
- Čas přípravy: 10 - 20 min.
- Čas vaření: do 60 min.
Prázdninová piškotová bublanina
Recept, který mi poslala paní Jana Vlčková musíte vyzkoušet, zvlášť v tomto nádherném letním období, kdy všechno tak krásně zraje a všude jsou možnosti pořídit si čerstvé ovoce, někde na rynku, u farmáře, přímo ze stromu, ze zahrádky.
Ano, krásně nadýchaný tento piškot je, přímo nebesky nadýchaný, dá se snadno použít třeba jako základ rolády nebo na dort. Jedinou vadu na kráse ale má, strašně rychle mizí z talíře!!!!
Tentokráte máme pro vás připravený recept jako video, natáčeli jsme ho společně s naší kamarádkou Martinou, která je také na SCD, a je ženou našeho dvorního dodavatele medu pana Kořínka. Na pečení jsme použili domácí vajíčka od místních slepiček, med od včelaře, jak jinak, ovoce z místních zahrádek, jen ta banánová mouka zůstává výjimkou exotickou, ale díky Bohu za ni! 😉
Ok, pojďme na video! 🙂
Ingredience
- vejce - 5
- pastový med - 135 g
- banánová mouka (z gastro balení) - 130 g
- soda - 1/4 čajové lžičky
- sůl - špetka
- ovoce dle výběru - jahody, maliny, třešně, borůvky, meruňky
Postup
1./ Oddělím bílky od žloutků a vyšlehám je eletrickou metlí společně s pastovým medem ve větší misce.
2./ Až je sníh vyšlehán, tvoří tzv. špičky, přidám žloutky, sůl a sodu, a ještě minutku šlehám.
3./ Nakonec přidám banánovou mouku a ruční metlí ji lehce zapracuji.
4./ Takto připravené těsto naliji do crisp talíře (28 cm v průměru) nebo pečící formy opatřené pečícím papírem, přidám nakrájené, očištěné, pecek zbavené ovoce, a dám péct do předem vyhřáté horkovzdušené trouby na 160°C po dobu asi 30 minut.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,dneska sem vyhrabala v zadu v regalu med,fáááákt stary med,celý už stuhlý.Po přemýšlení co s ním a zavrhnutí rozpouštění jsem znovu narazila na tento recept.Tak místo pastovitého medu jsem použila tuhý archivní :).No a protože jsem lenoch,zapojila jsem rovnou i šlehač na bílky a med,tak se mi krásně vyšlehaly,špička držela jak na pusinky,dala jsem rychlost na 1 a zašlehala i mouku se sodou.Teď se peče a je pořád krásně nadýchaný.Už se na něj těším,je s nastrouhaným jablkem a skořicí.
Ách, jen když čtu vaše řádky….ách… 😀 to je ono! My holky, česko-slovenský, si umíme pomoct a umíme skály lámat, protože jde o dobrou věc! 😀 <3 Díky, díky za vaše řádky, udělaly mi radost velikou! Marky
Ahoj všichni. Zkoušela jsem teď dvakrát za sebou tuto bublaninu z mouky ze sladkých zralých banánů (z obchodu mouky.cz), takže jsem úplně vynechala med. Sladké to bylo až až, geniálně jednoduché a prudce jedlé. Ani jsem to nestihla vyfotit 😀 jsem nadšená! Díky moc za recept!
Skvělé 🙂 Jsem ráda, že chutnalo, mám radost, děkuju :))))
Zdravím všechny,tak jsem naprosto zoufalá (protože zásoby banánovky od Express menu došly) objednala banánovou mouku ze zralých banánu na jednom fitness e-shopu a jala se upéct “Marky`s banana bread” ?,který celá naše rodina naprosto miluje. Mouka je slaďoučká a jemňoučká,ale absolutně nenasaje kokosový olej a neupeče se…takže teď si odkrajuju lžičkou totálně mokrou a sladkou hmotu(i když plnou skvělých sušených višní a brusinek ?)…takže jestli někdo taky experimentujete s jinou banánovkou prosím o radu ?
Já jsem nakoupila první týden v březnu banánovku na mouky.cz, jeden druh z bia banánů, a zdá se mi super. Je velmi podobná té z EM, řekla bych, že je co se nadýmání po ní o něco lepší. Doporučovala jsem ji nějaký čas všem co mi psali, zkoušela ji hlavně a taky bohužel, také je vyprodaná. Prodávají pouze sladkou, tu jsem nezkoušela, protože stále zásoby mám, nepeču tak často. Ale, EM stále hledají nové zdroje, kontakty, dostala jsem za tu dobu 2 vzorky a něco z nabídnutých kousků pekla. Není to sranda, nejen že mouka nadýmá, i když není ze zelených plantajnů, tak se chová naprosto jinak, je jiná spotřeba a taky jinak chutná. Takže pozor, pak i ten recept může dopadnout jinak a není to moje vina. Musím natočit video, nedá se nic dělat, právě o těchto vlastnostech a vlastně tak nějak celkově 🙂
Děkuju Marky za odpověď. No zkusim třebas vynechat med a kokosak a udělat lívance ? Ale je to prekérka,že je takhle sladká (i když je to logické,zralé banány jsou taky sladké), páč slany banánový chlebík s cuketou mi tedy bude sakra chybět ? dělám si tedy pekanovej, taky je dobrej, ale z banánovky je prostě best. Tak holt budeme trpěliví ? Hezký čas přeju všem
I tobě Kači 🙂 Vydržať! 😀
Dobrý den Marky,
i já se pouštím do pečení bublaniny.Čerstvé jahody mám do tvarohových knedlíků. Do bublaniny mám mražené maliny a borůvky. Četla jsem, že nemáte zpětnou vazbu na chléb z mouky z vlašských ořechů. Ráda experimentuji, teda když mi je dobře až mánicky. Pekla jsem oba současně a hádejte, který byl lepší, řekněme jemnější. No přece z pekanů.
Jani, zdravím vás, mě ty pekany taky sednou, takže věřím, že to tak je 🙂 Doufám, že se máte hezky! 🙂
Dobrý deň Marky, vyskúšala som bublaninu, piekla som ju x-krát a vždy sa podarila a bola vynikajúca! Nadýchaná a jemnučká.
Ďakujem.
To mě opravdu velmi těší Moni <3
Tyyy jo Marky, dnes opět děkuji vesmíru a nebíčku že mi Te přivedli do Života, budu se opakovat, ale tvoje recepty jsou famózní laskominy ??! Dnes jsem vyzkoušela tuto nadýchanou dobrotu a je naprosto luxusní… Noo použila jsem pastový medik a mouku na sladké pečivo z Express Menu. Mňamka je na světě. Děkuji ? Děkuji ? Děkuji ?… Posílám fotku
Ahoj Hani, fotku jsem včera viděla a musím říct, že jako by z oka vypadla té mé bublanině, no, myslím, že byla ještě krásnější. Jsi velká šikulka, úplně jsem na ni dostala chuť taky. Miluju kombinaci s mírně kyselým ovocem jako je třeba rybíz nebo meruňky, to je pochutnáníčko. Teď nedávno jsem sbírala po hrstech špendlíky z jednoho veřejného stromu, mám pocit, že si těchto plodů nikdo nevšímá. No a pak jsem si uvědomila, že je to jasný, když jsou supermarkety našlapaný dovozového ovoce za pořádný peníz :)))) No, a tak jsem je posbírala, kdesi uprostřed rozlehlé louky, udělala jsem z nich marmeládu a zbytek dala do buchty, jó, to bylo blaho, a zdarma!!! 🙂 Děkuji Tobě za milá slova, potěší a zahřejí u srdéčka! 🙂
Dobrý den, Marky,
myslíte, že by šlo místo pastového medu použítít i tekutý? Na co má vliv pastový med v recepku?
Děkuji Barča
Pastový med používám proto, aby šel lépe vyšlehat s bílkem.
Dobrý den,
chci se zeptat, zda není škoda používat med na pečení – projde vysokou teplotou a všechny cenné látky zmizí? Už jsem zde četla, že je možné využít nasekané datle…co třeba stévie nebo jiná sladidla? Jsou všechny ze “špatných” cukrů? A ještě mě napadá – mouka z vlašských ořechů by asi byla hořká, že? Děkuji a přeji hezký den.
Med na SCD můžeme pro sebe využít jednak pro zdraví, chceme-li si užít jeho cenných látek dáme si ho na lžíci přímo do pusy, a nebo na oslazení pokrmu, výběr je na vás. Pokud s ním chci sladit tak jeho cenné látky neřeším, prostě si pokrm medem osladím. Přeci se kvůli tomu že nevyužiju cenné látky medu nevrátím k bílému cukru? To by přišla škoda mě 😉 Více škoda mi přijde, když se lidi nemají rádi.
Nahradit med datlemi určitě jde (sice bude teď zase škoda cenných látek těch datlí, dělám si legraci, ale chápete mě), v několika receptech jsem je na slazení i využila, a bylo to fajn, příjemné osvěžení a změna. Využití datlí nebo jiného sušeného ovoce je možný, ale je to recept od receptu. Je fakt, že se také hodně dívám i na to jak jídlo vypadá, jaká je jeho vizuální rozmanitost. Pečivo z datlí, banánové mouky nebo vlašáků vypadá v konečném výsledku dost stejně, tmavě.
Zrovna Stévie pro SCD uzdravování vhodná není, a ty další? Bohužel nevím jaká další sladidla máte na mysli? Já sama žádná další neznám.
Mouka z vlašáků je bezva, dá se využít, ale nevím jak by chuťově oslovila samotná, nevím jestli bude hořká, ale její chuť bude hodně intenzivní, tudíž se nebude hodit do nějakého neutrálního pečení – pečivo např. Už jsme to tu na stránkách párkrát řešily, pár žen zkoušelo péct chléb z vlašáků , ale nemám bohužel zpětnou vazbu. Asi to nedopadlo. V každém případě je dobrá rozmanitost při pečení, mixování oříšků, ovoce, banánové mouky.
Ježišmarjá, to je dobrý! První recept s banánovkou, byla jsem dosti skeptická. Ale v té sladké koláčové verzi je to vynikající.
Měla jsem mírně odlišné poměry, med jsem přepustila s máslem…to ve Vašem receptu není…jinak stejné…trocha sody, vyšlehané bílky a všechno krásně naběhlo. A je borůvkový…a brzy nebude žádný:-)
Děkuji za inspiraci.
Jažišmarjá JE, i já díky za koment Marky 🙂
Marky,teprve se seznamuji s vašimi recepty,které se mi moc líbí.Začínám zkoušet vaše pro mě nové recepty SCD…….Kvůli střevním problémům jsem dříve nesměl smíchat ovoce s jakoukoli moukou tedy sacharidy.Myslíte,že banánová mouka by měla být v bublanině v pohodě?Tedy smíchaná s ovocem?Děkuji za radu a mějte se fajn.
Jiří
Jirko, zdravím vás, to záleží jak jsou na tom vaše střeva v tuto chvíli, takže vám nemůžu odpovědět. V každém případě doporučuji jíst koláč vychladlý.
Pokud chcete vědět více, napište mi na mail 🙂
Ááááá, já vás taky žeru! Úžasný videjko, úplně slintám. Budu muset taky co nejdřív vyzkoušet!
Baví mě i ta vaše forma podání 🙂 Jako třeba koláč bez těsta 🙂 🙂 🙂 😀 Dost často taky tak dopadám. Zežeru to rovnou! 😀 😛
Super, Marky, Radku!!!!
Jana
Jani, už jen to těsto ochutnávat je mnjamka 😀
Děkujem, zítra se uvidíme na lodi, nebo parníku? :)))))
Hezký večer,
dnes jsem recept vyzkoušela, banánovou mouku jsme nijak nerozpoznali. Dali jsme tam banán a zralé broskve a po piškotu se jen zaprášilo. S manželem a synem jsme ho snědli na posezení. Nešlo jim do hlavy, že je to jen zdravé :). Mají tak nějak v hlavě nastaveno, že když to je zdravé, zřejmě to nebude zase až tak výborné. No, jak říkám, jen se zaprášilo :))
Moc děkuji za recept a přeji krásné léto všem 🙂
Super, skvělééééé 🙂 taky přejeme krásné léto!
Ahoj,
někdo se tady ptal jestli to jde s kokosové mouky tak ano jde, tady je recept a k Marky na email jsem poslala fotku.
2 lžíce tuhého medu
4 žloutky
4 bílky+špt. soli
2 lžíce přepuštěného másla
3 lžíce kokosové mouky
3lžíce vody
na vysypání strouhaný kokos
Žloutky vyšleháme s medem pak jemně zapracujeme mouku,máslo a vodu.Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh a jemně zapracujeme do těsta. Vylejeme na vymaštěný a vysypaný korpus strouhaným kokosem průměr28 cm.Poklademe jakýmkoliv ovocem já dávala mirabelky(špendlíky) těch je těď všude hodně.Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů 18až20 minut.Tak ať se dílo zdaří uzdravování zdar.
Jani, super, dnes jsem taky experimentovala, ale kombinovala jsem kešu a kokosovku.
Za fotu díky, přidám ji 🙂
Dobrý den, já jsem bublaninu zkoušela ze 100% jablečné mouky a taky byla výborná. 🙂
Jablečná mouka je sladká tak není potřeba sladit medem…
Ahoj Marky, dostala jsem hned chuť na tu bublaninku, ingredience bych měla až na mouku. Mám koupenou banánovou na sladké pečení, ta obsahuje i jedlou sodu. Co myslíte vyzkoušet, či nevyzkoušet. Sbíhají se mi totiž sliny, hned bych se do ní dala.
Ahoj Alčo, já bych ji zkusila, je tam akorát ta hrachová mouka, ale ta by ve výsledku neměla vadit. Je-li určena na sladké pečení, proč ne, aspoň zde budeme mít další variantu, a ostatní také jistě uvítají informace ohledně této mouky 🙂
Akorát nebudeš dávat sodu a konzistence těsta udělej jako ve videu, takovou pěknou nadýchanou a tekutou, aby ovoce nepropadávalo.
Určitě uvítám výsledek, jakýkoliv!!!! 🙂
Keď som šlahala bielky ten pastovaný med som pridavala postupne po kuskoch a bielky sa vyšlahali parádne ako s cukrom ,boli pevné a nadýchané,vrelo dporučujem.
ráno jdu do toho,dám vědět.
Dobry den, mozna jste jiz odppvidaly milionkrat ale nemuzu u nas ve “zdravem” obchode sehnat bananovou mouku – je mozne ji nejak vyrobit, objednat ? dekuji za odpoved AS
Ahoj, nevadí:)
Objednávejte zde EXPRES MENU
Hezký den!
Zdravím všechny, také od jara dělám podobný piškot, a opravdu se musím držet, aby mi zůstalo něco na druhý den 😉 Včera jsem dělala s meruňkami a zvážila suroviny, abych mohla přidat pro inspiraci můj recept. Nějak je mi líto dávat med do pečení, tak kde to jde, používám datle:
3 domácí vejce cca vel.L
3 lžíce pomletých datlí (či datlová pasta) = 90g
3 lžíce banánové mouky = 45g
ovoce
sádlo na vymazání pekáčku
Celá vejce s datlemi nechám šlehat v robotu hezky do pěny (tak 10minut), zlehka zamíchám banánovku, naliji na vymaštěný pekáček (skleněný, cca 18x28cm – piškot je vyšší, tak může být i klidně větší plocha 😉 přidám ovoce a dám péct na 165stupňů asi 20minut
Zkoušela jsem i s kokosovou moukou, ale piškot byl hodně suchý, to pak chce přidat tuk, nebo do těsta jablíčka či cuketu a experimentovat 😉
Marky díky za inspiraci, Kateřina
Katy, wou! nádhera, příště vyzkouším váš receptík, už jen když ho čtu se mi moc líbí 😉
Dnes jsme na rynku koupili spoustu ovoce a zeleniny na zavařování, a mezi nimi i meruňky samozřejmě, chci dělat koláč, tak uvidím co mi vyjde, ale těším se, je to vždycky takovej krásnej kuchyňskej adrenalínek 😀
I já děkuju Katy! 🙂
Dobrý den,
je mi divné, že téměř ve všech receptech je hrnek oleje, másla nebo nějaký tuk a tady nic ani zmínka. Bublaninu mám zrovna v troubě, nevím jaká bude ale nadýchaná určitě ne 🙁 Není v receptu chyba? A taky mi přídě divné tolik medu do již přeslazené banánové mouky, vždyť z ní slaný chleba ani nelze upéct.
I vám dobrý den Zuzano, mě přijde zase divné, že ještě nemáte upečeno a už máte tolik obav 🙂 To tomu vašemu pečení nedáváte moc šancí 😉
V první řadě jste udělala chybu vy sama, protože jste použila špatnou mouku. Na SCD používáme neutrální banánovou mouku, ne sladkou!!! Ze sladké můžete péct pouze sladké dobroty, chléb tedy určitě ne. Na stránkách tyto informace najdete.
V receptu není tuk (hrnek určitě nikdy nepoužijeme celý), protože chceme dosáhnout piškotu, víte, takový ten suchý piškot, tak proto 🙂
Dobrý deň.
Múžu místo banánové mouky použít kokosovou?
děkuji za radu
Veronika
Verunko, nezkoušela jsem, ale určitě by se dalo, ovšem pravděpodobně nebudou souhlasit gramáže, počty, bude to chtít vyzkoušet a vyladit. Chtěla bych ještě upéct něco s meruňkami, tak vyzkouším jako další tu kokosovou mouku a uvidíme 🙂
Marky, teď jsem dopekla vaši bublaninu, zdálo se mi toho těsta hodně, tak jsem ho dala na plech. Nejsem si jistá, jestli jste nezapomněly napsat tuk. Kdyby jsem ho dala na crisp tak by se asi nedal spolknout. Moje tenká vrstva naštěstí ano. Příště bych něčím ovoněla aby nebyla tak cítit banánovka.. Příště už bude super. Mějte se hezky, jsem ráda že jsem vás našla.
Fanynka
Ahoj Fanynko, nezapomněly jsme na tuk, je to něco jako piškot, tam se tuk správně nedává. Chtěla jsem tuk původně přidat, to víte, mám ráda, když to klouže. Tuto dobrůtku jsem pekla asi 6 x, s různými variantami, s tukem i bez, ale nakonec se mi stejně zdála nejlepší varianta paní Jany, autorky receptu, která také tuk nepoužila.
Crisp, záleží jak velký máte, já mám doma 2, tento je ten velký, 28 cm, v nové troubě mám crisp kolem 24 cm, tam by se těsto vážně nevešlo :)))
Sama za sebe bych ničím nevoněla, neb tu banánovku vůbec necítím. Ptala jsme se i paní Martiny, kamarádky, také necítila banánovku 🙂 Piškot se mi zdá v základu takhle perfektní, myslím, že to paní Vlčková dobře vymyslela. Vy samozřejmě obměňujte, experimentujte, to by byla jinak v kuchyni pěkná nuda :))
I vy se mějte krásně, užívejte léto, jsme rádi, že vás mez námi máme, děkujeme 🙂
Až budete mít příště doladěno, napište, přidáme sem i tu vaši variantu, ať mají holky více inspirace. A možná i pánové, kteří se umí v kuchyni ohánět 😉