
- Množství: 10 - 12
- Čas přípravy: 25 min.
Gazpacho
Tuhle jedinečnou španělskou polévku - Gazpacho (gaspačo), připravuji v létě jednou do týdne. Je to studená polévka a tam dole na jihu se dělává v horkých letních dnech pro osvěžení. Někteří jí říkají "polévka z lednice" - a to se mi moc líbí, protože do lednice tahle polévka prostě patří. Já bez téhle španělské klasiky nemohu být ani v zimě, i přesto, že vím, že není tak chuťově dokonalá, jako když si ji připravuji v létě.
Pro mne je Gazpacho polévka číslo 1. Je tou nejzdravější polévkou na světě. Připravuje se z čerstvé syrové zeleniny, nic se nevaří, pouze se mixuje. Proto je tahle polévka doslova gejzírem vitamínů a minerálů. Zbožňuji rozmanitost chutí zeleniny kombinované s kvalitními produkty, zvlášť pokud jde o kvalitní olej a ocet. Vybíráme si třeba tady - Itálie na stole.
Co se týká přesnosti použití různých druhů koření, bylinek a ochucovadel, račte prosím brát dole vypsané množství jako orientační. Nemůžete nic zkazit, když se budete řídit svými vlastními chutěmi. Pokud byste však chtěli poznat tu pravou chuť polévky z Andalusie, nezbývá vám nic jiného, než že krásné a slunné Španělsko, plné dobrosrdečných lidí pojedete navštívit. Ale i tak se pravděpodobně nedopátráte pravosti receptu. Tam dole na jihu má totiž každá rodina svůj vlastní recept, jediný a originální 🙂
Neměla bych zapomenout napsat, že rajče je trvalka bylinného charakteru, pěstuje se jako jednoletka, plodem je bobule, ale hlavně!, že rajče je nesladké ovoce. Je to pro vás překvapení? Ne? Tak pro mne ještě nedávno bylo, ale člověk se pořád učí a já moc ráda. Mimochodem okurka polní také patří mezi méně sladké ovoce.
Ingredience
- zralá rajčata - 2 kg
- červené kapie - 600g
- okurka salátová - 1 kus
- čerstvé bylinky - bazalka, oregáno
- česnek - 2 stroužky
- pepř a sůl - podle vlastní chuti
- chilli paprička - kousek
- med
- sušená rajčátka - 5 kusů v zimním období
- balzamikový ocet
- olivový olej extra virgin
- parmezán
Postup
Připravte si kvalitní mixér, bude potřeba.
1./ Základem polévky jsou čerstvá a vyzrálá rajčata. Rozkrájím je na půlky, dám do větší mísy a rozmixuji - nikdy nepoužívám rajčata zavařená a nikdy neodstraňuji slupku spařováním - jde mi o zachování vitamínů a minerálů.
Chci, aby polévka zůstala syrová - živá (raw food)
2./ To stejné udělám s kapiemi a okurkou. Nakrájím a rozmixuji.
Nezapomenu na sluncem sušená rajčátka, nakládaná v oleji (olivový, slunečnicový) - ta přidávám do Gazpacha hlavně v zimě, kdy rajčata z obchodu nemají takovou chuť a sílu jako v létě.
3./ A nyní je čas na dochucování, které je nejdůležitější, máme tu:
a./ Bylinky - bazalku (oregáno), tu otrhám všechnu z celého květináče zakoupeného v supermarketu, ale v létě chodím pro bazalku zásadně do své vlastní zahrádky.
b./ Chilli papričku - té dávám opravdu malinko, ale díky ní má polívečka správný říz.
c./ Česnek - dávám tak ze 2 menší stroužky, abych nepřebila vůni a chuť ostatních surovin.
d./ Med - 1 lžíce, ten dodá polévce lehkou sladkost.
e./ Balzamikový ocet - 4 lžíce nejméně.
f./ Olej - toho si dopřávám - 5 lžic určitě, zvlášť pokud se jedná o kvalitní olivový, za studena lisovaný.
Olej někdy použiji půl napůl se slunečnicovým olejem z nakládaných rajčátek.
4./ Vše řádně zamíchám, ochutnám a podle potřeby ještě dochutím.
Gaspacho se dá servírovat buď do talíře a nebo do sklenky na vysoké stopce.
Na závěr ho můžeme posypat parmezánem.
Pokud máte rádi olivy, můžete nakrájet na drobno černé olivy, naložené v oleji a ozdobit jimi polévku. K polévce se může podávat mandlový chléb a nebo chlebové krutonky - chléb nakrájím na kostky a na sucho je na pánvi opražím.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, prosím, kde kupujete ocet alnatura? Vůbec mi na ten odkaz nic vyhledávač nenašel. Dekuji
DM 🙂
Moc mě to nenadchlo, ale dalo se na to zvyknout, až jsem přidal víc sýra. Med to kazí, zato po sušených rajčatech se to velmi zlepšilo.
V receptu úplně chybí množství vody.
Romane, zdravím vás…voda se do receptu nedává, není jí třeba, to postrádá smysl. Tekutiny, šťávy ze zeleniny je víc než dost, není třeba ty chutě ještě ředit vodou 😉 Med to nekazí, jen vám nejde po chuti, to je v pořádku. Pokud máte k dispozici domácí slďoučká rajčata, papriky – kapie, nebude ho třeba. Je celkem velmi důležité jak si recept ochutíte, možná se vám to nezdařilo, více octa, méně, chuť by měla být sladko-kyselá. Pokud vás recept neoslovil, je to naprosto normální, mě taky neudělá šťastnou každé jídlo 🙂 Mějte se krásně! Díky za zpětnou vazbu. A víte co? Já úplně dostala chuť na tuhle polévku, jdu si ji připravit, protože gaspacho a léto k sobě prostě patří 😀 Ahooooj 🙂
Máte pravdu. Vodu jsem musel přidat kvůli sušeným rajčatům, protože to moc zhoustlo. Polévka zasytí a zahání hlad. Budu ji dělat častěji. Je podobná balkánskému salátu, ale dá se nedojezená skladovat a nemusí se tolik kousat, to je výhoda.
🙂 Já si k ní dávám taky hodně sýra, co jsem si vzpomněla, a je fakt, že polévka v lednici vydrží, pokud si ji uděláte do foroty 🙂
Vysvětlete mi, prosím, jak to že v tomto receptu máte balzamikový ocet, přitom v seznamu Co ANO co NE jej máte zakázaný..
Děkuji a přeji krásný zbytek léta
http://www.uzdravtesejidlem.cz/balzamikove-octy-ano-nebo-ne/
tady máte info, mimochodem, právě si jeden vyrábím z černého rybízu, recept najdete na našich stránkách také, i vám krásné léto! 🙂
Marky,
to je rychlovka a přitom lak lahodná vitaminová bomba.
Mňam. Velmi děkuji za recept a za to,že jste.
Díky Vám se mi vrací zdraví a mlsám,DĚKUJI velmi
pěkně.
Ano, rychlovka a mnjamka! Jsem ráda, že se vám daří, že se vám zdravíčko vrací, o to jde především 🙂
Mějte se krásně!
Dobrý den, děkuji za recept – gazpacho miluji 🙂 Ale uvádíte balzamikový ocet, který na sezname co Ano/Ne je zamítnut… Tak jak to je podle SCD? 🙂 Děkuji!! Angela
Ano, je to tak uvedeno záměrně, více zde http://www.uzdravtesejidlem.cz/balzamikove-octy-ano-nebo-ne/
Rádo se děje Angelo 🙂
MARKY VSE UZ MAM PRIPRAVENE NAPOLE ECKU PROSIMTE NA TY KRUPONKY JE STEJNE POSTUP JAKO NA CHLEBA?DIKY MOC ZDRAVIM (PENIZKY JSEM UZ POSLALA AZ TO ZJISTI DEJ VEDET AT VIM ZE TO DOSLP)
Krutonky do polévek řeším klasicky, nakrájím mandlový chléb na kostečky a na pánvi ho na sucho opražím, křup! 😉
pekny podvecer sdilim vasi polevecku vypada velice pekne musim vse dat dohromady zitra hned vyskousim moc dik za dobry tip mejte se pekne
Alenko, lepší je z čerstvých rajčat, v létě, ale i tak s dá..dosladit se dá medem nebo červenými kapiemi 😉 Marky