
Plněné parmezánové košíčky
Všechny vás srdečně zdravím a s velkou radostí vám chci představit další úžasný recept, můj oblíbený, recept vhodný pro uzdravování pomocí SCD, který tvoří úsměvy na tvářích ochutnávajících a totálně boří chuťové buňky v nezapomenutelný zážitek! 🙂 Recept na parmezánové košíčky jsem našla na internetu, kdo je jeho autorem nevím, protože ho můžete najít ve stovkách jeho variant. Pro nás je důležité, že je jednoduchý pokud dokážete nastrouhat sýr a nakrájet zeleninu 😉
Ingredience
- parmezán nebo džiugas - asi 300 g
- koktejlová rajčátka a okurky - různé barvy asi 20 kusů
- balzamico ocet Alnatura
- olivový olej extra virgin
- sůl, pepř (barevný) - na chuť
- řeřicha - na ozdobu
Postup
Nejdříve připravím košíčky. Jak jsem psala, žádné extra vaření nebude třeba 😉
1./ Jako první nastrouhám sýr.
Já jsem si na přípravu vybrala džiugas, pro mě je chuťově jemnější než parmezán.
2./ Nachystám plech, na něj pečící papír a...
3./ ...v silnější vrstvě rozprostřu nastrouhaný sýr do tvaru koleček ve velikosti košíčků. Velikosti košíčků? To už bude záležet na vás, velikost si určíte sami. Můžete si vybrat buď podle plechové formy na muffinky nebo pokud máte doma menší porcelánové misečky, tak podle nich. Pomohou vám, udrží tvar sýrových košíčků než stačí vychladnou. Kolečka tvořím podle velikosti dna košíčku plus okraje, kolečka tedy budou o nějaký centimetr větší. Já jsem se s tím moc neměřila, dělala jsem jako vždy podle oka. Poprvé jsem košíčky připravovala do porcelánových mističek, po druhé jsem dělala 2 druhy košíčků, využila jsem plechové formy na muffiny (dvou velikostí) pro snadnější a rychlejší práci.
4./ Rozpeču troubu na 180 °C a vložím plech s nastrouhaným sýrem. Peču asi 7 minut. Zase, víte jak to je, trouby jsou věkově i technicky různě zdatné, takže platná informace je, že peču (nechám roztékat sýr) do mírně zlatova. Prostě jak začnou zlátnou okraje plech vytáhněte, rozumíme si? 😉
5./ Jakmile je hotovo, plech vytáhnu na pracovní desku. Misky (muffinový plech) mám připravené, nikde se neloudám, vezmu si obracečku (na lasagně, je krásně tenoučká) a opatrně podeberu roztavený sýr.
Pokdu to hned nepůjde, sýr se kroutí, pár sekund počkejte a zkuste znova. Tohle je jediná část, kdy je třeba postupovat rychle a být na 100% v přítomném okamžiku, víte co tím myslím 😉
Jakmile sýrové kolečko podeberu ihned ho přendám do misky a pomocí prstů tvaruji košíček. Jde to snadno. Pracuji rychle, kolečko není jediné na plechu a sýr chládne rapidně, tak šup-šup. No, a pokračuji dokud není všechen sýr ve tvaru košíčků. Jak dlouho to bude trvat záleží na vaší šikovnosti. Ale celkově se vším všudy se vejdete do hodiny a půl, když budete hodně na pohodu a budete se tím bavit.
Na závěr připravím náplň košíčků
6./ Zeleninu - koktejlová rajčátka a okurky, řádně omyji.
My jsme je koupili v Globusu, mají tam takové oddělení se zeleninou, takový bar, kde si můžete nabrat podle sebe. Na výběr jsou rajčátka různých velikostí a barev, papričky či čerstvé malé okurky. Pokud u vás něco takového nemáte, vůbec to nevadí, pořiďte si rajčátka keříčková nebo čerstvou hadovku (okurku), kapii nebo papriku, můžete použít salát a na jemno ho natrhat, vyberte si barvičky podle sebe, ať je košíček pěkně barevný a vyzývá k nakousnutí 😉
7./ Zeleninu nakrájím na malinké kousíčky tak, aby se nám vlezla do košíčků a hlavně, aby to vypadalo hezky esteticky 🙂 Takhle připravenou zeleninu dám do větší misky, jemně osolím, opepřím a naaranžuji do sýrových košíčků. Já jsem je dávala přímo na velký talíř (můžete použít podnos, tác) a na něm zakápla balzamikovým octem a olivovým olejem, každý zvlášť a opatrně. Kdo chce, může každý košíček dát do muffinového papírového košíčku, vypadá to moc pěkně. Jooooo, ozdobit je můžete klíčenou řeřichou nebo kolečky šalotky.
PS. V závěru mám ještě jednu takovou připomínku, vychytávku. Když se rozpouští dlouhozrající sýr, tak se uvolňuje celkem dost tuku. Je to normální, ale já sama za sebe z estetických a praktických důvodů nechci mít ten tuk na talíři. Takže, jakmile sýr vytáhnu z trouby ven, lehce z něj ubrouskem tuk odsaji. Pokud to budete dělat, počínejte si opatrně, aby se vám horký sýr nepřilepil k ubrousku.
Nemusíte se bát, že by se košíčky nějak rozpadaly, krásně se jí, i zelenina v nich zůstává, určitě budete spokojeni.
Jo, a kdo se mě bude zase chtít zeptat na to, jak to že používám balzamikový ocet, když není vhodný pro SCD uzdravování, račte se podívat do sekce BLOG, kde tuhle zapeklitou otázku s octy spolu vyřešíme 😀
Mlsejte a buďte zdrávi, Marky
Zde je odkaz na Balzamikové octy
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Mila Marky, dnes jsem zkousela a velice jsme si pochutnali 🙂 z časových duvodu jsem pouzila platkovy syr, ale i tak to bylo skvele 😉
Ali, a ten sýr jsi vykrajovala? Vykrajovátkem? Jestli jsem to správně pochopila teda? Protože ten plátek je přeci jen větší, i ten tvar…zkusila bych…
Ďakujemza pekný a výborný recept akurát vhodný na velkonočné pohostenia
Tak to mám radost 🙂