Čtením etiket můžete ledasčemu předejít…

Opravdu to stojí za to. A stojí za to i třeba s sebou nosit dvoje brýle, jako jsem musel použít já, neb etikety a třeba obchodní smlouvy se vyznačují používáním velmi malého písma…
To je ale divné, proč to tak asi je? 😜

PŘEPIS VIDEA ZDE

Zdravím vás přátelé. Tady je Radek a dnes se bude číst. Proto mám taky krásné stylové brýle v jedné z barev našich našeho loga a bude se číst, protože proč je dobré číst etikety? Je to dobré ze stejného důvodu, jako je dobré číst obchodní podmínky při podpisu třeba pojišťovací smlouvy. A se říct, že tyto věci mají mnoho společného, protože když si to nepřečtete, tak si potom nemůžete stěžovat, když je vám třeba blbě, anebo když prostě nedostanete náhradu za nějakou škodu, kterou jste si mysleli, proti které jste si mysleli, že jste pojištěni.

A jako příklad jsem si vzal jednu takovou dobrotu, kterou jsem znal velmi dobře a docela dost jsem dobroty snědl v době, kdy jsem byl na vojně a o víkendu většinou v neděli. Právě tak bývala studená večeře. A tady, tu, tady, tu mlsotu tu jsme velmi často dostávali. I když to tady takhle podržím, tak vy to neuvidíte, co to je? Protože já nechci nikomu dělat ani reklamu, ani anti reklamu. Chci to spíš vzít trošku z jiné strany, abyste abyste věděli proč. Opravdu je důležité a je dobré číst etikety. I když SCDčkař už jich moc asi nepřečte, protože skutečný je SCDčkař spíš vaří z těch prvosurovin a čte etikety jenom na málo věcech opravdu málo. A to jenom proto, aby si potvrdil, že třeba u jižanské hořčice, když nenajde tu svou oblíbenou verzi, kterou má otestovanou, tak jestli tam třeba někoho nenapadlo přidat cukr nebo něco podobného, co by nám vadilo. Takže SCDčkař se to už moc neřeší, protože jak říká, moc těch věcí do ruky nebere, ale samozřejmě ví, co ještě. Nás teprve třeba zpovzdálí sledujete a na SCDčku nejste, tak pro vás je to informace důležitá, protože skutečně jednak a jednak je velmi důležité, co tam všechno je přidáno. A za druhé je to i překvapivé. Člověka by nenapadlo, že tam tohle je všechno potřeba. Aspoň to jinak takové člověka, jako jsem já, protože si pamatuju, že dřív jsem občas taky zatoulal zrakem na složení těch věcí v té době, třeba, kdy jsem to dostával jako studenou večeři a v té době se to skutečně ještě vyrábělo asi jinak všechno.

Takže pojďme se na to podívat, přátelé. Ani ty stylové brýle, jedny mi nebudou stačit. Takže se, si je ještě posílím tady tím lorňanem tady tím cvikem a podíváme se na to. Takže tady v dobrotě je vepřové sádlo, to by šlo. Vepřová kůže, to by taky asi šlo. Když se dobře pomele, tak se spolknout. Voda v pohodě. Vepřová játra 15 % vývar z vepřového masa, super vepřové maso 6 a půl procenta. A solící směs v závorce sůl, konzervant, dusitan sodný, stabilizátor. A teď je teď je to docela zajímavé chlorid sodný, teda pardon, chlorid draselný. Blbě se to čte, ještě se to leskne. A teď naše oblíbená složka. Kdo nás sledujete, tak už víte, že jsme o tom mnohokrát mluvili. Karagenan neboli E 407 mají tedy napsáno jenom karagenan, což je velice zajímavá látka. Má dvě formy vysoko molekulární a nízkomolekulární. V té jedné formě se používá jako stužovadlo do pokrmů a v té druhé formě se používá při laboratorních pokusech. Pokud potřebujete u laboratorních zvířat vyvolat okamžitě buď zánět střev, anebo rakovinu. No a my jsme narazili kdysi při hledání něčeho úplně jiného na takovou zajímavou studii, kde se psalo, že je velmi pravděpodobné, že stykem s kyselinou chlorovodíkovou v žaludku ta jedna forma přechází v tu formu druhou. 

Takže taková pojistka, abychom náhodou to třeba nepřestáli bez úhony. A zase další zajímavá věc, samozřejmě tarubin. Pak je tady zase něco normálnější. Sušená cibule, kořenící přípravek, sůl, glukózový sirup, koření, dextróza, extrakty koření. Takže zase cukr a vepřová bílkovina. Není tady uvedeno jaké množství a látka zvýrazňující chuť a vůni glutamát sodný, ten snad nesmí dneska nikde chybět. A pak je tady obligátní větička Alibi, že může obsahovat stopy sóji, mléka, vajec, prostě takhle. Takže to je jeden takový příklad za všechny.

Určitě určitě znáte spoustu dalších takových všelijakých pochutin. Dokonce jsem někde slyšel a nemám to ověřeno, že v rohlíku neboli v housce. Pro ty, kteří nevědí, co rohlík, tak je seznam. Ingrediencí, který čítá okolo dvaceti nebo třiceti položek. Dokonce jsem si vždycky myslel, že jsou tam čtyři nebo pět maximálně. Takže to je důvod, proč by měli číst etikety a ne jenom samozřejmě etikety. Je dobré číst i ty obchodní podmínky různé. 

Podívejte se na to, protože když to nečtete, tak si potom nemůžete stěžovat, že jste se třeba otrávili nebo že je vám špatně, protože ono je to tam napsáno, je tam napsáno, že je tam karagenan. Přece když víte, o co jde, když se trošku zajímáte a zjistíte, že to tam je. Tak nevím, jestli si to dáte k jídlu, jestli nesáhnete radši po něčem ověřeném. Takže dnešní video je krátké. Jenom jsem vám chtěl říct, že je opravdu důležité číst ty věci anebo potom se přidat na to SCDčko a začít si vařit a začít si to jídlo dělat tak, že vím, jak vzniklo, protože to je jedna z hlavních, jeden z hlavních předpokladů na SCDčku, že nejím a nepiju, co nevím, jak vzniklo

No a abyste vlastně nemuseli v tomto dál zůstávat, že nevíte, co jíte, tak se koukněte na naše stránky. Kdo je samozřejmě nezná a kdo je znáte, tak víte o co jde, Ale vy, co tohle video sledujete někde jinde než na našich stránkách, tak na skočte. Podívejte se, je tam i spousta receptů, je tam seznam potravin a můžete se přidat i do video kurzu, který je zdarma. Je tam další spousta informací. No a když se vám bude zdát, že uzdravování způsobem, při kterém si velice dobře pochutnáváte, vám dává smysl, tak se můžete přidat

Takže končím naším oblíbeným sloganem mlsejte a buďte zdrávi. A čtěte etikety. Ahoj.

A jeden související příspěvek zde: Kolik let života dopřejete svému dítěti?


 

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty