Tentokrát jsem vybrala pekanové ořechy. Jádra těchto ořechů jsou ukryta v kožovité slupce a jsou velmi podobná jádrům ořechů vlašských, ale chutí jsou daleko jemnější a sladší, a nemají takovou tu typickou jemně nahořklou chuť. Ořech je oválný, 3 – 6 cm dlouhý, skořápka je pevná, asi 1 mm silná.
Plody ořechu pochází z ořechovce pekanového, obrovského stromu rostoucího v centrální části jihu severní Ameriky (patří sem státy jako například Iowa, Illinois, Kansas, Missouri, Indiana a další).
Tamní indiánské domorodé kmeny je znaly odjakživa, však také indiánské algonquinské slovo „pekan“ znamená v překladu něco jako „k rozbití je potřeba kámen“.
Mlsní „Novoameričané“ začali pekanové ořechy pěstovat po roce 1766, a od roku 1846 šlechtit, a to do takové míry, že dnes je známo asi 500 odrůd, kultivarů „ovocných“ pekanových ořechů – ovocných proto, že i pekany lze zařadit mezi skořápkové ovoce. Indiáni využívali šťávu z ořechovců jako sladidlo, a šunka či slanina uzená v kouři z ořechovcového dřeva dodávala velmi výraznou chuť. Některé odrůdy jsou zdrojem olejů využívaných zejména v kosmetice.
U nás můžeme stromy pekanových ořechů zahlédnout v některých parcích či zahradách, ovšem úplně jiné druhy než je klasický ořechovec. Jsou to vyšlechtěné odrůdy, které bez problémů přežijí v naší mírné zeměpisné šířce. Kdo ví, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.
Pekanové ořechy obsahují až 70% tuku, jak vidíte, s přehledem trumfnou mandle i kešu! Dále se vyznačují vysokým obsahem bílkovin, až 10% a další desetinu tvoří vláknina a 14 % sacharidy. Ořechy obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek a železo. Pekanové ořechy neobsahují od přírody žádný cholesterol ani sodík . Přinášejí neurologickou ochranu a za to může právě vitamín E, přírodní antioxidant, který pomáhá zabraňovat buněčnému poškození a pomáhá tak potlačovat ne-moci jako je alzheimer, parkinson, rakovina nebo ne-moci srdce.
Pekanové ořechy jsou stromové ořechy na antioxidanty nejbohatší a jsou mezi TOP 15 potravinami, které obsahují nejvíce antioxidantů vůbec, dalšími v řadě jsou například ostružiny, maliny, oregáno, máta nebo černý rybíz.
Pekanové ořechy se používají hlavně při pečení sladkých koláčů, moučníků, muffinů, dále při pečení chleba, ale hlavně jsou však velice chutné a výživné především v syrovém stavu. Můžete je použít na výrobu ořechové pomazánky nebo si je dát k sýrům.
Ořechy se dají uchovávat na chladném a suchém místě i 1 rok.
Vyloupané pekany se dají skladovat při teplotě až – 15 stupňů a vydrží až 2 roky.
Co se týká nákupu pekanových ořechů, tady je cena o něco vyšší než u mandlí nebo kešu, a proto vám budeme stále připomínat „googlete“ a najděte si dobrou cenu za kvalitní ořechy, jde to. Dají se nakoupit 100 g za skoro 70,- Kč a nebo také za necelých 36,- Kč!! To je rozdíl, viďte!! Nenechte se odradit a hledejte 🙂
První fotografie v článku je z webových stránek www.magazinzahrada.cz
Děkuji, Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, někde na webu u Vás jsem zahlédla chléb z pekanových ořechů- jsem tady dobře? 🙂
Nemohu najít. Děkuji
Majko, zdravím Vás, recept najdete v jedné z našich kuchařek, myslím, že ve dvojce 🙂
Dnes jsem použila vlašské ořechy do lívanečků a byly vynikající. Také na chlebík jsem použila na polovinu mandle a polovinu vlašáky, no, bylo cítit, že to je trochu buchta, ale mi to nevadí.
Milá Zdeňko, tak to vám věřím, lívanečky z vlašských ořechů by mě taky chutnaly 😉 A co se týká chleba, tak proč ne? Jestli jste spokojená, tak to je nejdůležitější. Já si třeba včera po dlouhé době uvařila zeleninovou polévku, přidala jsem do ní houby a na zahřátí trošku chilli, ovšem nejvíce z celé polévky mi chutnala mrkev, pro někoho obyčejná uvařená mrkev, pro mě dobrota, já si nemůžu pomoci.. mrkev většinou v polévce vařím celou a nakonec ji rozmačkám…jé, a když ji posypu dlouhozrajícím sýrem….Víte, já tím chci říct jen to, že když se člověk rozhodne pro sebe něco udělat a má jasný směr a cíl, pak je vše, co se jiným zdá jako problém (třeba chleba z ořechů), naprosto jednoduché a jasné, takový člověk VÍ..ať vám chutná a ať se vám daří Zdeňko! 🙂
Dobrý den, Marky, bohužel dvojka zatím není zpřístupněná, šlo by to nějak ulehčit ? Děkuji
Majko, právě mi Radek říká, že recept máte ve svém průvodci, je tam video 🙂 Já na to úplně zapomněla 😉
Marky,
je vhodne pouzivat v receptoch miesto pekanov vlasske orechy? Vlasske orechy su podstatne lacnejsie a dostupnejsie ako pekany.
Soni, ano, klidně použij vlašáky, jen jsou aromatičtější a nevím jak budou v takovém množství chutnat v různých pokrmech..ale jako takové jsou v pohodě. Vyzkoušej a uvidíš, já vlašáky kombinuju právě kvůli aromatičnosti ještě s jinými oříšky, ale buchta by mohla být moc dobrá 🙂 Nedokážu si představit chuť pečiva, ale to není důvod nezkusit to. Tak se pak ozvi jak chutnalo 🙂
Ano, myslel jsem skořápku 😀 Koupil jsem to normálně v Tescu. Mají to asi ve slevě, protože to tam moc lidí nekupuje. Chutnají stejně, možná i líp, než ty předražený z Alberta za 70,-/100 g.
Mažu do Tesca! :))) snad je mají v každým Tescu 😉
Zdravím, já teď našel pekany za 136,- Kč kilo, nevyloupané…otázka jak těžká je ta slupka…..zvážím po vyloupání 😀
Slupka nebo skořápka?? myslíte ve skořápce asi že? dáte vědět? Bylo by to fajn pro nás pro všechny, díky! 🙂
samé příjemné novinky*)
právě mě dorazily 2kg pekanů.tak můžu dál kouzlit 🙂 to zrovna ty šlupky jsem nemyslel,,zkrátka doma namletá mouka není na prach a vypadá a chutná to líp,aspoň zatím všem kdo ochutnali,,
už se těším na další recepty a určitě nejen já*
:))) no, možná také bude daleko větší spotřeba mouky na prach! 😉 další recepty budou přibývat, jen se mi uvolní ruce z probíhajícího webináře 🙂 a hlavně bude spuštěna členská sekce, kde budou recepty přibývat nejvíc…a také volná diskuze a sdílení 🙂
tak já si taky chtěl objednat od avizované firmy Marc a ejhle,jen živnostníkům prodávají(( spokojil jsem se s cenou 413:-))jinak jsem zjistil,že z kupované mandl.mouky ten chléb není ono,,doma pomleté mandle,které míchám s neloupanými a nyní i s pekany to zkrátka nemá to chybu.když jsou tam cítit zrníčka 🙂
Ahoj Pedro, ano, je to na živnostenský list…chceme s firmou udělat schůzku a vytvořit nějaký obchod, prodej, ale zatím je to v jednání, nechceme dopředu nic slibovat…kupovanou mandlovou mouku jsme taky řešili, ale pořád je to něco, co nevíš, co tam kdo pomlel 😀 může to být z mandlí, ale nebo také ne a možná ze zbytků různých ořechů…tím nechci nikoho urazit….nabízí to jedna firma z Prahy, cena není špatná, ale když si pomelu ořechy doma sama, tak je to paráda! :)) jak píšeš….no, jen malá poznámka 😉 zrníčka, myslíš slupečky z mandlí…ty jsou super, ale pro ne-mocné s UC nebo Crohnem je to až na později…chlebíček z pekanů je bomba, včera jsem ho pekla zase…koupili jsme novou silikonovou formu, ať ho nemusím péct v plynu skoro 2 hodiny…v el. troubě v kombinaci s horokovzduchem je za 45 minut hotov…dala jsem 6 vajec, pekany a kešu namíchala půl na půl…vznikne tekuté těsto, a pak 2 větší mrkve, a musím říct, že to nešlo nechat zchladnout…okamžitě jsem nakrájela dlouhozrající ementál a lžičkou nabírala rumunské chutney….mimochodem recept na toto chutney mám v šuplíku, je neodolatelnééé, také přibude na stránkách :)))
Mám takový dojem, že jak pišete Marky tu cenu za 100g , tak to má být asi za 1kg, ne? Já nedávno kupovala v marketu tyto ořechy 1kg za cca 130Kč.
Pekany kg za 130 Kč?? tak to mi je sežeňte!!! :)))) to co píšu je to, za co jsem je sehnala já a pak internet..ale ráda je budu kupovat za míň :)…firma Marc a Starý je má v nabídce kilo za 360! takže kde je sháníte za 130??? to mě veeeelmi zajímá! a díky, bude nás tu více!
Děkuji za zajímavý článek.Dají se koupit i vyloupané ořechy?
:), to nemohu potvrdit, nikde jsme pekany oloupané ještě neviděla..
AHOJKY CHCI SE ZEPTAT NA TY ORECHY PROTOZE JSEM ZACATECNIK VJAKE MIRE MAM PRACOVAT S TEMI ORECHY TREBA NA PECENI CHLEBA ZDA CELOU DAVKU NEBO MICHAT VJEKEM POMERU? TAKE JSEM SI TADY PRECETLA JAK JE TOS TEMA SEMINKAMA ZA TO DIK
MEJTE SE HEZKY
Ali, dneska budeme péct z pekanů chléb, budeme ho kombinovat s mrkví místo tvarohu, tak pak napíšu jak to dopadlo. Jinak si myslím, že pekany jsou na chléb skvělé, klidně si je namíchej s mandlemi nebo kešu, klidně půl napůl…také se měj hezky! Marky
Se semínkama to vypadá dobře :p, ty nemáš ulc.kolitidu…ale nevím konkrétně jaká semínka máš na mysli..jukni ještě na webináře, tam se o nich mluví 😉 M.
MARKY DIKY ZA POVIDANI KDYZ JSEM NEMOHLA SLYSET VIDEO ODPOLEDNE PA
Alenko, taky díky za povídání, zase tě rádi uvidíme! 🙂