
- Množství: 6 porcí
- Čas přípravy: 30 min.
- Čas vaření: 2h 00 min
Pečená červená řepa s tymiánem
Někdy na podzim loňského roku jsem se pustila do receptu na pečenou řepu, který mi poradila má kamarádka Renata. Patří jí od nás velký dík, protože je tento pokrm u nás jeden z nejoblíbenějších.
Shodou okolností se ke mě dostala informace, že řepa je teď "děsně" v módě 🙂 Tak děsné to s řepou není, protože je díky svému složení naprostý zázrak přírody, obzvláště pak syrová. Proto by bylo moudré využít ji v procesu našeho uzdravování, co říkáte? Můžete si z ní připravit také koktejl - píše se o něm jako o zázračném nápoji, který je skvělý nejen při detoxikaci (momentálně se nachází v členské sekci)
Nabízím vám recept na řepu pečenou s bylinkami. Jakou bylinku použijete je na vás. Já dnes měla chuť na tymián a minule jsem ji připravovala s majoránkou. Fan-ta-zi-e!
Všichni kdo recept vyzkoušeli nebo pečenou řepu u nás ochutnali, mlaskali blahem - 10 z 10 by tento recept doporučili 😀
Ingredience
- řepa - 2 kg
- cibule - 6 ks
- česnek - 12 stroužků
- pepř, sůl
- tymián - pár větviček (majoránka)
- olivový olej jemný na vaření - 10 - 14 lžic
- balzamikový ocet - 5 lžic
- med - 1 lžíce
Postup
1. Řepu si oloupu (doporučuji rukavice!), nakrájím na kostečky a dám do hlubokého pekáče opatřeného silnou vrstvou alobalu - nechte ho přesahovat přes okraj, zhruba 15 cm, budete ho potřebovat na přikrytí řepy v první fázi dušení.
2. Řepu řádně osolím (2 lžíce určitě) a opepřím, přidám několik větviček čerstvého tymiánu (majoránky), 10 lžic oleje a 5 lžic balzamikového octa, výborná je též šťáva z pomeranče, kterou také můžete přidat. V pekáčku vše promíchám, aby se ingredience pospojovaly s řepou, přidám na čtvrtky nakrájenou cibuli, česnek v celku nebo na půlky, zakryji dvěma vrstvami alobalu a přes ně přehnu ten alobal, který jsem si na začátku nechala přes okraj.
3. Řepu dám dusit do předem vyhřáté plynové trouby na 200°C na 1 a půl hodiny. Ano, je to delší proces, ale výsledek stojí za to. Po této době alobal odkryji, dosolím je-li potřeba, olej taky ještě přidávám (asi 4 lžíce), pak přidám med, promíchám a odkryté peču 1/2 hodiny při stejné teplotě. Kdo chce mít řepu propečenější, za neustálého dohledu nechá péct řepu o něco déle.
Zkoušela jsem si zkrátit čas pečení tím, že jsem řepu nejdříve uvařila. Spletla jsem se, nejen že pečení trvalo přibližně stejnou dobu, ale ještě se vše protáhlo o tu dobu, co jsem řepu předvařovala.
Někde píšou, že takhle připravená řepa vydrží v ledničce i několik dní. Nevěřte tomu, není to pravda. Ještě nikdy se nám nepodařilo udržet ji v pekáčku, natož v lednici!
Pečete-li v troubě elektrické, počítejte s tím, že budete mít řepu upečenou pravděpodobně daleko dříve.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahojky Zlatíčka naše, tak dnes zase dělám tuhle řepu, no na Radkovu objednávku, že ano —- a čekám až nám otevřou obchod, abych mohla koupit alobal, a jak tak čekám – ta řepa vypadá tak hezkyyyy i neupečená, že jsem ji musela ochutnat, takže příště z ní snad udělám syrový salát a řepu nastrouhám, je to taky mooooc dobré !
I syrová bomba 🙂 Ať chutná 🙂
Tak to je dobrýýýý 😀
Moje dcera má ráda pečenou červenou řepu, tak jsem ji pro ni na zahradě vysadila. No, a když se pěkně urodila- co s ní? – Zkusím to taky. Nevím, podle jakého receptu ji peče dcera, ale tento recept mi padl do oka – můj první pokus.
Upekla jsem ji, když jeden pátek měl manžel dovolenou. Říkám si – buď mu bude chutnat, a když ne – no tak je pátek – postní den – tak se překoná a sní ji.
Výsledek byl neuveřitelný!!! Mňam, mňam. Moc děkuji za tip. Už ho mám přepsaný v notýsku.
Milá paní Lído, když jsem recept zkoušela poprvé, nevěřila jsem, že mě řepa tolik chytne za chuťové buňky a za srdce. Ještě ji miluju zavařenou na sladko-kyselo, to doma musíme mít 🙂 Děkuji za milou zprávu, moc mě potěšila! 🙂 Ať se Vám daří,
Marky
Opět další úžasný recept,který jsem dneska vyzkoušel.Přemýšlím čím to je
že to má takovou chuť,dříve jsem si zapékal brambory,řepu,cibuli brokolici a sýr,
ale takovu chuť jsem nedocílil. Pravda ale je ,že jsem začal používat kvalitní koření
a suroviny.Děkuji že jsem na Vaše stránky narazil a těším se na další mňamky.
🙂 To je fajn! Chutě můžete takhle vnímat i proto, že se Vám zlepšilo vnímání chutí, což se běžně děje lidem na SCD. A ano, pokud člověk zainvestuje do kvality než kvantity, zažívá radost z jídla úplně jinak 🙂 Děkuju za zprávu!
Marky
ja sa chcem opýtať či sa môže používať aj UME ocot?
Lze s opatrností přidat.
Zdravím všechny, Marky i Radka a další uvědomělé bytůstky 🙂 Přidám trošku jednodušší inspiraci, kterou dělám několik let a kdykoliv někdo ochutnal, tak chtěl Recept :)))
Používám Skleněný Pekáč (snadné mytí), na dno rozetřu Oliváč, rovnoměrně rozprostřu restovanou cibulku (hooodně), aspoň že 4 velkých cibulí. Poté smíchám trošku citronové šťávy s vodou a důkladně pokapu Lžící osmahnutou cibulku. Když jsem to kdysi zkraje zkusila čistou šťávou z citronu, bylo to moc agresivní po upečení. Takže ředím (50:50). Na to vyskládám plátky Řepy 3mm tenké (či vypocené Cukety, Lilku, Patizonu apod.) JEDNU Vrstvu a dám do elektrické mini trouby péct na 200°C, zhora+zdola. Trvá to 38–40 min. Někdy ji ještě posypu Strouhaným Sýrem tak 5min před dopečením. Horký vzduch nepřidávám, leda když se náhodou povedou tlustější plátky. Výsledek je Luxusní a ta cibulka pod tím, je chuťově velmi podobná pečenému zelí, co se dělá třeba k huse. A co je DŮLEŽITÉ pro mně, že jednak se to nepřipeče (olej a šťáva =takže žádný alobal ani papír)) a hlavně – a to je ten Luxus, zespodu jsou plátky (dávám je kousek PŘES Sebe) nasáklé chutí cibulky s citronem a zhora jsou opečené, křupavé, jako z grilu, takže mají dokonalou krustu. Kdo chce, může k tomu trošku majolky. Obdobně dělám taky plněné žampiony modrým sýrem na koberci restované cibulky s citronem nebo citronovou kůrou. Variací je mnoho. U Žampiků jen ulomím nožky a vtlačím čtvereček výrazného sýra a nožky překrojím napůl a poskládám řezem dolů, ať se napijí chutě citronu a cibulky. Jsou to výrazné Laskominy, takže stačí posypat trochou papriky, pepře, solí či vytvořenou směsí koření JEN na doplnění. Rychlé, snadné. Jediné co chvilku trvá, je pečlivé vyskládání těsně k Sobě (Řepy i Žampiků či jiné Zeleniny). Čím precizněji si člověk vyhraje, tím je to chuťově lepší a je toho víc… :))) Dělám to zkrátka prakticky a zároveň Labužnicky :))) Ať se všem daří mlsání i Uzdravování nejen na Těle ale hlavně ve vnitřním míru. Přeji vám stav štěstí a posílám něžné objetí. Kdo zažil pořádné komplikace a kalamity, vězte, že nám hodně pomáhají prozřít… Jen se naučit dívat, vnímat a Rozlišovat intuicí…a ta není v hlavě… Pak si člověk vychutná i mlsání jinak+vnímavěji… Mám vás ráda, Livet
To zní luxusně!!! Určitě vyzkouším, a věřím, že nebudu sama, že se někdo další přidá, děkujeme!!!!! :))))))
Tak jsem napsala odpověď, a někam zmizela! No nic, tak ještě jednou…
Zní to luxusně Livet, já tohle určitě vyzkouším a věřím, že nebudu sama 🙂 Ahooooooj, Marky
PS, taky vás máme rádi :*
Už jsem ji zase dělala, to opět byla dobrota? a ještě velmi zdravá, měla jedinou chybičku, zmizela strašně rychle ?
Hani, já tuhle pečenou řepu taky zbožňuju <3
Marky, taaaak jsem zase dělala tuhle luxusní řepu. No chci se podělit o svou školáckou chybičku. Poprvé jsem to dala do skleněného pekáčku bez alobalu, no že se to připeklo…tak jsem se poučila a tentokrát jsem běžela koupit rovnou silný alobal….bezva na něm je že je široký a pěkně mi pokryl celý pekáč…to z malého slabého alobalu nevykouzlím.
No a já rovnou míchám cibuli s řepou, je pak taky výborně ochucená a právě po upečení v pekáči vůbec nevydrží ???
Toto jídlo si našlo u mého přítele mezi českými jídly místo jako TOP1 !! Že prý to je lepší než svíčková, vepřo knedlo zelo, pečená kačenka ???
Hani, lepší než pečená kačenka? To řekl tvůj Radek?:D Tak to jsi musela udělat hodně dobrou 🙂 Ještě jedna věc, dej na alobal ještě pečící papír, 2 vrstvy, ať se ten kov zbytečně nedostává do jídla. Já teď hodně zapékám zeleninu na plechu, asi jak se blíží ten podzim tak nám víc chutná teplá pečená zeleninka. Dám vrstvu silného alobalu a na ni ještě 2 vrstvy pečícího papíru, pro jistotu. Mám totiž takový ten plech co se nastavuje. Zdravím Radka! 🙂
Můžu se prosím zeptat na balzamikový ocet, v tomto receptu je uvedený ale v sekci Co ano co ne je zapsán jako nevhodný. Díky za odpověď
Vendulko, přečtete si info o octech v sekci BLOG, máme tam video…další způsob je balzamiko si připravit podle našeho receptu, ten najdete v receptu na linecké cukroví…a co mohu doporučit, tak pokud budete nějaký kupovat sledujte etikety ?
Děkuju Vám Marky za odpověď, už je mi to jasné, hlavně vím, že mám ještě co studovat, než se do toho pustím naostro 🙂 Jinak tento recept je úžasnej, nikdy bych nevěřila, že může být řepa tak dobrá!
Taky jsem byla mile překvapená jaká je to dobrota 🙂 Co se týká SCD, tak to je chvilka než se člověk zorientuje, a vaření není nic těžkého, vše se dá hezky upravit 🙂
Recept vypadá zajímavě. Jak budu mít chvíli, tak ho vyzkouším. Jinak jediné negativum červené řepy je, že obsahuje více cukru, což může vadit diabetikům. Jinak je ale bohatá na živiny a minerály a je dobré ji přidat např. do smoothies 🙂
Ahoj Honzo, díky za koment 🙂
Ano, obsahuje více cukru, máte pravdu, ale jestli to bude vadit diabetikům, bych nechala na diabeticích, každý jsme jiný, ale je dobré to samozřejmě vědět..já jsem se kdesi dočetla, že se právě z těchto důvodů řepa diabetikům doporučuje….a ano, řepa je skvělá jako šťávička, taky ji máme mezi recepty 🙂 Já jen doufám, že vám bude recept chutnat a že vás neodradí délka pečení 😉 Mějte krásný den!
Je to mňamka 🙂 Na tanieri som to ešte posypala rozdrveným zrejúcim syrom.
Balzamikový ocot som nedala od začiatku, ale až na poslednú polhodinu. Čas prípravy sa mi skrátil o pol hodiny. Napiekla som na tri dni :D, ale vzhľadom na to, že cviklu milujem, tak si z toho nič nerobím. Potom si dám od nej pauzu. Ďakujem za recepty, Marky, ste zlatíčko.
Díky moc Jaroslavo :), přidání octa jsme myslím už v diskuzi řešili, přesně jak píšete, je to skvělý nápad přidat balsamico ke konci, ta doba se opravdu zkrátí, což nám šetří čas a to je fajn! Taky řepu miluju, i čerstvý nápoj, šťávu z ní, je chuťově dokonalá a úžasně zdravá 🙂 Asi si ji zapojím do jarní očisty 😉
chtěla jsem se zeptat, jestli ocet nemá vliv na změknutí řepy? Dělávám taky pečenou řepu, ale ocet dávám až na talíř.Už se mi podařilo zeleninu nedovařit do měkka kvůli tomu, že jsem přidala dřív ocet.
No, když tak o tom píšete, tak by ocet mohl mít vliv na změknutí…vzpomněla jsem si na to, že když jsem dělávala zelňačku ještě klasickým způsobem, tzn. když jsem do ní dávala brambory a přidala jsem kyselé hned ze startu, brambory měly problém dovařit se..dát balsamico (bez cukru) až třeba těsně před dopečením, třeba jen 10 minut, by byl způsob jak zkrátit čas pečení snad i na polovinu!!!! 🙂 úžasná připomínka Adelo, děkujem! až ji budu zase připravovat, vyzkouším to takhle 😉
Je možné v receptu použít i sušené bylinky???
Karlo, no jasně! jakékoliv bylinky 🙂 čerstvé jsou samozřejmě lepší, ale pokud nejsou k dispozici, tak se nedá nic dělat 🙂
na talíři to vypadá báječně a určitě o víkendu vyzkouším.Jen mě krapet překvapil- ocet balsamico,,já myslel,že je ilegal,,)))
Pedro, díky! 🙂
Co se týká octu, tak je to velmi jednoduché, není ocet jako ocet…balsamico jako takové Illegal není. Hned vysvětlím. Do většiny octů se totiž přidává cukr a škrob, dokonce do jednoho, který byl kdysi dávno mým oblíbeným přidávají modifikovaný škrob, proto Elaine balsamico ocet nedovoluje. Musíš vybrat balsamico bez těchto přidaných látek. V současné době je u nás doma oblíbený od Alnatura, není sice tak hezky hustý, ale na etiketě je vše jak má být, tudíž legal, vhodný 😉
P.S.: existuje i recept na domácí balsamico, a tak má člověk absolutní jistotu, že je vše ok! zvlášť v na začátku při uzdravování.
Už se tesim dnes večer vyzkousim,vypadá to bajecne Marky!!
Peti, je to fakt moc dobré..doporučuji nešetřit bylinkami, řádně osolit :)))
Uzasny recept, uzasna stranka, som na SCD diete koli UC pol roka, nikdy som sa necitila lepsie 🙂 Dakujem Vam za recepty, tesim sa na dalsie novinky, poskusam urcite vsetko.
miau
Děkujeme velmi pěkně za pochvalu, která nás těší, a zároveň blahopřejeme, že máte krásné úspěchy s SCD a cítíte se lépe než kdykoli předtím, to bude určitě mnoho lidí zajímat 🙂 Jídlo prostě JE lék, a tolika lidem se nechce věřit, že je to tak snadné…“miau33″, máme stejné pocity jako vy :), a jak jsem psala jedné paní do emailu, nikdy bychom neměnili!! Spíše stále vylepšujeme a radujeme se z nového zdravého života…krásný den! Marky