
- Množství: 10 - 12 vajec
- Čas přípravy: 15 + 10 min.
- Čas vaření: pečení 60 min.
Pštrosí vejce
"Pštrosí vejce" jsou takovou milou obměnou pro milovníky klasické sekané.
Tuto dobrotu uvařila moje maminka Eliška a tím pádem už stačí recept sepsat a dát ho na naše stránky www.uzdravtesejidlem.cz mezi ostatní recepty. "Pštrosí vejce" krásně poslouží jako vzorový recept pro ty, co si ještě neumí moc dobře představit jak bude vypadat jejich život na SCD. Vlastně neexistuje nic co by bránilo nechat si zabydlet tuhle milou SCD návštěvu ve vaší kuchyni 🙂
Budu ráda, když vám recepty na našich stránkách nebo v kuchařkách budou ku pomoci 🙂
Jediné, co brání člověku zažít něco nového, lepšího nebo se už konečně uzdravit, je jeho hlava, hlava plná nejistot a obav. Nedejte se, příprava jídel je někdy stejná nebo podobná, některé suroviny se vymění, nebo se naučíte vařit a péct jídla úplně nová, no není to dobrodrůžo? Je to JEN a JEN nové, to je vše. Všechno je jednou poprvé a nové, že? Třeba tak jako tomu bylo poprvé, když jste vařili svíčkovou, pekli závin, jeli na kole nebo jste se učili plavat 🙂
Recept na sekanou vytahuji z členské sekce a pak už jen doplním o tu část, jak dostat vejce do sekané, což je hračka!
P.S.: maso na sekanou si nechte pomlet u řezníka nebo si ho pomelte doma sami. Hotové balíčky v chladících boxech nechte v obchodech ležet, obsahují na 100 % dextrózu a jiná další překvapení.
Sekaná jako taková zajisté patří k naší české klasice a je to s ní jako když jsem psala o polévce Gazpacho, co domácnost to zaručeně ten nejlepší recept 😉 Vždyť se jděte podívat na internet, dočtete se například - recepty na nejlepší českou sekanou, babiččinu nej sekanou, zaručeně tu nej sekanou. A která je tedy ta nej? No přece tady ta moje a ta vaše 😀
I zde při přípravě bude záležet na vyváženosti chutí, což opět nechávám na vás. V tomto receptu jsou vynechány ingredience jako mouka, smetana, strouhanka nebo rohlíky. Ale žádné obavy, už teď vás vidím, jak si jdete pro nášup.
Nechť vám tento recept poslouží jako inspirace k vytvoření stavu blaženosti třeba při společném nedělním obědě 🙂
Ingredience
- doma mleté vepřové maso - 1 kg
- cibule bílá / červená - 2 velké
- vejce - 1L nebo 2M
- olivový olej jemný na vaření
- hořčice Dijon - asi 3 lžíce
- česnek - 5 stroužků
- kmín drcený dovnitř i na ozdobu
- vejce vařená na tvrdo - 10 - 12
- majoránka - 1 vrchovatá polévková lžíce
- pepř barevný mletý
- sůl
- banánová mouka - 2 - 3 vrchovaté polévkové vlžíce
Postup
1./ Maso (např. mix vepřového a hovězího v poměru 3:2, nebo vepřové plecko a zadní hovězí v poměru 1:1 umelu v masovém strojku. Dám ho buď do větší nádoby nebo na vál (jak je vám příjemné) a přidám koření - sůl, pepř, mletý kmín, majoránku, utřený česnek, hořčici a cibuli, kterou si zlehka na oleji dopředu orestuji. Můžete ji přidat do sekané i čerstvou a jemně nasekanou. Masovou směs zpracovávám v rukavicích. Dopomůžu si banánovou moukou - ta celou směs pěkně propojí.
Vytvořím šišku, kterou nechám 1/2 hodinky ležet.
2./ Uvařím vejce na tvrdo. Jak? I to může být někdy věda :)) Na internetu je spousta návodů jak toho docílit a nebo se jukněte do naší SCD kuchařky START, tam je vše dopodrobna vypsáno 🙂
3./ Směs rozdělím na 10 - 12 částí (mamce to vyšlo na 11 kusů). Z každé části vytvořím v ruce placku, do ní vložím uvařené vejce (bez skořápky :-), zabalím a uválím kouli. Aby se vám koule lépe zpracovávala, namočte si ruce ve vodě nebo kouli podsypte banánovou moukou. Takhle zpracuji i zbylé koule, tedy pštrosí vejce a dám péct do pekáčku nebo zapékací misky (opatřené alobalem).
Na dno misky mohu na kolečka nakrájet 2 cibule, čímž vytvořím "podestýlku", na kterou vejce pěkně posadím. Podliji velmi malým množstvím vody. Nepřežeňte to, je lepší během pečení vodu přilít, než mít seshora krásně upečeno a zespodu uvařeno. Přidáním cibule zabráním přichytávání a připalování. Upečená kolečka cibule můžete využít při servírování.
Dám péct do předem vyhřáté plynové trouby na 180°C po dobu asi 60 minut.
Sekaná nebo pštrosí koule mohou být pokaždé jiné, stačí si pohrát s kořením či čerstvými bylinkami, pokaždé si takhle můžete vytvořit novinku. Ať vám všem moc chutná, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Banánovou mouku můžete teď pořídit i v tzv. gastro balení 1,2 kg zde: EXPRES MENU
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Pštrosí vejce – skvělý recept!!!
Gurmanský zážitek. 🙂 Zkusila jsem i bez hořčice a též je to výborné…
Děkuji moc za vaši práci a za všechny recepty.
I já děkuji převelice! 🙂
Ahojky! Děkuji za báječné recepty.Vše.co jsem podle vás dělala.moc chutnalo.Teď se chystám na ta vejce.A protože miluji mrkvové pyré.tak to zkusiím s ním.Krásné dny!Blanka
Tak to máme velkou radost 🙂
Mohu dát misto banánové mouku kokosovou? Jinou doma zatím nemam
Noooo, nic proti gustu Magdi, ale…kokosová mouka je sladká. Banánová mouka je neutrální chutě, proto je použita v receptu. Také má pojivou schopnost. Kokosová mouka vám naopak do sebe natáhne všechnu vlhkost z masa a ingrediencí, nedovedu si představit co to udělá. Já bych si kokosovou mouku do slaného masitého jídla nedala a raději bych být vámi počkala až budete mít banánovou mouku 🙂
Od které fáze se může dijonská hořčice?
díky
Moc bych s ní nespěchala, přeci jen je to procesovaná potravina, nehnala bych se do ní…šla bych do ní od 3 a velmi opatrně…
Ahoj Marky! Včera jsem dělala pštrosí vejce poprvé a byla to mňamka ; -) ostatně jako všechno ostatní. Nejsem žádná kuchařka, ale s SCD se mi daří 🙂 Všechny kuchařky i stránky jsou úžasné ; -) Skvělá práce!
Ali, no tak to je senzace! Někdy to vypadá složitější, ale je to jen leknutí nebo zdání . Dokonce mi některá děvčata na scd píší, že je pro ně vaření teď daleko jednodušší ? děkuju za komentář, jsem moc ráda, že se vám daří. Hezký den!
Pštrosí vejce bylo dobré jako přílohu jsem dělala dýňové zelí
Skvělý nápad Jani 🙂
Je krásné to číst. Dýni Hokaido miluju, již dávno ji papám, ale jen pečenou, hned zítra to zkusím. Ema
Děkuju, je krásné to číst, ano, teď myslím na komentáře. Zrovna dnes když jsem dopisovala recept na rohlíčky, ptala jsem se Radka jestli v receptech nejsem příliš ukecaná. Vidíte, a tak hezká odpověď mi do hodiny přišla 🙂
Emo, tak ať se povede 🙂
Dobry den, mozem sa opytat, co ste pouzili ako prilohu? Je to nejake tekvicove pyre? Vyzera to veeeelmi chutne, dakujem.
Přesně tak! Dýňové pyré, konkrétně z hokaidó 🙂 Je to moc dobré, mnjamka 😉 Kombinace je úžasná, protože dýně je jen uvařená, s máslem, a do protivky je kořeněná pečená sekaná, takže se to nádherně doplňuje 🙂
Dobrý večer dakujeme veľmi pekne za nové receptíky veľmi som sa potešila, budem mať zasa niečo nové do jedálnička
Rádo se děje paní Evo 🙂
Veru ma Marky pravdu,že je to len a len o tom,ako to dostať do hlavy a začať premýšľať trochu ináč. Som im nesmierne vďačná za ten kurz,za všetky videá a aj za podporu keď potrebujem niečo vedieť,tak odpoveď vždy dostanem. Keby nie ich,tak doteraz žerem tablety ako cukríky od bolesti,aj keď neprešlo ešte vsetko,ale môžem povedať,že o 80% sa cítim už vyborne,z a pol roka sa mi život veľmi zmenil a čo viac som zhodila už 20kg,čo predtým nebývalo možné!!! Bola som veľmi na sladké,ale môžem povedať,že teraz ani nie,obcas ma chytí ,,mlsna,,,ale to mám ďatle a dam si zopár a zas mám pokoj. Držim palce aj naďalej Marky a Radkovi,nech sa im v ich úsilí veľmi darí!!! Matilda
Děkujeme Matildo! 🙂 Je moc fajn číst vaše komentáře, protože nás pak baví pokračovat dál 🙂
Ať vám to všechno krásně funguje!
Vejce na tento pokrm (ale i jinak) vevode privedu do varu, minutku pockam, priklopim a vypnu zdroj. Necham asi 8 az 10 minut stat. Tak jsou vyborna.