Naše ořechová minisérie pokračuje.
Tentokrát jsem vybrala pekanové ořechy. Jádra těchto ořechů jsou ukryta v kožovité slupce a jsou velmi podobná jádrům ořechů vlašských, ale chutí jsou daleko jemnější a sladší, a nemají takovou tu typickou jemně nahořklou chuť. Ořech je oválný, 3 – 6 cm dlouhý, skořápka je pevná, asi 1 mm silná.

Plody ořechu pochází z ořechovce pekanového, obrovského stromu rostoucího v centrální části jihu severní Ameriky (patří sem státy jako například Iowa, Illinois, Kansas, Missouri, Indiana a další).
Tamní indiánské domorodé kmeny je znaly odjakživa, však také indiánské algonquinské slovo „pekan“ znamená v překladu něco jako „k rozbití je potřeba kámen“.
Mlsní „Novoameričané“ začali  pekanové ořechy pěstovat po roce 1766, a od roku 1846 šlechtit, a to do takové míry, že dnes je známo asi 500 odrůd, kultivarů „ovocných“ pekanových ořechů – ovocných proto, že i pekany lze zařadit mezi skořápkové ovoce. Indiáni využívali šťávu z ořechovců jako sladidlo, a šunka či slanina uzená v kouři z ořechovcového dřeva dodávala velmi výraznou chuť. Některé odrůdy jsou zdrojem olejů využívaných zejména v kosmetice.

U nás můžeme stromy pekanových ořechů zahlédnout v některých parcích či zahradách, ovšem úplně jiné druhy než je klasický ořechovec. Jsou to vyšlechtěné odrůdy, které bez problémů přežijí v naší mírné zeměpisné šířce. Kdo ví, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.

pekanyPekanové ořechy obsahují až 70% tuku, jak vidíte, s přehledem trumfnou mandle i kešu! Dále se vyznačují vysokým  obsahem bílkovin, až 10% a další desetinu tvoří vláknina a 14 % sacharidy.  Ořechy obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek a železo. Pekanové ořechy neobsahují od přírody žádný cholesterol ani sodík . Přinášejí neurologickou ochranu a za to může právě vitamín E, přírodní antioxidant, který pomáhá zabraňovat buněčnému poškození a pomáhá tak potlačovat ne-moci jako je alzheimer, parkinson, rakovina nebo ne-moci srdce.

Pekanové ořechy jsou stromové ořechy na antioxidanty nejbohatší a jsou mezi TOP 15 potravinami, které obsahují nejvíce antioxidantů vůbec, dalšími v řadě jsou například ostružiny, maliny, oregáno, máta nebo černý rybíz.

Pekanové ořechy se používají hlavně při pečení sladkých koláčů, moučníků, muffinů, dále při pečení chleba, ale hlavně jsou však velice chutné a výživné především v syrovém stavu. Můžete je použít na výrobu ořechové pomazánky nebo si je dát k sýrům.

Pekanove_orechy_Marky_SCD_recipes-10Ořechy se dají uchovávat na chladném a suchém místě i 1 rok.
Vyloupané pekany se dají skladovat při teplotě až – 15 stupňů a vydrží až 2 roky.
Co se týká nákupu pekanových ořechů, tady je cena o něco vyšší než u mandlí nebo kešu, a proto vám budeme stále připomínat „googlete“ a najděte si dobrou cenu  za kvalitní ořechy, jde to. Dají se nakoupit 100 g za skoro 70,- Kč a nebo také za necelých 36,- Kč!! To je rozdíl, viďte!! Nenechte se odradit a hledejte 🙂

Některé informace jsem čerpala v iReceptáři, v článku pana profesora Václava Větvičky, českého botanika, kterého si moc vážím a tímto mu děkuji, a dále na webech, které se zabývají vlivem potravin na zdraví člověka.
První fotografie v článku je z webových stránek www.magazinzahrada.cz
Děkuji, Marky

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty