
Panna Cotta dezert pro SCD
Dezert inspirovaný Itálií, to je Panna Cotta podle SCD 🙂
Pokud máte připravený jogurt, odkaz na 24h SCD jogurt, tak je příprava tohoto receptu jednoduchá a velmi, velmi rychlá. Přesně takové efektní recepty miluju - jednoduchost, rychlost a chuťový zážitek. A když pak vidím, jak doma všichni vylizují talířky a misečky, tak nemám problém dělat další a další a další...
Jdeme na to! 🙂
Připravila jsem 2 verze tohoto receptu, každá je z jednoho 24h SCD jogurtu.
První je přímo z jogurtu, je měkoučká a na talířku pěkně tancuje. Druhá verze je z tvarohu, tedy z vykapaného jogurtu, je o něco tvrdší, ale ne moc. Už tolik netancuje, ale na chuť je taková krémovější, dá se hezky krájet. Pokusů bylo tentokrát vícero. Musela jsem vyladit suroviny (nepoužíváme smetanu, šlehačku a cukr) a také jsem potřebovala nastavit tu správnou "sulcovitost" pro 2 různě husté tekutiny. Někde píšou, že se jim nedaří želatinu připravit, a že jim krém neztuhne, nebojte, tohle není náš případ. Při tomto způsobu přípravy želatiny se povede pokaždé, to vám slibuji 🙂
Vše dobře dopadlo a mě moc těší, že si můžeme "na dietě" takhle nádherně a bez pocitu viny mlsat.
Jen doplním, že klasický dezert Panna Cotta a tento náš SCD "vytuněný" nelze jakkoliv srovnávat. Pravděpodobně se nesetkáte se sametovostí, díky níž je taliánská doborta tak vyhlášená, ovšem dle mého názoru je moje varianta dezertu Panna Cotta lehčí a svěžejší, zvlášť pro někoho, kdo rád mlsá po dobrém obídku. Jsem si jista, že si dezert zamilujete, stejně jako my.
Ingredience
- Verze z jogurtu:
- 24h SCD jogurt - asi 815 g
- med - 170 g
- želatina Labeta (20 g) - celý balíček
- voda - 120 ml
- ovoce dle výběru - maliny, jahody, třešně
- datlový sirup nebo med - na ozdobu
- vanilka z lusku
- Verze z tvarohu:
- tvaroh z 24h SCD jogurtu - asi 330 g
- med - 160 g
- želatina Labeta (20 g) - 10 g
- voda - 100 ml
- ovoce dle výběru - jahody, maliny, ostružiny
- datlový sirup nebo med - na ozdobu
- vanilka z lusku - 1
Postup
Vyberte si pro sebe verzi, která se vám líbí, nám chutnali obě. Možná bych doporučila pro začátek vyzkoušet verzi z jogurtu, u ní nebude třeba čekat, než se jogurt přes noc vykape. Stačilo by mu dát alespoň 6 hodin a nebo mu dopomoci tak, že ho v plátýnku trošku zmáčknete, ale ne moc, jinak to půjde i s jogurtem ven. Je to na vás, jako vždy 😉
Obě verze se připravují stejně, odlišují se pouze váhou ingrediencí.
Jogurt nebo tvaroh je třeba připravit předem, tak s tím počítejte. Pokud budete chtít dezert na sobotu, začněte ve čtvrtek s fermentací. Já vím, že to už všichni znáte, jen to chci připomenout. A teď už to bude jednoduché.
Postup je pro obě verze.
1./ Dám předem vařit vodu (asi 1/2 litru) na přípravu želatiny.
2./ Do větší skleněné mísy dám jogurt (tvaroh) a metlí ho promíchám tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. V případě tvarohu není třeba míchat.
3./ Přidám med a opět metlí promíchám (jogurt i tvaroh).
4./ Kdo by chtěl povýšit a zažít dokonalost nebeskou, může přidat čerstvou vanilku z jednoho lusku (lusk rozříznout ostrým nožem podél, rozpůlit a příborovým nožem semínka vyškrábnout ven), kterou vmíchá do jogurtu (tvarohu) právě v tuto chvíli .
5./ Na váze odměřím požadované množství horké vody, naliji do menší nádobky, přidám požadované množství želatiny, řádně rozmíchám až zmiznou všechny hrudky. Nějakou dobu to potrvá, vydržte.
6./ Jakmile mám hotovo, želatinu vmíchám ihned do jogurtu (tvarohu) a promíchám ještě jednou metlí. Nalévám do nádobek, které dám ztuhnout (na několik hodin, i přes noc) do lednice.
Nádobky? Můžete použít menší misečky z keramiky nebo ze skla. Dá se použít i silikon, ten jsem ale nezkoušela.
7./ A nakonec zbývá ztuhlou želatinovou směs vyklopit a krásně nazdobit.
Z umělohmotné nádoby jde želatina vyklepnout velmi snadno, jen ji zboku podeberu nožem, klepnu o dno a je venku, tedy na talířku, na kterém budu servírovat. V případě keramiky či skla je dobré použít horkou vodní lázeň. Misku se želatinou ponoříme do vetší misky s horkou vodou. Ovšem jen na krátkou chvíli, jinak se vám začne dezert rozpouštět. Pak už to půjde snadno. Podeberete nožem od stěn a je to. Mě se nejlépe osvedčila metoda, kdy keramickou misečku objedu uvnitř okolo stěn tenkým nožem a pak několikrát ze stran do ní klepnu dlaní. Chvilku to trvá, dělám to, dokud nevypadne. Kdo se nechce zdržovat s vyklápěním, může nalít želatinu třeba do čirého skla a zdobit po ztuhnutí přímo v něm. Při zdobení se můžete vyřádit dle chutě. Zdobit můžete ovocem, které máte rádi, čerstvým nebo i doma zavařeným, můžete přidat lístky máty, můžete posypat skořicí, pokud jste nepoužili vanilku a ozdobit nebo dosladit můžete datlovým sirupem či medem. Výsledné množství vyjde asi pro 6 mlsajících. Ta tvarohová verze (tu jsem krájela na plátky, aby byla změna) mi vyšla pro 4 - 5 přátel.
Krásné léto, mlsejte a buďte zdrávi!
Těším se na vaše ovace, nadšení, úsměvy, potlesky, ohňostroje v komentářích, prostě mi napište, jak se vám dařilo 🙂
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Potřebovala bych poradit v čem jsem udělala chybu. Rozmýchala jsem želatinu v 120 ml horké vody a když zmizely hrudky nalila jsem to do jogurtu a v té chvíli se mi udělaly hrudky, které již nešly rozmíchat. Jogurt jsem měla studený neměla jsem ho zahřát? Nebo porosím v čem jsem udělala chybu?
Děkuji za opověď
Vůbec nemám tušení. Já jsem měla jogurt z lednice, není třeba ohřívat.
Úžasny lehky dezertik,
Delala jsem prvni variantu z scd jogurtu a super, vyslo mi 8 sklenicek. Sladke naprosto akorat + rozvarene ovoce s medem no mlask fakt a nic sloziteho.Dekujeme 😉
I já mockrát děkuju 🙂