošla jak mě
bolely klouby. Snacha mě zajistila ajurvédskou
masáž,tak jsem jí absolvovala poprvé tři dny
a teď ve středu jeden den. Tak se mě ulevilo
a doufám,že se to nebude vracet.
Přeji hezké dny a srdečně zdravím
Jitka.
Rádo se děje 🙂
Díky však patří Marky a hlavně paní Nele.