
- Množství: 8 - 10 porcí
- Čas přípravy: 1h 15 min
- Čas vaření: 2h 00 min
Polévka z červené řepy
V zimě s Radkem doslova ujíždíme na polévkách. Na polévkách hustých tak, že by se daly krájet, i lžíce by v nich dokázala postát 🙂 Za dveřmi na zahradu máme v obrovském hrnci zeleninovou polévku a právě teď se na plotně vaří další, speciálně pro vás. Bude to polévka z červené řepy, která je připravena i pro vegetariány, kteří jsou s námi na SCDéčku také a jsme moc rádi! Řepa už tu nebyla hodně dlouho, nemám pravdu? Jako vždy uvařím polévku ve velkém a část z ní odeberu a zamrazím, nejméně 4 porce na horší časy 😉 V receptu se dá samozřejmě použít špek nebo domácí uzené, polévka se dá připravit v různých variantách, například s rybou.
Jak si ji nakonec připravíte, nechám na vás.
Ingredience
- červená řepa - kolem 1300 g (asi 3 větší kousky)
- cibule - 2 střední
- česnek - 4 velké stroužky
- sušený tymián - 1 polévková lžíce
- libeček (zmrazený) - 1 polévková lžíce
- majoránka (zmrazená) - 2 polévkové lžíce
- chilli koření Aglio olio e peperoncino (Borghini) - špetka
- SCD tvaroh (odkapaný SCD jogurt) - 1 lžička na 1 porci
- mrkev - 500 g
- kapie - 360 g
- zeleninový vývar (voda) - 1,7 l
- sůl - dle chutě
- olivový olej k restování
- domácí špek, uzené - pro ty kteří chtějí
Postup
1./ Řepu opláchnu a uvařím v hrnci ponořenou ve vodní lázni do měkka, potrvá to asi hodinu. Vodu sliji a nechám řepu někde bokem vychladnout. Já řepu vařím většinou den dopředu, nejlépe večer, kdy není časový tlak a není třeba s ničím spěchat. Jakmile řepa vychladne, navléknu si rukavice a slupku odstraním tak, že tlačím prsty, nejlépe palci na slupku směrem dopředu. Slupka pod tlakem krásně povolí, není potřeba škrabky ani nože. Řepu můžete uložit přes noc v lednici.
2./ Cibuli a mrkev zbavím slupky. Cibuli nakrájím na drobno a restuji na oleji ve velkém hrnci na vyšším stupni. (V této chvíli kdo chce může přidat špek či domácí uzené nakrájené na drobno).
3./ Mezitím nakrájím na malé kostečky mrkev a přidám k cibuli, dále restuji.
4./ Opláchnu kapii, nakrájím na větší kostky a přihodím do hrnce. Přidám ještě všechny bylinky, koření, česnek rozkrojený na půlky a pokračuji v restování. Osolím dle chutě.
5./ Připravím si rukavice, řepu zbavím slupky (pokud jsem to neudělala předešlého večera), nakrájím opět na malé kostečky, přidám do hrnce a zaliji ohřátým vývarem (vodou). Nechám vařit do měkka. Bude to trvat nejméně hodinu, takže právě teď máte čas pro sebe 😉 Čím menší kostečky řepy nakrájíte, tím rychleji bude polévka uvařená. Proto také hodně lidí řepu strouhá nebo dokonce mixuje, což je v pořádku pokud vaříte krém z červené řepy. Tato polévka je spíše borčš, mixér tedy schováme na jindy 🙂
Polévku ochutnám, dochutím je-li třeba a vytáhnu česnek.
6./ Kdo chce, kdo může, přidá při servírování do každého talířku lžičku tvarohu připraveného podle SCD. Můžete ho nechat i v misce bokem. Nechte hosta nejdříve ochutnat a vybrat. Někomu polévka může zachutnat daleko víc bez tvarohu, někdo tvaroh ještě nemůže. I když, díky tvarohu dojde k určitému zjemnění a polévka nádherně zrůžoví! 🙂 Dopřát si ji můžete s nějakým pečivem podle SCD a že máme z čeho vybírat.
Dobrou chuť a fialovou pusu vám přeje Marky,
mlsejte a buďte zdrávi!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím Vás : – ) a děkují že jste , musím nakoupit a pustit se do díla .
Paní Dášo, i my děkujeme, že jste. Každý člověk, který se začne o sebe starat a vyživovat s láskou, je jako příval nové energie, ať se Vám daří!
Marky
Zdravím Vás a děkuji za recept. Hned zítra se pustím do polévky z červené řepy. Mám ráda vůni špeku – stačí kousíček :-.). Ještě najít sešit a recepty zapisovat, zapisovat, zapisovat….
🙂 taky mi stačí kousíček 🙂
Polievka je super, ako všetky recepty od Marky. Ďakujem za celú rodinku
Děkuju moc 🙂
Táto polievka je skutočne výborná a zdravá. Všetky chuťové poháriky si spievali. Počula som ich…..
Aj s mojim priateľom Vám srdečne ďakujeme.
. Iveta Ahojte.
Ivetko, to nás moc těší! 🙂
Výborná polévka, s domácím uzeným chutnala všem.
Dobrý den.
Jsem milovník polévek. Bez nich bych nemohla existovat. Mockrát děkuji za výtečný recept.
Kristýna.
O to větší mám teď radost, děkuju 🙂
Dobrý večer. Děkuji za recepty .Polévku z červené řepy určitě vyzkouším. Cvekoví Eva