
- Množství: 48 kusů
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: kolem 50 min.
Parmezánové chipsy
Máme tu další krásný letní večer, je pohoda, voní rozkvetlá terasa, která je ve stínu prorostlé pergoly. Chvíle, kdy je mírno a příjemno k nadechnutí, na stolku je otevřená, dobře vychlazená, orosená láhev vína a něco k ní. Jednohubka, slaná dobrota, nějaká ta maličkost, ne na hlad, jen na chuť.
Rozhodla jsem se pro tuto příležitost vyzkoušet dobrůtku ze sýru, chipsy. Sáhla jsem opět po parmezánu, pro SCD vhodném sýru a pro mě chuťově nejlepším. Chipsy z něj ochutnala i moje maminka, které parmezán moc nechutná, ovšem v této vypečené podobě se jí velice zamlouval. Příprava probíhá jako v receptu na "Parmezánové košíčky" odkaz ZDE, jen je tento recept, jeho obdoba, řekla bych jednodušší.
Nechala jsem se inspirovat zahraničními weby. Suroviny pro jejich výrobu jsou ale k mání i u nás, dá se krásně improvizovat, kombinovat, bude vás to bavit. Připravila jsem 4 druhy. Ve dvou případech jsem použila bylinky, jak jinak a v dalších dvou pesta. Tentokrát nejsou domácí výroby, jsou koupené v řetězci obchodů Gran Moravia. Radek mi koupil čerstvé máslo a sýr, a jako vždy donesl nějaké novinky. Hotové produkty, které bychom mohli v klidu na SCD používat. Chtěla jsem také vyzkoušet, jak kvalitní a chutné jsou, jaké suroviny firma používá, a tak jsem spojila příjemné s užitečným, protože jsem neměla mnoho času na přípravu, neboť jsme se chystali na cestu.
Po delší době jsme měli namířeno do Krkonoš, do Trutnova, na návštěvu, ale také na prohlídku a natáčení naší spřátelené firmy Expres Menu. Firma se rozrostla, má již nějaký čas krásné nové sídlo, nové dobroty, nové produkty a ještě lepší způsob, jak jídlo pro své zákazníky nachystat tak, aby bylo kvalitní, zdravé, chuťově vynikající, vhodné nejen na cestování, ale i třeba na let do Vesmíru. Za nějaký čas vám příspěvek pošleme, to budete koukat. Uvidíte také můj outfit, do kterého mě pomohl sám majitel firmy, pan Petr Sogel. A protože mi to v něm neuvěřitelně sluší, ostatně jako všechny pracovní uniformy (viz. návštěva u včelaře), dovolila jsem se v příspěvku na chvilku ukázat. Jinak jsem při natáčení byla za tu, která svítila, aby byl výsledný obrázek krásný, a taky všude zavazela, pořád o něčem v záběrech i mimo ně něco povídala a smála se, protože v Trutnově, v lesích i s přáteli, je mi vždycky moc hezky. Jo, a dovezla jsem si spoustu dobrot a novou firemní textilní tašku na nákupy, protože igelitky se k nám domů už dávno nenosí 😉
No vidíte, místo o receptu se zase vyznávám ze svých zážitků. Velká omluva, zpět k receptu 🙂
Pesta z obchodu jsou v pořádku, žádné zbytečnosti se v nich nevyskytují. Jedno pesto je bazalkové s oříšky, druhé je feferonkový krém, můj favorit. Není pálivý jako moje "Italská salsa" recept ZDE, kterou si můžete vyrobit sami. Feferonkový krém je tak akorát pikantní, takže si ho užijí i ti z vás, kdo nemají plechovou pusinku jako já 🙂
Ingredience
- Na 4 druhy chipsů
- parmezán - 200 g
- na dochucení:
- bylinky sušené či čerstvě nasekané - tymián mateřídouška, majoránka nebo rozmarýn
- čerstvě nasekané lístky bazalky - asi 20 kusů
- feferonkový krém - crema di peperoncini (in olio di oliva)
- bazalkové pesto - pesto con basilico genovese
- sůl, česnek
Postup
Připravila jsem si 4 hlubší misky, do každé z nich jsem dala 50 gramů nastrouhaného parmezánu a přidala tyto ingredience:
A./ 2 lžičky sušeného nebo 1 lžička čerstvého tymiánu, špetka soli
B./ 2 lžičky sušené nebo 1 lžička čerstvé majoránky, 1 prolisovaný stroužek česneku, špetka soli
C./ 2 lžičky bazalkového pesta a najemno nakrájené lístky bazalky
D./ 2 lžičky feferonkového krému
V každé misce smíchám ingredience. Na plechu pokrytém pečícím papírem vytvořím maličké hromádky a nechám péct každý druh kolem 10 minut při teplotě 200°C horkovzduchem. Dávám vždy do vyhřáté trouby. Můžete je péct dokřupava, ale pozor, každému z nás peče trouba jinak. Je nutné si to na poprvé otestovat, nepéct úplně dozlatova, raději kratší dobu, protože parmezán velmi snadno a rychle zhořkne a nechutná. Pečte kratší dobu, ochutnejte a pak můžete přidat.
Po upečení dávám chipsy odsát na kuchyňské ubrousky, zvlášť tu verzi s feferonkovým krémem, ten pustí hodně oleje a je barevný. Takže pozor na kuchyňskou desku, umýt se dá. Verze s bylinkami jsou sušší a dají se sundat z papíru ihned, ty s pestem nebo krémem, nechte na 20 sekund ztuhnout a pak přesuňte pomocí tenké špachtle na ubrousek.
A protože to byla zkouška, moje poprvé, vyšlo mi na malý plech po 12 kouscích od každého. Když budu připravovat chipsy podruhé, množství zdvojnásobím, protože to je opravdu velká dobrota a chipsy bleskově mizí ze stolu 🙂
To je vše, užijte si léto, teplo a sluníčko, mlsejte a buďte zdrávi, Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Wow, wow, wow! ???
Ahojky Marky, ty chipsy fakt nemají chybu. Já si sama dělám různá pesta z bylinek, které mi zahrada dá k dispozici. Koupila jsem si bylinkovou knížku a zjistila, že vlastně mohu dělat pesto pomalu i z “trávy”. Oooo přírodo moc děkujeme.
Jinak ti chci napsat, že již druhý rok jsem si připravila levandulový olej – ničím jiným se již nemažu a v mých 60-ti letech mi nikdo nevěří, že kůže může tak výborně vypadat. Ale letos jsem trošku udělala chybu a to bych chtěla aby ostatní věděli, že velký pozor je třeba dát na dodržení délky louhování levandule v oleji. Trošku jsem při druhé várce opomněla dobu a přešvihla 5 dní, nooo asi o tři, čtyři dny a není to dobře, olej ztrácí tu úžasnou vůni – nebudu psát asi čím. Nicméně se mi to podařilo napravit při třetím louhování, ale holky fakt pozor.
A když jsem se dostala ke psaní, tak ještě bych ráda všechny povzbudila k ranním procházkám či běhům. To se nedá vypovědět, jak je to úžasné ráno v šest zaběhnout do lesa, já ve společnosti našeho hafana a sdílet s lesem jeho probouzení, poslouchat co všechno se tam děje a trošku s ním splynout. Neuvěřitelné, osvobozující od všech špatných myšlenek, očistné a povzbuzující. Jen doporučuji a v těch vedrech krásně osvěžující.
Mějte se všichni mooc fajn a zdraví Hanka
Hani, děkujeme moc! Taky se časem dostanu k těm pestům, asi hned jak přestanu psát kuchařky 🙂
K té levanduli, Hani, můžeš o tom louhování napsat pod recept? 🙂 Díky moc
Jinak, to že se olej tak o pokožku pěkně stará je jasná věc. Já jsem se o tom bavila s paní, která prodává esenciální oleje, a ta mi řekla, že po sprše nikdy olej nevynechá 😉
Zdravím Haničko, můžete mi prosím poslat recept na ten levandulový olej?
Přeji krásný den
Recept na olej máme na našich stránkách Marie 😉