
- Množství: 6 - 8 porcí
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: asi 80 min.
Podzimní rajčatová polévka
Ne rajská, ale rajčatová polévka. Polévku nepřipravuji z rajského protlaku, ale z rajčátek. A i když mám doma vyrobený rajský protlak podle SCD a polévka by byla v postupu jednodušší a rychlejší, chuťově by byla na můj vkus slabší a vzhledem by mi připomínala všechno jen ne polévku rajčatovou. Mám ráda, když je polévka krásně hustá, červená a chuťově plná a bohatá. Proto jsem při přípravě zvolila trošku jiný postup, rajčátka jsem upekla v troubě a abych nemusela dohánět barvu a sladkost zbytečnými dochucovadly, vzala jsem na pomoc kapii, zeleninu jednu z mých nejoblíbenějších. Jak vidíte, v tomto receptu si opět vystačíme s pár surovinami, nějakým kořením a bylinkou.
Tohle vaření já prostě miluju! 🙂 To snad není ani vaření, to je meditace! 🙂
Mlsat zdravě a užívat si, to je to oč mi jde. Žádná dieta, jen jiný způsob použití a využití snadno dostupných surovin. To je SCD (Special Carbohydrate Diet). Jednoduché vaření, které je někdy stejné a nebo velmi podobné tomu, jak ho známe z toho "normálního", jen se něco vynechá, něco dalšího přidá. Je to jenom vaření. A jestli vás bude bavit jako mě, záleží na vás.
Jestli se mnou souhlasíte, jdeme vařit 🙂
Ingredience
- zralá sladká rajčata - 1 a 1/2 kg
- kapie - 1/2 kg
- zeleninový vývar - 1 a 1/2 l
- olivový olej - asi 8 lžic
- česnek - 4 stroužky
- sůl - na chuť
- barevný pepř - na chuť
- čerstvá bazalka - 30 lístků
- čerstvý bobkový list - 2
- med - na doslazení
- parmezánová mouka - na posyp (asi 200 g)
Postup
1./ Horkovzdušnou troubu předehřeji na 225 °C
2./ Omyji rajčata i kapie, osuším.
3./ Rajčata nakrájím na čtvrtky, kapie na menší dílky podobné velikosti rajčat, moc to neřešte, nakonec je rozmixujeme.
4./ Obojí dám na větší, hlubší plech, opatřený pečícím papírem.
5./ Přidám oloupané stroužky česneku nakrájené na čtvrtky a schovám pod zeleninu.
6./ Celé opepřím, já jsem asi 8 x otočila mlýnkem dokola.
7./ Zeleninu zaliji olivovým olejem a dám péct do trouby, asi na 1 hodinu. Nesolím. Zelenina je po dokončení taková lehce opečená, lehce chycená. V době, kdy se peče zelenina, ohřeji vývar.
8./ Upečenou zeleninu dám do většího hrnce, ve kterém budu vařit polévku.
9./ Přidám vývar, bobkové listy, bazalku, sůl a nechám provařit na středním ohni, asi 20 minut.
10./ Nakonec polévku řádně rozmixuji ponorným mixérem, použila jsem turbo rychlost.
V případě potřeby dosladím medem.
11./ Ozdobím parmezánem a servíruji s plackami z banánové mouky.
P.S. Kdo chce, může ještě na závěr polévku přepasírovat. Já jsem nepasírovala, ani jsem nesundávala rajčatové slupky, máme polévku rádi přesně takovou. Nejdříve jsem si myslela, že mi to bude možná malinko vadit, ale rajčátka byla tak krásně rozvařená a rozmixovaná, že to nebylo vůbec potřeba.
Užijte si polévku, zahřejte se, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tašku, teraz som si kúpila 5 kucharek😉
👍🙏♥️
Inak tuto polievku máme tak radi, že ju robím skoro každý týždeň😉🙏
😉
A kde nájdem recept na placky z banánovej muky?😊
Co zkusit naše kuchařky? 🙂
Chcela som písať Radku, ne “tašku”;)
Radku, ale v tých 5 tich knihách nie je recept placiek z banánovej muky.🙈🙉
V našem e-shopu je u každé kuchařky seznam receptů, tak můžete kouknout než objednáte 🙂
Tak na té jsme si už pochutnali 2x, připravila jsem ji i na Vánoční oběd.
Věrko, vy jste polévková královna, jako já 🙂
mužu dát do polévky zeleninový bujon?
Paní Věrko, už jste někdy četla složení „zeleninového“ bujónu?
Tak aby jste nemusela hledat, udělám to za vás. Čtěte pozorně: palmový tuk, bramborový škrob, cukr, řepkový olej, kvasnicový extrakt, aroma, jedno z nejškodlivějších éček jako E621 (glutaman sodný), E635 (disodné ribonukleotidy), laktóza, sója, obiloviny, mléčné složky…
Tímto se uzdravit opravdu nedá. Určitě už právě teď znáte odpověď na svoji otázku 🙂
ja dávala do rajskej aj škoricu. Možem ju dat aj tu v SCD?
No jasně Jitko! Proč ne! 🙂 Můžete dát cokoliv máte ráda v souladu s SCD surovinami 🙂
Polievočka je výborná, ako mnohé iné recepty. Urobila som si do mrazničky na obdobie, keď nebudú domáce paradajky a kapia. Ďakujem
Mňam, to vyzerá byť super polievočka, isto vzskúšam, akurát ja som svoju kápiu dnes nakrájala na plech s pečícim papírem, a k nej mrkvu na špalíky, červenú repu, cibuľu menšiu na štvrťky,ružičkový kel,šampińony a špek a pokorenila osolila a dala piecť do rúry…. a mňaaaaam to je dobrotaaaa.
Mnjam, taky takhle připravuju doma zeleninku, nahážu naše oblíbené druhy na plech, někdy na pánev, zakápnu olivovým olejem, okořením a už to jede. Neznám lepší věci. Jo a ten špek, tak ten nesmí chybět 😉